GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În ultimul timp, Viena, ca şi Budapesta, a devenit mai mult un oraş de tranzit, în călătoriile românilor spre occident.
De multe ori, trecem prin Viena în drum spre destinaţii mai îndepărtate, cu gândul că, lasă, ne oprim la întoarcere şi atunci când ne întoarcem, fie suntem deja obosiţi, fie ni s-au terminat banii, fie nu am făcut o rezervare la hotel şi astfel renunţăm să mai vizităm unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa.
Prima mea vizită la Viena a durat câteva zile, astfel încât am ajuns să simt pulsul oraşului şi să văd că nu are deloc atmosfera aceea sobră, rgidă, a oraşelor germane, ci este un oraş cosmopolit, în care trăiesc laolaltă multe naţii. Şi totuşi, în ciuda invaziei dinspre răsăritul mai mult sau mai puţin îndepărtat, Viena şi-a păstrat măreţia de odinioară dar şi rigoarea tipic germană.
Aşa că, recomand oricui doreşte să asculte un sfat, să nu treacă în fugă prin Viena şi, dacă vrea să afle mai multe despre acest oraş deosebit, să-şi rezerve câteva zile pentru el.
Pentru cei care totuşi nu vor, sau nu pot să facă acest lucru, le sugerez un circuit de o zi, prin Innere Stadt, inima capitalei austriece, cuprins în interiorul celebrului Ring vienez, un circuit pe care l-am făcut şi noi, la întoarcerea dintr-o lungă călătorie prin Europa.
Punctul de pornire în circuit poate fi Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), aflată chiar pe ring. De altfel, porţiunea respectivă a ringului se numeşte chiar Opernring. Noi am ajuns aici cu metroul (linia U1), venind de la hotel (staţia Keplersplatz) şi am coborât la staţia Karlspaltz. Dacă nu aveţi bilet la un spectacol, puteţi admira întreaga zonă şi, din exterior, frumoasa clădire în care s-au auzit vocile tuturor cântăreţilor celebri din lume, printre care şi cea a Angelei Gheorghiu. De asemenea, să nu uităm că timişoreanul Ioan Holender deţine din 1992 (până anul viitor), funcţia de secretar general al Wiener Staatsoper.
În continuare, faceţi o plimbare pedestră pe Kärntner Straße, până în piaţa Catedralei Sfântul Ştefan (sau, dacă sunteţi mai comozi, sau mai grăbiţi, puteţi lua acelaşi metrou, U1 o staţie, până în Stephansplatz). Aici admiraţi catedrala şi vizitaţi-o în interior. Noi am constatat din nou că ea este la fel de frumoasă şi într-o permanentă reconstrucţie de vreo zece ani (cel puţin atât ştiu eu). Niciodată nu am văzut-o fără schele, acestea îşi mută doar locul. Bineînţeles, în piaţă nu se poate să nu întâlneşti acei tineri îmbrăcaţi mai mult sau mai puţin în costume de epocă şi care te îmbie cu bilete la diferite spectacole de operă sau muzică simfonică (dacă nu în Viena, atunci unde, altundeva? ), sau statuile vii, care fac deliciul copiilor ce le dau târcoale. Dacă ai noroc, poţi ajunge aici când vreo trupă de dansatori, mimi, muzicanţi, sau alte soiuri de artişti oferă un spectacol stradal; dacă ai buzunarul mai plin, poţi să pui, pentru efortul lor, câţiva bănuţi în pălăria pe care o plimbă după spectacol (nu ostentativ) prin faţa spectatorilor de ocazie.
Continuaţi apoi pe Graben, strada pietonală şi comercială cea mai renumită din Viena. Pe la mijocul acesteia, veţi vedea Pestsäule, Coloana Ciumei monumentul amintind de ciuma care a lovit Viena prin secolul al XVII-lea. La capătul străzii Graben, faceţi la stânga, pe Kohlmarkt şi ajungeţi în Michaelerplatz. Aveţi în faţă Palatul Imperial Hofburg, fosta reşedinţă imperială de iarnă a a Imperiului Austro-Ungar, actualmente sediul Preşedinţiei Austriei. Admiraţi minunata privelişte şi, dacă aveţi timp, puteţi vizita Muzeul Sisi (ştiţi, împărăteasa despre care s-a făcut şi un film...). Treceţi printr-un pasaj, pe sub bolţile aripii de nord-est a palatului şi ieşiţi în Heldenplatz (Piaţa Eroilor), unde, în stânga vedeţi aripa sud-estică a palatului, în toată splendoarea ei. În centrul arcului făcut de această aripă se află monumentul Prinţului Eugen, iar în partea opusă, în mijlocul pieţei, statuia arhiducelui Karl Joseph de Austria. Dincolo de ea, se întinde Volksgarten, Grădina Populară.
Treceţi peste Burgring şi ajungeţi în Maria-Theresien-Platz, Piaţa Maria Tereza. În dreapta, cum intraţi, este Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturală), în centru statuia împărătesei Maria Tereza, iar în stânga Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istoria Artei). Dacă vreţi să vizitaţi aceste muzee (şi mai sunt şi altele), luaţi-vă gândul de a o face în aceeaşi zi cu plimbarea. Ieşiţi din Maria-Theresien-Platz în Museumsplatz şi aveţi în faţă Museumsquartier, cel mai mare complex cultural din lume.
Dacă aveţi ceva mai mult timp, înainte de Maria-Theresien-Platz, puteţi face un mic ocol. Din Heldenplatz, faceţi la dreapta pe Burgring şi continuaţi pe Dr. Karl Lueger Ring. Nu departe, pe dreapta se află Burgtheater, iar în faţa lui, peste stradă, este Rathauspark (parcul Primăriei), dincolo de care, evident, veţi vedea Primăria Vienei. La dreapta ei, cum priviţi dinspre Burgtheater, se află Universität Wien (Universitatea din Viena), iar la stînga, Österreichisches Parlament clădirea Parlamentului. Şi mai la stânga şi ceva mai în spate, vedeţi Justizpalast (Palatul de justiţie) şi Ministerul Justiţiei. După ce aţi admirat clădirile şi tot peisajul, reveniţi spre Burgring. Atenţie la pista de biciclete, nu mergeţi pe ea, se dau şi amenzi pentru acest lucru, sau, mai rău, aţi putea fi lovit de un biciclist mai grăbit şi mai neatent.
De la Museumsquartier, continuaţi pe Getreidemarkt până la Vereiningung Bildender Künstler Österreichs, sau, mai pe scurt, clădirea Vienna Secession, unde puteţi intra să vizitaţi o expoziţie de artă plastică.
Dacă vi s-a făcut foame, treceţi strada şi intraţi în Naschmarkt, cea mai populară piaţă din Viena, unde sunt şi multe mici restaurante cu preţuri convenabile.
Revenind în Karlsplatz, treceţi pe lângă Kunsthalle şi intraţi în Resselpark, de unde, pe lângă Universitatea Tehnică din Viena (Technische Universität Wien), ajungeţi la una din cele mai frumoase biserici, după părerea mea, Karlskirche. Când am văzut-o prima dată, mi-a amintit de Tajmahal, pe care l-am văzut însă doar în filme şi fotografii. Alături se află Wien Museum Karlsplatz.
Continuaţi pe Lothringerstraße, pe lângă Wiener Konzerthaus şi ajungeţi în Wiener Stadtpark, unde puteţi vedea Kursalon, unde Johann Strauss dădea concerte, dar şi monumentul din bronz aurit al acestuia şi cele ale altor muzicieni mai mult sau mai puţin celebri.
Aici puteţi încheia plimbarea de o zi prin Viena, sau, dacă v-a mai rămas ceva timp, vă puteţi oferi un program de voie.
Dacă reveniţi (şi nu cred că nu veţi avea această dorinţă), treceţi şi pe la Schönbrunn (reşedinţa imperială de vară), prin Schwartzenberggarten şi Palatul Belvedere şi, bineînţeles, prin Prater.
Nu uitaţi de multele muzee.
Plimbare plăcută.
Trimis de Costi in 06.12.09 13:26:12
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Incep sa fiu dezamagit... , dupa tot ceea ce citesc referitor la Viena, ajung in concluzie ca in trei zile am sa fug doar din loc in loc si nu o sa apuc sa vad nimic concret. Totusi cred ca o sa ma hotarasc la cateva obiective pentru aceasta vizita si restul am sa las pentru la vara. Oricum multumesc pentru review, ca de altfel toate impresiile tale sunt deosebit de complete.
Mi-am regasit traseul facut in Viena in impresiile tale. Si eu consider Karlskirche ca este deosebit de frumoasa!
Multumesc! Sper si daca vremea ne va ajuta, luni avem ceva ploi, sa vizitam cat mai mult, sunt atatea. Marti ne ducem la Andre Rieu, imi doresc sa prind si un spectacol la opera, bilete nu mai sunt, poate ne-om descurca... pe acolo!
O zi buna!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Hermesvilla – „Palatul viselor” — scris în 10.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 La pas prin centrul vechi al Vienei — scris în 02.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Gustav Klimt si Palatul Belvedere — scris în 26.11.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Ce poți face o zi în Viena, cu buget redus... — scris în 09.02.23 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Viena în 4 zile — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cu copiii la Viena! — scris în 22.06.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Sfaturi de calatorie cu transportul public prin Viena — scris în 18.09.21 de anca73 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ