GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Agios Dionisyos Zante
In ultimele zile m-a lovit melancolia. Vantul care miroase a toamna ma face, ca in fiecare an de altfel, sa constat ce scurta e vara la noi (poate unii ma vor contrazice dar mie imi place caldura). Si daca nu era destul, parca incotro imi indrept privirea tot de informatii despre Zakynthos dau. Recunosc, punctul pe ” i” a fost review –ul postat recent de @dorgo care m-a ”teleportat” pentru cateva minute acolo. Rasfoind nostalgic albumul cu vacanta din Grecia, am gasit imaginile cu Biserica Agios Dionysios din Zante. Ignoranta sau nu, am inceput sa culeg mai multe informatii despre aceasta biserica si viata sfatului abia dupa ce am vizitat-o si am revenit acasa. Impresia puternica care mi-a lasat-o, m-a facut sa descopar lucruri extrem de interesante despre biserica si protectorul acestei insule.
Biserica Agios Dionysios este situata in capitala insulei, Zante, in sudul insulei, in apropierea portului. Cred ca este prima cladire pe care am remarcat-o dupa ce am coborat de pe ferry. Biserica a fost construita incepand cu anul 1925 si a fost finalizata in 1948. Ea combina doua arhitecturi: bizantina si occidentala, iar planurile au fost ale arhitectului A. Orlandos. Clopotnita are caracteristici de arhitectura venetiana, fiind copie a clopotnitei San Marco din Venetia. Interiorul bisericii este impresionant. Toate reprezentarile abunda in auriu si argintiu. Sunt pictate multe scene din viata sfantului, alaturi de alte reprezentari ale sfintilor ortodocsi. In interior se gasesc icoane argintate datand din 1829, fresce ale artistilor Nikalaos, Kaotouzis si Doxaras. A fost singura cladire care a ramas in picioare dupa cutremurul din 1953 (dupa unii autori, altii sustin ca a suferit cele mai putine deteriorari).
Moastele sfatului sunt pastrate intr-o racla de argint facuta de Gregoriu Bafas in 1829. Aceasta racla este situata intr-o incapere separata in interiorul bisericii (va rog sa-mi scuzati exprimarea poate nu respecta termenii stiitifici dar nu stiu cum se numeste acea camera) cu sculpturi din lemn si pereti auriti. Este dimensiuni mici si incap doar 3-4 persoane odata.
Langa biserica se afla si un muzeu unde puteti afla istoria bisericii si a sfantului si manastirea cu acelasi nume cu chiliile maicilor.
Sfantul Dionysios s-a nascut in anul 1547, in sudul insulei Zakynthos, in Strofades. Parintii sai fiind bogati a beneficiat de o educatie aleasa cu profesori particulari, el studiind inclusiv greaca veche, latina, italiana si olandeza. Dupa moartea parintilor, si-a donat averea fratelui sau si a devenit calugar la manastirea din Strofades. In anul 1577 a fost numit arhiepiscop al insulei Aegina, dar datorita unor probleme de sanatate dupa 2 ani s-a reintors la manastirea Strofades.
Se povesteste ca pe cand era calugar, intr-o noapte a sosit la manastire un om cerand ajutor pentru ca omorase pe cineva si familia acestuia il cauta. Sfantul a aflat ca acesta ii ucisese propriul frate insa l-a ajutat sa scape de pe insula si sa fuga pe Kefalonia, pentru a preintampina o alta crima. Din aceasta cauza este numit si ”Sfantul iertarii”. Se spune ca dupa multi ani criminalul s-a intors si a devenit calugar in aceeasi manastire.
In timpul vietii a fost cautat de multi oameni care ii cereau ajutorul si a savarsit numeroase minuni. Agios Dionysos a murit la 75 de ani, pe 17 decembrie 1622 si a fost ingropat conform dorintei sale la manastirea Strofades. Dupa 3 ani a fost exhumat si corpul sau gasit intact. A fost sanctificat de catre patriarhul Constatinopolului. Mai tarziu fost mutat in biserica unde se gaseste si azi si unde vin anual multi pelerini.
Memoria ii este celebrata de doua ori pe an: pe 17 decembrie, zi in care a murit si pe 24 august, ziua in care a fost mutat in biserica din Zante care ii poarta numele. Au loc procesiuni religioase, moastele sunt scoase si purtate pe strazile orasului pe 24 august si 17 decembrie, au loc slujbe religioase in centrul orasului, urmate de petreceri cu muzica si dansuri traditionala si nu numai. Sarbatoarea propriu-zisa dureaza de fiecare data 3 zile.
Multe minuni au fost legate de sfantul Dionysos. De exemplu cand Biserica Greaca Sfantul Nicolae din World Trade Center, a fost distrusa in timpul atacului din 11 septembrie 2011, doua lucruri au fost gasite intacte, o cruce si o icoana cu sfantul Dionysios.
Un alt amanunt interesant: el a fost denumit “Sfantul care se plimba” (The Walking Sain) pentru ca uneori racla in care este depus nu poate fi deschisa, iar atunci cand se poate deschide se constata faptul ca incaltamintea sfantului are talpa subtiata. Din acest motiv incaltamintea este inlocuita periodic.
Intrarea in biserica nu se plateste, insa asa cum cere codul vizitarii oricarei manastiri imbracamintea trebuie sa fie decenta (nu in pantaloni sau fuste scurte, nu in costum de baie, cu umeri acoperiti, etc).
Informatiile le-am cules in momentul vizitarii bisericii precum si prin consultarea unor siteuri (greeka.com, ortodox WIKI, zakyntian.com).
Trimis de Gabise in 09.09.12 22:47:18
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabise); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Afost cineva la Hotel Canadian Laganas... ma ajuta cineva cu impresii de acolo... nu gasesc nimic
Mi-am luat un sejur la acest hotel mi-a placut mult cum arata este in Laganas am gasit impresii numai de turisti englezi...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Zakynthos la sfarsitul lunii august — scris în 07.09.19 de adi_daniel din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Zante, plusuri si minusuri — scris în 12.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2017 La pas prin Zante Town — scris în 14.10.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Dor de Grecia: Zante Town — scris în 31.01.18 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La pas prin Zante Town — scris în 10.11.16 de Ighibuh din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 O zi relaxanta de cultura si gastronomie in ZANTE — scris în 22.04.15 de fetita din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Zante - un oras in care as reveni cu placere — scris în 22.07.14 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ