GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De cate ori ma gandesc, citesc sau ascult ceva despre orasul Viena, imi vin in minte acordurile unei muzici perfecte, incununarea unor talente inspirate de Creator unei familii unice din aceasta lume reala, dand nastere la o lume universala, o lume a unei muzici unice, minunate, fermecatoare si de neconfundat a fam Strauss, fie ca este vorba de tatal sau de fiu... Un vals elegant, o polca “jucausa”, un mars alert si maiestos, oricare ar fi, muzica este una singura, vorbeste limba universala inteleasa de toti si se contopeste cu acest oras vestit. Si impreuna fauresc acea impletire a Perfectului care bucura omenirea. Iar orasul, muzica, pasii de dans, salile de bal, costumele si artistii spun mereu aceleasi povesti, dar mereu altfel si altfel si de care niciodata nu te poti plictisi si pe care doresti mereu si mereu sa le asculti. Iar batrana Dunare, purtandu-si pletele milenare trece si trece, murmurand aceleasi note, acompaniind armonios sau dirijand ceea ce se numeste Muzica unui oras de poveste - Viena.
Nu o sa scriu pe larg despre obiectivele turistice ale Vienei, pentru ca au facut-o si altii inaintea mea. Eu am vizitat acest oras al muzicii si nu numai, de cateva ori mai mult in trecere, ca un mic popas turistic, pentru ca asa se intampla cand esti cu grupul organizat. Dar am petrecut aici, impreuna cu familia o sarbatoare de Craciun ca niciodata, pentru ca Viena insasi este o sarbatoare in orice zi a sa, indiferent de anotimp...
In acele zile de dinainte de Craciun si mult dupa, Viena isi pune mantia-i stralucitoare de sarbatoare. Piata de Craciun din fata primariei orasului te intampina cu casute din lemn, ornate cu tot felul de ghirlande si beculete care, seara, cand se aprind, iti dau impresia ca esti deja in tara feeriei lui Mos Craciun. Si totusi, de ce n-ai fi? ! Mosul, cred eu, este oriunde gaseste putina Iubire, Intelegere, Fericire, Bucurie; acolo unde fiecare este cu cineva drag alaturi si-si impartaseste toate gandurile si sentimentele curate unul altuia. Si atunci, Mosul le daruieste si mai mult din tolba lui vesnic bogata de bunatati sufletesti... si nu numai... dar, haideti sa fim, totusi si copii... si multe, multe alte daruri... mai pamantesti... Acolo gasesti tot felul de lucruri de impodobit casa sau bradul, multe dintre ornamente fiind facute manual, sunt extraordinar de frumoase, multe fiind unicate. O cana de vin fiert cu scortisoara sau coji de mar si portocala iti imbie nasul cu aromele sale si nu poti si chiar nici nu vrei sa ratezi o astfel de placere si, ce mai pui, ca la frigul care este afara, te mai si incalzeste pe dinauntru. Si daca pe langa acest vin mai servesti si un carnat de-al lor, un “wurst” cu varza murata cu specific vienez, iar ca desert iei un mar copt sau castane coapte atunci, pe loc, zau de-ti mai trebuie altceva... Esti deja printre binecuvantatii vienezi. Cand se lasa seara poti intra la o cafenea si servi fie o cafea vieneza, cu gust intr-adevar diferit de orice alta cafea sau poti lua o portie zdravana de tort, cu multa ciocolata si frisca pusa frumos separat. Noi am gustat din aceste minunatii specifice orasului si ne-a parut doar foarte rau ca n-am putut lua si acasa... la Bucuresti, decat amintirea unui binemeritat rasfat vienez...
Pot spune ca ne-am bucurat cu totii de fiecare vizita a noastra aici, plimbandu-ne pe strazile curate, cu cladirile frumoase, cu arhitectura austriaca tipic aristocrata, am vizitat muzeele de exceptie, parcurile pulsand a miresme imbietoare si culori multe, multe, cu magazine elegante, cu oameni surazatori, calmi, si binevoitori mereu, totul intr-o armonie perfecta. Am vizitat renumita catedrala Sf. Stefan, distinsa si distincta, in stil gotic, o emblema Vienei, situata in centrul orasului vechi. Apoi Palatul Imperial Hofburg, cu intrarea sa grandioasa si cu sculpturile de exceptie de-o parte si de alta a portii. Am hoinarit pe splendidul bulevard al Vienei, admirandu-l ca pe o fereastra catre vechea monarhie de Habsburg. Dupa mijlocul sec. al XIX-lea au fost distruse zidurile orasului si in anii ce au urmat a fost creat bulevardul circular Ring, ce inconjoara orasul. Acest mare inel (Ringul vienez) este traversat de cladiri guvernamentale si rezidentiale, de piete spatioase, ca un furnicar, de parcuri ce in anotimpurile calduroase, pe langa faptul ca sunt foarte bine ingrijite, cu verdeata si flori de toate felurile si culorile, constituie o oaza verde de relaxare. Apoi tot pe ring gasim monumente de o maiestrie tipic austriaca, multe magazine aranjate cu cel mai rafinat bun gust, restaurante si cafenele elegante. Se pot admira cladirea postei, Muzeul Artelor Aplicate, Opera de Stat din Viena, Muzeul Artelor si istoriei naturale. De asemenea cladirea fastuoasa a Parlamentului, dupa parerea mea, o capodopera arhitecturala si sculpturala, dar si cladirea Bursei si Universitatea. Toata Viena este, dupa parerea mea, un adevarat si impunator muzeu in aer liber, datorita cladirilor sale, adevarate opere de arta arhitecturala.
Cartierul select Grinzig, unde am serbat Craciunul in 2007, cu o cina traditional vieneza, este, de asemenea, o emblema a Vienei, este renumit pentru vinurile de calitate, cu numeroase taverne fermecatoare, unde se canta, se danseaza sau se asculta muzica vieneza cantata din acordeon. Ca de altfel si marea roata de la Prater, tot un simbol al orasului. Nu trebuie uitat deloc Palatul Schoennbrunn, fosta resedinta de vara a familiei imperiale, este considerat cel mai frumos palat baroc din Europa. Noi l-am vizitat iarna, de Craciun, cu parere de rau ca fastuoasele sale gradini erau atunci inchise.
Si pentru ca nu mai este mult pana cand se vor auzi din nou acordurile muzicii lui Strauss, va reamintesc si chiar va invit sa ascultati si sa priviti Concertul Extraordinar de Anul Nou al Operei din Viena, de fiecare data sustinut la calificativul de PERFECT–muzica, balet, costume, prestatie artistica de top. Si nu in ultimul rand publicul spectator elegant, rafinat, superb, de mare tinuta, care participa efectiv la desavarsirea unui spectacol de mare calitate, grandios, pentru a incepe un nou an cu inimile, cu sufletele si cu gandurile noastre cele mai bune, mai curate, si cele mai fericite!!! Va urez numai bine, un an plin de realizari, bucurii si multa, multa fericire, eu, cea care, precum multi, multi altii, AmFostAcolo!!!
LA MULTI ANI, DRAGI COLEGI de pe AmFostAcolo. ro!
Rog, daca se poate coloana sonora a celui mai minunat dar dumnezeiesc vienez (parerea mea, bineinteles) :
http://www.trilulilu.ro/angelina_liru/7f0679eac5d7f1 compus de Johann Strauss-tatal.
Multumesc pentru tot si doresc intregii echipe a site-ului
LA MULTI ANI FERICITI! , impreuna cu toate gandurile mele cele mai bune!
Trimis de ileanaxperta* in 20.12.09 12:38:57
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Deja am intrat in atmosfera de sarbatoare. Felicitari pt review, multumiri pt. urari si eu va doresc sarbatori fericite si La multi ani!
Adaugat melodia propusa ca ilustratie muzicala a review-ului. La Multi Ani, AmFostAcolo, oriunde va aflati!
cea mai frumoasa perioada a anului se apropie si asa cum spunea dandy pete, parca dejea ne-a cuprins atmosfera de sarbatoare numai citind aceste randuri, foarte frumos ileana!!!
In legatura cu Viena si Craciunul, acum cativa ani, in fata palatului Schonbrun era amenajat un targ de craciun, cu mici cabanute din lemn lacuit in care se vindea turta dulce, vin fiert, decoratiuni si globuri etc, foarte frumos, foarte stralucitor... La un moment dat au venit 2 autocare, din ele au coborat zeci de batrani in carucioare pe rotile, fiecare batran fiind in grija unui tanar (15/16ani) - ma uitam la toti acei batranei evident suferinzi si foarte in varsta si la acei tineri care se purtau foarte frumos cu acestea, avand grija sa fie bine inveliti, vorbind cu ei si chiar mangaindu-le obrajii, apoi m-am intrebat oare o sa apuc sa vad asa ceva si in Romania?
Cristian, iti multumesc frumos pt. aprecierile tale. Venind de la tine, pretuiesc mai mult. Si da, eu totusi cred ca si noi, romanii suntem inca buni in adancul sufletelor noastre si daca am fi macar un pic "rascoliti" in acele parti bune, cu siguranta s-ar intampla si la noi ceea ce ai vazut tu la Viena. Mie chiar m-ar placea sa lucrez in acel domeniu si chiar m-am gandit pt. anul viitor sa fac ceva voluntariat in domeniul prezentat de tine mai sus; fie cu batrani sau cu copiii din casele de copiii. Numai bine si sarbatori fericite!
te-as ruga sa-mi spui daca palatul Schonbrun este deschis duminica?
de pe site-ul oficial:
Opening hours
Schönbrunn Palace is open daily, including public holidays!
Muzica! Da, pentru muzica si frumos ma duc. Ai scris frumos, mi-am luat notite. Cred ca acum parcurile vor fi minunate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Hermesvilla – „Palatul viselor” — scris în 10.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 La pas prin centrul vechi al Vienei — scris în 02.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Gustav Klimt si Palatul Belvedere — scris în 26.11.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Ce poți face o zi în Viena, cu buget redus... — scris în 09.02.23 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Viena în 4 zile — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cu copiii la Viena! — scris în 22.06.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Sfaturi de calatorie cu transportul public prin Viena — scris în 18.09.21 de anca73 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ