GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Medina Tunisului
Oriunde mergi in Maghreb, medina este acea parte istorica a orasului cu bazarul, suuq-ul, madrasale... in traducere, medina reprezinta inima orasului. Activitățile sociale, economice, comerciale, religioase, politice... toate aveau inainte loc in aceste medine înființate de către arabii care s-au așezat în aceste locuri în secolul 7.
Pentru ca vorbim azi de Medina Tunisului, vreau sa incep prin a spune ca noi am pornit din partea de sus a orășelului, de lângă Qasaba (in traducere - Fortareata) si am coborât încet încet pe străduțele înguste ale medinei. Este o idee bună să începeți de lângă Qasaba, întrucât acolo veti gasi o hartă expusă a medinei, chiar în apropierea Spitalului 'Azizah Othmanah, numit astfel în cinstea femeii cu acest nume, renumită pentru actele sale de caritate și bunavointa.
Am înaintat spre Ministerul de Finanțe, a cărui clădire ne-a impresionat extrem de mult. Coloanele, arcadele, turnul cu ceasurile... tot. Pe turn se aflau două ceasuri: unul care indica ora și unul care indica ziua din calendarul lunar (islamic).
Vis a vis de acest minister se află clădirea în care lucrează primul-ministru, cu fântâni si o grădină plină cu ficusi și alte plante.
Coborând pe străduțele din medina, primul lucru care m-a fascinat au fost porțile caselor. :D Voi adauga câteva fotografii cu ele... Străduțele înguste decorate cu flori, copaci, mandarini... porti :) farmecă orice trecator.
În afară de familiile întărite, nu mai locuiește nimeni in medina. Unele familii care aveau casele acolo, le-au transformat în hoteluri, pensiuni (destul de scumpe), iar ei s-au mutat în partea noua a orasului.
Am avut ocazia sa vedem si o casă din aceasta în interior, transformată acum în hotel. Fabulos. Curtea interioară spatioasa, umbroasă, intimă (nu te vede nimeni de afara)... încăperile cu decorațiuni "ca la Alhambra" (cum le plăcea copiilor sa spuna), cu draperii, sofale si oglinzi, covoare care mai de care lucrate mai cu migala.
Un loc aparte în medina tunisiana il ocupa Moscheea Maslinului - Zaytuna (vezi impresii), numită astfel pentru că, la început, un invatat obișnuia să dea lecții acolo sub un maslin. Acesta este locul în care a apărut practic conceptul de universitate și a fost mai apoi preluat în întreaga lume. Este un loc extrem de liniștitor si spatios si, deși se află în inima medinei, te transpune intr-un spatiu atât de contemplativ!
Un alt loc care ne-a fascinat, de data aceasta prin decoratiunile în stil andaluzian, a fost sediul Asociației Pentru Protejarea Medinei. Este tot în medina, iar fiecare încăpere decorată fie cu mozaic, fie cu motive maghrebiene este o încântare. Curtea interioară este cea care m-a uimit cel mai mult! Este chiar demnă de un muzeu! Acolo au loc evenimente culturale, proiecții de film si tot felul de alte activitati culturale.
Am avut ocazia sa vizitam în medina și casa memorială a invatatului Bin Ashur si am inteles însemnătatea curtii interioare pentru viata culturala, sociala si familială a maghrebienilor. Serile si le petreceau adunați în curtea răcoroasă, aceasta oferindu-le posibilitatea de a se cunoaște mai bine, dar și de a dezbate ore intregi pe diferite subiecte (acestea constituind un exercițiu înainte de transpunerea pe hartie a ideilor, cum era cazul lui Ibn Ashur).
Am vizitat numeroase locuri în medina și m-am mirat de numărul mare de madrase care exista, dar și de toate materiile pe care le studiau aici studentii. Din pacate, o parte din medina este in pericol de a se darama, din lipsa de fonduri pentru restaurari.
Spre ieșire am tinut sa mâncăm si noi cate un mlaoui (un fel de lipie coaptă pe plita si umplută cu diverse: ton, brânză, măsline, salam etc), deși am promis ca data viitoare voi mânca Chapatti copt în/pe lut. :D
Trimis de Sakiz* in 28.12.17 16:05:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sakiz*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Sakiz*: Felicitari pentru destinatia aleasa si pentru articol si de asemenea pentru sfaturile folositoare celor ce vor ajunge pe acolo.
Felicitari, votat cu placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Tunis... capitala — scris în 04.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Tunis & Cartagina — scris în 28.08.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Cum petrecem timpul in Tunis — scris în 04.01.18 de Sakiz* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Moscheea Măslinului - cea mai veche universitate din lumea arabă — scris în 26.12.17 de Sakiz* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Informatii utile la aterizarea în Tunis — scris în 25.12.17 de Sakiz* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Hoti, mizerie si plin de muste — scris în 05.03.14 de DanPopovici* din BUCURESTI - nu recomandă
- Dec.2013 Sidi Boud Said în drum spre Cartagina — scris în 04.08.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ