GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Atunci când drumul spre casă face parte din vacanță
Ultima zi de vacanță... La întoarcerea din Hydra, ferry ne-a lăsat în Pireu puțin după ora 9:30. Avionul nostru decola după-amiază, pe la 5, ceea ce însemna că mai dispuneam de un răgaz de câteva ore pe care eram liberi să le petrecem cum aveam chef... Și de ce să nu mergem undeva unde n-am mai fost?! Sau unde am mai fost?! :) Dacă eu îi dusesem pe ai mei într-un loc drag mie, pe care îl vizitasem cândva, acum era rândul lui Tati să facă același lucru pentru noi: Vouliagmeni.
Cum am ieșit din port, am și fost acostați de o gașcă de taximetriști, care mai de care mai vocal, ceea ce mi-a adus aminte de plaiurile mioritice și mi-a reconfirmat originea noastră balcanică. Ne-am lăsat seduși însă, ca să câștigăm timp și l-am întrebat pe fericitul câștigător cam cât avea să ne coste cursa până acolo, să nu avem surprize la destinație. „Cam 20-25 euro.” Taci, că supraviețuim!
Drumul a urmat linia țărmului, spre sud, traversând mai multe localități despre care citisem că sunt numai bune de luat cu asalt de atenieni în zilele caniculare de vară. Dealtfel, Vouliagmeni însuși este una dintre aceste destinații, și încă printre cele mai selecte, aflându-se la doar 23-24 km de tumultuoasa capitală a Eladei. Orășelul se desfășoară pe două peninsule, Megalo Kavouri și Micro Kavouri (Crabul Mare și Mic) și puțin pe o a treia, numită Lemnos, unde se găsește Lacul Vouliagmeni, un fenomen geologic straniu și special, care a dat și numele așezării. Taximetristul ne-a lăsat aproximativ acolo unde începe Micro Kavouri, în buza unui parc, indicându-ne cu ambele mâini aria turistică: și în stânga, și în dreapta. Nu mai știu exact cât a costat cursa, în jur de 20 de euro, dar știu că ne-a sugerat că ar trebui să-i adăugăm un bonus de 2-3 euro, că am avut bagaje multe și mașina a consumat combustibil suplimentar! :)) Șmecher băiatul, ce să zic!
Cele multe bagaje însemnau câte un troler mic de fiecare și câte o chestie de umăr, genul de bagaj de mână admis de liniile aeriene low cost, ale căror clienți fideli suntem, alături de milioane de alți români călători... N-aveam altă soluție decât să le tragem după noi, ceea ce poate părea un pic aiurea, dar dorința de a ne lămuri de ce e atât de celebru acest loc era atât de mare, că nici nu ne-a trecut prin cap să crâcnim! Am pornit-o deci voinicește chiar în față, să cucerim mai întâi Crabul cel Mic!
Era duminică dimineață, o zi însorită și călduță de mijloc de februarie, dar atenienii nu păreau să se fi trezit după parangheliile de sâmbătă seara, căci șoseaua era puțin circulată, iar trotuarele nici atât. Am lăsat pe dreapta părculețul unde fuseserăm depuși de nenea cu taxiul și am traversat pe partea cu marea, ce se zărea albastră și calmă dincolo de niște terenuri de tenis împrejmuite, înconjurate de spații verzi frumos îngrijite; deja îmi plăcea ce vedeam!
Depășirăm apoi terasa Clubului Nautic din Vouliagmeni (porțile larg deschise, umbrelele strânse, mesele și scaunele așteptau stinghere, scăldate în razele soarelui tânăr), apoi ne-am tras un pic sufletul pe micuța faleză străjuită de palmieri, cu ronduri parfumate de rozmarin înflorit, de unde ni se desfășura întreaga priveliște a plajei pustii, nisipoase, cu ape puțin adânci, după cum abia vălurea apa la mal. Dincolo de plajă, vreo două culmi muntoase, nu prea înalte, pe pantele cărora se cățărau case albe; acolo trebuie să fie lacul cel fermecat...
Am vrut să ne continuăm plimbarea, când tocmai ce am zărit dincolo de șosea un indicator turistic. „Ia stați voi aici cu bagajele, să văd io ce-o fi!” Cică ceva ruine de templu de-al lui Apollo Zoster. Wow! Degeaba le-am căutat însă, că nu le-am găsit defel, ceea ce m-a făcut frustrată și nefericită pentru moment!:( Google mă oftica și mai tare, că-mi arăta poze cu resturi de coloane dispuse într-un desen rectangular. Abia mai târziu am realizat că situl arheologic se află de fapt dincolo de intrarea la plaja privată Astir, pe care abia-abia am reușit s-o întrezăresc printre ochiurile unui gard de sârmă. Tot Google mi-a mai îndulcit un pic frustrarea când mi-a comunicat faptul că ruinele au fost descoperite întâmplător pe la începutul sec. 20 de niște copii de la orfelinatul din oraș care se jucau pe plajă și că, deși în vechime templul a fost ridicat pe un mic promontoriu, azi - terenul erodându-se - se află practic la nivelul mării, fiind deseori inundat de valurile furioase, în timpul furtunilor.
Am continuat să urcăm ușurel tot pe lângă mare, apoi am coborât puțin, apoi am urcat iar... Nu sunt mari pantele, dar chestia cu trolerele ne-a făcut pe alocuri să gâfâim olecuță... Noroc cu peisajul care se schimba în permanență și pe care „se necesita” să-l imortalizăm periodic! ;) Ca idee, Crabul ăsta Mititel e de fapt un soi de parc natural, plin de pini de-ăia frumos mirositori, prin care din loc în loc sunt plantate de mâna omului diverse chestii prozaice, cum ar fi dormitorii și mâncătorii... Că veni vorba, taman ce ne amintirăm că practic cam săriserăm peste micul dejun, gazda noastră din Hydra se dăduse lovită în aripioară și, în afară de o cafea (fără de care nu prea putem funcționa dimineața niciunul dintre noi), altceva nu prea mirosiseră burticile noastre!
„Hai, Tati, că ziseși că mai fuseși pe-aci!” „Da, dar e mult de-atunci! Și ne-au adus cu autocarul, am halit și am plecat!” Tot săracu' Google!... Hai, că dacă mai mergem un pic dăm în port și acolo e o cafenea... Zis și făcut. Port am zis?! „Marina” cică ar fi corect, adică tot un fel de port, dar de fițe... Ce bărcuțe! Dar ce bărcuțe!!... Ne-am oprit un pic în vârful dealului să le admirăm, că aveam ce, și coborârăm pe urmă panta accentuată către liman (deja mă umbrisem imaginându-mi cum va fi când va trebui s-o urc la loc!).
Cafeneaua Moorings ne aștepta, într-adevăr, în cochetul port și până nu am intrat nu ne-am dat seama că era unul din acele locuri selecte pe care de obicei le evităm. Sigur, trebuia să ne prindem, după ce yachturi îi făceau vecinătate, dar cred că eram toți trei în hipi (= sinonim pentru hipoglicemie, conform unei paciente) și nu mai gândeam limpede. Așa că am pășit cu nonșalanță dincolo de ușa pe care ne-o deschidea larg un tip la costum și cravată (probabil șeful de sală, am bănuit ulterior). Ei bine, deși arătam ca prinși de pe gârlă și târam după noi propriile papornițe (deci clar nu arătam ca unii taman coborâți de pe vreo „bărcuță” ancorată în port), nu am fost dați afară, ba chiar am fost invitați cu un zâmbet larg să poftim, dar... să lăsăm valizele într-o cameră specială, cum sunt cele din hoteluri. Ceea ce ne-am conformat cu bucurie.
Tot șeful de sală ne-a condus spre una din mese. Restaurantul era ocupat în proporție de cam 20% și două laturi ale sale dădeau spre mare, priveliște superbă deci; ochisem deja masa din colțul-stânga, acolo unde se întersectau cele două laturi de mai sus, dar ni s-a spus că-i rezervată (deși până am plecat noi de-acolo n-a venit nimeni). Am căpătat însă masa din colț-drepta, vedere parțială spre mare și am zis bogdaproste, erau multe variante mai rele... Ceea ce însemna că un pic-un pic aveam totuși fețe de Moorings! :)
Am primit imediat meniuri, oferta de mic dejun era destul de bogată; mi-au sărit însă în ochi ouăle Benedict, despre care aveam o idee de pe vremea când singurul post TV pe care îl urmăream era Paprika, însă nu degustasem niciodată... Prețul se apropia de 12 euroi, dar... dacă-i bal... Tati și Istețica au ales câte o omletă cu diverse chestii. Plus câte o cafea de fiecare, să reîncărcăm Duracelu'. Am primit și apă din partea casei, în spiritul ospitalității grecești.
Evident că a trebuit să vizităm și toaleta stabilimentului și vă anunț că de obicei nu fac poze prin bude, nici nu-mi iau telefonul cu mine, de data asta l-am luat, pesemne am presimțit că am de ce. Mi-a plăcut fototapetul cu blonda de la cârma yachtului (era din același film și mie îmi plac filmele și în general poveștile). Mi-a plăcut și recipientul cu săpun lichid, un soi de... damigeană, n-am mai întâlnit așa ceva. Ordine și curățenie de 5 stele, desigur.
Mâncarea a venit destul de repede și a fost gustoasă și sățioasă. În timp ce ne savuram cafelele, Istețica s-a pus pe râs, așa, din senin... M-am uitat către ea ușor îngrijorată. „Mă gândesc ce contrast! Acum două zile eram în locul ăla din Metochi și acum suntem aici!” Amuzant, chiar așa! Micuța tavernă-magazin din micuțul port Metochi era fix opusul luxoasei cafenele Moorings! În ambele însă am fost bine primiți, în ambele ne-am simțit până la urmă în largul nostru... Care o fi de fapt lumea noastră?!...
Nota de plată nu ne-a destabilizat bugetul: 36,7 euro. Ne-am recuperat bagajele și am pornit mai departe...
Google mă trăgea de mânecă, mai era ceva interesant în zonă de văzut, o bisericuță parțial scobită în stâncă, un design ciudat, neobișnuit. O zărisem oarecum pe promontoriul din dreapta, prost luminată, căci soarele era în spatele ei... Eram sătui însă de tras de trolere și am renunțat să ne apropiem, deși acum regret maxim. Agios Nikolaos Kavouriou (un fel de Sf. Nicolae al Crabului, mă rog) o cheamă și o să pun o poză luată de pe net, să vedeți ce interesantă e. Data viitoare acolo sunt!
Ne-am întors fix pe unde am venit, căci obiectivul nostru principal era lacul, ce se afla dincolo de golf. Iar urcat, iar coborât, și din nou urcat, și iarăși coborât... Între timp se încălzise binișor, câțiva curajoși populau deja plaja, ba vreo doi se și scăldau. În larg se desfășura un concurs de bărci cu vele, sau ceva de genul. De partea cealaltă a golfului, în Lemnos, atmosfera părea a fi mai animată; o șosea mai largă, cu două benzi pe sens, mai multe hoteluri și restaurante, spații verzi frumos organizate în partea dinspre mare, un adevărat parc.
Până la urmă am cedat nervos (cam toți trei deodată) și am hotărât să poposim pe una din băncile cu vedere spre mare; unul să stea cu bagajele și ceilalți să meargă la lac, pe urmă să facem schimb. Primul s-a sacrificat Tati. Am pornit deci cu Istețica, Google zicea că mai aveam cale de vreo 2 stații de autobuz. În maxim 15 minute am reperat lacul pe partea opusă mării, a trebuit să traversăm șoseaua. Odată cu noi o familie cu doi copii micuți, echipați corespunzător, cu tot harnașamentul de plajă; i-am privit suspicioasă și un pic invidioasă...
Lacul Vouliagmeni este considerat unul dintre cele mai interesante fenomene geologice din Attica. S-a format prin prăbușirea plafonului unei peșteri (Vouliameni = „scufundat”) și este alimentat de câteva izvoare termale, dar comunică și cu marea printr-un labirint de peșteri subacvative. Are, indiferent de anotimp, temperaturi cuprinse între 22 și 29 de grade Celsius, ceea ce-l transformă într-un adevărat spa natural, cel mai apropiat de Atena, deschis tot timpul anului. Compoziția sa unică îl face pretabil ameliorării diferitelor afecțiuni musculo-scheletale, ginecologice și dermatologice. Lacul oferă deasemenea condiții propice dezvoltării anumitor specii endemice, precum o anemonă de mare ce trăiește doar aici, numită Paranemonia Vouliagmeniensis, dar și diferitelor tipuri de bureți, moluște și... celebrii peștișori pedicuriști, Garra Rufa! ;)
Lacul este înconjurat parțial de pereți stâncoși abrupți și, legat de sistemul de peșteri ce-i asigură comunicarea cu marea, se știe că e un adevărat șvaițer acolo, că doar 3123 m de tuneluri au fost explorate, că descoperirea unei stalagmite uriașe a ridicat multe semne de întrebare cercetătorilor. Deasemenea, în acest labirint s-au pierdut pe la începutul anilor '70 câțiva scafandri americani, ale căror rămășițe au fost descoperite abia acum câțiva ani...
Locul este organizat ca un spa, destul de bine îngrădit și noi n-am reușit să vedem prea multe. Am remarcat parcarea încăpătoare de la intrare, restaurantul, cabinele de schimb, zona verde. Ne-am cocoțat pe un gard (!) și am reușit să surprindem o porțiune din plaja cu șezlonguri, iar din lac se poate admira doar porțiunea dinspre mare, unde am remarcat limita de demarcație, dincolo de care e interzis să înoți (cu siguranță de acolo începe labirintul de peșteri subacvatice). Există și un site oficial, unde puteți găsi fel de fel de informații utile: limnivouliagmenis.gr, inclusiv prețuri și promoții (de exemplu, 12 euro de adult luni-vineri; 13 în week-end și sărbători legale). Mi-a plăcut mult și visez să ne întoarcem cândva acolo, să petrecem măcar o zi la leneveală...
Ne-am întors agale, pe lângă mare, pozând în dreapta, pozând în stânga... Tati s-a declarat mulțumit vizualizând fotografiile noastre, n-a mai vrut să meargă la lac, a zis că-și poate imagina. Am mai zăcut un pic cu ochii în soare, pe bancă, ne-am preumblat pe urmă pe digul din apropiere și, când s-a făcut ora de plecare, ne-am înhățat trolerele și am traversat șoseaua cu... o sută de benzi; dincolo era o stație de taxi, și un taxi ne-a dus la aeroport, și un avion la alt aeroprt, și un microbuz - acasă, și... ne odihnim un pic, că vine altă vacanță, slavă Domnului!
Trimis de crismis in 23.03.18 22:50:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Pozand in stanga si in dreapta au iesit poze superbe. Chiar ca as lua o cafea acolo
Vacante frumoase in continuare.
@Radu Tudoran: Mulțumesc! Chiar și eu aș mai lua o cafea acolo! Până la urmă, nu e un loc chiar atât de inaccesibil! Dar tot lacul, cu misterele lui, mă atrage mai tare!
Călătorii minunate și vouă!
@crismis: Am citit cu plăcere despre această ultimă excursie din sejurul tău din februarie 2018 în Grecia!
Am vizitat Grecia doar o singură dată, acum mult timp.
Sigur voi ajunge acolo, cu atât mai mult cu cât soțului îi plac aceste excursii, în insule să fie...
Visez să ajung acolo în Grecia numai în extra sezon, pentru frumoasa mare, pentru briza ei, pentru valurile și pentru verdele pădurilor ce se oglindesc în ea...
Nu suntem amatori de apă și plajă dar pentru frumusețea naturii merită orice efort!
Până atunci citesc pe AFA și văd poze!
@mprofeanu: Grecia e minunată, o să aveți ce vedea și sigur n-o să regretati! Nouă ne place și să ne bălăcim, și să ne odihnim puțin la soare, așa că de obicei mergem vara sau la început de toamnă, când vremea încă se păstrează caldă. Acum cred că a fost singura dată când am vizitat Grecia în extrasezon, de fapt în plină primăvară la ei: pentru colindat prin Atena a fost perfect, iar Hydra știam deja că nu are genul nostru de plaje, în schimb ne poate oferi atmosfera aceea patriarhală după care tânjeam, precum și peisaje de vis.
Mulțumesc pentru vizită, călătorii minunate vă doresc!
iata un alt motiv pentru care merg in concediu cu masina: SI DRUMUL FACE PARTE DIN CONCEDIU! chiar daca in concediu imi place la all asta nu inseamna ca trebuie sa ma grabesc sa ajung acolo, pe drum te poti opri sa vezi cate ceva sau sa te odihnesti cand ai obosit
@crismis: Ce cald e articolul tău
Și ce frumoasă e bisericuța!
Minunat loc, am fost și eu acolo, acum, cu voi
@nrs: Și mie îmi place să merg cu mașina, dar recunosc că și avionul are avantajele lui. Mai ales că nu conduc eu, nu pot avea pretenția să am ultimul cuvânt când trebuie să alegem. Am făcut circuite lungi, de mai bine de 2 săptămâni cu mașina, cum ar fi cel din Croația-Muntenegru sau Bulgaria-Macedonia-Albania-Grecia, dar și city-break-uri cu avion și mașină închiriată sau pur și simplu, cu transportul în comun sau per pedes. Suntem deschiși oricăror variante, decidem în funcție de situație.
@ktisstinna: Mulțumesc că m-ai însoțit în frumoasa noastră excursie prin exclusivistul (și nu prea) Vouliagmeni! Frumoasă bisericuta, chiar regret că n-am văzut-o mai de aproape...
Ce bine și frumos e acolo în februarie! Chiar de nu e sezon, e plăcută plimbarea când soarele te însoțește, marea albastră la fel, cum să nu te bucuri și de ultimele ore ale vacanței, chiar de pe drumul spre casă? Mi-a plăcut tot ce-am văzut, localul acela arată bine, masa aceea la colț, cu pereții de sticlă, cu vedere spre mare, e super... acolo sigur și mâncarea e mai delicioasă, nu?
@maryka: Inițial am intenționat să revenim în Atena, să mai vizităm un muzeu, ceva. Pe urmă am realizat că n-are rost, mai bine stăm tot pe lângă mare, să ne continuăm "terapia" începută în Hydra. Cumva mi-am amintit de Vouliagmeni...
Mulțumesc pentru vizită, te mai aștept!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Lacul Vouliagmeni — scris în 04.06.17 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Astir Beach Vougliameni - cea mai exclusivista plaja de langa Atena — scris în 29.07.16 de _Traveller din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ