ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Scurta plimbare prin Vatra Dornei

TIPĂREȘTE

Dupa ploile din timpul zilei, dupa amiaza am decis sa ies la plimbare prin oras.

Si asa am trecut podul peste apa Dornei si calea ferata si am intrat pe strada principala spre centru.

Orasul este foarte curat, cu cladiri renovate si fatade recent vopsite sau refacute.

Totusi, unele cladiri inca mai au peretii exteriori nerenovati, fiind vizibila trecerea si uzura vremii.

Trecand de strada pietonala care pleaca perpendicular din strada principala catre gara, ajungi la la Primarie, unde pe un soclu vezi bustul unuia dintre primari, Vasile Deac.

Vasile Deac a fost primul primar pe cand Vatra Dornei e devenit targ, adica oras.

Om fara carte dar foarte gospodar, a contribuit foarte mult la dezvolatarea localitatii.

Istoria orasului o puteti citi aici click aici, asa ca nu v-o mai povestesc eu. Doar va spun ceea ce am vazut cu ochii si priceperea mea.

Cladirea Primariei are o arhitectura frumoasa si gazduieste si Muzeul Etnografic. Din pacate, era trecut de ora 18, asa ca nu l-am putut vizita.

Pe cealalta parte a strazii poti admira o casa cu o constructie frumoasa si renovate, fiind datata MCMXXIX (anul 1929).

In continuare Casa de Cultura situata intr-o cladire simpla.

Mergand spre gara, Vatra Dornei Bai, admira constructia acesteia, dar nu te uita la peretii scorojiti si ignora insemnele mari montate pe partea laterala, mai ales cele cu WC.

Trecem din nou podul peste Dorna si ne indreptam spre Parcul Municipal. Prima imagine este cea a hotelului Maestro, o cladire veche, frumoasa, cu terasa si muzica buna, urmata de biserica aflata la intrarea in parc.

Din pacate, nu vezi la intrare, ci doar cand iesi din biserica, sus pe perete, un inscris „Pisanie”, din care afli ca biserica are hramul „Sfanta Treime”, ca lucrarile au durat mai bine de 11 ani si ca a fost sfintita de IPF Pimen.

Biserica este foarte frumoasa si la interior, cu coloane de jur imprejur si picturi deosebite. La iesire, in asfintit, lumina soarelui inunda interiorul bisericii (vezi foto).

Parcul verde, curat, cu busturile unor personalitati pe aleea principala: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Mihail Sadoveanu, Ion Luca Caragiale, Alecu Russo si bineanteles, Mihai Eminescu.

La marginea parcului se construieste intens, locuri de cazare, vile, asfaltari.

Hotelurile vechi aflate la marginea parcului, probabil pline cu pensionari veniti la tratament, au un aspect care lasa de dorit.

La un moment dat am zarit o constructie care semna a castel medieval. Ma apropii si vad un castel in miniatura in fata caruia se afla o placuta pe care scria ceva de genul „Izvorul Sentinela”. Poate gresesc si atunci rog pe cineva sa ma corecteze.

Nimic in plus din care sa inteleg ce este acolo. O captare de izvor sau un post de avertizare contra inundatiilor in perioadele ploioase?

Din cele citite pe net pana acum, inclin sa cred ca este vorba de captarea unui izvor.

Ceea ce poti afla despre aceasta locatie la fata locului este din inscriptia de deasupra usii pe care scrie „Minidava. Magazin naturist”. Prima gandire a fost ca acest magazin a functionat acolo inca de la inceputul constructiei si a fost adus in prezent de un intreprinzator, dar imediat mi-am dat seama ca gandesc aberant.

Vreun primar sau consilier local a autorizat functionarea magazinului in interiorul constructiei, fara sa fie pusa in valoare posibilitatea de vizitare. „Clasic romanesc”.

De remarcat ca strada pietonala de-a lungul raului Dorna se amenajeaza cu „biscuiti”, ceea ce ne-a facut sa ne intoarcem si sa mergem pe celalalt mal, pentru ca nu stiam daca drumul este practicabil sa ajungem la celalalt pod.

Astfel, am avut posibilitatea sa vedem mai de-aproape constructiile „ruginite”, adica fatade scorojite si case neintretinute.

Partea negativa a orasului, din punct de vedere turistic, este lipsa indicatoarelor turistice, care sa te indrume catre diferite obiective sau atractii, cum ar fi muzee sau parcuri.

Totodata, centrul de informare turistica il gasesti doar daca te afli la circa 100 de metri pe aleea care-l gazduieste.

In concluzie, Vatra Dornei este un oras frumos care merita sa fie vizitat de turisti. Este un oras cu multa verdeata, multa liniste, aer curat, unde pe o perioada de cateva zile iti poti reface fortele de a continua vacarmul zilnic in care traim.


[fb]
---
Trimis de cosminp in 27.07.10 12:58:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4625 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cosminp); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 strada principala din Vatra Dornei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

mirelutza
[27.07.10 14:06:50]
»

am fost in vatra dornei acum 4 ani si citindu-ti review-ul mi-am adus aminte de cele vazute acolo....; parcul cu busturile si veveritele care ne dadeau tarcoale m-au incantat mult....

cosminpAUTOR REVIEW
[27.07.10 14:17:41]
»

m-am tot uitat si eu dupa veverite, dar nu am vazut nici macar o coada.

astept inca validarea pozelor.

biancuta
[27.07.10 14:51:23]
»

cosminp, am si eu in plan o excursie la Vatra Dornei, prin urmare felicitari pentru prezentare!

cosminpAUTOR REVIEW
[27.07.10 15:05:37]
»

@biancuta, multumesc. zona chiar merita pentru frumusetea si aerul curat de munte, dar numai sa prinzi vreme buna.

dorgo
[27.07.10 15:52:16]
»

daca vrei sa vina veveritele la tine, loveste doua alune sau nuci una de alta sau striga "Mariana! ", ele raspund la acest apelativ!

Am fost anul trecut prin parc, ce mai face cazinoul, s-a deschis? Trebuia sa trec pe-acolo si in week-end-ul trecut dar a plouat asa ca voi merge in cel viitor cand s-a anuntat vreme buna.

cosminpAUTOR REVIEW
[27.07.10 16:31:19]
»

daca strig "Mariana" si vine o altfel de veverita?

cazinoul este inca in reconstructie, din pacate.

of, calculatorul merge groaznic daca nu-s pozele validate.

creivean
[27.07.10 16:40:01]
»

AmFostAcolo şi eu într-o tabără şi pacă am vizitat şi un muzeu Antipa, de ştiinţe ale naturii. Sper că nu mă înşel şi că mai există.

cosminpAUTOR REVIEW
[27.07.10 18:39:01]
»

@creivean, pentru ca m-ai facut curios, am cautat pe net si uite ce am gasit aici click aici

Muzeul de Stiinte ale Naturii si Cinegetica.

Program: Non stop- Nu; Orar luni - vineri 10: 00 - 18: 00

Adica fara sambata si duminica??? bun program

"Descriere

Muzeul Tarii Dornelor (de antichitati si etnografie a fost fondat in anul 1897. Sectia de stiinte naturale s-a infiintat in 1957, dar actul nasterii dateaza din 1952, cand invatatorul Dumitru Andriescu din comuna Dorna Candrenilor a donat obiecte de peste 100 de ani. In urma reorganizarii, muzeul isi prezinta exponatele in mod atractiv.

Astfel, sunt prezentate doua aspecte: bogatia floristica si faunistica a zonei dornene si cinegetica (vanatoarea). Sunt abordate si probleme de ocrotire a naturii (florei si faunei), de taxonomie, filogenie si de ecologie.

In prima sala vizitata sunt expuse specii ocrotite de lege: floare de colt (Leontopodium alpinum), smardarul (Rhodondendron cotskyi), papucul doamnei (Ycipripedium calceolus). Toate trei sunt monumente ale naturii. Alte specii: caldarusa (Aquilogiu vulgaris), crinul de padure (Lilium martagon), roua cerului (Drosera rotundifolia), cadelnita (Carpanula carpatica), arinul pieptanat (Almus incona var. laciniata).

Mai sunt expuse si specii rare si foarte rare de fauna: vulturul negru (Aegypius monoclu) disparut de multa vreme de la noi, lostrita (Hucho hucho), cocosul de munte (Lyrurus tetrix), buha (Bubo bubo) si corbul (Corvus corox). Toate sunt declarate monumente ale naturii.

Din clasa pestilor sunt expuse salmonidele: lostrita, pastravul de munte (Salmotrutta fario), pastravul curcubeu (Salmo iridaeus), mreana (Barbus barbus), zvarlocul (Cotul gabio), scobarul (Chondostroma nasus) care a invadat apele de munte in ultimul timp.

Amfibienii sunt reprezentati prin specii din grupul celor cu coada: urodele triton crestat (Triturus oristatus), triton de munte (Triturus montandana), salamandra (Salamandra salamandra). Amfibieni fara coada: anure - sunt reprezentati de broasca de padure (Rana ridibanda). Reptilele taratoare sunt reprezentate prin trei specii: soparla de munte (Lacerta agilis), vipera (Vipera berus), sarpele de casa (Natrix natrix).

Pasarile din clasa Aves, cele mai numeroase sunt cele rapitoare, de zi: sorecarul (Buteo buteo), sorecarul incaltat (Buteo logapus), acvila tipatoare (Aquila pomarina), serparul (Circaetus gallicus), soimul (Falco subbuteo). Toate sunt ocrotite de lege.

Mai sunt prezentate: cocosul de munte si iernuca (Tetraste bonasia), potarnichea (Perdix perdix), prepelita (Coturnix coturnix), cucul (Cuculus canarus), turturica (Streptopelia turtur) ; rapitoare de noapte: huhurez de iarna (Strix uroleresis), huhurez de padure (Strix aluco), ciuf de padure (Asio atus), cucuveaua (Athene noctun) ; specii care se hranesc cu insecte dar si cu seminte: lastunul mare (Apus apus), ghionoaia (Picus viridis), ciocanitoarea pestrita (Dendrocopus major) ; pasari precum ciocarlia de padure (Lulula arborea), stancuta (Corvus monedula), cotofana (Pico pica). Poate fi vazuta si cea mai mica specie de la noi: auselul de iarna (Regulus regulus). O specie interesanta este forfecuta (Loxia curvirestra) tipica padurilor de conifere.

Mamiferele precum ariciul (Erivaceus europaeus), cartita (Talpa europaea) prefera insectele. Alt grup de mamifere, rozatoare: sobolanul de camp (Rotus rotus), iepurele de camp (Lupus europaeus), veverita (Sciurus vulgaris). In continuare se gasesc biorame cu familia de mistret si cea de caprior si un cerb frumos, atacat de o haita de lupi.

Ultima sala prezinta specii de mamifere rapitoare: vulpea si lupul, ursul (Ursus arctos) - monument al naturii; animale carnivore de talie mica, cu blana scumpa: bursucul (Meles meles), nevastuica (Mustela nivalis), hermina (Mustela erminaea), jderul (Martes martes), dihorul (Mustela putorius), vidra (Lutra lutra).

La parter, este prezentata vanatoarea. Este prezentat un fides de mamut (Elaphus primigenius), corn de elan (Alces alces), craniu de zimbru (Bison bonnasus) disparut acum 200 de ani. Sunt prezentate trofee de cerb si caprior cu crestere anormala. Sunt expuse obiecte din coarne de cerb (masa, fotoliu, cuier, vioara, lustra), trofee de blana, valorificate prin articole de imbracaminte.

Tot in ultima sala sunt prezentate trofee valoroase de cerbi carpatini medaliate in Cehoslovacia in 1975 cu medalii de argint. Dintre trofeele de blana expuse, o valoare deosebita o prezinta cele de urs, lup si ras. Se mai gasesc numeroase planse cu urme de animale, texte, grafice, fotografii. "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
creivean
[27.07.10 19:47:57]
»

Da, ăsta-i. De vizitat cu prima ocazie. Eu ţineam minte că, Antipa şi-ar fi adus contribuţia la acest muzeu. Ştiu şi că, m-a impresionat foarte tare. De, eram un copil.

krondia*
[27.07.10 20:44:01]
»

Şi eu am văzut-o pe "Mariana" când eram copil... Frumoase locuri! Drumurile cum se prezintă?

any*
[27.07.10 20:57:02]
»

Un review frumos,un vot mare..

cosminpAUTOR REVIEW
[27.07.10 21:26:25]
»

@Krondia, eu am fost pe DN 2 pana la Spataresti, apoi Gura Humorului, Vama, C-lung, Vatra Dornei.

DN 2 este foarte bun, se stie. mai rau este pe la Gura Humorului pentru ca se lucreaza, dar C-lung-Vatra Dornei este foarte foarte bun prin pasul Mestecanis.

am facut circa 400 km in 7 ore pana la Bucuresti, dar a plouat cam jumatate din drum, am oprit pe la Rm Sarat la fructe si am ocolit pe DN 2 la Lilieci din cauza unui accident (pe un drum comunal prin lanul de porumb, Fundulea, autostrada A2, Bucuresti).

@any, iti multumesc.

sper sa fie multora de folos cele scrise si descrise.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgiana
[27.07.10 21:35:47]
»

Multumim, @cosmin p, si noi in septembrie vom ajunge in Bucovina, din noi dupa multi ani si randurile tale s-ar putea sa ne fie de folos.

Asadar-un vot!

Ei ...acum mi-am amintit ca si eu am vazut-o prima data pe ''Mariana'' chiar in Vatra Dornei!

cosminpAUTOR REVIEW
[28.07.10 09:05:34]
»

@dorgo, acum ca au fost validate pozele, in P10 se vede Cazinoul imbracat

danutzvd*
[28.07.10 12:02:57]
»

Bun reportajul si destul de exact...intradevar, cladirea aia din spatele cazinoului este izvorul Sentinela. Pe vremuri, izvorul era curat si se putea bea apa minerala acidulata acolo. In ceea ce priveste hotelurile de langa parc (Bradu si Calimani) ofera servicii de tratament balnear, sunt si multi pensionari acolo, dar nu au deloc un aspect care "lasa de dorit". Aici trebuie sa te contrazic. Hotelurile au fost ridicate la inceputul anilor '80, dar acum cativa ani au fost complet renovate, atat interior, cat si exterior, atat camerele, cat si restaurantele, cluburile, piscina si baza de tratament, aceasta din urma fiind cea mai moderna din tara. Biserica de la intrarea din parc e faina, dar muzica corala care se canta ocazional in interior se aude deosebit de frumos. Cladirea de vis-a-vis este intradevar o cladire veche, a fost retrocedata dupa 1989, foarte multi ani acolo a functionat Oficiul Postal din Dorna. Intre timp,pozele tale au fost validate. Cam atat. In rest, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cosminpAUTOR REVIEW
[28.07.10 12:40:40]
»

cele doua hoteluri de langa parc le-am vazut doar din exterior.

nu stiu cum arata in interior si ce servicii ofera, dar rufele si prosoapele intinse pe balcoane mi-au adus aminte de vremurile de mult apuse si nu mi-au lasat o impresie placuta.

parerea mea.

in rest, multumesc pentru aprecieri.

dorgo
[29.07.10 07:38:29]
»

Muzeul Antipa e-n Bucuresti langa Piata Victoriei, merita sa-l vizitati, e superb, eu il vizitez aproape de fiecare data cand ma duc in capitala...

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.07.10 08:17:17]
»

@dorgo & all: Muzeul Antipa este intr-adevar in Bucuresti, dar este momentan inchis pentru renovare... poate la anu' sa poata fi iar vizitat... intre timp, dati o fuga la V.D. si-l vedeti pe cel de-acolo!

corinne
[05.08.10 10:19:58]
»

Statiunea Vatra-Dornei este una din statiunile mele preferate !

Frumos scris...

Alina Morar
[01.09.10 22:53:57]
»

Prima data, in 2005 cred, cand am fost asa de frumos canta fanfara in parc... si erau multe Mariane.

Anul acesta, in iunie, mi-am dus copilul sa vada si el veverite, dar nu erau...doar una am vazut si aia foarte fricoasa.

La un chiosc din parc, unde se vindeau tot felul de jucarii si artizanaturi, erau de vanzare pungute cu nuci pt veverite. Nu mai stiu cat era o punga.

In iunie se lucra intens la drumuri, trotuarele se pavau.

cosstti
[21.06.16 12:19:39]
»

@cosminp - Salutari la toti.

Sunt un vizitator constant al acestui orasel. Am haladuit pe coclaurii celor doua maluri ale Bistritei, am admirat arhitectura si strazile ingrijite, am urcat cu telescaunul si am calarit prin codrii Bucovinei.

Parcul este foarte frumos si ingrijit, iarna am dat nuci veveritelor si am facut poze la Izvorul Santinela, dar... tristetea mare este atunci cand privirile se indreapta spre Cazinou.

Sunt convins ca si dvs ati sesizat acest aspect neplacut in 2010. Pana acum in 2016, procesul de degradare a continuat si probabil ca va continua inca multi ani de acum incolo daca aceasta cladire reprezentativa pentru dorneni va ramane in patrimoniul BOR.

Ca pura observatie: Castelul de la Miclauseni si Cazinoul din Vatra Dornei sunt intr-un proces de degradare, ce-i drept diferit dar oricum intr-un proces de degradare.

Si culmea! ambele obiective fac parte din patrimoniul BOR.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[21.06.16 12:25:56]
»

@cosstti - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

cosstti
[21.06.16 16:45:27]
»

@Alina Morar -

Zgomotul si agitatia au alungat Marianele din parc.

Doua persoane in varsta ne-au observat stradania de a chema veveritele lovind doua nuci una de cealalta si ne-au spus ca de trei zile de cand stau in parc nu au vazut nici o veverita.

In schimb erau o sumedenie de porumbei care umblau nestingheriti prin locurile unde odata erau stapane veveritele.

Inca un aspect de apreciat a fost prezenta camerelor amplasate in parc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, any*, biancuta, corinne, cosminp, cosstti, creivean, danutzvd*, dorgo, georgiana, krondia*, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.20319890975952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1