ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Hermesvilla – „Palatul viselor”

TIPĂREȘTE URM de aici

In 2007, cand am ajuns pentru prima data in Viena, am vizitat obiectivele reprezentative ale orasului, cum ar fi Schonbrunn, Hofburg, Belvedere. Anul acesta ne-am propus sa„suplimentam” lista palatelor, atat cu cele din Viena, cat si cu cele situate in apropierea orasului.

Am inceput cea de-a treia zi in Viena, cu o vizita la Hermesvilla, aflata in sud-vestul Vienei, dincolo de Palatul Schonbrunn, situata intr-un cadru idilic, in mijlocul fostelor terenuri de vanatoare imperiale, acum Parcul natural Lainzer Tiergarten.

A fost construita la comanda imparatului Franz Joseph, pentru sotia sa, imparateasa Elisabeta, o iubitoare a calatoriilor si a plimbarilor in natura. Departe de rigorile curtii austriece, Hermesvilla a fost gandit ca un refugiu incantator de care sa se bucure Sisi, dar suficient de aproape de capitala, incat imparatul sa se bucure in continuare de compania ei.

Numita initial „Vila Waldruh” , constructia sa a durat din 1882 pana in 1886, insa in 1885, imparateasa a redenumit cladirea „Vila Hermés” , dand ordin sa se realizeze o sculptura din marmura alba, intitulata Hermés Gardianul, care sa fie amplasata in gradina vilei.

La acea vreme, Vila Hermes era foarte moderna, cu retea de curent electric si conducte de apa.

Este o cladire cu doua etaje, fatada fiind alcatuita din blocuri mari de piatra si caramizi rosiatice, intr-un amestec de elemente renascentiste si baroc.

Numit de imparateasa Elisabeta„, Palatul Viselor” , a fost locul in care cuplul imperial a petrecut in mod regulat timp in fiecare an, in perioada verii. Dupa moartea imparatesei, fiica acesteia, arhiducesa Marie Valerie, impreuna cu sotul si copiii, au locuit aici.

Interiorul nu este impresionant, fiind folosit in special ca spatiu expozitional, deschis doar in perioada 15 martie - 31 octombrie a fiecarui an, tariful biletului intreg fiind de 8 euro, iar in prima duminica a fiecarei luni, gratuit.

Dupa ce intri in cladire, ajungi in vestibulul octogonal cu lambriuri grele din stejar, in stil renascentist. In dreapta se afla initial resedinta arhiducesei Marie Valerie, iar pe stanga, unde se afla astazi un café-restaurant erau camerele arhiducesei Gisela. In camera mare din centrul parterului, Sala de Marmura, toata familia se intalnea la masa comuna. Interiorul original este doar partial pastrat. De exemplu, aici au fost aduse numeroase obiecte din castelul Achilleion din Corfu, inclusiv statuia aflata in mijlocul vestibulului, reprezentand o zana din mitologia persana, Peri, cu bucle lungi si aripi de fluture, intinsa pe o lebada, alunecand pe apa si tinand in brate un copil adormit.

O scara duce la primul etaj, unde se aflau camerele private ale imparatului Franz Joseph, in aripa de nord si ale sotiei sale, in aripa de sud. Apartamentul modest al imparatului includea un dressing, birou, dormitor si toaleta.

Suita imparatesei era alcatuita din dressing, sala de sport, toaleta, dormitor si lounge. Sisi se antrena zilnic in sala de sport numita „Turnzimmer” (gimnaziu), echipata cu barna de echilibru, o bara pentru tractiune si 2 seturi de inele. Este gol astazi, dar picturile murale au ramas. Datorita predilectiei ei pentru mitologia greaca, peretii salii de sport aveau picturi murale in stil pompeian, cu reprezentari ale vechilor lupte de gladiatori.

In spatele dressingului, se afla dormitorul imparatesei. Spre deosebire de alte incaperi, aici s-au pastrat numeroase obiecte istorice, inclusiv un gigantic pat baroc, datand din vremea Mariei Tereza. Picturile murale din dormitor se bazeaza pe motive din „Visul unei nopti de vara” a lui Shakespeare. Din dormitor, o scara in spirala duce la parter si in gradina, de unde putea ajunge la scoala ei de echitatie, printr-un coridor acoperit din fier forjat.

Etajul 2 nu se viziteaza, aici erau camerele servitorilor.

Am vizitat apoi rapid si exteriorul, vremea nefiind favorabila plimbarilor in aer liber, picaturile transformandu-se rapid in ploaie, care ne-a urmarit apoi, toata ziua.

In aripa stanga a curtii se afla grajdurile construite inițial pentru caii imparatesei, inclusiv facilitatile de calarie, un tarc rotund perfect circular de 20 de metri. Aceste grajduri au gazduit in perioada de vara, armasarii lipizzani ai Scolii de Echitatie Spaniola.

Desi interiorul este mult mai modest fata de toate celelalte palate ale familiei pe care le-am vizitat, nu regret ca am ajuns aici, in special pentru locatia sa si exteriorul, care mi-au placut.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 10.12.23 16:38:21
Validat / Publicat: 10.12.23 17:12:21

VIZUALIZĂRI: 2641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Este o cladire cu doua etaje, fatada fiind alcatuita din blocuri mari de piatra si caramizi rosiatice, intr-un amestec de elemente renascentiste si baroc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041384935379028 sec
    ecranul dvs: 1 x 1