ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dor de Grecia: Zante Town

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă vară nu e... nimic nu e! Cerul mohorât, frigul și umezeala încerc să le salvez cu amintirea unei veri însorite în care punctele forte sunt cerul senin și albastrul mării grecești.

Da, mi s-a făcut dor de Grecia, de albastrul de Grecia. Și, ca să-mi astâmpăr dorul, am scotocit prin cutia cu amintiri și am scos de acolo insula Zakinthos. M-am întors în urmă cu câteva luni și am revăzut cu ochii minții orașul capitală a insulei, Zante Town.

Am plecat din Alykanas spre Zante cu autobuzul local, la ora 10.45 dim., după o întârziere de 45 de minute. La 11.15 eram în Zante. Autobuzul a avut stația terminus în autogara care se află la marginea orașului. Întrebarea era cum să ajungem în oraș. Informația primită mi s-a părut vagă: traversați linia ferată. Și am traversat-o. Nimeni în afară de noi nu mai mergea în direcția aceea. Dincolo de linii, se deschidea un drum de țară, cu bălării de-o parte și de alta, cu niște ruine ce nu cred că aveau vreo valoare istorică. Am mers pe acel drum indoindu-mă că vom ajunge unde vrem. Doi turiști veneau din sens opus. M-am înseninat: am pe cine întreba dacă am ales drumul cel bun. Și când răspunsul a fost afirmativ, am căpătat forțe noi să merg mai departe.

Curând, am întâlnit și primele clădiri. O stradă îngustă, în trepte cobora spre oraș. Destul de adormit la ora aceea. Un oraș care a cunoscut efectul distrugător al cutremurului din 1953, dar care a renăscut, reconstrucția lui păstrând originalul. Arhitectura de influență venețiană este prezentă nu numai în Piața Agios Markos, piață care a fost martora revoltei locuitorilor împotriva stăpânirii venețiene, la 1797. Acum, aici, se găsesc câteva obiective importante: Biserica Sf. Marcu, Muzeul închinat poeților Dionysios Solomos, autorul imnululi Greciei, și Andreas Kalvos.

Zona care mi s-a părut cea mai frumoasă, este Piața Solomos, Plateia Solomou, o zonă pietonală, paralelă cu faleza ce mărginește ca un arc de cerc portul. Trec pe lângă Banca Națională, clădirea Bibliotecii Municipale, Primăria și în față imi apare maiestuoasă catedrala Agios Dinysios, protectorul insulei. În imediata apropiere, este Muzeul Bizantin în care sunt expuse picturi din sec. al XVII-lea și al XVIII-lea, icoane bizantine ce se disting prin maniera realistă în care au fost realizate. Muzeul a fost deschis publicului în 1960.

La capătul portului, se află capela Agios Nikolaos din Molo (1561), distrusă de cutremurul din 1953, dar refăcută, asemenea întregului oraș. Muzul Naval este o altă clădire impunătoare aflată în port. La ora aceea, în plină zi și plin soare, faleza și portul erau cam pustii. Am admirat cele câteva iahturi, marea cu a sa culoare incredibil de albastră și am trecut să vedem și o zonă mai... practică, dacă pot să spun așa: Strada Alexander Roma. Este pietonala cu magazine și taverne. Magazinele nu mi s-au părut extraordinare, și mă refer aici la mărfurile expuse. Nici zona nu m-a încântat în mod deosebit.

Intr-o piațetă, perpendiculară pe pietonala de-a lungul falezei, înconjurată de un grilaj, statuia lui Confucius. N-am putut să fac legătura între filosoful chinez și Zante town, dar precis că există una. Oare ar vrea să sugereze că locuitorii orașului sunt călăuziți de aceleași precepte morale? Că echilibrul și măsura în toate este calea cea bună? Poate voi afla un răspuns...

Am trecut și pe lângă Muzeul de Literatură, dar n-am intrat. La ora aceea era închis. Afișele anunțau o expoziție dedicată poetului rus Pușkin.

Câteva cuvinte despre clădiri. Amprenta venețiană este prezentă. Mi-au plăcut culorile caselor, plantele cățărătoare ce acopereau unele fațade, obloanele din lemn. Mici magazine cu suveniruri la prețuri acceptabile. Boasca țestoasă, Carreta- Carreta, este regina, domnește peste tot și nu poți să pleci fără un suvenir cât de mic ce o reprezintă.

Plimbare, plimbare, dar vine și momentul în care ți se face foame. Și unde altundeva să mănânci, dacă nu la o tavernă pe faleză? Sunt multe, una lângă alta, nu știi ce să alegi, te orientezi și după criteriul unde sunt clienți și mâncarea e bună. Alegem, în sfârșit o tavernă care ne place cum arată. Și comandăm musaca. E bună, e multă. Luăm și înghețată. Totul e pe gustul nostru.

Aș fi vrut să ajung și pe Dealul Bohali, dar e mult prea cald. Ne resemnăm cu atât și facem drum întors. În autogară așteptăm puțin. Autogara arată bine. Are birou de informații, un mic magazin cu suveniruri, un bufet. Aici e răcoare. În oraș, am suportat 40 de grade.

Zante este un oraș frumos, mi s-a părut și liniștit, dar pot spune acest lucru deoarece l-am vizitat la orele siestei. Seara, sunt convinsă că este animat.

Și acum, că am scris despre o părticică de Grecie, mi s-a mai astâmpărat dorul. Sau, dimpotrivă?


[fb]
---
Trimis de Rodel in 31.01.18 20:34:02
Validat / Publicat: 31.01.18 22:06:19
VIZUALIZĂRI: 2025INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Zante Town, faleza ce se arcuiește în jurul portului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60900 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [31.01.18 22:04:05] »

Mutat în rubrica "La pas prin Zante, capitala Zakinthosului, ZANTE TOWN" (nou-creată pe sait)

webmaster [31.01.18 22:09:25] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maryka [31.01.18 22:43:49] »

Dor de Grecia? Păi normal, cum altfel, în perioada de iarnă, când e rece... ne aducem aminte de locuri, vedem poze... mai trece o lună... în așteptarea vacanței! felicitări! în seara asta m-am „apropiat” puțin de ea... de Grecia!

webmaster [01.02.18 00:24:34] »

Mutat la rubrica "Descoperă Zante Town și împrejurimile" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată...

elviramvio [01.02.18 08:42:21] »

@Rodel:

Cui nu-i e dor de Grecia?! Mie mi-e dor de când trec vama de la greci spre bulgari! Anul acesta, dacă vor zeii, vom ataca puțin Grecia neorganizat dar cumva bine documentat. Ciudat, nu? 🤔

Și poza aia cu musaca nu putea lipsi de aici că mi-a făcut poftă? Deja mă gândesc cum e în Zante, am mâncat multe variante de musaca grecească și sper să lungesc lista.

mprofeanu [01.02.18 10:59:19] »

@Rodel: Ce frumos titlu și îmbietor, ce frumoase impresii!

Rodel [01.02.18 11:02:17] »

@elviramvio: Ai dreptate: și mie mi se face dor de Grecia imediat ce am plecat de acolo. Și mă hrănesc cu amintiri, și fac planuri pentru viitoarea întâlnire. Anul acesta și eu vreau Grecia pe cont propriu.

Rodel [01.02.18 11:07:58] »

@maryka: Multumesc pentru lectură și vot! Cand te îndrăgostești de un loc, visezi mereu la el. Sper să ajung și în acest an în frumoasa Grecie, ceea ce-ți doresc și ție.

Rodel [01.02.18 11:11:32] »

@mprofeanu: Multumesc pentru lectură și vot! Titlul acesta îl port în minte de când m-am întors din Grecia. Iar acum și mai mult.

Rodel [01.02.18 19:19:22] »

@webmaster: Mulțumesc!

mishu [03.03.18 18:52:14] »

@Rodel: Foarte frumos, pitoresc si romantic. Felicitari, votat cu mare drag.

Rodel [03.03.18 19:01:45] »

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, maryka, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0963208675385 sec
ecranul dvs: 1 x 1