ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Zante, plusuri si minusuri

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De la Zante-city la Tsilivi, sunt 5 km, e-un drum de-o ora, dar eu am ajuns “per pedes” in 3 ore. In 3 ore, o raza de soare, ajunge la marginea galaxiei sau poate, cine stie, ajunge si mai departe, tocmai pana “la steaua care-a rasarit”. De ce mi-a trebuit mie atat de mult? Pentru ca daca drumul prin hăul cel fara de sfarsit, e intunecos, periculos si rece, fara nimic spectaculos, drumul de 5 Km, de la Zante si pana la plaja sa naturala, Tsilivi, e luminos, spectaculos, colorat si fierbinte. Mai ales in iulie si august. Pe acest drum exista cateva atractii majore sau dimpotriva, lucruri ciudate, ce trebuie povestite lumii, mai in amanunt, locuri pe langa care nu poti trece impasibil, mai ales daca nu folosesti automobilul.

La drum!

Inainte de-a porni din Zante (cu intentia de-a traversa colina Bochali si a ajunge la Tsilivi), trebuie sa revin din nou la literatura. Zante e-un oras superb dar... putin cam cocosat. Daca “Cocosatul” din poveste era mic, diform si hidos, cu alte cuvinte, era mai mult o cocoasa decat un om, cocoasa din Zante insa, numita Bochali e spectaculoasa, sporindu-i fumusetea. Verdele maslinilor, pinilor, palmierilor si a cactusilor care marginesc soseau ce traverseaza colina, invaluie cu generozitate cele cateva vile si hoteluri ce s-au aciuit pe-aici in ultimele decenii. Din curtile lor tasnesc si se tarasc pe peretii edificiilor, pana-n sosea, culorile vii ale leandrilor sau florilor de bougainvilia.

Zakynthos, Skiathos, Skopelos, Creta, Rhodos si Cipru, cred ca sunt insulele elene cele mai vizitate de catre romani. De ce? Pentru ca de la Cluj sau Bucuresti ajungi in aceste insule cu avionul direct si repede. Mai castigi cateva ore de plaja si balaceala. In Zante-city, ajungi intr-o ora si patruzeci de minute, in Skiathos, si mai repede. Din Cluj, avionul nici n-are timp sa se-nalte ca lumea si vezi deja aparand sinuozitatile Dunarii prin hublou si-apoi, albastrul Mediteranei.

Plusuri si minusuri in Zante-city

Nimic in lume nu e perfect, nimic nu e intotdeauna ce pare-a fi. Surprizele, placute sau neplacute, fac parte si ele din viata noastra de zi cu zi. Nu le putem anticipa sau elimina ci, de cele mai multe ori, ne trezim cu ele-n fata. Dar precum colina Bochali, cea plina de verdeata, la fel si frumosul Zante-city, oras scufundat pana-n gat, intr-un imbatator parfum venetian, are si el, plusuri si minusuri. Despre plusuri, vorbeste toata lumea, mai ales agentiile turistice si cei ce se-ntorc fascinati din Zakynthos, vrajiti de orasul Zante, de Navagio sau de culoarea verde-azurie a apei marii, despre minusuri insa, turistii, amintesc prea putin, poate si datorita faptului, ca ele, nu sunt prea multe. Si chiar daca acestea apar, fugitiv in fata ochiului, omul are o mare putere de abstractie si poate renunta usor la ceea ce nu-i place retinand doar lucrurile frumoase. Dar, aparatul foto, instrument realist, nepasator si rece, si mai ales, lipsit de suflet, ne reda realitatea asa cum e ea.

Zante e-un oras inedit, e singurul oras venetian din Elada, ce nu se incadreaza in stilul traditional grecesc, cu care ne-au obisnuit mai ales insulele Ciclade sau Sporade, insule in care domina casele mici, alb-albastre, unite pe deasupra adeseori prin arcade sau bolti, ce traverseaza stradute firave pavate cu pietre cubice asemanatoare cu cuburile unui joc de copii, dar perfect aliniate si nemiscate de secole. stradute cu pereti si balcoane mici, invaluite in farmecul florilor sangerii, ce pornesc de pe acoperis si care se preling pana deasupra granitului strazilor, stradute pe care te poti rataci usor si unde gasesti doar ici-colo de cate un magazin ce vinde doar acele cateva produse necesare supravietuirii umane. In acest labirint stradal din povesti, asta si vrei sa faci, sa ratacesti cat mai mult, ai vrea ca spectacolul acela inedit si mirific, sa nu se mai termine niciodata, si... uff!... incepi chiar sa oftezi cand ai ajuns din nou “la lumina”, adica la drumurile largi si moderne din "lumea civilizata". Aceste mici stradute traditionale elene, plac ochiului, poate pentru ca ele sunt tot mai rare azi, intr-o lume mult prea pragmatica, sugrumata de viteza, de autostrazi lungi si monotone, de liniile de otel ale trenurilor rapide sau de cladiri de beton care se pierd printre nori.

Zante-city e altfel, el a fost construit de venetieni si reconstruit de greci tot in stil italienesc, dupa cutremurul din '53, e-un oras muzeu, care nici n-are nevoie de o plaje cu umbrelute si sezlonguri la picioare, ca sa atraga turistii. Chiar daca nu e un oras traditional grecesc, el te fascineaza, pentru ca e construit de marii arhitecti ai renasterii italiene, ce-au vietuit in jurul Mediteranei. Acestia au stapanit arta frumosului ca nimeni altii. Ratacind printre cladirile de 3-4 etaje cu balcoane din fier forjat si cele cateva “mini-campanile”, precum e cea din Venetia-mama”, te-ntrebi, oare in care oras au fost construite mai multe case in stil venetien? In Venetia, in care terenul e o problema, in Venetia, unde exista mai multa apa decat pamant, sau in Zante-city, loc in care exista pamant cat vrei.

Minusuri

Aeroportul din Zante e situat la doar 3 kilometri de oras, poti ajunge in centrul urbei chiar si pe jos, daca n-ai decat un rucsac in spinare. Dar cel mai bine e cu taxiul. Zante e frumos dar la locul tau de cazare (vila, hotel, pensiune) nu vei ajunge prea usor. Zante un oras situat mai ales “pe lungime”, cu multe strazi interzise circulatiei, el e strans ca intr-o menghina intre colina Bochali si mare. Eu nu prea sfatuiesc pe nimeni sa se cazeze in Zante-city. Se pot gasi cazari usor, in capitala insulei, dar Zante mie mi se pare ca are mai mult aerul unui oras de vizitat decat de cazat. De cazat, eu v-as sfatui mai degraba sa va cazati la Tsilivi, Argassi, Kalamaki sau chiar in Laganas, mai ales daca sunteti mai tanar, caci Laganas este vestit atat pentru plaja sa fara de sfarsit cat si pentru viata sa nocturna. Tavernele si cluburiile sale “rosii” te tin treaz pana se crapa de ziua si tu pici de somn!

Zante are de toate, cladiri in stil venetian, multe magazine, restaurante, agentii de turism, biserici, piatete, un muzeu, zone de shoping in aer liber, un port si o faleza. Printre ele flori. Multe flori, care-ti incanta privirea, si care aici cresc din abundenta. Zante e-o Venetie, in care pe strazi, in loc de gondole, circula oameni si automobile.

Zante straluceste de curatenie si culoare. E-o bijuterie arhitectonica ce trebuie vizitata pe-ndelete, intr-o plimbare “per pedes”, n-o sa va ia mai mult de 2-3 ore.

Dar Zante n-are plaja. Nici piscine. Si-atunci, ce fac turistii cazati in Zante, care vara se topesc de caldura? Se descurca! Coboara de pe faleza, pe niste scari de metal si se balacesc printre stancile ce sustin faleza.

Daca totusi ati ales o cazare in Zante, sau daca sunteti cazati pe colina Bochali, incercati sa ajungeti in Tsilivi, unde veti gasi o plaja frumoasa si o apa numai buna de balaceala.

Colina Bochali.

Seamana ca dimensiuni cu colina Montmartre din Paris, pe platoul careia exista si atractiile ei binecunoscute, piata pictorilor (Place du Tertre) si Sacre Coeur. Si comuna Momtmartre a fost un “satelit” al Parisului, cu timpul inglobat in mareata metropola. De pe esplanadele acestei coline poti admira Parisul, la fel precum din piateta de langa cetatea venetiana a colinei Bochali, poti admira panorama orasului Zante. Dar exista o diferenta, comuna Bochali are autonomie teritoriala, mai ales datorita catorva serpentine nepopulate (sau mai bine zis, “greu de populat” datorita pantei abrupte”) si la urcare spre cetatea venetiana si la coborare, spre partea cealalta a colinei, spre Tsilivi. Serpentine care-ti cam rup picioarele. Ce poti vizita pe parcurs? Cetatea venetiana, un linistit parc dendrologic, o zona de belvedere si un mini-market aflat in drum, unde te poti odihni si “energiza” c-un suc sau o cafea. Cand am ajuns eu in piateta cetatii, era oa 6 seara, clopotul bisericii incepea sa fredoneze o melodie stridenta dar placuta, “pe mai multe voci”. Am inregistrat-o, pacat ca nu pot sa v-o redau. (am pus- pe FB). Piateta si zona cetatii au cateva taverne si terase, dar turistii se aseaza mai ales la una dintre ele, de unde poti privi intreaga panorama a orasului in timp ce servesti o cafea. Apoi, mergi la cetatea venetiana, care are mai multa siesta decat program de functionare, eu am gasit-o inchisa. Era in week-end si era in luna august. Ceva mai la vale, gasesti si-un parc dendrologic, cu multe bancute binevenite, caci pana la el, ai ce urca, mai ales cand vii dinspre Tsilivi. Serpentinele ce traverseaza colina, la coborarea dinspre cetate spre Tsilivi, capata alt aspect. Un aspect ciudat! Frumoase vile si hoteluri cu mai putine sau mai multe stele (exista acolo chiar si-un resort), alterneaza cu terenuri abandonate, pubele cu preaplinul revarsat pe sosea asaltate de caini sau mormane de cauciucuri ce zac abandonate printre maslini batrani si pajisti cu turme de oi. Nici intrarea in curtea vilei mele, (Ana Maria Studios) nu arata prea grozav. Se pare ca Bochali, “ille tempore”, era un sat al pastorilor si al plantatiilor de maslini iar depozitele de cauciucuri abandonate si camionetele, ne arata doar fenomenul de transformare a agricultorilor in lucratori in turism, schimbarea "vechiului" in "nou", odata cu aparitia spatiilor moderne de cazare si "explozia" turismului mondial.

Dar, gata cu barfa!, odata ajuns insa in vale, la capatul serpentinelor si la nivelul marii, in zona Tsilivi, lucrurile se schimba radical:

Tsilivi e-un oras placut, luminos, animat, plin de terase, taverne, hoteluri moderne si restaurante, atat in oras cat si langa plaja sa lunga si bine amenajata unde poti practica si sporturi nautice.

Concluzie

V-a placut orasul Zante? Cum sa nu! Acest oras merita a fi vizitat dar de cazat e de preferat s-o faceti in alta parte. N-are plaja! V-a placut colina Bochali? Daaa! Vegetatia si piateta de langa castelul venetian sunt superbe, iar de-acolo, panorama orasului e magnifica, dar mai departe, drumul ce coboara spre Tsilivi, lasa uneori, de dorit! V-a placut Tsilivi? Daaaa, e-un oras complet, in care ai de toate... si mare si plaja si agentii de turism si hoteluri cu piscine si multe restaurante si terase si un parc de distractii. Nu va ramane decat sa alegeti!

@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=otPjs7M4qYI

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 12.01.19 09:54:08
Validat / Publicat: 12.01.19 12:13:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Halkidiki, Skiathos, Skopelos, Santorini, Paros, Cipru, Lefkada, Zakynthos

VIZUALIZĂRI: 1512 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Incepe urcusul spre cetatea venetiana, o prima vedere panoramica 'din mers'
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.01.19 12:13:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismis
[13.01.19 14:45:19]
»

@dorgo: Daaa, mi-a plăcut Zante-Town! Despre colină nu pot spune nimic, căci, deși am stat în Zakynthos 10 zile și am beneficiat de serviciile mașinii personale, pe colină n-am ajuns...

Am fost pe insulă în 2007, după ce am văzut o poză cu Navaggio pe internet și am zis: gata, trebuie să văd cu ochii mei. Nu se inventaseră pe atunci charterele dinspre România, deci Tati a trebuit să conducă stoic până acolo, cu câte 2 opriri intermediare pe drum, și la dus (Sofia și Galaxidi), și la întors (Atena și undeva în Halkidiki, unde în ultima seară, de ultimii euroi, am luat câte un suc copiilor, iar noi am împărțit o bere).

Eh, ce vremuri... Mi-a plăcut Zante-Town, chiar mult, deși m-a intrigat aerul său ne-grecesc. Pe vremea aia eram destul de ignorantă în materie de turism, așa că abia mai târziu am citit despre stăpânirea venețiană și despre cutremur.

Noi ne-am cazat atunci în Alikes, am rezervat un apartament cu o terasă enormă de pe un site local. Și, chiar dacă de obicei nu țin minte cifre, prețul ăla îl rețin, pentru că m-a șocat ce am putut primi pentru el: 40 de euro pe noapte! De Mamaia deja nu ne mai puteam apropia la banii ăștia!

Artiglio
[05.06.20 15:45:23]
»

Cred că în ceea ce privește insulele vizitate de compatrioți mai poți adăuga, cel puțin, și Lefkada! Anul trecut am fost pe vreo 10 plaje și pe toate se vorbea și românește! În ceea ce privește aerul venețian al așezărilor grecești se apre că toate capitalele insuleor ionice (Kerkira Town, Leffkada Town, Zante, etc) au aceste influențe, ele aflându-se, sporadic, sub dominația Republicii Venețiene. Sper să ajungem anul acesta în Zakinthos (rezervare în Keri). O vară minunată!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Artiglio, crismis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zante Town și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1249940395355 sec
    ecranul dvs: 1 x 1