ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin muzeele Varșoviei – partea I, Muzeul Revoltei 

TIPĂREȘTE URM de aici

În sejurul din Varșovia, vezi impresii, am văzut mai multe obiective turistice, muzee, biserici, palate, voi vorbi aici despre un obiectiv unic în Polonia, un muzeu al tragediei și durerii.   

Am spus atunci și câteva cuvinte despre oraș, am spus și cum am ajuns în Capitala Poloniei așa că acum merg, ca și atunci, direct la 

Muzeum Powstania Warszawskiego (Muzeul Revoltei Varșoviene) , primul obiectiv turistic văzut în Varșovia. Am ținut să-l văd și la sugestia băiatului meu, mi-a povestit despre el și despre lupta eroică a neînfricatului popor polonez, mai rar așa ceva.  

Muzeul Revoltei, prezintă istoria Revoltei de la Varșovia și a Statului Subteran Polonez, prezintă Operațiunea „Furtuna” , operațiune militară a Armatei Interne împotriva trupelor naziste în faza finală a ocupației germane fiind un omagiul adus celor care au luptat și au murit pentru o Varșovie și o Polonie libere.  

Revolta de la Varșovia a fost cea mai mare bătălie dusă în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial de către o organizație subterană împotriva forțelor de ocupație germane. Statul Subteran a existat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de la 27 septembrie 1939 până la 1 iulie 1945 și cuprindea structuri secrete subordonate Guvernului polonez din exil, un sistem de autorități de stat care au acționat în numele Republicii Polone în timpul ocupării ei de către fasciști și sovietici.  

Revolta armată împotriva trupelor germane care ocupau Varșovia la care a participat și Armata Internă, a început la 1 august 1944 și a fost îndreptată militar împotriva germanilor, politic împotriva URSS şi a comuniştilor polonezi aserviţi ei. Comandamentul Armatei Interne plănuia să elibereze capitala pe cont propriu înainte de sosirea Armatei Roșii, sperând că aceasta va opri procesul de subordonare și sovietizare a Poloniei desfășurat de Stalin.  

Luptând mai mult singuri, ajutați nesemnificativ de Statele Unite și Marea Britanie, după 63 de zile insurgenții care suferiseră mari pierderi, circa 16.000 de morți și dispăruți, 20.000 de răniți și 15.000 de prizonieri, au capitulat la 3 octombrie.  Au murit și foarte mulți civili, între 150.000 și 200.000, iar majoritatea clădirilor de pe malul stâng al Varșoviei, monumente neprețuite și obiective de mare valoare culturală și spirituală, au fost distruse.

Muzeul a fost deschis la 31 iulie 2004, a doua zi se împlineau 60 de ani de la izbucnirea revoltei, în fosta centrală electrică a tramvaielor varșoviene din Ulica Grzybowska 79, intrarea principală în Muzeu fiind în Ulica Przyokopowa, stradă pe care la numărul 33, la nici 150 de metri, se află parcarea cu plată Cyfrowy Parking Warsaw Wola Center unde am parcat și noi.  

Muzeul are site, 1944.pl, cont pe FB, telefon +48 22 539 79 05.

Marțea este închis, sâmbăta și duminica se deschide la ora 10, în celelalte zile la ora 8 și se închide, în toate zilele, la ora 18, costul biletului fiind de 30 zloți, redus la 25 de zloți. Cu 10 zloți pot fi închiriate ghiduri audio, există și în română.  

Am început vizita din Sala Operațiunea Furtuna în care sunt prezentate evenimente din timpul ocupației și înăbușirea insurecției. Este prezentat calendarul celor petrecute în perioada 1 septembrie 1939 – 8 mai 1945 cu viața cotidiană a Varșoviei sub teroarea fascistă și funcționarea clandestină a Statului Subteran Polonez și aspecte din cadrul Operațiunii „Furtuna” (Akcja „Burza” ) cu participarea Armatei Interne. Am făcut mai multe poze, mai puțin în sala copiilor care era închisă, dar prin niște ferestruici am văzut câte ceva din ea dar nu am putut poza.

Am văzut apoi Sala Genocidul Wola unde este prezentat genocidul din Wola, cartierul Varșoviei controlat în timpul Revoltei de luptătorii Armatei Interne. Acolo, în primele zile ale Revoltei, au avut loc bătălii aprige care s-au terminat cu masacrarea de către armata nazistă a peste 40.000 de civili. Pot fi văzute aspecte din viața de zi de zi a locuitorilor, din Spitalul insurgenților și activități ale Biroului de Informație și Propangandă al Armatei Interne care avea ca scop informarea polonezilor cu privire la deciziile guvernului în exil, înregistrarea și difuzarea informațiilor despre acțiunile criminale ale ocupantului, dar și promovarea atitudinilor pro-poloneze în cadrul politicii economice și culturale și, nu în ultimul rând,  propaganda antigermană și anticomunistă. Toate uniformele insurgenților au pe brațul drept o banderolă caracteristică albă și roșie, cu un vultur și numărul unității armatei poloneze.

Am continuat plimbarea la Sala Lublin numită așa pentru că vorbește despre despre Închisoarea din Castelul Regal din Lublin, mai întâi închisoare țaristă, apoi închisoare poloneză până la Al Doilea Război Mondial, închisoare germană sub ocupația fascistă și închisoare a poliției bolșevice la finalul lui, insurgenții fiind închiși acolo și de ruși și de nemți. A devenit apoi închisoarea regimului comunist instalat de sovietici în Polonia, pentru ca din anii 1950 să devină gazda Muzeului Național din Lublin.  

Am trecut apoi prin Sala Șefilor de State cu Stalin în prim plan, nu pentru comemorare ci pentru neuitare, neuitarea atrocităților comise de Armata sovietică, mai mari ca cele ale Armatei naziste și ne-am oprit  la Sala Telecomunicațiilor impresionantă prin modul în care, după distrugerea acestora, s-au realizat comunicațiile între grupurile de insurgenți: copiii și femeile erau curieri. Au urmat căile de transmitere a informațiilor, Canalele Varșoviei, prin care curierii și insurgenții mergeau 3 – 4 ore pentru a păstra legătura între grupuri.  

Lângă ea Sala Poștei ce prezintă printre altele o cutie poștală cu un glonte în ea, și povestea tragică unui poștaș de doar 17 ani ucis de nemți în timp ce transporta corespondența. Am văzut Sala Columbarilor, lunetiștii nemți care urmăreau de la înălțime și ucideau insurgenții polonezi. Tot aici este expus, printr-o poză, Mortierul 210 cu care nemții au distrus clădirile din Wola inclusiv Clădirea Centrală Electrică de Tramvai din Varșovia în care funcționează Muzeul. Am văzut apoi Sala Parașutărilor unde am aflat detalii despre ajutorarea prin parașutarea unor lucruri necesare insurgenților de către americani și ruși. Au fost foarte eficiente, din 2.000 de colete trimise de americani, 200 au ajuns la insurgenți, celelalte au fost pierdute. Rușii, mai practici, lansau coletele mai aproape de pământ, dar fără parașute, iar la atingerea solului coletele se distrugeau.  

Impresionează Inima Muzeului, un monument de oțel ce străbate toate etajele clădirii. Are pereții acoperiți cu datele zilelor revoltei și urme de gloanțe, cu semnul insurgenților iar din interior se aud  sunete de luptă și bătăile unei inimi, viața continua în Varșovia și după teroarea fascisto-comunistă din perioada 1939 – 1989.  

O sală foarte căutată și apreciată de vizitatori este Sala Avionului Liberator (Hala z Liberatorem) , un hangar spațios ce adăpostește o Copie a Avionului B-24 Liberator, bombardier american participant și la parașutările din Varșovia doborât în august 1944 de Luftwaffe, Forțele Aeriene Germane. Era pilotat de căpitanul Zbigniew Szostak, un tânăr de doar 28 de ani, autor a peste 110 de bombardamente. La construcția Avionului s-au folosit și părți componente originale ale avionului doborât, descoperite alături de cadavrele echipajului în zona în care a avut loc catastrofa.  

La subsol se află și Sala Micului Insurgent (Sala Małego Powstańca) , unde cu diferite jucării sau puzzle-uri, privind mici spectacole de teatru sau imitând poștași și medici insurecționiști copii învață istoria. În cameră este prezentă și o copie a Monumentului Micul Insurgent (Pomnik Małego Powstańca) din Orașul Vechi, l-am văzut și noi.  

Muzeul Revoltei din Varșovia se bucură de o mare popularitate în rândul polonezilor, precum și în rândul străinilor, expoziția fiind una inovatoare datorită celor mai noi tehnici audio-vizuale și a faptului că este un muzeu interactiv. Plimbarea printre dărâmăturile din orașul distrus ascultând poveștile insurgenților și privind exponate originale transpun vizitatorii în Varșovia din august 1944. În curtea muzeului se află Zidul Amintirii (Mur Pamięci) , un zid cu o lungime de 156 m, pe care sunt inscripționate numele a celor peste 11.000 de soldați ce au murit în timpul insurecției.  

M-a tulburat profund plimbarea de circa 2 ore prin Muzeu, acum când scriu aceste rânduri retrăiesc sentimentele de atunci, nu știu dacă am reușit să vi le transmit și vouă, poate o vor face pozele postate, poate nu, dar sigur o va face o vizită acolo! Mergeți acolo și nu veți regreta!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 14.03.24 16:04:12
Validat / Publicat: 14.03.24 18:22:12
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 1032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Varșovia, Muzeum Powstania Warszawskiego (Muzeul Revoltei Varșoviene), Sala Operațiunea Furtuna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[14.03.24 20:04:55]
»

Bună seara.

Am citit și votat cu mare drag recomandările dumneavoastră. Capitala Poloniei este un oraș cu foarte multe obiective turistice. Am vizitat și eu Varșovia și alte câteva orașe poloneze. O tara frumoasa care te încântă atât prin trecutul istoric cât și prin ospitalitatea locuitorilor ei. Singurul regret la vizitarea acestei tări a fost perioada aleasa, luna februarie. Iar iernile în Polonia sunt adevărate

În cele 7 zile petrecute în aceasta tara temperaturile nu au scăzut sub -10 grade. Din acest motiv nu puteam vedea foarte multe locuri. Ieseam în jurul orei 11 din hotel și după 5-6 ore de vizitat ne întorceam obosiți și înfrigurati la confortul camerei de hotel. La o noua vizita în aceasta tara cu siguranță voi alege o luna cu temperaturi pozitive.

Toate cele bune.

mishu
[14.03.24 21:47:08]
»

@mprofeanu: Cred ca asa poti cunoaste un oras, prin istoria lui. Felicitari, votat cu mare drag.

Michi
[15.03.24 09:44:51]
»

@mprofeanu: Superbonus cu felicitări! Păi ce am văzut noi, e mic copil faţă de voi.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.24 18:52:43]
»

@micutzu: Așa este, vremea în Polonia este mai rece. Noi am fost în septembrie și nici atunci nu era prea cald, cu atât mai mult în februarie. Și mie mi-a plăcut mult această țară și locuitorii ei. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.24 18:56:31]
»

@mishu: Nu puteam rata acest muzeu recomandat de băiatul meu, de fapt este pe locul doi ca importanță prezentat și în ghidul lor. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.24 19:00:14]
»

@Michi: Ați văzut și dumneavoastră destul. Din câteva articole m-am inspirat și eu. Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

doinafil
[16.03.24 14:02:01]
»

@mprofeanu:

Un muzeu despre care n-am mai auzit, dar pentru care îți mulțumesc că ni l-ai descris, cu informații și cu poze! 👋

Are o tematică tristă, dar importantă pentru „neuitare” și aducere aminte, cum bine ai scris! Este nu numai important, ci chiar vital să ne aducem aminte, ca să nu lăsăm să se mai repete ce-a fost rău în viitor!

Felicitări pentru articolul bine documentat (ca de obicei, de altfel!)

Să ai vacanțe reușite și în viitor!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.03.24 13:27:14]
»

@doinafil: Așa este, un muzeu de tristă amintire care arată spiritul polonez neînfricat. Au participat foarte mulți civili, copiii și femeile erau cei ce transmiteau informațiile, aveau acel semn distinct. Rușii deși trebuiau să fie "eliberatori" au stat de o parte și au așteptat căsăpirea insurgenților de către naziști după care au intervenit și a urmat altă teroare...

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[17.03.24 22:01:11]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.03.24 15:35:26]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, micutzu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064893007278442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1