ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prima vizita la Bran, incantata de varietatea obiectivelor

TIPĂREȘTE

Am vizitat comuna Bran intr-o zi usor ploioasa de septembrie, dar pot zice ca tocmai vremea m-a facut sa vad Castelul Bran asa cum mi-l imaginam: o constructie sobra, semeata si invaluita in mister (datorita cetei si burnitei nicidecum din cauza lui Dracula).

La prima vedere am apreciat Branul ca fiind o zona mult inzestrata de natura, de fapt toata zona Rasnov-Zarnesti-Bran este o incantare: dealuri, depresiuni, varfuri golase de stanci, mult verde si un aer proaspat.

Principalele obiective vizitate:
- Muzeul Vama Medievala
- Castelul Bran
- Muzeul Satului Branean
- Prapastiile/Cheile Zarnestilor
- satele Pestera si Magura

Ca prima impresie Bran-ul este o comuna foarte vizitata, multe masini, restaurante, pensiuni, parcari, magazine de toate tipurile, suveniruri etc. E clar zona e inzestrata cu obiective turistice dar si un cadru natural frumos, principa atractie fiind Castelul Bran.

Nu ca ar fi de mirare, insa drumul dispre Rasnov este in stare proastra banuiesc traficul intens e principala cauza, totusi o comuna ca Bran-ul merita, dupa parerea mea, mai multe la capitolul intrastructura. Intr-o zi mohorata de toamna statiunea era foarte animata, cu siguranta as evita o vacanta in week-end-urile de vara, vremea ar fi superba insa aglomeratia nu e la fel de placuta.

Muzeul Vama Medievala

Nu stiu de ce am avut un feeling ca trebuie sa il vizitez chiar daca dupa denumirea nu imi spunea multe. Muzeul Vamii cuprinde Casa Vamii si un parc etnografic, este situat la poalele Castelului Bran, a fost de-a lungul timpului administrat de mai multe institutii si din ce am inteles viitorul lui este cam incert (cel putin locatia). Taxa de vizitare e numai 8 lei/adult (+5 lei taxa foto)

Ce trebuie sa stiti e faptul ca o vizita la castelul Bran este incompleta fara o vizita la Muzeul Vamii intrucat in a-2-a locatie sunt expuse sute de obiecte de arta decorativa si plastica ce provin din castel. Practic colectia castelului Bran contine 6000 de obiecte de valoare din perioada 1920-1930, muzeul avand numai 9 incaperi permite expunerea a catorva sute de piese superbe si incredibil de frumos lucrate:mobililier masiv, de esenta tare, ceramica, argintarie, sticlarie, picturi, sculpturi etc.

Intrand in muzeu am constat ca eram singurii vizitatori si astfel am beneficiat de toate atentia oferita de personalul muzeului care ne-a asigurat un tur plin de informatii prezentate cu multa placere. Am admirat piese de mobiler incredibil de frumos lucrate atat de mult mi-ar fi placut sa le vad din locul de origine, adica in castelul Bran.

Turul facut in acest muzeu a fost o incantare de la intrare pana la iesire si asta datorita ghidei care este pentru mine cea mai pasionata persoana de acest meserie. Doamna avusese grija de aceste piese de colectie de zeci de ani, le iubea nespus si avea un dar de a ne face si pe noi turistii sa le iubim. Ne-a rugat sa promovam acest obiectiv si ne-a multumit de nu stiu cate ori pentru ca i-am trecut pragul.

Am plecat din acest muzeu incantati ca din curtea unei gazde extraordinare. Clar merita vizitat Muzeul Vamii Medievale, nu il ratati!

La plecare am fost sfatuiti sa trecem strada si sa vizitam cripta in care a fost depusa inima reginei Maria in anul 1940. (momentan fiind mutata la Castelul Pelisor)

Castelul Bran

Construit pe o stanca in Pasul Bran-Rucar, Castelul Bran mi s-a infatisat din departare incojurat de vegetatie si ceata, o adevarata cetate de aparare bine conservata si impunatoare ca arhitectura.

Trecand de sirul nesfarsit de magazine cu suveniruri am reusit sa patrudem in domeniul castelului ce cuprinde un Parc Regal cu 2 lacuri, Casa administratorului, Casa Principesa Ileana si Casa de Ceai (transformata in restaurant din pacate). Trecand de gradina castelului foarte placut intretinuta, am urcat pe alee spre castel constatand ca este vizitat de foarte multi turisti de nationalitati diferite.

Foarte bine conservat, castelul are un design sobru la fel sunt si decorurile interioare. Predomina combinatia de elemente din fier forjat, foarte mult lemn vopsit in nuante inchise, zugraveala simpla alba si catifea visinie.

Camerele destul de micute si multe incaperi de trecere: holuri, antreuri, scari multe, m-am simtit ca intr-un labirint.

Din pacate fiind atat de multi turisti nu am reusit sa admir in detaliu, m-am oprit mai mult asupra privelistilor din balcoane ce asigurau vederea spre curte interioara si turnurile castelului.

A meritat vizita cu toata ca aglomeratia a fost un aspect negativ, castelul are foarte multe de aratat acum tot ce conteaza e cine il priveste. Legatura cu legendarul Dracula cu siguranta atrage multi turisti, cred ca o documentare inainte de vizitare ajuta la conturarea unei imagini apropiate de realitate si nu de fantezie. Pentru cei care doresc sa vada un castel regal impresionant, recomand Castelele Peles si Pelisor de Sinaia.

Muzeul Satului Branean

Dupa ce am iesit de la Castelul Bran ne-am oprit la Muzeul Satului Branean unde ne-am putut linisti dupa toata agitatia de la castel. In ciuda taxei extrem de modice (4 lei/adult), foarte putini turisti ii treceau pragul chiar daca vechile casute si gradina verde ar fi face cu ochiul oricui.

Se pare ca muzeul este deschis din anul 1962, cuprinde aprox 20 de locuinte plus anexe gospodaresti. Casele provin din satele vecine Bran-ului si sunt caracterizate in general de combinatia de zugraveala alba, barne de lemn vopsite in negru sau maro, pe alocuri elemente metalice.

Ne-a placut foarte mult vizita la acest muzeu in aer liber, m-am relaxat si mi-am amintit ca lucrurile simple, traditionale pot fi extrem de frumoase.

Pacat ca in ziua de astazi suntem setati pe niste obictive clare fara a mai privi in stanga si in dreapta, acest muzeul sta in calea oricarui turist care merge la castelul Bran si totusi putini se opresc sa il viziteze.

Prapastiile/Cheile Zarnestilor

Am plecat din Bran cu directia spre Zarnesti, am urmat indicatoarele spre Prapastiile Zarnestilor care erau urmatorul nostru obiectiv de pe lista. Ajunsi in Parcul National Piatra Craiului, am lasat masina la Fantana lui Botorog si am mers inainte pe traseul cu linie albastra spre Prapastii.

Dupa 20 min de mers am inceput sa vedem primele formatiuni stancoase, drumul flancat de stanci este o incantare. Traseul este lung, sunt foarte multe pesteri de mici dimeniuni, stancile care de care mai interesante, peisajele superbe, aerul racoros si proaspat. Traseul prin chei poate dura cam 45 min, am intalnit turisti de toate varstele inclusiv parinti cu bebelusi in carucioare.

Noi nu ne-am multumit doar cu vizitarea cheilor, am continuat cu un traseu pana la Cabana Curmatura (~1,5-2 ore), detalii despre acesta vor urma.

Satele Pestera si Magura

Ne-am intors in satul Pestera unde eram cazati, am facut o alegere tare buna alegand acea zona. Satele Pestera si Magura sunt locazate la cota 1000 m, ofera o panorama superba asupra crestelor din Masivul Piatra Mare, sunt un taram binecuvantat de natura dar si locuit de oameni frumosi.

Satul Pestera este parca departe de civilizatie, un loc in care natura si oamenii convietuiesc intr-un mod frumos.

Casele sunt simple, pensiunile amenajate cu bun gust fara a fi opulente ori tipatoare, pasunile cosite, animalele libere pasc in voie, numai creste de munti si dealuri, soarele alinta cu razele lui acest superb taram. Aici se poate vizita Pestera Liliecilor si se pot face trasee montane ori plimbari intre cele 2 sate. Pe tema acesta va urma un alt articol.

 

In concluzie ma bucur ca am amintiri frumoase din zona Bran, obiectivele turistice sunt variate, mi-au placut indeosebi cladirile din zona, elementele decorative din fier forjat, arhitectura caselor.

Voi reveni cu siguranta pentru alte obiective din zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de simplegirl in 25.09.17 11:04:13
Validat / Publicat: 25.09.17 11:45:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 4134 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Casuta de poveste, la Muzeului satului branean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[25.09.17 12:17:25]
»

@simplegirl: Un articol minunat pe care l-am citit cu mare placer. Din pacate si eu ma incadrez in categoria de turisti care au vazut doar Castelul Bran, insa promit sa imi iau revansa cu prima ocazie cu care mai ajung pe acolo ca prea ai povestit frumos, iar cazare sa caut in satul Pestera.

Foarte frumoase poze, o reclama minunata facuta acelor locuri.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[25.09.17 12:34:10]
»

@mishu: Pai asa sa faci, caci castelul Branul nu va mai fi multa vreme public.

mishu
[25.09.17 12:47:51]
»

@Zoazore: Pai CAstelul l-am vazut, celelalte imi lipsesc

Zoazore
[25.09.17 13:23:54]
»

@mishu: Tocmai! Fiindca n-o sa mai poti fi tentata sa vizitezi castelul...

webmaster
[25.09.17 15:00:42]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

simplegirlAUTOR REVIEW
[27.09.17 09:31:20]
»

@mishu: Da asa e satul Pestera e o locatie foarte buna de cazare

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, simplegirl, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068830013275146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1