EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zece „Știați că...” despre Valea Superioară a Prahovei
1. Știați că, în Valea Superioară a Prahovei, de la Predeal la Sinaia există un singur monument închinat eroilor din Războiul de Independență (1877-1878) și anume în localitatea Azuga?
Inaugurat în anul 1904 și cunoscut sub denumirea de Monumentul Dorobanților, acesta este dedicat eroilor din Compania VIII Dorobanți din Prahova din care făceau parte și localnici de pe Valea Prahovei.
Sculptorul acestui monument este Annibale Spoldi și a fost realizat în atelierul acestuia din București.
Mai există totuși, o placă omagială oferită Bisericii Domnești din Bușteni în anul 1899 de către familia V. A. Urechia, în care sunt menționați trei eroi din comuna (pe atunci) Predeal. Placa se află în pridvorul bisericii amintite, din Bușteni.
2. Știați că, la Azuga, la 200 m distanță de biserica orașului, a existat un izvor amenajat care trecea printr-o țeavă de tun?
Rămasă dintr-o piesă de artilerie distrusă din Primul Război Mondial, aceasta se afla într-o curte privată, iar proprietarii au lăsat liber pe oricine să ia apă. Târziu, în 2012 țeava a fost tăiată, iar autorii neidentificați.
Fotografiile realizate de un localnic sunt poate unicele mărturii despre acest izvor captat printr-o țeavă de tun. Dacă altădată, țeava aducea moarte, apoi timp de 100 ani și mai bine, a adus viață... pentru a sfârși în vremuri civilizate, democratice, la fier vechi.
3. Știați că, în Bisericile din Valea Superioară a Prahovei apar pictați trei din cei patru regi ai României?
În Biserica Sf. Ilie din Sinaia sunt pictați Regele Carol al II-lea și Regele Mihai I (pe când era Mare Voievod), în Biserica mare a Mănăstirii Sinaia este pictat Regele Carol I, iar la Bușteni în Biserica Domnească îl găsim tot pe Regele Carol I. Făuritorii Marii Uniri, cuplul Regele Ferdinand I și Regina Maria nu se regăsesc în bisericile din această zonă.
4. Știați că, prima școală pentru copiii din Sinaia a funcționat încă din 1882 în Paraclisul Mănăstirii și că, V. A. Urechea fost ministru al Instrucțiunii Publice a pus bazele primei școli din Sinaia, după ce a făcut o vizită la Mănăstire și a văzut în ce condiții se instruiau copiii?
De altfel a fost atașat de localitatea Sinaia, unde avea o casă, dar și alta în Bușteni pe Valea Cerbului, unde a locuit fiul său, Nestor Urechea, autor al celebrei cărți „Vraja Bucegilor” .
5. Știați că, încă din 1905-1906 calea rutieră între Câmpina și Predeal a fost amenajată cu 34 bănci monumentale din piatră pentru popasul călătorilor?
Acum există una la Azuga (cu acoperiș de șindrilă) restaurată și două la Bușteni, din care una se găsește în curtea Bisericii Domnești, tot cu acoperiș restaurat. La Sinaia lângă benzinăria Petrom din apropierea Casinoului se află una nerestaurată, totuși cu acoperișul original și o alta, fără acoperiș amplasată în parcul orașului. Un total de 5 bănci pe care se mai vede încă inscripționat anul 1905.
6. Știați că, renumitul Salam de Sibiu a început a fi fabricat la Sinaia, fără legătură cu cel de la Sibiu? De fapt originea salamului de Sibiu este şi astăzi motiv de dispută între producători.
La sfârșitul sec. al XIX-lea pietrarul italian Filippo Dossi venit la Sinaia cu alte probleme era meșter neîntrecut la preparat salam și cârnați. El a început a produce un salam uscat după o rețetă proprie, propice condițiilor de climă din zonă. În 1910 el a cumpărat o clădire în Sinaia unde a început a produce salam uscat și a înregistrat eticheta Salamului de Sibiu cu denumirea fabricii sale.
De fapt primul producător a fost un sas în Mediaș, atestat 1895, apoi mutat la Sibiu cu denumirea „Veritabilul salam de Sibiu” .
7. Știați că, actualul clopot din Clopotnița Mănăstirii Sinaia provine din Turnul Colții din București, care timp de 200 ani a fost cea mai înaltă construcție din București?
Clopotnița Mănăstirii Sinaia a fost ridicată în 1892, iar Turnul Colții între 1709-1714. În urma cutremurului din 1802, clopotul, în greutate de 1700 Kg și montat în 1775, a căzut din turn. A fost restaurat de Eforia Spitalelor Civile și dăruit Mănăstirii Sinaia. Turnul Colții din București a fost demolat în 1888.
8. Știați că, prima biserică electrificată din Vechiul Regat a fost biserica mare a Mănăstirii Sinaia?
Lângă biserică se mai păstrează și astăzi doi stâlpi din perioada când s-a introdus iluminatul, stâlpi realizați într-un anume mod artistic.
9. Știați că, vechea șosea națională între Câmpina și Predeal construită în timpul domnitorilor Gh. Bibescu și Barbu Știrbei (de altfel, frați) mai păstrează și astăzi 3 poduri aproape integrale, însă scoase din uz?
Aceste veritabile monumente pot fi observate la ieșirea din Sinaia spre București, pe partea dreaptă și pe Valea Floreiului de la Posada. Un al treilea, de mai mici dimensiuni se află între Sinaia și Posada pe partea stângă, pe Valea Mărului, dar în mare parte acoperit de pământ.
10. Știați că, cea mai veche cruce de piatră de pe raza stațiunii Sinaia este Crucea de piatră din Izvor care se afla pe marginea drumului ce lega Câmpina de Predeal?
A fost menționată prima dată în 1913 de Nestor Urechia în cartea „Drumul Brașovului” . A fost redescoperită în 2014, întrucât poziționarea nu mai corespundea cu realitatea, drumul suferind unele modificări.
Crucea a fost amplasată în 1862 pe timpul domnitorului A. I. Cuza de către Duță Burtă, arendașul hanului de la Șețu, han aflat unde este astăzi motelul Izvorul Rece. A fost luată în vederea restaurării de Primăria Sinaia. Pe ea se mai poate încă, citi anul 1862.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Întreaga Vale a Prahovei, dar, în special Valea Superioară, acolo unde se merge „bară la bară” , oferă multe obietive, parte din ele nebăgate în seamă, char nefuncționale, dar odată descoperite, mesajul lor nu poate fi decât unul benefic.
Trimis de mihaelavoicu in 12.01.21 10:49:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI]. A mai fost în/la: Toată Valea Prahovei
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valea Prahovei, [ALTE LOCURI]" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Mi-a plăcut foare mult această scurtă incursiune prin zona Sinaia, cu prezentarea obiectivelor istorice. Foarte interesante poveștile lor neștiute de multă lume și chiar ignorate, întrucât nu se cunoaște valoarea acestor lucruri. Este remarcabil că cineva s-a gândit să strângă toate aceste informații la un loc și să ni le prezinte și pentru asta vă felicit din toată inima.
Felicitări pentru articol și pentru munca de selecție și informare!
Multă sănătate vă doresc și un an minunat!
Foarte interesante lucruri, care aparțin istoriei mai puțin popularizate.
Mi-ar plăcea să le explorez când se va ivi ocazia, mulțumiri pentru documentare.
Însă deocamdată nu mai iau în calcul nici măcar traversarea văii Prahovei, darămite un sejur în zonă. Nu vreau să-mi bat joc de timpul și nervii mei.
@k-lator: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Am fost în vară la o lansare de carte a unui profesor din Sinaia, carte din care am spicuit cele zece întrebări, foarte interesante de altfel și pentru care i-am cerut permisiunea publicării într-un sait de călătorii. A fost deosebit de încântat, chiar m-a felicitat pentru idee. Atunci am îngroșat obrazul și i-am solicitat câteva poze. „Oricând doriți, vă stau la dispoziție!” . Cartea cuprinde „100 Știați că... despre Valea Superioară a Prahovei” . Intenționez să recidivez, văd că sunt apreciate.
Un an ușor, bun și fără surprize neplăcute!
@Kavarnap: Mulțumesc pentru apreciere! Așteptăm cu toții un an în care se va circula „ață” pe Valea Prahovei. Deocamdată poate fi ocolită, că obiective de vizitat se găsesc oriunde.
Vă doresc un an bun!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Cu trupa pe Ciucaş — scris în 04.07.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Din nou pe Valea Prahovei - captivă între iarnă și vară — scris în 20.04.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Colindând prin Prahova... — scris în 11.04.21 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La pas prin Sinaia si Busteni — scris în 31.01.21 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Valea Prahovei, raiul din timpul iernii — scris în 19.01.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Busteni, oras frumos — scris în 02.10.20 de Armando din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mini vacanta V Prahovei — scris în 06.09.19 de bogdanadrian din COMUNA DOMNESTI - RECOMANDĂ