GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Pestera Ialomicioarei
Eram cazati la Hotel Pestera, la cota 1600, in inima Bucegilor si era o dimineata de septembrie. Duminica!
Sosisem in urma cu o zi pe o ploaie care incerca sa ne strice planurile. Dar n-a reusit! Dupa micul dejun am iesit din hotel un pic sa inspectam zona.
Si tot mergand fara nici o tinta anume... am auzit ceva... de undeva! Exact asa a fost cum va povestesc! Se auzea un alt fel de muzica... si ne-am continuat drumul, pe cararuia serpuinda, uda de la ploaia de ieri. Cu cat mergem mai departe, muzica se auzea tot mai de aproape, dar noi nu vedeam nimic!
Incepeam sa ne pierdem rabdarea si sa ne gandim ca... poate avem halucinatii!!!
Eram doar noi, mergand printr-o zona cu o vegetatie atat de deosebita, pe care ploaia o facuse ca verdele sa para si mai crud! Si in acest paradis autentic, am desoperit o mare minune!
Incercati sa va inchipuiti ca dupa ultima curba ne-a aparut o bisericuta cum nu credeam ca poate exista tocmai aici, in inima muntelui!
Si nu una oarecare, ci una ascunsa-n gura unei pesteri, daca va puteti imagina asa ceva! Si atunci, am trait clipe de neuitat! Abia acolo am inteles de unde venea muzica aceea unica, amplificata de un difuzor, a caror unde nici nu vreti sa stiti cum se propaga printre stancile acelea uriase!
Era slujba inceputa. Ma intreb care dintre voi ar fi trecut pe aici nepasator, fara sa intre acolo, macar pentru cateva clipe? Am pasit si noi, timizi, desculti, dupa obiceiul locului.
Inauntru nu erau multi, maxim 10 persoane. Am stat pana la sfarsit, cu toate ca eram timizi si stangaci, dar ce mai conteaza? !
Acum sa va spun despre aceasta manastire. E construita in secolul al 16 lea, de pe vremea lui Mihnea cel Rau. Este foarte frumoasa!
Are hramul la sarbatoarea Sfintii lor Apostoli Petru si Pavel. A ars de 4 ori, ultima data fiind reconstruita in anul 1993 din temelii. A fost facuta pe o fundatie inalta din piatra. Peretii ei sunt captusiti cu sindrila. Biserica are 2 turle, iar clopotnita e din lemn. Geamurile ferestrelor interioare au pictura pe sticla.
In apropiere, pe o punte metalica asezata deasupra vaii, se poate ajunge la o constructie destinata cazarii contra cost a vizitatorilor, in special la hramul bisericii, cand in zona totul e plin de animatie, vin turisti din toate zonele invecinate.
Pestera se poate vizita contra unei sume foarte mici, cu care calugarii isi platesc curentul folosit la iluminarea pesterii. Are o lungime ce aproximativ 1500 de metri. E strabatuta de un mic parau.
Se poate vizita cam aproximativ 500 de metri, pana la punctul numit ''altar'', unde stalactitele sunt asezate intr-un anumit fel in care da impresia unui altar de biserica. Apoi urmeaza galerii si grote. Au fost gasite si schelete de ursi in pestera si nu e de mirare, pentru ca zona e plina de indicatoare cu; ''Atentie URSI! ''De data asta n-am avut ''ocazia ''sa-l intalnim pe Martinel, dar... era doar o chestie de timp...
Am parasit aceste locuri, purtand in suflet amintiri de neuitat!
In primul rand, amintirea unei dimineti de duminica... in care ne-am amintit de Dumnezeu!
Trimis de georgiana in 20.01.10 01:14:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poate ar fi bine sa mentionam ca este "incetatenita" sub numele de Manastirea Pestera Ialomicioarei.
Este intr-adevar un loc foarte frumos, la fel ca si drumul pana acolo, dar parca nu as fi incadrat-o la "Descopera Sinaia"...
Vacante minunate!
inseamna ca eu amfostacolo inainte sa arda ultima oara... era prin 1990 sau '91... oricum, imediat dupa revolutie, impreuna cu un francez, fetita lui si copiii mei + soata. pe vremea aceea nu aveau decat chiliile lor, nu primeau turisti.
m-am bucurat ca francezului i-a placut zona mult si chiar si copiii nostri au fost incantati de frumusetea pesterii si a locurilor din preajma.
lat.ed.: aaaa, acum vazui si pozele; era muuuult mai mica, pe atunci! s-au 'dezvoltat' baietii!
Multumesc, la fel si tie Mirela!
Ai dreptate, dar am scris la 2 noaptea si webmasterul nu era, cred si o va muta unde considera el ca este cel mai potrivit.
Cel mai mult m-a impresionat locul ascuns unde am intalnit o biserica, deoarece in zona nu prea sunt locuinte omenesti, doar cate o cabana, un hotel, plus ca mai sunt cei care au grija de zona-jandarmii, salvamontistii si cei de la ocolul silvic. Dar nu in ultimul rand-turistii, care rataciti pe cararile patriei isi mai aduc aminte din cand in cand de casa Domnului!
Impresiile au fost mutate aici, in Bucegi, urmand ca si aceasta sectiune sa sufere o "cosmetizare" pe viitor.
Pestera am vizitat-o de vreo trei ori pana acum, in diferite perioade. In ceea ce priveste biserica, imi este foarte cunoscuta, aici a slujit un frate de-al meu timp de 2 ani, imediat dupa reconstructie.
Ma intereseaza daca ai ajuns acolo cu telecabina, de la Bucegi, sau ai venit cu masina prin Moroieni, iar daca ai venit cu masina, cum mai este drumul. Ultima oara, acum vreo 4 ani era prost de tot. Tot asa este si acum?
Acu vreo 4 luni mi-am spart baia de ulei la masina pe drumul asta... Nu e grozav de rau, dar e acoperit cu pietre si daca mergi un pic mai tare decat melcul, iti sare una in masina si te linisteste
Drumul este superb, nu stiu de ce nu se ocupa cineva de el, sunt asa de multe locuri de vizitat, este o asa zona frumoasa si salbatica mult mai frumoasa decat partea vestica a masivului. Dar asa suntem noi romanii, nu stim sa valorificam potentialul turistic de care dispunem! Mare pacat!
Eiii, nu pot sa va raspund fara sa nu zambesc! Tocmai de aceea n-am scris cum am ajuns acolo, pentru ca doream sa pregatesc un review despre cazarea la hotel, in care sa adaug si variantele in care am ajuns, dar cea mai importanta e CUM ne-am intors de acolo! Cu... masina. jandarmilor! ha-ha-ha.
Sper ca nu citeste cineva din superiorii lor, ca sa dea timpul inapoi si sa-i ia la intrebari, cine si de ce a folosit acum 4 ani masina de serviciu sa ajute niste turisti din Timis, izolati la 1600 de metri!?! Nu de alta, dar au fost niste oameni deosebiti si nu le vreau raul. Si astazi imaginea chipului lor nu am uitat-o, chiar daca a trecut ceva timp. Pentru ca nu poti uita pe cineva strain, care ti-a facut un bine cand erai intr-o situatie nu tocmai confortabila
Deci in curand voi reveni cu un review cu detalii din zona, pentru ca nu am fost doar o data la Pestera!
Excursiile cu peripetii sunt cele care iti raman in minte!
http://www.trilulilu.ro/dalilya/dc9653a81dc112
va place naiul ?
Corectat titlul in "Manastirea Pestera Ialomicioarei" (tx, mirelab) si mutat in sectiunea nou-creata 'Manastiri Oltenia & Muntenia", sectiune in care vom aduna multitudinea de rubrici create pentru fiecare manastire din aceasta parte a tarii
Este un loc foarte frumos feeric as putea spune o minune de la Dumnezeu. Si cate locuri frumoase mai avem in tara si cu care ar trebuii sa ne mindrim si se le protejam mult mai mult.
Eu cunosc pestera de aproape 40 de ani si am vizitat-o de cateva ori bune. Pe cand am cunsocut acest pitoresc loc, la intrarea in pestera nu era nicio biserica, ci un punct unde era afisat un program de functionare, un tarif pentru biletele de viztare si de unde te prelua un ghid care iti explica pe parcusrul vizitarii pesterii. Am prins pestera in acest stadiu de cateva ori pe vreamea lui Ceausescu.
Dupa Ceausescu, am ajuns de alte 3 ori, gasind poarta ferecata. O data m-am intors la manastire unde am gasit ingaduinta si bunavoita si ne-a deschis cineva portile pesterii, de alte 2 dati, m-am izbit de o inversunare obraznica a fetelor bisericesti care au in grija pestera si care ne-au sfidat.
Acum, am citit acest articol, pentru ca peste 3 zile plec in zona si vreau sa vizitez cu toata familia. Sunt tare curios ce succes voi avea.
Voi reveni...
Dan
@Dan&Ema - Am fost în luna iulie la Peştera Ialomiţei împreună cu soţul meu şi cu doi băieţi, fiul meu şi un prieten cu câţiva ani mai mare. Doar pentru vizitarea peşterii se plăteşte o taxă, cred că 6 lei pentru adulţi. Astă vară nu exista ghid, dar peştera este iluminată şi s-au refăcut scările şi podeţele din interior.
Biserica este construită în prima sală a peşterii iar cei care doresc doar să intre în biserică, să se roage şi să aprindă lumânări nu plătesc nimic. Turiştii care vor să meargă mai departe plătesc taxa de vizitare. Cei trei băieţi au intrat în peşteră, eu care sunt claustrofobă i-am aşteptat la bisericuţă.
Vacanţă plăcută vă doresc! Moş Crăciun să aducă pentru toţi patru sănătate, bucurii, noroc şi multe, multe călătorii minunate.
Cu drag pentru o familie frumoasă,
Floria şi băieţii ei.
@Floria: multumim din suflet pt ultimele stiri.
Craciun fericit si voua tuturor!
Denisa, Emi, Ema & Dan
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Padina [şi împrejurimile], MASIVUL BUCEGI" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2020 Prin Canionul Horoaba spre Cascada Doamnelor — scris în 23.06.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Amfostacolo... haiducie curata! — scris în 15.03.19 de mihali din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Elegie de toamnă — scris în 25.10.17 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Jeep Safari: traseu Cheile Zanoagei-lacul Bolboci-Padina-Pestera — scris în 04.09.16 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Sfintirea apei Ialomitei cu dejectiile fosei casei parohiale — scris în 06.04.16 de gabdanz din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Zona frumoasa — scris în 03.09.15 de comisarul din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Excursie pentru copii - Turbaria Laptici. Pestera Ialomitei (Ialomicioarei). — scris în 31.08.15 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ