ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La plimbare prin zona Văii Doftanei

TIPĂREȘTE URM de aici

... sau pe unde ne-am plimbat noi într-o zi frumosă de toamnă.

Ne-am creionat un traseu prin zonă fără o țintă anume.

Ziua se anunța frumoasă... semne de ploaie nu erau și după micul dejun am plecat de la Cabana Izvoarele Doftanei spre Trestieni.

V-am spus că sunt 3 km de la cabană până în sat, pe malul Negrașului. Am dat o tură prin sat, adică ne-am dus până la ieșire spre munte, unde se termină asfaltul și ne-am întors pe strada paralelă, pe malul Doftanei.

Atmosfera în sat era de toamnă, soarele scălda vârful munților... deasupra caselor nori de fum... cât imi place mirosul de fum de lemne... o cireadă de vaci mergea la pășunat... câte un câine mai spărgea liniștea satului.

Ne-am continuat drumul până la Barajul Paltinul, ne-am oprit pe malul lacului să admirăm zona.

Încotro mergem? Păi Google zice că drumurile sunt bune și putem merge până la Slănic Prahova!!!

Până la urmă traseul nostru a fost: Trestieni – Câmpina – Doftana – Telega – Brebu – Aluniș – Slănic Prahova.

La dus au fost vreo 60 km și la întors vreo 50 km. De ce diferit? Pentru că în Șotrile am văzut un indicator spre Brebu și ne-am întors pe aici. Întrebăm în Brebu dacă drumul este bun, dacă nu, ne întoarcem pe unde am venit. Această bucată de drum este proaspăt asfaltată iar podul peste Doftana este lat căt o mașină... destul de lung și fără un indicator de circulație... probabil că se circulă la mica înțelegere.

Drumul de la Valea Doftanei până la Câmpina este cu denivelări, pe alocuri proaspăt asfaltat, în rest pe tot traseul drumul a fost bun. Ah... în satul Pietriceaua este o bucată de drum doar betonată... în vreo două curbe... dar fără probleme.

Tare mult mi-a plăcut pe aceste drumuri... am avut senzația că doar noi eram la plimbare... nici nu poți merge prea tare... drumul fiind sinuos pe alocuri... cîte un bătrân cu găleți cu apă, ne mai tăia calea către vitele din ograda de peste drum.

Telega – prima oprire, prima dezamăgire...

Comuna Telega este cunoscută pentru lacurile sărate și beneficiile acestora. Lacurile nu le-am văzut... erau înconjurate de niște barăci... totul părea neîngrijit. Probabil că vara zona arată altfel...

Acum, satul parcă era pustiu... doar la cele câteva birturi de la șosea erau câțiva consumatori de cafea și nu numai.

Din câte am citit sunt destui cei ce merg la ”băi” la Telega pentru a-și trata afecțiunile.

Doftana – a doua dezamăgire...

După cum se știe la Doftana a fost renumita închisoare comunistă. Acum, ajungi la poartă... pe care tronează un mare lacăt alături de anunțul cu ”Accesul interzis”. Totul este în paragină...

Am fost în vizită aici cu școala în clasele primare. Îmi aminteam locul, dar acum nu am mai recunoscut nimic. Deci, practic acestei ”închisori” nu i s-a dat nici un fel de utilitate.

Brebu – o surpriză plăcută... se vede omul gospodar, după cum arată gospodăriile locuitorilor și centrul localității. Știam că aici este un Complex arhitectural medieval și vroiam să vedem despre ce este vorba.

În centru... piață mare, alei pietruite... bănci... spațiu verde frumos îngrijit... locuri de parcare marcate corespunzător... clădirea primăriei proaspăt renovată și Curtea Domnească, cum mai este cunoscută.

Am dat o tură prin piață, amenajată cu căsuțe, unde producătorii locali încercau să-și vândă produsele... miere, brânză, produse din carne... după care ne-am îndreptat spre Mănăstire.

Ansamblul arhitectural Brebu este înconjurat de un zid iar turnul clopotniță tronează în piața satului, pe aici fiind și intrarea.

În curte găsim Mănăstirea Brebu cu hramul Sfinților Mihail și Gavril, Casa Domnească în spațiul căreia se organizează diferite expoziții sub egida Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și două statui cu busturile lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Am vizitat biserica, am aprins lumânări pentru cei dragi și am mâncat colivă... multă colivă (nu vreți să știți câtă colivă am mâncat =)) ). Se terminase slujba și tocmai ce puneau afară două tăvi cu colivă pentru autoservire.

În spatele Ansamblului arhitectural este un parc și un lac (pe vremuri aici funcționa un mare ștrand). Ansamblul este monument istoric.

Aluniș – este o comună prahoveană ce se întinde de-a lungul râului Aluniș. Față de ultima noastră vizită prin sat am văzut schimbările în bine ale localității.

Poduri noi peste râu... albia râului refăcută... drumul proaspăt asfaltat... gospodării frumoase.

Slănic Prahova – am ajuns la oraș. Aici ai mai multe posibilități de a petrece limpul liber, Salina și Băile sărate fiind principalele puncte de atracție.

Pentru că timpul ne-a permis și nici nu era aglomerat am mers mai întâi să vizităm Salina, după care să găsim un restaurant să mâncăm.

A fost prima mea vizită la această salină, soțul a mai fost acum câțiva ani.

Accesul în salină se face cu microbuze (asta după cumplitul accident cu liftul) iar taxa de intrare este de 22 lei/adult.

Salina m-a impresionat prin înălțimea galeriilor amenajate pentru circuitul turistic. Este mai puțin amenajată, există locuri de odihnă, de relaxare, de joacă pentru copii, un magazin cu suveniruri și un mic bar, dar parcă mai sărace...

Dar după ce am vizitat Salinele de la Praid, Turda și Ocnele Mari, fără să vreau am făcut comparație.

Iar soțul care a vizitat-o când funcționa liftul, a zis că parcă totul este schimbat.

În sfârșit... ne-am plimbat... am văzut ce era de văzut și ne-am întors tot cu microbuzul în parcarea de unde am plecat și unde aveam mașina. Apropo, parcarea costă 8 lei.

Am plecat să mâncăm la restauranul pensiunii Muntele Verde. Ne-am potolit foamea, mâncarea a fost bună dar a durat foarte mult servirea.

Ne-am întors spre pensiune pe traseul prezentat mai sus, numai că din Brebu am luat-o pe scurtătură-cum i-am zis noi-.

Am trecut podul acela lung și îngust peste Doftana și am ajuns în drumul de Trestieni la indicatorul de Brebu, din Șotriile. Dacă doriți să vă plimbați pe aici nu ratați indicatorul!!!

Nu am descris localitățile din punct de vedere demografic, istoric sau administrativ... am vrut să punctez locurile pe unde ne-am plimbat și ce am văzut.

Traseul descris de mine, este o variantă de plimbare pentru cei ce vin pe Valea Doftanei dar și pentru cei ce vin la Slănic Prahova.

Toate cele bune.


[fb]
---
Trimis de ANILU in 18.11.18 08:16:12
Validat / Publicat: 18.11.18 09:06:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VALEA DOFTANEI.

VIZUALIZĂRI: 4357 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Brebu - Ansamblul Arhitectural
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49700 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[18.11.18 09:05:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valea Doftanei, VALEA DOFTANEI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicu
[18.11.18 16:22:39]
»

Un traseu greu, dar frumos. Ai vizitat obiectivele turistice principale, totuși la Slănic ai lipsit de la Muzeul Sării. Foarte interesant, mai ales că este și modernizat cu o călătorie virtuală 3D în salină. Am fost odată la Pietriceaua. Wow, ce aer!

Numai bine!

ANILUAUTOR REVIEW
[18.11.18 16:31:42]
»

@mihaelavoicu: Nici nu credeam că vom ajunge la Slănic în plimbarea asta, așa că am plecat fără un program anume, motiv să mai ajungem pentru că mai sunt multe de văzut inclusiv Muzeul Sării.

Satul Pietriceaua ne-a plăcut și am înțeles că aici ar fi un muzeu popular.

Acum știm drumul și sigur vom mai ajunge în zonă.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[18.11.18 18:30:12]
»

@ANILU: Frumoasă plimbare ați făcut! Și frumos ai punctat pe unde ați mers!

Și eu am vizitat Salina, și Închisoarea de la Doftana... Ohoooo, tare de demult! În preistoric, atunci când eram eu mică și pionieră!

V-ați încărcat bateriile cu aer curat și frumusețe!

ANILUAUTOR REVIEW
[18.11.18 19:02:11]
»

@Zoazore: Este o variantă de plimbare, iar zona este frumoasă.

Mulțumesc pentru ecou.

O săptămână ușoară îți doresc.

DOINITA
[18.11.18 20:20:00]
»

Desi ai spus ca drumul nu a fost tocmai bun, peisajul a compensat, la fel si frumosul complex arhitectural de la Brebu.

Felicitari si sa va fie de bine!

ANILUAUTOR REVIEW
[18.11.18 20:23:27]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos!

krisstinna
[18.11.18 20:27:40]
»

@ANILU: Relaxantă plimbarica voastră

ANILUAUTOR REVIEW
[18.11.18 20:40:24]
»

@krisstinna: Chiar ne-am relaxat. Genul de plimbare fără o țintă anume, fără ore fixe.

Relaxare... bucurie... plăcere.

????

elviramvio
[19.11.18 07:31:29]
»

@ANILU:

Frumoasă hoinăreală!! Acum niște zeci de ani căutam un teren pe acolo, n-am găsit ce am vrut. Am renunțat cu totul la idee dar... ne-a lovit în inimă Argeșul ????

ANILUAUTOR REVIEW
[19.11.18 08:13:10]
»

@elviramvio: Da, zona este frumoasă pentru o căsuță... ceva de retras sau de relaxare.

În poza 2 este o căsuță de vanzare... am stat și am admirat-o și am visat cu ochii deschiși.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

O zi bună ????

elviramvio
[19.11.18 08:16:43]
»

@ANILU: ????????

ungureanica
[19.11.18 14:19:05]
»

Frumoase locuri. Salina am vizitat-o anul trecut și ne-a plăcut. Vă salutăm cu drag!

ANILUAUTOR REVIEW
[19.11.18 15:40:55]
»

@ungureanica: Cu drag vă salutăm și noi.

Mulțumesc de vizită.

tata123 🔱
[20.11.18 10:02:57]
»

@ANILU: Un traseu frumos presărat cu multe obiective despre care mulți au auzit, dar nu le-au vizitat. Zona submontană oferă priveliști minunate, Valea Doftanei e un loc bun de relaxare, situat destul de aproape de Capitală.

La Doftana am fost în 2013 - am căutat închisoarea construită la sfârșitul secolului al XIX-lea după un plan belgian, am găsit-o: avea porțile încuiate. La îndemnul unor copii am pătruns printr-o deschizătură și am explorat o parte a clădirii (vezi impresii). Cred că de multă vreme acolo trebuia făcut ceva...

Complexul medieval de la Brebu e superb (vezi impresii), nici nu te aștepti ca în acea localitate să găsești un asemenea obiectiv: un muzeu tematic și o mănăstire în aceeași curte. Nu ați vizitat Casa Domnească? Muzeograful de acolo e un tip grozav.

Așa cum spunea și @mihaelavoicu, data viitoare să nu mai ratați Muzeul Sării din Slănic Prahova (vezi impresii) - o clădire de secol al XVIII-lea, o expoziție mică, dar interesantă (diorame, biroul cămărașului).

Mulțumim pentru interesantele obiective semnalate în acest articol. Numai bine!

ANILUAUTOR REVIEW
[20.11.18 10:12:17]
»

@tata123: Am vrut să descriu un traseu ce poate fi făcut cu mașina, indiferent unde ai cazarea, fie pe Valea Doftanei, fie în Slănic Prahova și ce poți vedea.

La Brebu am fost și noi încântați de ce am văzut.

Ne-au mai rămas restanțe, motiv să ne mai plimbăm prin zonă dar în alt anotimp.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Toate cele bune.

Aurici
[20.11.18 14:31:51]
»

@ANILU: Pe la începutul lui septembrie am fost și noi la Festivalul Cașcavelei de la Trăisteni, care se ține pe terenul de fotbal al localității și au fost multe, multe ediții până acum. Zonă frumoasă, nouă ne-a plăcut. Am asistat și la dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, la vechea primărie, eveniment care a făcut parte din manifestările dedicate centenarului Marii Uniri.

Toate bune și frumoase până au intrat în scenă politicienii noștri, veniți pentru acest eveniment. Entertainer-ul, care nu era un tip prea pregătit, dar copleșit de vizita personajelor importante, a zăpăcit de cap oamenii simpli care veniseră la festival. "Aplaudați pe... hai să-i chemăm în horă, aplaudați că au intrat în horă, aplaudați că au trecut la loc, ... " și tot așa la două vorbe, trei "aplaudați". Deplorabil! Dar am făcut și noi ce făcea marea majoritate a oamenilor. I-am lăsat pe politicieni pe scenă și noi ne-am pierdut prin târg de unde am plecat încărcați cu tot felul de bunătăți.

Numai bine, călătorii cât mai frumoase și mai departe

ANILUAUTOR REVIEW
[20.11.18 14:42:05]
»

@Aurici: Și noi am vrut la Festivalul Cascavelei dar nu am gasit cazare în perioada când se desfășura.

Am identificat locul de desfășurare, poate ajungem și noi.

Mulțumesc pentru urări.

Toate cele bune.

webmaster
[21.11.18 08:22:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILUAUTOR REVIEW
[21.11.18 08:25:21]
»

@webmaster: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, DOINITA, elviramvio, mihaelavoicu, tata123 🔱, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Doftanei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 4.4296441078186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1