ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit Maramureş (2): câteva repere din Vatra Dornei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Autocarul a oprit pentru masa de prânz în Vatra Dornei. Poate cei care au citit reviewul anterior cu prezentarea generală a excursiei se întreabă cum am izbutit să iau masa de prânz în staţiune, că parcă spusesem că am plecat din Bucureşti spre Maramureş, via Buzău, adică Vulcanii noroioşi, mănăstirea Ciolanu, Târgu Secuiesc, Balvanyos, lacul sf. Ana unde în spatele meu la nici 10m mă urmărea un urs? Si cum am dormit la hotelul Bradu din Miercurea Ciuc? Şi apoi parcă scrisesem că am vizitat catedrala din Şumuleu Ciuc- locul celui mai mare pelerinaj catolic, catedrala din Ditrău şi apoi Valea Bistriţei? Toate aceste locuri le-am vizitat dar cum o poză face cât o mie de cuvinte, neavând fotografii, nu vă mai plictisesc scriind câteva zeci de mii de cuvinte. Am pierdut pozele în febra clickuitului cu aparatul foto şi nu mi-am dat seama decât după ce am descărcat restul excursiei pe calculator.

De ce v-am scris toate astea? Pentru că în cursul deceniilor trăite cu un picior în ambele jumătăţi ale sec XX şi altul mai uşurel în sec. XXI, am învăţat să nu-mi plâng eşecurile mici sau mari, să- mi spun ˝Depăşesc˝ şi să merg mai departe.

În Vatra Dornei am intrat tot grupul în restaurantul Maestro situat în centrul staţiunii, lângă ruina cazinoului şi vis a vis de parcul cu veveriţe. Restaurantul are o capacitate de 50 de locuri în sală şi 100 pe terasă. Cei mai iuţi de picior au ocupat cele câteva mese libere iar restul grupului în care eram şi eu a rămas în picioare urmând să fim serviţi la Sfântul Aşteaptă. Aveam la dispoziţie o oră jumătate şi era clar că nu apucam să mănânc şi să vizitez câte ceva.

După amiaza trebuia să mergem la Muzeul Radacinilor, să urcăm prin pasul Prislop şi să înnoptăm în Vişeul de Sus. ˝Depăşesc˝ mi-am zis şi am renunţat la masa de prânz, m-am amăgit cu o plăcintă poale în brâu şi o îngheţată, am cumpărat un superglu să-mi lipesc talpa de la adidas cu care ocazie mi-am sudat două degete de la mâna dreaptă, am luat de la o dugheană cu 2 lei o pungă cu nuci şi am intrat în parc să văd veveriţele. Veveriţe n-am fotografiat. Ori n-am ştiut că trebuie strigate pe numele mic ˝Marianaaa! ˝, ori ciocănitul nucilor mele n-a fost convingător, ori le-o fi fost şi lor cald şi-şi făceau siesta în frunziş, ori era prea mult zgomot şi vânzoleală de oameni în căutare de umbră, e clar că abia dacă am zărit vreo două dar inerţia aparatului foto nu le-a prins. Mai plauzibilă mi s-a părut explicaţia că in iulie au pui mici şi ies după hrană seara şi dimineaţa.

Aleea principală a parcului este umbroasă, cu bănci şi din loc în loc cu busturi - statui ale unor mari personalităţi: Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Koglniceanu, Costache Negri, Alecu Russo şi Ion Luca. La capătul aleii, drept în faţă tronează bustul lui Mihail Eminescu la picioarele soclului fiind depus un buchet proaspăt de flori. Statuile au fost realizate în perioada 1994-2000 şi sunt declarate monumente istorice. Tot monument istoric este şi foişorul muzical, numit şi pavilionul japonez recent renovat.

Foişorul a fost construit în 1925 şi de-a lungul timpului a reprezentat o atracţie datorită fanfarei care cânta seara potpuriuri cu valsuri vieneze. Îmi închipui cum era atmosfera interbelică în care câte o doamnă la braţul unui cavaler, se plimba pe alee cu un pahar de apă minerală de la izvorul Sentinela şi asculta valsuri de Strauss. Reabilitarea foişorului s-a făcut cu fonduri de la bugetul local şi câteva sponsorizări totalizând o investiţie de 5 mil. eu. Urmează să devină din nou o atracţie a oraşului prin spectacolele care se vor monta acolo.

Chiar la intrare în parc este o biserică albă monumentală cu hramul Sf. Treime. Are rang de catedrală şi a fost construită între 1991 şi 2000. La începutul ridicării catedralei nu au fost bani de finanţare, prima sută de lei fiind donaţi de o văduvă pe nume Maria venită la tratament. Minune, imediat au început alocările de fonduri şi donaţiile astfel încât catedrala a devenit cea mai impunătoare din Bucovina.

A fost proiectată de arhitect Bratiloveanu şi ing. Gemeniuc, sef de lucrări fiind ing. Hopulele, toţi aceştia fiind aşi în construcţia lăcaşurilor bisericeşti. Sfinţirea a fost făcută de către Prea Sfinţitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor. În 1998 pentru paraclisul de la subsol închinat Sf. Paraschiva şi în 2002 pentru spaţiul liturgic de la parter cu hramul Sfintei Treimi. Din păcate parterul catedralei nu era deschis din cauza unor lucrări de întreţinere. La subsol alături de paraclis sunt spaţii pentru bibliotecă, sală de lectură, librărie, magazin bisericesc, expoziţie de icoane.

Catedrala este foarte bine proporţionată având 40m lungime, 11m lăţime la naos şi 16m la abside şi o înălţime de 40m. Catedrala are şapte turle simbolizând cele Şapte Taine ale Bisericii şi 13 cruci, în cinstea celor 12 apostoli alături de Maica Domnului care se află pe frontonul de marmură albă al bisericii. Turnurile de la intrare sunt dispuse cu un unghi de 45 grade, însemnând pentru credincioşi braţele protectoare ale Sfintei Treimi. A fost păstrat stilul tradiţional al bisericilor româneşti cu pridvor deschis, pronaoos, naos şi altar. Deasupra naosului este aşezată o turlă sveltă. Catedrala este construită din cărămidă acoperită cu tablă şi soliditatea construcţiei i-a conferit şi rolul de adăpost antiaerian.

Pictura interioară a fost condusă de prof. Mociulschi şi pictor Bulgariu. În privinţa picturilor din toate lăcaşurile noi am o rezervă dar eu nefiind specialist în domeniu, îmi exprim doar o părere. Culoritul prea viu şi contururile prea ferme sunt cu totul altceva decât am fost obişnuită să văd în bisericile ortodoxe şi nu-ţi creează starea emoţională proprie rugăciunii. Dau ca exemple biserica nouă din Bogdana (Cuhea), mănăstirea Necula chiar şi Bârsana. Este o părere strict personală susţinută de faptul că eu ştiam că ortodoxismul păstrează nemodificate canoanele vechi. În parc se află şi izvorul de apă minerală Sentinela descoperit în 1871. Iniţial s-a numit Izvorul Falkenhein dar societatea culturală românească Sentinela i-a dat numele instituţiei în 1900.

După ce am vizitat parcul şi biserica Sf. Treime m-am întâlnit cu grupul în faţa a ceeace a fost odată perla staţiunii, Cazinoul. A fost construit între 1896-98 şi inaugurat de împăratul Franz Iosef şi arhiducele Ferdinand, partea de nord a ţării făcând parte din imperiul austro-ungar. Construit în stil eclectic de arhitectul vienez Petre Brang, cazinoul din Vatra Dornei este o copie a celui din Baden-Baden.

Cazinoul, superb decorat deţinea o sală de jocuri, alta de concerte şi spectacole, restaurant şi după 1944 a devenit club muncitoresc. A fost vizitat de personalităţi din România şi străinătate fiind considerat emblema staţiunii. La fel ca şi în cazinourile din Sinaia şi Constanţa unii din cei care-şi pierdeau averea la jocuri de noroc se sinucideau, în cazul de faţă se aruncau în Dorna de pe podul Franz Iosef. Deşi inclus în Lista Monumentelor istorice din categoria A, neglijenţa autorităţilor, lipsa de fonduri şi furturile l-au adus într-o stare jalnică. În 1987 începuseră lucrări de consolidare şi renovare dar acestea au fost sistate în 1990. În trei luni s-a furat tot ce se putea fura: candelabre, tablouri, oglinzi de Murano, marmură de Carrara, căzi de cupru iar mai târziu până şi tabla de pe acoperiş.

La ora actuală Cazinoul din Vatra Dornei este administrat de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei care a depus proiectul de accesare a unor fonduri europene pentru reabilitarea monumentului istoric. Pe 18 mai 2018 a fost semnat contractul privind proiectul de reabilitare care prevede o durată de 3 luni pentru proiectare şi 38 luni de execuţie. Destinaţia clădirii va fi de Centru Muzeal ˝Cazinoul˝Băilor˝, Doamne Ajută să se realizeze!

WEB, dacă se poate un minut cu veveriţe - youtube

- citeşte continuarea aici-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 20.08.18 15:28:08
Validat / Publicat: 20.08.18 16:07:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 3224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Pavilionul japonez
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.08.18 16:06:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Vatra Dornei și împrejurimile, VATRA DORNEI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă România!]

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[20.08.18 16:09:52]
»

@webmasterX: Mulţumesc

tata123 🔱
[21.08.18 15:10:59]
»

@Michi: O plimbare scurtă printr-un oraș care păstrează încă patina epocii habsburgice. Vatra Dornei este urbea unde apele minerale existente sunt comparate cu celebre lichide tămăduitoare din Europa, unde pădurile din Ținutul Dornelor împânzeau altădată zările, unde peisajele naturale sunt adevărate cărți poștale...

Din păcate mai este mult de lucru în domeniul infrastructurii șiserviciilor. Cu toate acestea parcă aș vrea să revin pe aceste meleaguri de legendă.

Numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[22.08.18 08:13:27]
»

Doamne Ajută să se realizeze! . Tare mă tem că, nu! și dacă da, cine mai reabilitează Cararra, Murano, tablouri de valoare, etc! Vor fi înlocuite cu tot felul de kitch-uri.

În privința picturii actuale din bisericile noi, am aceiași rezervă. Am vizitat de curând Catedrala din Mioveni. O grandomanie de milioane de euro. Un mamut din marmoră și mozaicuri aurii, aurii, aurii, mult auriu. Un megakitck!

Cu banii respectivi, era mai de bun simț să refacă din ”Bisericile care plâng”, ale colegei @iulianic.

Vă îmbrățișez!

MichiAUTOR REVIEW
[22.08.18 08:43:16]
»

@mihaelavoicu: Imi pare bine că o persoană cu gustul, rafinamentul şi cunoştinţele tale artistice este de aceeaşi părere. Mi-e dor de bisericuţele modeste greceşti. Prima dată pictura agresivă mi-a zgâriat ochii la mănăstirile repictate Curchi şi Căpriana din Basarabia. Risipă de foiţă de aur şi culori tari. Apoi am început să fiu atentă şi la bisericile noastre pentru care se investeşte enorm. Dacă asta e linia promovată de BOR, una câte una vor fi ˝reîînoite˝ toate bisericile. Mă gândesc la Voroneţ, Agapia, etc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079563856124878 sec
    ecranul dvs: 1 x 1