GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am vrut de mult să mă apuc să scriu despre ceea ce am făcut prin această stațiune (și prin apropiere), dar mereu am amânat. Și, sincer, nu e singura pe lunga listă de restanțe. Dar trebuie să încep de undeva; așadar…
Bun. Să încerc să sistematizez puțin informațiile. Ar fi cam așa: ce e de văzut prin oraș, și ce e de văzut prin împrejurimi.
Orașul e un târg de provincie, l-aș asemăna poate cu Câmpululngul pe care l-am cunoscut eu prin anii ‘80 când am făcut armata acolo. Ulițe pavate cu piatră, multe case (unele faine, dar și destule neîngrijite), prin centru ceva blocuri vechi. Multă verdeață, parcuri frumos amenajate (cel mai mult mi-a plăcut parcul Borov din apropierea centrului), un mare centru SPA public (deschis doar în sezonul cald). Câteva restaurante și baruri (am și testat câteva, poate apuc să scriu și despre ele). Și un muzeu orășenesc de istorie.
Muzeul e micuț, are practic două (mă rog, trei) teme: Vela Peeva, martira care a dat numele orașului, basul Nikolai Ghiaurov (originar și el de aici) și, desigur, ceva artefacte descoperite prin siturile arheologice din zonă. Merită o vizită, dacă nu aveți ce face într-o zi ploioasă.
Am străbătut mereu drumurile din târg pe jos. Distanțele nu sunt foarte mari, iar mersul pe jos e binevenit după mesele bogate de care am avut parte pe durata sejurului.
Mai este și celălalt mare parc al orașului, aflat chiar aproape de hotelul unde am stat, anume parcul Kleptuza. Aici este și un mic lac, la marginea unei păduri mixte de conifere și foioase, cu un pârâu ce vine de undeva de pe deal, trece pe sub clădirea unui fost complex turistic acum abandonat (mare păcat, dar mno…) și se varsă în râul ce străbate orașul. Frumos de vizitat, dar pe vreme bună.
În apropiere sunt ceva locuri de belvedere (se poate merge pe jos din oraș), dar și alte frumuseți ale naturii.
Nu departe (dar nici prea aproape!) de oraș este și o mică peșteră - Lepenița (pe FB). Drumul până în apropiere este ok, dar la un moment dat se iese de pe șoseaua națională și se intră pe un drum industrial, al unei cariere. Din drumul ăsta, la un moment dat se „rupe” un fel de cărare (doar o singură mașină are loc pe aici!) - noi am mers cu o mașină cu gardă mare la sol, nu am avut probleme; nu știu dacă o berlină normală poate să treacă fără grijă, dar cu atenție, e posibil.
Aici se poate ajunge și dinspre celălalt capăt al acestui drum (pe acolo mai seamănă a stradă!), dinspre Rakitovo.
Teoretic, e bine să sunați pentru o rezervare, mai ales în sezon, deoarece accesul în peșteră este permis doar cu ghid însoțitor și echipament adecvat (cască, lanternă frontală, cizme de cauciuc - oferite la fața locului, înaintea „expediției” ). Recomand să aveți pe voi ceva haine gen salopetă, pe care să le puteți apoi schimba cu altele curate înainte să reveniți în locul de unde ați pornit excursia.
Costul biletului este în funcție de cât de adânc vreți să mergeți în peșteră - sunt vreo trei „trepte” . Eu am parcurs-o doar pe prima și puțin dintr-a doua, până am ajuns într-un loc de unde trebuia urcat destul de abrupt, printr-un pasaj relativ îngust și cum nu eram încă 100% refăcut fizic după operația suferită cam cu un an în urmă, am zis pas. Bine, nici până acolo nu e o plimbare pe bulevard, sunt ceva zone (foarte) înguste, joase, sau cu apă. Dar merită. Peisajul carstic e foarte frumos, sunt câteva formațiuni demne de admirat acolo.
Cel mai interesant moment a fost atunci când, ajunși la locul de unde am decis să ne întoarcem, ghidul a spus să stingem toate sursele de lumină (lanterne, telefoane, camere) și să stăm așa câteva clipe. E o senzație foarte stranie, bezna e totală, îți auzi doar bătăile inimii în urechi… Acum știu cum e „pe cea lume” ...
La ieșire, sunteți rugați politicos să vă dezechipați și să lăsați echipamentul curat pentru viitorii „exploratori” . Există un loc unde se pot spăla cizmele, dotat cu cele necesare.
Tot prin munții din zonă mai este o peșteră renumită - Snejanka (Albă ca zăpada), dar acolo vom merge cu altă ocazie.
O altă excursie ce ar merita încercată ar fi cu trenul cu ecartament redus care circulă pe aici.
Știu că nu sunt prea multe detalii, dar sper totuși că am oferit ceva informații utile celor ce vor petrece un sejur la băi.
Poate pozele vor vorbi puțin mai mult…
Info utile (în limba bulgară) - ecovelingrad.com.
Trimis de Dragoș_MD in 15.01.25 15:30:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Acum am realizat că am uitat să încarc pozele de la peșteră... se rezolvă în minutele următoare.
Ah! și pentru că veni vorba despre Nikolai Ghiaurov, m-am gândit să adaug și un duet foarte frumos din opera „Pescuitorii de perle” de Bizet, împreună cu nu mai puțin faimosul Luciano Pavarotti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Descopera Velingrad? E mult spus... — scris în 05.01.19 de black_mamba din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2014 Lost in Velingrad — scris în 06.07.14 de F2A1C din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Velingrad - capitala balneara a Balcanilor — scris în 02.09.13 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ