ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Tunis... capitala

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima parte a excursiei din Tunis a avut loc în centrul capitalei acolo unde se întâlnesc orașul vechi cu orașul nou. Foarte interesant pentru mine am decis să dedic articol separat pentru această parte a excursiei.

Cum se ajunge?

Revenind din Sidi Bou Said (vezi impresii) pe același drum prin Cartagina adică Rue du Maroc, Rue 23 și înainte să trecem peste autostrada construită pe Lacul Tunis (Rute de la Goulette) am mai avut o pauză pentru prânz combinată cu vizita la Cisternele Romane oprire despre care voi povesti în acest articol.

Dinspre Lacul Tunis am intrat în orașul nou construit de pe vremea coloniei franceze. Continuarea Rue de la Goulette este Rue Habib Bourguiba și Ave de France. Bulevardul se termină la porțile orașului vechi Medina.

Despre Tunis

În articolul anterior am descris capitala și se poate citi în următoarele rânduri: Tunis capitala Tunisiei se află în jumătatea nordică a țării.

În capitală locuiesc 650000 oameni iar în toată reginunea Tunis în jur de 2 milioane. Coordonatele geografice acolo unde se află ar fi 36,48° N, 10,12° E dar este mai simplu dacă scriu despre Lacul Tunis și Golful Tunis în apropierea căruia se află cu deschidere la Marea Mediterană.

Capitala și de fapt toată regiunea se întinde în jurul Lacului Tunis. Orașul antic Cartagina se află pe malul mării. Orașul vechi Tunis se află dincolo de lac spre continent și mai este un lac considerabil ca mărime la sud de capitală. Orașul nou construit pe vremea colonizării franceze se află tot acolo în fața orașului vechi și la malul lacului.

Am aflat că în secolul IX î. e. n. orașul antic se numea Tunes. Coloniștii fenicieni au înființat Cart Hadașt, Cartagina sau orașul nou în alte cuvinte. Fiind un oraș așezat strategic pe malul mării multe popoare au râvnit la acest teritoriu, au încercat perșii, grecii dar până la urmă au cucerit romanii în 146 î. e. n. Arabii musulmani au început să vină și ei și să cucerească în jurul anului 700. Astfel s-a construit Cetatea Tunis și orașul vechi medina.

Începând cu sfârșitul secolului 19, în perioada colonizării franceze s-a construit orașul nou, și s-au realizat noi legături cu marea Mediterană prin construirea unor canale care făceau posibilă ieșirea la mare din Lacul Tunis. În 1956 a fost proclamată independența Tunisiei iar ultimul eveniment major politic a fost în 2011 cu ocazia revoluției când fosta conducere a fost eliminată.

Din punct de vedere economic Tunis este un important oraș portuar deci comerțul este în floare, având în vedere că se află în jumătatea nordică/verde a țării agricultura dă roade aici iar produsul cel mai important este uleiul de măsline și vinul. Există fabrici constructoare de mașini și utilaje, este industrie textilă dar să nu uităm nici de turism o ramură destul de importantă, mai ales că acesta ne privește și pe noi turiștii.

Infrastructura este bună, țara este străbătută de autostrăzi care leagă Algeria și Libia, este străbăturtă de cale ferată modernă, aeroporturi internaționale cel mai nou și modern o adevărată capodoperă fiind Endifa Hammamet acolo unde am aterizat și noi. Aeroportul din Tunis se cheamă Aeroportul de Tunis-Carthage și dispune de 4 piste de decolare.

În oraș am văzut tramvaie moderne ca în orașele europene. Nici autobuzele nu arătau rău iar despre taxiuri am scris în penultimul articol cât de ieftine sînt. Din punct de vedere infrastructură cel mai mult mi-a plăcut autostrada care străbate mijlocul (nu chiar în mijloc dar este construit pe apă) Lacului Tunis. O adevărată capodoperă și acesta. Ca și o paranteză cele mai multe astfel de construcții/edificii inclusiv autostrăzile aerporturile moderne s-au realizat în timpul regimului dinainte de revoluția din 2011. Conform ghidul nostru după aceea nu s-a mai realizat nimic deosebit iar corupția este în floare.

Cisternele Romane (Le Malga)

Apeductul din Cartagina sau Zaghouan după numele locului sursei are 132 km lungime și a fost construit de romani pe vremea împăratului Hadrian cândva în secolul II, o dată cexactă nu este disponibilă. Apeductul a fost extrem de util locuitorilor Cartaginei și ulterior celor din orașul vechi din Tunis. De aici alimentau cu apă și Băile Antonius descris în articolul precedent.

Cisternele din Le Malga sînt cele văzute de mine. Aici era capătul apeductului iar apa era de aici distribuită în celelalte zone al orașului. Văzând imensitatea construcțiilor mi-am putut imagina cele 2 mil. mc. maxim posibil de apă care puteau fi depozitate aici. Fiind un obiectiv strategic bineînțeles vandalii au distrus-o în 439, dar a fost reconstruită. Arabii care au cucerit Tunisul în 700 au avut gijă de acest apeduct una din cele mai grandioase construite vreodată.

Cisternele din La Malga sînt protejate de Unesco din 2012.

Restaurantul Le Phenix de Carthage

Este construit strategic la o răscruce de drumuri. Nimic nou cam la toate restaurantele speciale în care se mănâncă cu ocazia excursiilor organizate și băuturile nu sînt incluse. În fine în restaurant se poate intra și mânca și pe cont propriu dar pentru un tunisian de rând s-ar putea să devină scump. În general localul arată foarte bine se află în imediata vecinătate a Cisternelor Romane și constuit în mijlocul unei zone verzi. Dispune de terasă, piscină, cascadă artificială, restaurant interior, zonă de fumători, nefumători, bar, toalete.

Prânzul inclus în prețul excursiei a fost foarte bun din fericire pentru mine a inclus și o ciorbă de legume cu carne, un fel doi cu carne de pui și garnituri și un desert bun tort cu cremă. Garniturile aferente erau pâine, ardei iute, cartofi, salată asortată și orez. De băut am băut apă și bere tunisiană.

Lista de prețuri la băuturi ar fi: apă ½l 5 TND, bere 0,33l 7 TND (Heineken, Becks 8 TND, Heineken 0,5l 14 TND), Cola/Fanta/Schweppes 0,33l 6 TND, cafea 6 TND, ceai 4 TND, coniac 50ml 15 TND, butelie mică de vin (37,5l) tunisian 26 TND, roșu 30 TND, sticlă mare de vin (0,75l) tunisian 40 TND, magon 45 TND.

Terasele dispun de televizoare mari, muzică ambientală, răcorire cu aparate de aer condiționat. am văzut și o miniscenă care atestă faptul că se organizează și evenimente. Impresia generală a fost una bună, era curat peste tot.

Lacul Tunis și Route de la Goulette

Lacul Tunis are legătură prin canale cu Marea Mediterană și este o lagună naturală de 37 kmp între Tunis și Golful Tunis. Neexistând întotdeauna un acces rapid între orașul vechi/nou Tunis și litoral acolo unde se află Cartagina, La Marsa, Sidi Bou Said fostul guvern cel care a fost dat jos în 2011 a construit o cale pe apă folosind parțial limbi de pământ existente, parțial a creat el uscatul și a construit autostrada și calea ferată cu ajutorul căruia se ajunge mai repede pe litoral sau aeroportul Cartagina care se află pe malul nordic al lacului. Legătura cu marea s-a realizat cu un canal de 10 km lungime, 45 m lățime și 6 m adâncime navigabil.

Circulând pe acest drum aveam ocazia să observ toate aceste realizări, traversarea a fost foarte rapidă și iată-ne pe Bulevardul Habib Burguiba acolo unde a și parcat autocarul nostru.

Tunis-orașul nou

De și am vizitat Medina mai întâi acesta este prima impresie după intrarea în oraș. Înainte de coborâre ghidul a recomandat tuturor ca obiectele valoroase, bijuteriile să nu se poarte la vedere și mai bine să se lase la autocar acesta în contextul în care medina este foarte aglomerată iar individii care mai buzunăresc turiștii sînt la tot pasul.

Orașul nou s-a construit pe vremea colonizării europene astfel vedem clădiri cu arhitectură europeană o catedrală la fel... de europeană, iar pomii sînt tunși exact ca pe bulevardul Champs Elisees din Paris. De fapt porecla bulevardului Habib Bourguiba este Rue Champs Elisses. Având și acolo în Paris o experiență turistică deosebită am recunoscut anumite asemănări. Doar populația este mai neagră dar în privința stresului cred că discutăm despre faptul că suferim la fel. Astfel am întâlnit tot felul de oameni frustrați care se exteriorizează urlând sau înjurând (probabil guvernul dar și turiștii) s-au luat și de mine câțiva dar n-am înțeles nici o boabă de cuvânt și nu i-am băgat în seamă fiecare și-a văzut de treabă ei cu urlatul, eu cu fotografiatul.

Ce am văzut în orașul nou

Avenue Habib Bourguiba Clocktower este un fel de Big Ben tunisian, monument, atracție turistică și simbol /poartă intrare în orașul nou construit în rondoul giratoriului principal din această zonă.

Catedrala Saint Vincent de Paul face parte arhidiocezei de Tunis și este de confesiune romano-catolică. A fost construită între 1890-1897 în stil arhitectural mixt maur-gotic-neobizantin. Orarul de vizitare de vară (iulie-august) este zilnic 8.00-15.00 iar cel de iarnă (septembrie-iunie) 8.00-12.00/15.00-17.00. Nu se plătește taxă de intrare. Sfintele liturghi duminică sînt la orele 9.00 (italiană) 11.00 și 18.30 (Franceză) luni-sâmbătă 18.30.

Chiar față în față cu catedrala se află clădirea Ambasadei Franței dar acesta este o clădire mai modernă. Cele două tancuri parcate față în față parcate în mijlocul străzii nu stau acolo pentru a proteja catedrala ci ambasada. Poate e și nevoie.

Teatrul municipal din Tunis în schimb este o clădire plăcută ochiului. Se află lângă ambasada Franței și este construită în stil arhitectural art-nouveau în 1902. Uitându-mă peste afișe pot afirma că în această clădire se prezintă spectacole balet, piese tetaru concerte simfonice iar orchestrele, actorii sînt atât din Africa cât și din alte țări.

Hotel Africa o clădire înaltă care ne atrage atenția face parte din lanțul hotelier El Mouradi. O simulare de preț de cazare la acest hotel de 5 stele îmi arată 250 lei/noapte. Hotelul dispune de 22 etaje și 189 de camere. Este o construcție modernă.

Atât am reușit să văd din orașul nou și nu m-am abătut prea mult din bulevard. Tramvaiele moderne circulă într-o veselie cafenelele în aer liber sînt pline. Piața care se află între benzile de circulație a bulevardului și se întinde de la Orologiu până la poarta medinei este dotată cu zonă verde, bănci de odihnă, statui, fântâni arteziene. Aici se întâlnesc tinerii din oraș și nu numai.

Orașul vechi din Tunis

În 700 locul a fost cucerit de arabi. Au construit o cetate, o medină, o moschee. În prezent este o atracție turistică deosebită dar extrem de aglomerată. O să încarc o filmare cu traversarea medinei cu plecare de la Moscheea Zitouna până la Bab el Bahr., Dar o să las la decizia WM daă acceptă sau nu filmarea deoarece din cauza înghesuielii de multe ori se vede spatele altor trecători, în fine doar această filmare am de acolo și o consider destul de utilă.

Bab el Bahr poarta orașului sau Porte de France cum se mai numește desparte părțile orașului. Intrând aici ne aflăm într-o altă lume, lumea arabă cu toată sarea și piperul din ea. Poarta care dispune de o arcadă joasă nu mai este legată de mult de ziduri, a rămas un obiectiv de sine stătător iar în piața din jur s-au amenajat fântâni arteziene iar clădirile din jur au deja alt stil arhitectural cel arăbesc. Este furnicar de turiști și localnici iar farmecul este aparte.

M-am băgat și eu în labirint dar având limita de timp impusă de ghid (1,5 ore) am încercat să păstrez deplasarea cât de cât doar în gangul central. De toate pentru toți aș putea să caracterizez marfa expusă.

La prima ieșire din gangul care șerpiuește am dat de Moschea Zitouna. Aceasta a fost înființată de Abdallah Ibn El Habhab în 732 și reconstruit în 1912 de câtre Ibrahim Ibn El Aghlab. Moscheea este construită pe o suprafață de 5000 mp. iar orarul de vizitare este zilnic 10.00-17.25 iar duminică 10.00-19.25. Practic este cea mai veche moschee construită după cucerirea arabilor.

Dar puțin mai departe găsim Moscheea Kasbah mai mare cosntruit în 1230 pe vremea Abu Zakania Yahya[/]i. Arhitectul edificiului a fost Ali Ibn Muhammad Ibn Qasim. Clădirea este imensă în formă rectangulară și monument istoric. Minaretul este construit în stil maroc-almohad.

Având nevoie de ceva lichide am intrat într-un magazin universal ceva de genul Kaufland, Penny unde se găsesc de la alimentare până la nealimentare de toate pentru toți. Să vedeți acolo prețuri mici.

Aici finalizez descrierea excursiei de Tunis care mi-a plăcut foarte mult, altfel nu scriam așa mult despre. Bineînțeles că excursia a avut lipsurile lui, erau încă destule de văzut. Totuși este ok. pentru o idee și pentru a scrie că AmFostAcolo. Vacanțe faine Vă doresc.

 

WM rog video la început, mulțumesc -- youtube

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 04.09.22 20:59:54
Validat / Publicat: 05.09.22 07:29:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

VIZUALIZĂRI: 1912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Bab el Bahr poarta orașului vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.09.22 07:29:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yoda
[05.09.22 21:19:52]
»

@AZE: Arata neasteptat de civilizat si de curat. Adica, neasteptat pentru mine...

AZEAUTOR REVIEW
[05.09.22 21:26:29]
»

@Yoda: Bună

Zonele turistice, adică unde umblăm noi așa sînt menținute, curate, renovate. Asta așa pentru reclamă să povestim și noi ce fain este acolo...

Mergeți puțin și prin cartiere(cartiere cu blocuri unde locuiește tunisianul de rând) și schimbați părerea...

nicole33
[05.09.22 21:34:12]
»

@Yoda:

Arata neasteptat de civilizat si de curat. Adica, neasteptat pentru mine...

Sunt doar câteva zone mai civilizate, mai spălate, cam cum e prin Primăverii şi alte cartiere similare de la noi. Dar să vezi cum e în rest, să vizitezi Medina Tunisului, să vezi periferiile; te îngrozeşti.

Am vizitat şi eu Tunisul în urmă cu trei ani, mi-a plăcut şi pot spune că, per total, mi s-a părut mai curat decât Cairo sau Tanger.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tunis (orașul) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.83397197723389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1