GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A walk into Tara´s valley - Oliver Shanti & Friends
Cei care au fost odata in Apuseni cu siguranta revin, atrasi de frumusetea locurilor. Aici se intalnesc cele mai multe fenomene carstice din tara noastra. Locurile sunt superbe! Aici sunt multe cascade, multi ghetari care rezista in perioadele caniculare din mijlocul verii si multe alte frumuseti sculptate de apa - un sculptor care, incet si sigur, a modelat diverse forme, croindu-si drum printre pietrele calcaroase. Muntii Bihor, grupa montana din Muntii Apuseni, “respecta’ aceasta “regula” a Apusenilor, iar zona Arieseni-Garda, aflate la poalele Muntilor Bihorului, atrage foarte multi turisti avand multe locuri minunate.
Natura a fost generoasa cu aceasta zona, pentru ca aici putem vedea cate o particica din tot ce a oferit natura Muntilor Apuseni: chei, cascade, pesteri, ghetare, pesteri cu lacuri si cascade subterane si multe alte frumuseti.
Din localitatea Garda am tinut directia indicatorului, pana am ajuns la o bifurcatie. La stanga, la 9 km este Pestera Scarisoara. Conform indicatoarelor, in aceeasi directie incep trasee spre alte obiective: Izbucul Cotetul Dobrestilor (o pestera in care se gaseste un lac, poate fi vazuta doar cu echipament de scufundare, insa se poate vedea gura pesterii), Izbucul Tauz (cel mai adanc sifon din tara, 85 m, un ochi de apa care acopera mai multe pesteri), dar nici aici nu se poate intra, insa poate se poate admira peisajul.
Chiar la inceputul acestui drum este o cabana, Casa de Piatra, la care se ajunge traversand paraul cu masina prin apa. De aici se pot inchiria ATV-uri, care fac urcusul mai usor, cu masina fiind dificil. Noi am vizitat doar Scarisoara, (click aici) dupa care ne-am intors la bifurcatie si am luat-o spre Cheile Ordancusei, aflate cam la 1 km.
Cum ne aflam intr-o zona montana iar stancile calcaroase aici sunt la ele acasa nici n-am observat ca am intrat intre peretii verticali ai cheilor modelati de paraul Ordancusa.
Drumul serpuieste printre stanci, astfel ca frumusetea locului se lasa descoperita putin cate putin. Peretii inalti de peste 250 m se intind pe o lungime de 3 km, iar spatiul printre peretii verticali este atat de mic incat abia lasa loc unui drum cu doua benzi. Cheile Ordancusei sunt printre cele mai inguste chei din tara, avand o latime de 4-6 m pe anumite portiuni. Din loc in loc sunt construite poduri de beton, parapetii proptindu-se de stanci.
Cheile au o frumusete aparte. Ele nu sunt lipsite de vegetatie. In multe locuri stanca nu se zareste deloc, fiind acoperita de arbori si ierburi. Uneori acest vestmant verde pare ca exista de cand e lumea si a fost conceput anume pentru a ascunde imaginea salbatica a pietrelor calcaroase. Dar sunt si portiuni unde stancile spectaculoase au castigat batalia cu vegetatia si se pot zari in toata spledoarea lor.
La un moment dat spatiul se largeste putin, stancile ne apar golase in fata si ajungem la un popas amenajat de autoritati, cu banci si scaune din piatra, intr-o nisa sapata in stanca. Am coborat din masina si ne-am dus pana acolo, dupa ce am trecut peste un mic pod de lemn. Este construit chiar si un gratar din caramizi si beton. E locul ideal pentru un picnic in mijlocul naturii, intre stancile spectaculoase. In apropierea apa limpede si rece de munte completeaza peisajul.
Acest loc este cunoscut ca fiind Pestera Corobana lui Gartau. Are o deschidere larga, de 38 m si inalta de 14 m. E mult spus pestera, de altfel corobana inseamna scorbura, vizuina. Dar are un loc ferit, e ideal pentru adapost, iar cateva bancute din lemn sunt si in “pestera’. Locul mi s-a parut spectaculos si amenajarea originala! Se crede ca aceasta pestera exista cel putin de pe vremea omului primitiv, care a folosit-o ca adapost. M-am bucurat sa vad ca localnicii sunt patrioti, fiindca au arborat steagul romanesc intr-o scobitura, la inaltime, dar din pacate tricolorul mai mult se ghiceste decat se zareste.
In apropiere un firisor de apa coboara de pe versanti in trepte, formand mici cascade pe tot parcursul sau.
In dreptul cascadei este o poteca pe care se ajunge la Pestera Poarta lui Ionele, aflata cam la 800 m. Am renuntat sa mai urcam deoarece era destul de tarziu si ne era teama sa nu se intunece. Am inteles ca se poate intra in pestera si iarna iar peisajul e spectaculos.
In apropiere de Pestera lui Ionele este inca o pestera, Ghetarul de sub Zgurasti, dar aceasta nu se poate vizita. Cele doua pesteri sunt de o parte si de alta a Corobanei lui Gartau.
Sunt zone superbe pe care le-am parasit cu regret dar si cu promisiunea ca vom reveni.
Trimis de biancuta in 01.11.10 23:46:52
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cate locuri frumoase sunt in Ardeal, o regiune nedescoperita de mine inca!
Eu fiind din Bucuresti, imi e greu sa ma orientez pe unde vine, prin urmare, daca ne raportam la un drum national, imi poti spune mai exact cum se ajunge aici?
@web13, multumesc pentru melodie, intotdeauna e potrivita!
@magdalena, Este drumul spre Oradea, dar nu prin Cluj, ci prin Turda. De la Tg. Mures la Turda se merge pe E 60, dar din Turda se ia la stanga, se trece de Cabana Buru si se continua spre localitatile Garda si Arieseni. In total, pana in Arieseni, sunt cam 200 km de la Tg. Mures. Pana la Oradea mai sunt inca 100 - 120 km din Arieseni.
Intr-adevar, spectucloasa este natura in locurile pe care ni le descrii, te felicit.
Superba zona pe care ai vizitat-o! O excelenta prezentare facuta cu mult talent si sensibilitate pentru care ai si superbonus!
nu stiu daca ai urcat scarile acelea cu balustrade de lemn. acolo este intrarea la pestera Poarta lui Ionele iar apa care coboara de pe versanti izvoraste chiar din pestera formand o multime de cascade mici le poti vedea in review-ul scris de mine acum cateva zile (click aici). superba zona. am auzit ca acum s-a asfaltat drumul acela, asa ca zona a fost deschisa pentru cocalari. nu va mai avea acelasi farmec.
Pe aici ne plimbam si noi, acum cativa ani, cand mergeam la parintii unui prieten la Albac.
Intradevar e foarte frumos.
Cei care nu ati ajuns inca pe Valea Ariesului, mergeti, nu veti regreta.
Nu ocoliti zona nici iarna, la Arieseni in februarie sunt Serbarile Zapezii, acolo ninge din noiembrie pana in aprilie uneori.
Felicitări, @biancuta! Ai reușit să mă aduci mai aproape de un traseu pe care ni-l propusesem acum 4 ani, când ne-am petrecut o parte din concediu la Băile Felix. Pe drumul de întoarcere doream să facem o incursiune prin Apuseni, dar din păcate, la Turda am fost eroii unui accident cu mașina, care ne-a zădărnicit planurile. Lectura review-ului tău mi-a redeschis pofta de a cutreiera și a cunoaște mai îndeaproape Munții Apuseni. Poate, la anul!
Va multumesc tuturor pentru aprecieri, este o zona care merita vizitata, si cele descrise mai sus nu sunt decat o foarte mica parte din ce are aceasta zona de aratat.
@petrus95, nu am urcat pana la pestera, insa micile cascade sunt vizibile de la drum, e un peisaj frumos.
@mariana. olaru, imi pare rau pentru accidentul tau. Daca te gandesti sa descoperi aceasta zona, iti sugerez sa stai aici cateva zile, sunt foarte multe locuri frumoase aici, s-a si scris pe site despre multe din ele.
”Chiar la inceputul acestui drum este o cabana, Casa de Piatra, la care se ajunge traversand paraul cu masina prin apa
Se poate cu orice masina, sau doar cu 4x4? ...
Cand am fost noi, apa era foarte mica, eu zic ca se putea, dar poate in alte perioade nu. Noi oricum nu am incercat.
Pentru a ajunge la Pestera Poarta lui Ionele trebuie sa treci peste apele care izvorăsc chiar din partea stîngă a pesterii iar accesul se face mai dificil, deoarece erau doar improvizatii de punţi, iar in unele locuri chiar am trecut prin apă.
Izvorul îşi trimitea apele la intîlnirea cu pîrîul Ordancusei în mai multe trepte ca nişte adevărate minicascade ce faceau un cot de aproape 90 grade ceea ce-i sporea frumuseţea. Se poate vedea asta si în fotografiile ataşate la reviewul meu. (click aici)
Pestera nu este foarte mare, are aproximativ 60 m lungime după aprecierea mea, si se prezinta sub forma unei galerii inalte, lipsita de formatiuni specifice de pestera - stalactite ori stalagmite.
În schimb am văzut destui lilieci, şi cum mie-mi este groază de aceste creaturi am luat-o repede din loc.
La această peşteră nu exista ghid, taxa de intrare sau alte alea (negustori ambulanţi)
Este o frumuseţe şi o linişte magnifică.
Ai avut perfecta dreptate! Cine ajunge o data in Apuseni negresit se va mai intoarce!
Retras PMA standard, in conformitate cu actualul regulament.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Apusenii — niciodată destul — scris în 29.10.23 de gojavaler din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Târgul de fete de pe Muntele Găina] România, așa cum este ea — scris în 25.07.22 de ADRIANA 88 din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2020 In varful Apusenilor, traseu spre Vf. Curcubata Mare cota 1849 — scris în 14.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Valea Sighistelului — un paradis salbatic al pesterilor — scris în 11.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pătrăhăițești — scris în 12.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izbucuri de poveste în Apuseni — scris în 30.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanța mea în Apuseni (II) — scris în 26.08.19 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ