ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
6 AD. + 11 COPII -- v: 7-14

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vatra Dornei, Pârtia 'Dealu Negru', Pasul Tihuța și vizita la Hotelul Castel Dracula***

TIPĂREȘTE URM de aici

În a treia zi, la micul dejun, domnul profesor de schi ne anunță ca vom merge pe Pârtia "Dealu Negru" până la prânz, după care vom lua masa și vom pleca spre casă, cu oprirea promisă la Castel Dracula din Pasul Tihuța.

Numele pârtiei sună înfricoșător, mintea asociază imediat "Dealu negru"= pârtie neagră, băiatul meu începe a se smiorcăi că el nu merge, ca vrea tot la Pârtia Veverița, că îi este frică... profesorul ne spune că nu este o pârtie grea, are doar mici pante mai abrupte, în rest este destul de plată pe multe porțiuni, unde va trebui să ne împingem cu bețele.

Ne urcăm echipați în autocar și coborâm pe o stradă de unde urcăm destul de multe scări care fac legatura cu baza de plecare a telescaunului, situată pe adresa: strada Negrești, nr. 48.

Pentru că am ajuns primii acolo și încă nu era deschisă casa de bilete, am citit toate panourile informative, de pe care vă redau niște informații tehnice.

Partia de schi Telescaun sau Drumu Negru, începe coborârea de la altitudinea maximă de 1268m și ajunge la altitudinea minimă este de 840m, lungimea pârtiei este de 3080m, diferența de nivel este de 428m, gradul de dificultate este mediu, înclinarea medie este de 18°, traiectoria pârtiei este sud-nord. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20-25 minute. Partia nu dispune de nocturna si instalatii pentru zapada artificiala.

Am mai citit un panou informativ unde sunt schițate pârtiile de schi Dealu Negru și traseul de tubing cu bandă transportatoare. Am scris partiile pentru că este o variantă de coborâre marcată ca fiind pârtie grea, pe o lungime de 282m, care taie ocolirea pe care o face pârtia de nivel mediu, care este mai lungă.

Ambele variante pornesc coborârea după ce se ajunge cu telescaunul în din același punct iar la final se unesc din nou pentru a ajunge la baza de urcare cu telescaunul.

Caracteristicile pârtiei de schi Dealu Negru traseul greu, sunt: altitudinea maximă este de 1256m., altitudinea minimă este de 1163 m., lungimea este de 282 m. și diferența de nivel este de 93m.

Pe un panou sunt enumerate obligațiile pe care le au turiștii care folosesc instalația de telescaun și interdicțiile.

Pentru îmbarcare sunt trecute iarăși cateva reguli pe un semn roșu care arată direcția spre instalația de telescaun.

Instalația de telescaun este destul de veche, scaunele și spătarele nu sunt capitonate, se stă pe scânduri din lemn.

Programul de funcționare instalației de telescaun este cuprins în intervalul orar 10:00-17:00. La ora 17 se face ultima îmbarcare. Telescaunul pornește la un număr minim de 15 persoane.

Tarifele pentru urcarea cu telescaunul afișate sunt următoarele: pentru dus -întors costul biletului este de 20 lei/persoană. Nu întâlnim tarife diferențiate pentru copiii cu vârsta peste 7 ani, aceștia plătind la fel ca adulții suma de 12 lei/ bilet pentru serviciile separate de dus și de întors.

Pentru varianta dus-intors se acordă reduceri pentru grupuri organizate, astfel: de la un număr 50 de persoane în grup, costul biletului este de 15lei/ persoană. Dacă grupul numără între 30-50 de persoane, valoarea biletului este de 17lei/ persoană.

După ce am cumpărat biletele ne-am îmbarcat într-o călătorie de vis, lungă, plăcută, printre brazii plini de zăpadă. Peisajele care se dezvăluie privirii sunt fascinante, conturul munților care ne însoțesc ne fac să îi imortalzam pentru amintiri de neuitat. Zâmbetul ne-a îngheațat pe fața care emană o bucurie imensă. Sufletul se topește de plăcere la zărirea imaginilor greu de descris în cuvinte. Natura era îmbrăcată alb, pentru a sărbătorii cu confeti de nea gradele cu minus ale domnului Gerar.

La sosire, la altitudinea de 1268 m., observăm niște cai frumoși înhămați la două sănii acoperite cu țesături din lână pentru confortul turiștilor doritori ce o plimbare scurtă.

Am făcut cu toții poze și am intrat să ne încălzim la Pensiunea Restaurant Telescaun**.

Toți copiii au dorit să servească ciocolată caldă. Înăuntru este cald, gresie pe jos, multe mese și scaune din lemn. De la un geam am făcut fotografii pistei de tubing.

Am pornit sa coborâm pârtia Dealul Negru, cu emoții pentru că nu puteai anticipa ce te așteaptă pe traseul lung de 3km. A fost foarte frumos, se coboară printre brazi, cu imaginea munților la orizont, pârtia când e lată, cand îngustă, când plată, când abruptă. Am intalnit de asemenea o portiune din partie mai ingusta, cu cateva pietre si cetina pe jos, unde zapada era mai mica cred ca din cauza brazilor mari care acopereau ca o umbrela partia. Nici nu am realizat că au fost 3km. pentru că ne-am oprit de câteva ori pentru poze și pentru câte un copil din grup care cădea. E o experiență foarte plăcută, chiar merită să o încercați. Pârtia nu este grea.

Pe când am ajuns la bază, am realizat că, deși mai doream majoritatea încă ocoborâre, nu mai era timp. Se făcuse un rând mare la îmbarcare, plus durata urcării... nu ne mai încadram în program. Așadar am plecat la masă și în curând am pornit spre casă.

Când am ajuns în Pasul Tihuța, copiii au început să strige în autocar: Dracula! Dracula!

Pasul Tihuța este o trecătoare din Munții Bârgăului, este situat pe drumul national DN17 care face legătura dintre Depresiunea Transilvaniei și Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 1201m.

Profesorul ne-a promis că vom merge în vizită Hotelul Castel Dracula*** la intoarcerea spre casă.

Autocarul a oprit în fața hotelului și noi am dat buzna înăuntru să vedem povești ce groază cu Dracula. Imaginația noastră era mult mai bogată și înspăimântătoare decât ceea ce am descoperit în faimosul castel din Pasul Tihuța.

Hotelul Castel Dracula*** este construit în stilul castelelor medievale, în stațiunea Piatra Fântânele, la altitudinea de 1201m, în pasul Tihuța. Acesta a fost inaugurat în anul 1983.

Înainte de a ajunge la recepție, este afișat un anunț care ne spune următoarele: "!!! Vizitarea nu este recomandată persoanelor ce suferă de afecțiuni cardiace sau atacuri de panică. " Mesaj de groază subliminal.

Tariful pentru vizitarea cavoului Dracula este de 3 ron/ persoană. Nu este permisă fotografierea și filmarea în cavou.

În hotel, la recepție este o sală de așteptare cu tablouri cu contele vampir, cu multe animale împăiate care trebuia să inducă o stare de spaimă: pe o vitrină cu contururile din piatră șade pregătit pentru atac, un lup, cu colții la vedere, pe pereți te fixează dintr-o parte un șoim și din cealaltă o altă parte o pasăre de pradă (șorecar, cred) cu aripile desfăcute, o pisica sălbatică cu prada în gură se uită exact la tine.

O doamnă de la recepție te conduce la subsol, pe un coridor intunecos. luminat de beculete asezate in podea de o parte si de alta, spre cavou, în care în maxim 5 minute se petrece toată povestea de "groază". După o scurtă introducere și o poveste de o frază, dintr-un sicriu iese "contele vampir" cu intenția de a-i înspăimânta pe turiști. In timpul povestirii, se plimba un baiat care te ciupeste si te trage de par, cred ca trebiua sa te sperie. Când am fost noi, din sicriu a ieșit un bărbat cu o căciulă pe cap, în trening, nemachiat ca de Halloween, așa cum ne așteptam noi. A aruncat capacul sicriului si a strigat cu putere Wa!!! E un adevarat kitsch, nu merită nici oboseala, nici plata. Și când mă gândesc ca vin mulți străini cu scene în cap din filme de groază cu Contele Dracula și peste ce dau săracii de ei!

Aici în stațiunea Piatra Fântânele se găsește o pârtie și un telescaun care în prima parte coboară și abia după ce coboară o pantă destul de lungă, începe să urce. Intresant nu? Să cobori cu telescaunul când ar trebui să urci. (foto. nr. 15) Pentru cei interesați, va spun ca aici sunt de fapt două pârtii deservite de instalații de telescaun, una de dificultate medie -Tihuța I (lungimea de 821m) și Tiuța II (lungimea 168m).

Aici se află Mănăstirea Piatra Fântânele unde în anul 2010 a fost înălțată cea mai înaltă cruce din țară, ea are o lungime de 31m și este vizibilă pe timpul nopții datorită sistemului de iluminat cu leduri. (foto. nr. 16).

Cam așa s-a derulat în linii mari un week-end la Vatra Dornei cu prilejul Concursului național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii". Este o destinație care are multe de oferit și pe care o recomand.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 04.02.17 09:27:39
Validat / Publicat: 04.02.17 14:31:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 4670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vatra Dornei, urcarea cu telescaunul de la partia Dealul Negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.02.17 14:38:12]
»

@Dana2008: Ma bucur mult sa vad ca lumea face sport, si cand vezi copii in special este cu atat mai placut. Probabil ca mai sunt multe imbunatatiri de facut, dar nu ne cautam scuze pentru a fugi de sport.

Si cand sportul se mai imbina si cu distractia, cu atat mai placut.

Cand insa vine vorba de asa ceva

Când am fost noi, din sicriu a ieșit un bărbat cu o căciulă pe cap, în trening, nemachiat ca de Halloween, așa cum ne așteptam noi. A aruncat capacul sicriului si a strigat cu putere Wa!!! E un adevarat kitsch, nu merită nici oboseala, nici plata. Și când mă gândesc ca vin mulți străini cu scene în cap din filme de groază cu Contele Dracula și peste ce dau săracii de ei!

asta chiar m-a distrat, ceva tipic romanesc, chiar cred ca asta poate speria pe cineva , te astepti la una si-ti apare alta.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[06.02.17 15:34:23]
»

@mishu: mulțumesc frumos Mishu!

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054288148880005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1