ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' - Pietroșița

TIPĂREȘTE

N-am fost niciodată la Pietroșița și nici nu aveam de gând să mă duc vreodată considerând că acolo nu poate fi nimic atrăgător pentru mine. Un scurt program turistic destinat seniorilor (că doar și ei mai trebuie să schimbe din când în când atmosfera de la domiciliu) alcătuit din obiective accesibile acestora, incluzând mănăstiri, muzee și cele mai ușoare plimbări cu putință, la munte, la aer curat, m-a făcut să mă alătur și eu grupului. Că doar și mie mi-ar face bine o ieșire de o zi. Nici nu mai contează unde. Așa am ajuns eu la Pietroșița unde aveam ca unic obiectiv de vizitat Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru'.

Pietroșița este atestată documentar din 1538. Am văzut asta înscris pe una dintre clădirile din centrul satului, azi sediu al unui partid. Autocarul ne-a lăsat chiar în zona istorică a localității, o piață centrală în care remarcăm Casa de Cultură, Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial cu numele celor căzuți pe câmpul de luptă, Școala Veche - o clădire datând din anul 1905 deasupra intrării căreia stă scris "Lumină, religie, patrie și dreptate", precum și un număr impresionant de alte construcții vechi, înălțate începând cu sec. XVIII și până în primii ani ai sec. XX. Toate sunt clasificate ca monumente istorice de importanță locală. Din păcate, urmele trecerii timpului sunt dureros de vizibile.  

Suntem conduși pe strada principală, la Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' găzduit de o casă veche, recent renovată. Casa Auricăi Șerb Popescu, imobil care a aparţinut iniţial lui Ghiţă Şerb Popescu, se evidențiază printr-o cerdac mare, situat pe două dintre laturile clădirii, frumos decorat cu traforaje în lemn atât la parter cât și la etaj, precum și printr-un balcon amplasat pe latura dinspre stradă, și el decorat cu mare artă. Aici este Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru'.

Program de vizitare: de Miercuri până Duminică, vara între orele 9.00-13.00 și 14.00-17.00, iar iarna între orele 8.00-16.00. Muzeul este închis Luni, Marţi, precum și în primul şi al treilea weekend din fiecare lună. Complicat program și greu de ținut minte!

Taxa de vizitare: 10 lei/persoană - adulţi și 5 lei/persoană - elevi, studenţi şi pensionari. Nu există taxă de fotografiere pentru amatori.

Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' din Pietroșița își are începuturile în anii '70 când Dumitru Ulieru, un profesor repartizat la școala din sat a dorit să colecționeze obiecte care să amintească de trecutul ținutului. 'Pietroșița este comuna străbunilor mei. Am îndrăgit și am admirat frumusețea locurilor și trecutul bogat în evenimente. Am încercat să-i păstrez amintirile. ' - spunea Dumitru Ulieru.

Dar, cine a fost Dumitru Ulieru?

Născut la 25 octombrie 1914 în Dealu Mare, a urmat cursurile școlii primare în satul natal, apoi cursurile Școlii Normale din Târgoviște. Își definitivează studiile la Facultatea de Litere din București și este numit profesor de limba și literatura română la Școala din Pietroșița unde va activa până la pensionare. Pasionat de istoria comunei, în anul 1970 a început să colecționeze obiecte și documente care să evidențieze trecutul acesteia, ajutat de soția sa, învățătoarea Nina Ulieru, precum și de elevii cărora a reușit să le insufle dragostea pentru etnografie și artă populară. Colecția a fost depozitată inițial în școală, apoi a fost mutată în Casa-monument istoric de sec. XIX care a aparținut Auricăi Șerb Popescu, fiica unui boier din sat. Colecția școlară cuprindea obiecte ilustrând îndeletnicirile sătenilor, costume tradiționale specifice zonei, precum și piese de mobilier. În anul 1978, muzeul a fost integrat în patrimoniul Complexului Muzeal din Târgoviște, iar în 1998 a primit numele fondatorului său - Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru'.

Vizita noastră la Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' 

Impresionați de frumusețea exterioară a construcției cu cerdacul întins pe două laturi ale casei, atât la parter, cât și la etaj, cu balconul și el decorat cu traforaje - adevărate dantelării din lemn, pătrundem în holul de la intrare care împarte casa în două părți simetrice. Aici este și scara de acces la etaj.

Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' este aproape în totalitate dedicat îndeletnicirilor şi meşteşugurilor specifice zonei - prelucrarea lemnului și a pietrei, cărăușia, creşterea animalelor, pomicultura şi mai ales producţia casnică de textile de interior, Pietroşiţa fiind renumită încă de atunci pentru covoarele care se țeseau aici. Astăzi, acest mesteșug a dispărut, ca de altfel și cei care îl practicau. Ca o continuare a tradiției în materie de producție textilă, în prezent putem vorbi doar despre lenjeriile de pat de bună calitate, confecționate la Pucioasa.

La parterul muzeului, o încăpere prezintă ocupaţiile principale ale locuitorilor, iar o alta meşteşugurile practicate de aceștia - prelucrarea lemnului, a pietrei, dogăria, rotăria şi prelucrarea metalului. Vedem aici un vechi banc de tâmplărie datat sec. XX, modele de traforaje, unelte pentru confecționarea șiței (șindrilei), o piatră de moară, o ciutură de fântână, din lemn, foale de fierărie și multe altele, atât de multe încât doar aparatul foto le mai poate ține minte. Pereții sunt decorați cu fotografii înfățișând oameni la lucru, în atelierele meșteșugărești.

Pe scara de lemn, urcăm la etaj în holul căruia suntem întâmpinați de chipul sobru al Prof. Dumitru Ulieru alături de fotografii cu elevii și cu colegii săi, cadre didactice. Înrămate, mai vedem acolo o scurtă biografie a fondatorului muzeului, precum și fragmente de texte descriptive - Pietroșița în operele unor renumiți scriitori români. Toate, interesante de citit.

La etaj, sala principală, cea mai mare, este dedicată prezentării covoarelor şi a textilelor mici de interior, dar şi a costumelor populare specifice zonei, manechine frumos înveșmântate completând decorul încăperii. Sunt reprezentate aici scene din viața sătenilor - nunta, oamenii gătiți de sărbătoare, carul cu zestrea miresei, un interior țărănesc din care nu lipsește pătuțul copilului, masa de pomenire a morților, peste tot costumele tradiționale și covoarele țesute fiind bine reprezentate. Două războaie de țesut, câteva vârtelnițe și alte accesorii mărunte necesare meșteșugului vin în completarea imaginii acestei încăperi.

Celelalte două săli mai mici de la etaj adăpostesc interioare specifice Pietroşiţei cu mobilier, textile şi obiecte casnice. Una înfățișează un interior țărănesc, cu mobilier mai simplu, iar cealaltă un interior tipic orășenesc, cu mobilier specific sfârșitului sec. XIX și începutului sec. XX - șifonier cu oglindă, candelabru, oglindă mare cu ramă de lemn ornamentată, pat cu tăblii sculptate în lemn, o sobă de teracotă cu elemente decorative...  

Mi-a plăcut vizita la acest muzeu cu atât mai mult cu cât nici nu auzisem despre existența lui și nici nu visam să calc vreodată prin Pietroșița.

Trebuie menționat că Muzeul Etnografic 'Prof. Dumitru Ulieru' reuneşte în colecţia sa nu doar piesele adunate de Dumitru Ulieru și elevii săi, ci și exponate specifice zonei provenind din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal 'Curtea Domnească' - Târgovişte.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.07.24 20:41:09
Validat / Publicat: 04.07.24 22:18:29

VIZUALIZĂRI: 220 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Pietroșița - Muzeul Etnografic “Prof. Dumitru Ulieru”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Mitica49PHONE
[05.07.24 09:10:54]
»

Mi-a plăcut vizita la acest muzeu cu atât mai mult cu cât nici nu auzisem despre existența lui...

Oare câte astfel de muzee sunt în țara asta fără a ști de existența lor?

Frumos articol, descrierea muzeului însoțită de fotografii bine făcute îndeamnă neapărat la o vizită.

Toate cele bune!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.07.24 09:01:27]
»

@iulianic: Un muzeu etnografic interesant, găzduit de o frumoasă clădire tradițională, relativ puțin cunoscut în peisajul muzeistic românesc. Astfel de muzee locale ființează în multe localități mici din țară și le descoperim uneori cu totul întâmplător.

L-am vizitat prin 2017 (vezi impresii), înainte de reamenajare. În 2022 a fost redeschis în noua înfățișare, mult mai atractivă, după cum observ în fotografiile atașate articolului de față.

Mulțumim pentru articol, actualizare și fotografii.

webmaster
[14.07.24 20:26:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Moroeni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068195819854736 sec
    ecranul dvs: 1 x 1