GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hai hui prin Ţara Dornelor
În staţiunea balneară Vatra Dornei am poposit prima oară în urmă cu nouă ani. În drum spre Săpânţa am petrecut o noapte aici în ideea de a vizita oraşul şi împrejurimile. N-a fost să fie. Dintr-un motiv independent de voinţa mea (am făcut o luxaţie la gleznă) a trebuit să amân pentru altădată. Acest “altădată” s-a întâmplat să fie anul trecut şi pentru că în cele cinci nopţi şi şase zile petrecute aici am vizitat şi am citit multe despre Vatra Dornei am să încep cu un mic istoric:
Existența Dornei este atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova, conform unei legende care leagă numele localitații de o dragoste tragică a întemeietorului Dragoș Vodă. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1592.
După anul 1775, Dorna intră sub stăpânire austriacă, locuitorii îşi pierd unele drepturi, plătesc taxe şi li se impun biruri. Pe teritoriul târgului Dornei se desfășoară numeroase conflicte sângeroase care sfârșesc prin însemnate pierderi de vieți omenești. În 1884, o sentință a autorităților austriece pedepsesc formal pe unul dintre opresorii locali cu o „dojană severă”.
Evoluția edilitară și urbanistică a localității Dorna este puternic marcată de descoperirea uriașelor rezerve de ape minerale în anul 1790. Un anume doctor Plusch propune amenajarea stațiunii pe o proprietate particulară, iar în 1811 se construieşte prima baie publică.În 1870 Fondul Bisericesc Români cumpără băile şi dreptul folosirii apelor minerale. Se construieşte hotelul nr. 1, cazinoul, se amenajează izvoarele Unirea, Ferdinand şi Sentinela.
În anii următori oraşul se dezvoltă în jurul băilor, se construieşte o şcoală, gara mare, biserici şi noi edificii de cazare, tratament sau petrecere a timpului liber. În 11 iunie 1948 băile sunt naţionalizate, iar după 1950 stațiunea balneară Vatra Dornei intră în exploatare la întreaga capacitate și până în 1989 continuă să se dezvolte în toate planurile: medical, de agrement, de odihnă.
Vizita staţiunii am început-o, întâmplător, cu Gara Vatra Dornei Băi
(Gara Băi), pentru că am avut cazare chiar în spatele ei, la Hotel Silva. Gara Băi este o clădire frumoasă, cu o arhitectură aparte, construită în anul 1910, pentru a fi mai aproape de stabilimentele balneare ale stațiunii. Din anul 2004 a fost trecută în lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
Imediat, în dreapta gării, se află un pod pietonal peste râul Dorna, pe care l-am traversat şi am ajuns în zona centrală a staţiunii, mai exact pe Str. Republicii, paralelă cu râul şi unde descoperim câteva construcţii arhitecturale deosebit de interesante.
Prima dintre ele Hotelul Maestro cu restaurantul şi grădina de vară, urmată de cea din dreapta, o ruină a celebrului Cazinou Vatra Dornei
( ro.wikipedia.org/wiki/Caz ... in_Vatra_Dornei). Numai când citeşti câte personalităţi i-au trecut pragul, te apucă nervii şi disperarea. Am înţeles că din 2003 cazinoul a fost revendicat şi trecut în patrimoniul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Şi în loc să înceapă restaurarea, aşa cum s-a promis, cazinoului i se ţine în continuare lumânarea. :(
O altă clădire arhitecturală de excepţie, aflată în dreapta cazinoului, este cea a hotelului Carol. Acesta are şi o frumoasă grădină de vară, înconjurată de multă verdeaţă. Am mâncat aici de câteva ori şi am fost mulţumit de amabilitatea ospătarilor, de preţ şi diversitatea mâncărurilor. Am avut ocazia să vizitez şi interiorul hotelului. Foarte frumos, dar m-a dezamăgit mărimea camerei.
Parcul Municipal din Vatra Dornei este unul dintre cele mai apreciate mijloace de relaxare din întregul oraș şi reprezintă o atracție turistică atât pentru copii, cât și pentru adulți. Numit şi “Parcul Veveriţelor”, acesta adună laolaltă copii, tineri, adulţi şi bătrâni, care bat nucile între ele şi strigă “Mariana” adunând în jurul lor veveriţele pofticioase după aşa hrană.
În Parcul Municipal mai există şi alte obiective demne de toată atenţia: aproape de intrare se află Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică, iar pe aleea principală se află un grup statuar cu personalităţi culturale româneşti. În zona centrală găsim Pavilionul Japonez, Biserica Sf. Treime sau Izvorul Sentinela, iar pentru amatorii de drumeţii aflăm mai sus traseele pârtiilor de schi “Veveriţa”, ”Parc 1” şi “Parc 2”.
Când am întrebat la centrul de informaţii turistice ce-mi recomandă să vizitez în Vatra Dornei, mi s-a spus să nu ratez o urcare cu telescaunul pe Dealul Negru. Evident că nu am ratat şi în una din zile am urcat pe acest deal cu imagini panoramice de vis asupra munţilor şi văilor Bucovinei. Punctul de plecare al telescaunului se află în apropierea străzii Telefericului şi se poate ajunge, din centrul staţiunii, atât cu maşina cât şi pe jos.
Noi am preferat mersul pe jos (să facem picior frumos :) ), pentru a vedea şi alte zone ale oraşului.
Traseul telefericului esta foarte frumos, la început trece pe lângă nişte clădiri, apoi printre brazi falnici şi deasupra unei poteci turistice, ca în final să intre într-o zonă cu pajişti încântătoare. Pe platoul din vârful dealului sunt construite câteva clădiri (unele sunt abandonate în faza de construcţie), o tabără pentru copii şi un chioşc cu băuturi şi produse de patiserie. Imaginile panoramice către Vatra Dornei (în nord) şi Şaru Dornei (în sud) sunt superbe.
Un alt mijloc de petrecere a timpului liber în Vatra Dornei este o excursie cu Trenul Veseliei. Acesta pleacă de lângă Hotel Carol şi are două trasee:unul la Platoul Runc şi telescaun şi altul la mănăstirile “Acoperământul Maicii Domnului” şi “Sf. Dimitrie”. Primul costă 10 lei, al doilea 15 lei. Noi ne-am nimerit să mergem pe al doilea traseu.
Nu departe de Vatra Dornei am descoperit o altă atracţie turistică, mai puţin cunoscută turiştilor care vin pe aceste meleaguri. Se numeşte Tinovul Poiana Stampei şi se află la aproximativ 24 de km de staţiune. Este o arie protejată de tip botanic, recunoscută la nivel international şi în arealul căreia găsim câteva specii rare de păsări şi reptile. O zonă mlăştinoasă, cu sol mâlos, acoperit de muşchi şi pâlcuri de iarbă şi arbuşti mici, o pădure de pini şi molizi.
Ca să ajungem aici, facem stânga la ieşirea din Poiana Stampei, spre satul Dornişoara, parcurgem aproximativ 4 km pe un drum forestier şi lângă un pod, aflat în stânga drumului, parcăm maşina. În dreapta, pe lângă o pancartă cu informaţii despre tinov, traversăm o cale ferată dezafectată şi intrăm în arealul mlăştinos, pe un traseu construit în totalitate din scânduri. Este uşor de parcurs, are un mic lac la final şi măsoară cam 900 de metri.
Un alt frumos traseu turistic este cel care pleacă din Dorna Candrenilor , trece pe lângă Poiana Negrii şi duce la Schitul 12 Apostoli . Drumul este asfaltat aproximativ nouă km, apoi, pe lângă o troiţă, se virează stânga şi se intră pe un drum pietruit. După ce se trece de câteva cabane şi o carieră de exploatare a andezitului, drumul se bifurcă:înainte spre schit şi în stânga spre o stână turistică.
Noi am ales drumul din stânga şi am nimerit într-o poiană de vis unde se afla şi stâna. În afară de amenajările specifice unei stâne, aici se află şi locuinţa proprietarului, o pensiune de toată frumuseţea. Se pot mânca şi se pot cumpăra produse specifice. La schit nu am mai ajuns…. o rafală de ploaie şi noroiul aflat pe drumul de la intrare în pădure ne-au determinat să facem cale întoarsă.
Din satul Gura Haitii (la 23 de km de Vatra Dornei) porneşte un traseu pietonal către una din cele mai frumoase destinaţii turistice din zonă, Rezervaţia 12 Apostoli. Traseul durează aproximativ trei ore şi este unul de dificultate mediu spre uşor. Străbate păşuni subalpine şi păduri de molid, iar în vârf eşti întâmpinat de roci cu înfăţişări ciudate, modelate de vânt sau dezagregare fizică de tipul îngheţ-dezgheţ. Una din ele aduce uşor cu Sfinxul din Bucegi.
Tot din satul Gura Haitii (la ieşire) se poate ajunge în Parcul Național Călimani la o altă destinaţie “turistică”, fosta carieră de sulf, căreia îi voi dedica un review separat.
.
Trimis de traian.leuca † in 29.03.19 17:11:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@traian. leuca: Tare faina zona!
Intr-un top al nostru, personal, intre verdea Bucovina si fainul Maramures, aceste doua zone vecine cu mare impact turistic, pe primul loc este clar Bucovina. Chiar daca noi nu prea suntem atrasi de manastiri, iar reprezentative pentru aceasta zona sunt tocmai... manastirile. ????
Pe traseul spre 12 Apostoli am avut unele din deja multele noastre intalniri cu doua exemplare faine de vipere.
Iar cazarea de la Complexul balneaer apartinator de Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului a fost si ea tare placuta.
Frumos articol, care mi-a trezit amintiri atat de placute!!!
@Testosu : Mă bucur că articolul meu v-a trezit amintiri plăcute. Chiar eram curios să aflu dacă a mai ajuns careva de pe AFA în munţii Călimani.
Mulţumesc pentru vizită!
@traian. leuca: Frumoasă zonă și frumoasă plimbare ați făcut! În tinerețe mergeam și eu pe-acolo, în delegație la Fabrica de bere din Suceava. Nu știu dacă acum mai este sau au „înghițit-o” alte firme. Făceam și noi mini excursii prin zonă până la Dorna Candrenilor, sau Cândreni, așa mi-amintesc eu că-i spunea, dar cred că-i vorba despre aceeași localitate căreia Dvs-tră i-ați spus Dorna Codrenilor!
Vatra Dornei este una dintre cele mai frumoase zone din țară!
Felicitări pentru locul ales și pentru articol!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@traian. leuca: La Vatra Dornei am făcut ultimul concediu (cu bilet de sindicat) înainte de ieșirea la pensie. Am petrecut acolo zile tare frumoase, iar review-ul tău mi-a trezit plăcute amintiri.
Am stat atunci la o pensiune (Poiana izvoarelor) aflată pe un drumeag spre munte ce pleca din șoseaua V. Dornei - Bistrița imediat după ieșirea din localitatea Roșu. Aici am mâncat aproape zilnic păstrăv proaspăt, pescuit din bazinele construite de patronul locației chiar pe teritoriul pensiunii.
Stațiunea ne-a plăcut mult, am hrănit veverițele cu nuci, am făcut km. pe jos, prin stațiune și împrejurimi, plus excursie până la Mănăstirea Bârsana.
A fost minunat și experiența trebuie repetată.
Felicitări pentru articol!
P. S. Drumul spre M-rea. Bârsana (prin Cârlibaba și Moisei) tot așa prost o fi?
@doinafil: De acord cu
”Vatra Dornei este una dintre cele mai frumoase zone din țară!
Am fost de mai multe ori în această zonă şi abia acum am avut ocazia să o cunosc mai bine. Am descoperit frumuseţi uimitoare în Rezervaţia Naţională Călimani, am revăzut locuri dragi mie: Pasul Tihuţa, Lacul Colibiţa, Transrarăul, Pietrele Doamnei.
Într-adevăr, denumirea corectă a localităţii este Dorna Candrenilor. Foarte multe familii din sat poartă numele de Candrea şi se zice că de aici se trage numele.
@Mitică49: DN18, Moisei, Iacobeni, era aproape finalizat la sfârşitul anului trecut, pentru cel de la Moisei la Bârsana s-au semnat actele de reabilitare în mai anul trecut.
De la Vatra Dornei la Cheile Bicazului, via Chiril, drumul este la fel de prost, mai ales în apropiere Poiana Largului (august 2018). Au mai făcut câteva cârpeli pe ici pe colo, dar a rămas la fel de naşpa.
Vă mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!
@traian. leuca:
Chiar mă întrebam de unde i se trage numele localității, atipice, după părerea mea! Aflu acum, de la Dvs-tră, deslușirea numelui. Nu știam că de la numeroasele familii Candrea îi vine numele. Mulțumesc pentru informație!
Să aveți alegeri la fel de inspirate!
@traian. leuca: Nu aveam cum să nu votez un astfel de articol! Super!
@CATAAS: Cu umilele mele posibilităţi de " scriitoriolog " am îndrăznit să descriu o zonă frumoasă a Bucovinei.
Nu ştiu în ce măsură am reuşit, dar mă bucur tare mult pentru aprecierea ta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 La Cazino — scris în 11.12.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Palatul Comunal Vatra Dornei — scris în 17.12.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Ținutul Dornelor - stațiunea Vatra Dornei — scris în 18.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Etnografic Vatra Dornei - un muzeu prețios, dar insuficient pus în valoare — scris în 10.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vatra Dornei: „Perla Bucovinei” – oare? — scris în 28.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Minunea ascunsa dintre Dorne — scris în 06.03.21 de Donutz din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Un colț de Rai românesc — scris în 28.10.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ