ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O scurta plimbare prin parcul Palatului Łazienki

TIPĂREȘTE URM de aici

Varsovia mai are cateva minunatii de aratat, de aceasta data in partea de sud-est a orasului, Palatul Wilanów si Palatul Łazienki, pe care ne-am propus sa le vedem intr-o singura zi. Palatul Wilanów este mai departe, la circa 20 km fata de Orasul vechi, distanta pe care am strabatut-o in circa o ora, cu mijloacele de transport in comun. La acesta, in zilele de joi intrarea este libera, dar nu se poate face rezervare on-line, biletele trebuie ridicate de la casa. Intrarea este„controlata” , in sensul ca pe bilet este inregistrata ora la care esti programat sa intri. In cazul nostru, ora stabilita era 14, prin urmare ne-am gandit sa profitam si sa mergem sa vizitam celalat palat, dupa care sa ne intoarcem la acesta. Ne-am grabit si am luat autobuzul, care a ajuns in 40 de minute la poarta Palatului Łazienki.

Autobuzul a trecut pe langa Palatul Belvedere, care se afla pe marginea vestica a Parcului Łazienki, un palat clasicist elegant, care nu este deschis insa publicului, fiind una dintre resedintele presedintelui Poloniei.

Am patruns pe portile larg deschise ale gradinilor palatului Łazienki, in fata carora era expus Cadillacul familiei Piłsudski, a carui poveste am aflat-o mai tarziu, dintr-un pliant. Józef Klemens Piłsudski a fost un om politic si comandant militar polonez, dar a condus si Polonia, iar in timpul anilor sai la conducere, resedinta oficiala a lui si familiei sale a fost Palatul Belvedere. Cadillacul a fost comandat din Statele Unite in anul 1934, avand o treapta special coborata, astfel incat sa faciliteze intrarea lui Józef Klemens Piłsudski, grav bolnav, care a si murit un an mai tarziu in palatul Belvedere. Nu l-a folosit decat o singura data, insa sotia sa l-a folosit ulterior doi ani, pe domeniul Belvedere.

Domeniul Palatului Regal Łazienki, numit „cel mai fericit loc din Varsovia” , fiind resedinta de vara a regelui Stanislaw August Poniatowski, in incinta imensei gradini, pe langă arbori seculari, lacuri, canale si poduri frumos arcuite peste apa, pot fi admirate fantani, statui, un palat si alte frumoase constructii mai mici realizate in stilul epocii. Unele dintre acestea, importante din punct de vedere istoric si arhitectural, pot fi vizitate si in interior: Palatul de pe Insula, Vechea Orangerie, Palatul Myślewicki (la momentul vizitei noastre nu se vizita), Pavilionul Alb, Turnul de apa. Pe un afis, la intrare eram anuntati ca biletele sunt disponibile la casele din Scoala de Cadeti Ofiteri si la Vechea Orangerie.

Pentru a vizita intreg domeniul cu cladirile aferente e nevoie de cateva ore bune, astfel ca am incercat, in pas rapid, sa parcurgem cat mai mult din domeniul palatului. Prezentarea Palatului de pe insula o voi face ulterior, detaliat, asa cum imi place.

Prima cladire care ne-a aparut in fata, plimbandu-ne pe alei este Turnul de apa, care s-a folosit ca rezervor pentru colectarea apei si canalizarea acesteia catre palat prin conducte. Aspectul pe care il are astazi, l-a capatat mai tarziu, de forma circulara, ca o rotonda, fara prea multe decoratiuni, singura fiind o friza la partea superioara, cu capete de boi si ghirlande de fructe. Semnificatia acesteia este un obicei de pe vremea romanilor, sacrificarea animalelor in timpul ceremoniilor funerare. Intrarea in turnul circular se face pe o usa cu portic cu colonade.

Continuand plimbarea, de partea cealalta a aleii se afla Pavilionul alb, o frumoasa vila de forma patratica, cu o mica terasa pe acoperis, ridicata de la zero la ordinul regelui Stanisław August, pentru marea lui iubire, dar si locul in care s-a retras Ludovic al XVIII-lea atuci cand a fost exilat din Franta. A fost devastat de nemti in cel de-al Doilea razboi mondial, insa multe obiecte de mobilier au supravietuit. Fiind in criza de timp, cu parere de rau, nu l-am vizitat in interior.

Ne-am indreptat grabiti spre Vechea Orangerie, unde am aflat ca intrarea in palat este libera astazi, fiind sarbatoare (nu am aflat ce anume). Cladirea luminoasa, cu ferestre mari, terminate in arcada, a fost ridicata la sfarsitul sec. al XVIII-lea. Din nevoia de a adaposti o colectie de plante tropicale ale tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, s-a construit o alta Orangerie. In timpul primului razboi mondial, lipsite de ingrijire, plantele au inghetat si s-au pierdut. Astazi, Noua Orangerie adaposteste o gradina tropicala si un restaurant.

Vechea Orangerie gazduieste Galeria Regala de Sculptura a lui Stanisław August, cunoscuta sub numele de „Colonada Kamsetzer” . Aceasta consta intr-o insiruire a celor mai faimoase copii din ipsos ale sculpturilor antice, afisate pe un fundal de peisaj idilic italian, creand o„alee de statui in gradinile italiene” . O alta bijuterie a Vechii Orangerii este si Teatrul Regal, unul dintre putinele teatre de curte europene originale din secolul al XVIII-lea, care au supravietuit si singurul din Polonia.

Asteptandu-ne randul la intrarea in Palatul Regal de pe insula, am descoperit o alta constructie, Amfiteatrul de pe Insula, inaltat pe malul lacului Łazienki, inspirat de arhitectura antica, greaca si romana. El a fost decorat la inceput cu 16 statui ale poetilor, filozofilor si dramaturgilor, dintre care au supravietuit doar 8.

In spatele Palatului de pe insula, se afla Vechea casa a garzii de corp regale, gardienii avand rolul de a asigura siguranta monarhului si a locuitorilor Parcului Regal Łazienki, precum si supravegherea vizitatorilor. Astazi cladirea gazduieste evenimente si ateliere de arta (sculptura, desen si pictura), fiind Centru de educatie muzeala.

In plimbarea noastra am ajuns in locul cunoscut ca si Poarta „Stema” , unde se afla Cartusul de piatra monumental ce incadreaza stema lui Stanisław August, in mijloc, decorat cu o coroana regala in varf. Acesta a fost gasit printre ruinele ramase dupa al Doilea Razboi Mondial.

Gradina chinezeasca, desi este in proces de restaurare, este un loc frumos pentru fotografii grozave. Este pazita de doi lei, care reprezinta prosperitatea si bogatia, pavilionul simbolizand elementul masculin, iar foisorul reprezentand elementul feminin. Ambele cladiri sunt legate printr-un pod de piatra, pe sub care curge un parau.

Monumentul regelui Ion Sobieski III se gaseste in capatul nordic al parcului, pe un pod de pe malul lacului. Efectul de oglinda al lacului face spatiul si mai mare. Monumentul il infatiseaza pe Ion Sobieski III, pe un cal si a fost construit cu ocazia implinirii a 105 de ani de la victoria lui Sobieski asupra turcilor, la comanda regele Poniatowski. Aici exista o poarta pe care am intrat si ne-am intors pana la Palatul de pe insula.

Ultima constructie pe care am descoperit-o, ascunsa printre copaci, aproape de intrare, este Templul Sibilei, nu departe de monumentul Chopin. Numit initial „Templul grecesc” sau „Templul Dianei” , Sibila se refera la numele dat oracolelor in Grecia Antica. Este unic pentru ca este realizat in intregime din lemn, in ciuda vopselei albe si a coloanelor ionice si e pazit de doi lei din fonta. Momentan nu este deschis publicului.

Ne-am fi dorit sa poposim mai mult si„sa atingem” toate obiectivele aflate in parcul Łazienki si in parcul vecin, Belvedere, anume monumentul lui Frederyk Chopin, Templul egiptean, Muzeul de vanatoare si echitatie, dar si interiorul Pavilionului Alb.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 01.12.22 10:15:39
Validat / Publicat: 01.12.22 11:00:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 450 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[02.12.22 20:25:29]
»

@geani anto: M-am replimbat cu tine prin frumosul și întinsul Parc Lazienki, am fost într-o zi de vineri când toate obiectivele turistice sunt deschise publicului în mod gratuit. Eu am abordat parcul pe la intrarea de lângă Gradina Botanică, aproape de imensa statuia a lui Chopin. Am coborât apoi pe lângă Oranjerie, Pavilionul Alb și apoi pe lângă Palat și lac...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051306962966919 sec
    ecranul dvs: 1 x 1