GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum fac si cum ma sucesc tot peste civilizatia megalitica dau! Pur si simplu mi-a iesit in cale un indicator mic si pricajit pe un drum pustiu in miezul muntilor. Am zis ca nu am nimic de pierdut si m-am avantat in directia indicata. Am lasat masina pe niste pietre si am pornit pe jos prin padure pe o poteca. Si am mers, si am mers, pret de vreo 30 de minute, pana am ajuns la un platou. In jurul meu nici tipenie. Putina lume vine aici. Putina lume stie despre existenta celui mai misterios dintre toate obiectivele vizitate de mine in Bulgaria pana acum. Se pare ca aici a existat candva unul dintre cele mai mari orase ale tracilor dar acest oras este construit pe ceva mult mai vechi si mai misterios, ati ghicit, civilizatia megalitica. Varful de munte pe care am ajuns este ocupat de un sanctuar care are caracteristicile unui loc dedicat Zeitei Mama. Ceramica gasita aici provine tocmai din Neolitic.
Oriunde priveam vedeam celebra “piatra topita” turnata si modelata in diferite forme. Un platou imens se intinde la picioarele mele. Pasesc peste el cu grija ca sa il studiez mai bine. Este un soi de amfiteatru brazdat de numeroase canale care impreuna, privite de sus par a fi scheletul unui peste gigantic. Daca acest “amfiteatru” a fost dedicat sacrificiilor iar canalele de scurgere sunt pentru a indrepta sangele intr-o anumita directie spre desfatarea Zeitei, atunci este un altar al naibii de mare, facut parca pentru niste giganti. Pe internet exista foarte putine informatii despre acest loc. Undeva scrie ca ar fi un calendar sau un punct de observatie al stelelor. Mie nu mi se pare a fi asa.
De jur imprejurul amfiteatrului destinat sacrificiilor se afla tot soiul de bazine, bazinase si cazi din piatra de diferite forme, perfect slefuite. Oare ce lichide se strangeau acolo? Ceva mai jos pe un alt platou plasat fix in buza prapastiei observ un alt loc similar “amfiteatrului”. O alta platforma semi-circulara cu canale de scurgere in forma de schelet de peste. Prin urmare sunt 2. Atatea am vazut eu. Cine stie cate sunt de fapt. Pe un megalit frumos slefuit observ niste incizii bizare, ca si cum acolo ar trebui sa fie introdusa un soi de cheie care ar putea deschide... cine stie ce. Si aici sanctuarul inconjoara intrarea intr-o pestera inchisa. Ce sa fie oare in ea? Cine stie daca vreodata ne va fi permis sa aflam. Undeva mai jos, aproape inghitit de copaci si vegetatie se afla un perete de stanca rosiatica plin cu niste destul de mari, cam de dimensiunea unui om fiecare dintre ele. Acest perete are partea de sus arcuita ca si cum candva ar fi fost un fel de dom plin de nise. Ca o ciudatenie care nu mi s-a mai intamplat niciodata pana acum, filmul cu acest perete arcuit si plin de nise nu vrea sa se deschida. Nici pozele, care sunt facute cu un alt aparat. Pur si simplu nu reusesc sa le mai deschid si nici sa vi le prezint. Fenomenul se limiteaza strict la aceste poze si la acest film. Daca tot s-a intamplat asa voi prefera sa nu le iau nici de pe internet.
Cert este ca locul este salbatic si fascinant. Pana in ziua de azi ma trec fiori cand ma gandesc cat este de salbatic si de enigmatic. Merita sa il vizitati!
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film:
Trimis de buterfly* in 24.05.17 08:02:53
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Kardzhali, Kardzhali" (deja existentă pe sait)
@buterfly: In pestera, cred eu, era altarul Zeitei, iar domul ar fi fost locuinta preotilor (preoteselor)? Eu asa ma gandesc! Iar bazinele mici strangeau sangele-ofranda...
Mult mister! Fascinant!
@Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Domul cu niste arata ca si cum acolo ar fi fost plasate niste statui de marimea unui om, sau cine stie ce... pacat ca nu se vad nici pozele si nici filmul desi sunt facute cu aparate diferite. Ciudat
Doamne fluturasul meu, ai lasat masina in pustiu tocmai in Bulgaria, mare curaj, ba mai mult ai batut coclauri pusti ai Bulgariei asta da tupeu.
Ce sa spun tot inainte dar mai fiti si voi cu grije bine ca nu a-ti luat si baiatul.
Mistere, mistere dar atata curaj sincer nu as avea nici pentru mama zeitei.Bravo! Sti ce nu am inteles .Cumva locul asta este amenajat spre viztare?
Cu bine!
Bună. Sunt Mihai 18
Colegul AdrianBogdan a gândit la fel ca mine.
Cum ați avut curaj sa lăsați mașină în pustietatea aceea. Bine că nu v-ați întors cu avionul. Norocosilor.
Depre revieW. De calitate și am spus totul.
P. S. Azi am avut plăcerea unei convorbiri telefonice cu dv.
Toate cele bune.
@adrianbogdan: Pitic, masini se fura ORIUNDE in lume! Si se fura LA PONT! Daca n-au informatie, nici hotii aia nu se plimb-asa, aiurea, prin pustiu sa vada daca nu cumva vine cineva cu masina, s-o fure! Zau asa!
Interesant articolul! Fotografiile sunt și ele misterioase!
Felicitari!
@Zoazore:
Aici sunt de aceeași părere cu Roxana. Mare curaj.
Se fura la pont, corect, dar care hot ar refuza o pleașcă?
Eu nu as lasa mașina aiurea prin pustietate, nicio mașina indiferent de valoare.
@adrianbogdan: multumesc pentru vizita si aprecieri! Situl nu este amenajat, este doar un mic indicator pe marginea drumului. Drumul este pustiu prin padure, pe munte. Nu e nici tipenie in zona. Eram singuri pe acolo... nu avea cine sa fure masina, poate doar vreun vultur plesuv... hihihi
@Mihai18: multumesc pentru vizita si aprecieri. Am crescut cu padurea si muntele in spatele casei. Pentru mine acesta e locul cel mai sigur din lume. Teama de hoti imi este numai in oras. Am fost de curand la Nisipurile de Aur si ne-au ridicat masina din parcarea din fata hotelului hingherii de masini... abia am reusit sa ii oprim la timp (contra cost)... acolo sa vezi pericol si suspans. In padure e mult mai sigur.
@Zoazore: cam asa e, pustiul e pustiu, nu face rau nimanui... liniste, puritate, mister si... vantul prin par
@Dana2008: multumesc pentru vizita si aprecieri!
@nicole33: multumesc pentru vizita si aprecieri! Dupa cum spuneam mai sus natura e mama noastra, nu ne face rau ci ne primeste la sanul ei. De haiducii din orase ar trebui sa ne temem...
@buterfly:
Nu sunt genul care sa ma sperii și de umbra mea, sunt vreo zece ani de când nu ma mai tem de poveștile cu haiduci din Bulgaria, parchez întotdeauna superregulamentar, pentru a nu avea nici surprize și nici palpitații, dar nici nu-mi forțez norocul.
Totul este bine când se termina cu bine și, Bonus pentru noi, cu o poveste interesantă ????
@buterfly: draga noastra inca nu am acces la calculator si nu pot de la telefon sa va povestesc aventuri tarite de noi pe viu, tocmai prin apropierea orasului Stara Zagora, nici nu am stiut cum din unu s-au facut vreo 4 si ne-a indicat garajul unde sa intram, asa ca paza buna trece primejdia rea.
Va pupacesc fetelor!
@buterfly: Foarte interesante locurile pe care le vizitezi și pe care ni le prezinți și nouă prin intermediul AFA! Am citit cu plăcere și acest articol și mi-a atras atenția una dintre fotografiile atașate – este vorba despre P 08! Scobituri în piatră asemănătoare cu cea din fotografia ta am văzut și noi anul trecut pe dealul Colarea de pe raza comunei Năeni, județul Buzău. În urma cercetărilor arheologice, s-a stabilit că acolo ar fi morminte tracice, vechi de circa 2600 de ani. Necropola tracică de la Năeni se află în imediata vecinătate a Bisericii dintr-o piatră. Despre acele locuri, dar și despre vecinătățile lor am povestit în acest articol.
Călătorii faine în continuare și spor la scris!
@nicole33: eheee, pai si noi am vrut sa parcam regulamentar dar hotelul nu ne-a oferit aceasta posibilitate. Atunci am parcat intr-o parcare semnalizata corect, doar ca noaptea au venit si au ridicat toate masinile de acolo. Erau intelesi cu hotelierii
@adrianbogdan: wow, sper ca s-a terminat cu bine.
@Crazy_Mouse: multumesc pentru vizita si aprecieri! Am descoperit cu mare uimire zona Buzaului si sunt inca uimita de ceea ce exista acolo. Este clar ca ne referim la aceeasi civilizatie. Posibil ca la Buzau acea "cada" sa fie mormant tracic. Aici era una singura de aceasta forma, foarte mare si multe de forma circulara... locul este misterios si nu sunt date despre el...
Foarte interesant obiectivul. Am căutat informații suplimentare, dar nu am găsit foarte mult. Mai multe sunt aici: rock-cut.thracians.org/en/s_m_harman.php
Reiese că în afară de centru sacru, de sacrificii, era și un punct de observații astronomice care, mai ales pentru acele timpuri, mi s-au părut a fi foarte complexe. Acea civilizație avea un cult al soarelui. O altă explicație găsită în articolul indicat e că șănțulețele cu pricina nu ar fi fost pentru scurgerea sângelui, ci pentru drenarea apei.
În legătură cu pozele unde apare locul de ”introdus cheia” stânca respectivă pare a fi o brecie (adică un fel de beton cu fragmente colțuroase), iar adâncitura pentru băgat cheia este formată prin desprinderea unui bolovan.
Frumos articolul și foarte interesantă vechea civilizație.
@Lucien: multumesc pentru vizita si aprecieri! Asa este, nu prea exista date despre acest loc. Am cautat si eu si tot peste aceste explicatii am dat. Canalele alea nu pot fi pt drenarea apei pt ca se scurg in alt "amfiteatru", mai jos. In plus, nu stiu la ce ar folosi drenarea apei intr-un amfiteatru gol. La fel si forma de schelet de peste ar fi inutila. Mentionez ca amfiteatrul de jos e deja in panta, nu prea are sens drenarea lui. Nu stiu ce sa zic. E un loc ciudat. De retinut si pestera sigilata cu atentie...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Nunta de piatră – o lume alba si pura — scris în 06.06.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Perperikon — Templul lui Dyonisos, pamantul vampirilor — scris în 31.05.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Tatul - templul si mormantul legendarului Orfeu — scris în 29.05.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 2 zile pe langa Kardzhali — scris în 24.09.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ