GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La ghiol la Techirghiol sau De ce ți-e frică nu scapi!
Amintiri din copilărie
Despre vacanțele școlare petrecute la bunici, în praful Bărăganului, și despre mătușa care m-a chinuit ani în șir ”pentru binele meu” =)) , târându-mă prin lanurile de porumb spre Lacul Amara ca să mă înnămolească, v-am povestit de mai multe ori. Calvarul estival nu se oprea însă aici: după ”sejurul” AI ;) la bunici urma un altul, mult mai modest, vă asigur, atât în privința condițiilor de cazare, dar mai ales a mâncării, la Eforie Sud, de data asta cu părinții și cine se mai nimerea din familie, cu scopul declarat și îndeplinit cu maximă conștiinciozitate de a face băi de nămol la Techirghiol și - eventual, dacă mai ”încăpea” - în mare.
Cum de foarte mică am fost dusă la mare și m-am îndrăgostit iremediabil de EA, am urât dintotdeauna timpul ”furat” bălăcelii în valuri de mânjitul cu nămol. De ce să stau eu proțăpită în picioare, cu brațele în lături ca o sperietoare de ciori, unsă toată cu vâscozitatea aceea scârboasă, în loc să mă zbengui ca toți copiii prin apa mării până la glezne și să fac la mal castele de nisip?!! :-??
Uite de aia! De reumatism! De artroze!
Ce cuvinte înfricoșătoare! Și ce ghinion pe capul meu să moștenesc din partea ambilor părinți aceste boli nesuferite... Dar cu genetica n-ai cum să te pui! :((
Întâmplător, Adrian a trecut prin experiențe similare când era mititel: și pe el l-au dus an de an la Eforie și l-au vopsit cu nămol de Techirghiol din cap până în picioare. Și, din păcate, și el și-a moștenit înaintașii și poate unii din voi își amintesc cu câtă grație schiopăta la întâlnirea AFA de la Alba Iulia. În schimb, nu suferă de idiosincraziile mele: dacă i se face somn, adoarme oriunde, inclusiv în avion și tren, ba chiar e în stare să picotească în picioare; la 40 de grade la umbră se simte minunat; îi plac mâncărurile picante; nu se sufocă în peșteri și mirosul de nămol nu-l deranjează. Dacă așa ceva e posibil...
Și e... :D
Așa încât cu mare voioșie și frecându-și mâinile de bucurie, mi-a propus să ne îngrijim de sănătate cu o cură de băi de nămol la Techirghiol, că poate-poate...
Iar eu, ca orice nevastă înțelegătoare, am acceptat, deși nu cu dragă inimă.
Odată stabilit obiectivul, în a doua jumătate a lunii iulie ne-am cazat la Eforie Sud și am purces la treabă, adică la înnămolirea și baia zilnică în apele ”cristaline” ale lacului Techirghiol.
Despre nămol și lac
Cunoașteți cu toții, fără îndoială, binefacerile nămolului sapropelic din cel mai întins lac salin din România: este recomandat în afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice etc. etc. Nefiind specialistă în materie, n-o să dezvolt subiectul.
Legenda numelui lacului și localității este și ea de notorietate: se spune că Tekir, un bătrân tătar olog și orb, a ajuns întâmplător cu măgarul său pe malul lacului și intrând în el, s-a înnămolit. Când a reușit să iasă, a constatat că vederea îi revenise și picioarele îl ascultau din nou, în timp ce plăgile urâte de pe spinarea dobitocului se vindecaseră. Vestea miraculoasei tămăduiri s-a răspândit cu viteza fulgerului și locul a fost numit Tekirgöl - ”Lacul lui Tekir”.
Se pare că soldații romani staționați în Dobrogea au aflat și ei de calitățile terapeutice ale nămolului și lacului. Localitatea care îl găzduia - Tekfur Koy (”satul vărgat”, din cauza dungilor de culoare iscate de unduirile apei) -, una de bună seamă însemnată, este însă atestată documentar mult mai târziu, în 1560, în două firmane ale sultanului Soliman Magnificul.
După o lungă perioadă de ”tăcere”, alte informații scrise despre lac datează din 1854, când comandantul otoman Said Pașa, cantonat în tabăra militară de la Techirghiol, a beneficiat de efectele curative ale nămolului.
După reformele de împroprietărire din vremea lui Alexandru Ioan Cuza și cucerirea independenței în urma războiului din 1877-1878, zona a intrat în atenția unor boieri români, care au început să cumpere terenuri în jurul lacului și să contribuie astfel la propășirea locurilor. Mihail Kogălniceanu a fost unul dintre aceștia. În 1891 este dat în funcțiune primul stabiliment de băi reci - Hagi Pandele. În 1894 Ministerul Agriculturii și Domeniilor vinde 100 de hectare de la marginea lacului societății de binefacere Eforia Spitalelor Civile, care inaugurează în 1899 Sanatoriul Balnear-Maritim, punând astfel bazele stațiunilor Techirghiol-Eforie și Eforie Nord. În același an, boierul moldovean Ioan Movilă cumpără teren de la urmașii lui Kogălniceanu și creează stațiunea Techirghiol-Movilă (numită ulterior Băile Movilă, Carmen Sylva, Vasile Roaită și în final Eforie Sud).
La începutul secolului XX și mai târziu apoi, în anii interbelici, Techirghiolul a atras lumea bună a capitalei, dar și boema artistică. Familia lui Mircea Eliade a deținuit aici o casă încă din 1906, Constantin Tănase nu numai că și-a ridicat o reședință de vară în mica stațiune, dar a finanțat și construirea sanatoriului pentru artiști, a căminului cultural și a bisericii Sfântul Ilie. Printre oaspeții de seamă ai Techirghiolului s-au numărat și Cezar Petrescu, Tudor Arghezi sau Ionel Teodoreanu.
Băile reci de la Eforie Sud
Văz că m-am luat cu vorba și v-am împuiat capul cu povești, în loc să vă dau informații clare și precise despre cum a decurs cura noastră cu nămol.
Deci, plaja și celelalte dotări techirghiolene din Eforie Sud se găsesc cam la intrarea dinspre Eforie Nord, mai exact imediat după o stație de autobuz de pe șoseaua națională care mi s-a părut a fi dezafectată, servind doar ca punct de debarcare din microbuze. Un afiș modest și amplasat așa de discret, încât poate fi trecut cu ușurință cu vederea, ne anunță din capul scărilor că acolo se găsesc Băile reci.
Coborâm pe treptele cam roase de vreme și pătrundem într-un hol semideschis. În stânga, un bufet cu răcoritoare, cafea și ceva de-ale gurii, inclusiv mici făcuți pe plită (căci fumul de grătar dăunează grav sănătății =)) ), astâmpără setea și foamea clienților. N-am consumat nimic, deci nu am cum să comentez calitatea și prețurile produselor.
Vă pot informa însă că biletele de intrare se achiziționează de la ghișeul situat în partea dreaptă și costă după cum urmează: adulți 20 lei/zi, copii - 7 lei. Există și abonamente nominale: 90 lei/6 zile sau 140 lei/10 zile; noi am utilizat prima variantă. Se pot închiria șezlonguri - 5 lei/zi. Programul este 8-19, cu ultima intrare admisă la orele 18.
De aici pătrundem printr-un scurt culoar spre raiul iubitorilor de nămol, care pot opta, după preferințe ;) , pentru ”Femei” (stânga), ”Bărbați” (dreapta) sau ”Comun” (înainte). Fiind rușinoasă din fire și neagreând deloc nudismul, vă voi conduce drept în față, către locul unde reprezentanții celor două sexe se înnămolesc de-a valma.
Plaja nu e mare, să tot aibă 50-60 m lungime și vreo 15 lățime. În afara aleii betonate, restul solului e presărat cu nisip și smârcuri de iarbă. În clădirea din spate sunt vestiarele și toaletele. Dușurile se află afară, în capătul dinspre plaja pentru bărbați. Sunt și două bănci iar lângă ele, pentru fumători și nu numai - coșuri de gunoi.
Ritualul decurge așa: stai la soare cam 15-20 de minute, ca să ți se încălzească pielea; te servești din bazinul de piatră cu nămol, ungi bine-bine, într-un strat subțire, acele părți ale corpului dureroase; stai la soare ca să se usuce nămolul pe tine, chestie care durează 20-30 de minute; intri în lac, unde îndepărtezi nămolul de pe tine și poți zăbovi după pofta inimii, chiar se recomandă să înoți sau să faci orice fel de exerciții fizice; ieși, te speli la duș (noi am sărit peste faza asta, preferând să lăsăm sarea să-și facă de cap pe pielea noastră); te usuci; și gata, ești ca nou! =))
Nouă ritualul ne lua cam o oră și jumătate, dar asta pentru că stăteam mult în apă; în schimb, n-aveam răbdare să ne uscăm și o roiam spre plaja adevărată, la MARE...
Nămolul este adus odată la 2 sau 3 zile cu un fel de camion special și e vărsat cu un furtun gros în bazinul de piatră. Dacă miroase? Sigur că miroase, doar ce credeați? Evident că m-am victimizat zilnic, am strâmbat din nas și mi-am dat ochii peste cap ca să-mi impresionez consortul :D , dar să vă spun un secret: până la urmă chiar nu puțea așa de tare!
Apa lacului e nămoloasă (evident) și de un maroniu nu prea ispititor, dar foarte limpede, căci vegetația nu prea se înghesuie să crească într-un mediu așa salin. Totuși mi s-a părut că nu mai e atât de sărată cum îmi aminteam eu din frageda-mi pruncie. Dacă nu știți să înotați, fiți pe pace: mai puțin sărată, așa cum o fi, dar tot vă ține la suprafață.
Una peste alta, condițiile la Băile reci de la Eforie Sud mi s-au părut civilizate, chiar dacă nu de lux: în primul rând, totul era curat-lună; și în al doilea rând, dotările de bază erau în întregime asigurate.
Majoritatea clienților erau, bineînțeles, vârstnici, însă am văzut și familii cu copii, unii ascultători, alții care se smiorcăiau atunci când erau unși cu nămol, ceea ce mi-a amintit de propria-mi persoană și mi-a dovedit, odată în plus, că unele lucruri nu se schimbă niciodată... ;)
Orașul Techirghiol astăzi
Despre începuturile stațiunii v-am povestit, poate că n-ar fi rău să vă zic câte ceva despre cum arată ea acum.
Am vizionat-o numai din mașină într-o zi ploioasă și pot să declar cu mâna pe inimă că pentru mine a constituit o surpriză plăcută. Foarte curată și destul de îngrijită, cu multă iarbă, parcuri, locuri de joacă și bănci, exact așa cum trebuie pentru a crea o ambianță plăcută, relaxantă.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare arată foarte bine și am citit că oferă condiții bune de cazare și e dotat cu aparatură performantă. Pentru o cură completă vă puteți caza și la Mănăstirea Sfânta Maria, unde din anul 2000 funcționează o modernă bază de tratament.
Din goana mașinii (vorba vine!) am zărit Teatrul de Vară, care poartă numele unui îndrăgit actor orginar din Techirghiol - Jean Constantin, dar și Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, geamia și grupul statuar din 2004 reprezentându-i pe celebrul Tekir și la fel de celebrul său măgăruș. Este frumos amplasat în centrul unui mic pavilion și înconjurat de țâșnitori cu apă. De la distanță am zărit și Grădina Botanică, unica de pe litoralul românesc, iar între Techirghiol și Eforie Nord am văzut că s-a amenajat o nouă plajă. Îi zice Minerva și înțeleg că dispune de toate facilitățile.
E semn bun, nu-i așa? Semn că povestea lacului legendar continuă, chiar dacă spusă acum în format digital, și că suferinzii au șansa să își aline în prezent și viitor durerile, așa cum au făcut-o pe vremuri bătrânul Tekir, romanii, otomanii, boierii noștri și, mai recent, sindicaliștii. Cu sau fără reumatisme și artroze, viața merge înainte. La fel și Techirghiolul. :)
Trimis de Carmen Ion in 25.08.18 11:31:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TECHIRGIHOL.
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Carmen Ion:
M-a amuzat experienţa recentă la Techirhiol, dar cel mai mult preambulul articolului.
” Calvarul estival nu se oprea însă aici: după ”sejurul” AI la bunici urma un altul, mult mai modest, vă asigur, atât în privința condițiilor de cazare, dar mai ales a mâncării, la Eforie Sud, de data asta cu părinții și cine se mai nimerea din familie, cu scopul declarat și îndeplinit cu maximă conștiinciozitate de a face băi de nămol la Techirghiol și - eventual, dacă mai ”încăpea” - în mare.
Am fost dusă la mare de către părinţi an de an încă dinainte de a împlini vârsta de un an, dar, din fericire pentru mine, nu am fost "traumatizată" prin nedoritele băi de nămol, mama mea neavând nevoie de un asemenea tratament, dar nici încredere în vânzătorii ambulanţi care comercializau pe plajă sticle umplute chipurile cu nămolul miraculos de la Techirghiol.
Anii au trecut şi deja ar trebui să încep să mă gândesc serios să renunţ la Turcia mea dragă şi la sejururile ultra all inclusive în favoarea unei cure balneare la Techirghiol . Brrr... Dar încă mai amân inevitabilul
@nicole33: Draga mea, dacă nu ai probleme de sănătate, te rog io, nu renunța la UAI-ul turcesc. Crede-mă, nici pentru mine n-a fost tocmai o plăcere contactul cu lacul Techirghiol!
Chiar mă gândeam zilele trecute că la anul, dacă n-o să mai pot merge în plimbăreală să fac o cură de nămol pentru că chiar dacă nu poate ajuta la metalul din genunchi mai sunt destule alte articulaţii care cer a fi tratate. Articolul tău a venit ca o mănuşă. La iarnă aş merge la Ana Aslan dar de acolo n-ai niciun review ptcă sunteţi prea tineri pentru aşa ceva.
@Michi: Pot recomanda clinica balneara din Neptun. Preturi acceptabile si servicii bune.
@Michi: Sărut mâna, Michi. M-aș bucura dacă reviewul meu ți-ar fi de folos.
Nu știu dacă sunt prea tânără pentru clinica Aslan, am oarecari dubii, dar prea tânără nu sunt ca să o fi cunoscut personal pe doamna Aslan în 1985, într-un context legat de profesia mea.
Avea atunci 88 de ani și împreună cu dr. Grigore Osipov Sinești, mai tânăr cu 10 ani, punea la cale un studiu despre efectul combinat al administrării unor preparate farmaceutice, fiecare pe specializarea lui. Stenție, era un studiu pe termen lung - 10 sau 15 ani!
Ei, ce zici de asta? Câtă energie, câtă vitalitate! Îmi amintești de ea
Despre clinica din București îți pot spune că a făcut minuni în urmă cu vreo 20 de ani pentru soacra mea iar despre cea din Otopeni știu că era super-top. Acum nu mai cunosc situația...
@Carmen Ion: Techirghiol... nămol, apă sărată, usturime la ochi... Îmi aduc și eu aminte de vreo două vizite pe malul lacului, de „miracolul” plutirii pe apă fără efort și de nămolul ușor mirositor.
Zilele trecute (21 august) a fost comemorat marele actor Jean Constantin care ar fi împlinit 90/91 ani - presa nu s-a hotărât în ce an s-a născut: 1927 sau 1928. Nu contează, rolurile sale rămân nemuritoare (historia.ro/sectiune/port ... jean-constantin).
Mulțumim pentru descriere.
@tata123: Mulțumesc pentru aprecieri. Și eu mi-l amintesc cu plăcere pe Jean Constantin
@Carmen Ion: Mi-ai amintit de dra Ana Aslan. Aşa o numea tata care a fost coleg cu ea la Fac. de medicină. Tata a făcut medicina militară dar pe atunci cursurile erau comune. Când, după 1945, tata a fost deblocat din armată şi nu avea din ce să-şi întreţină familia, dra Aslan care era sprijinită de acad. Parhon şi ministrul sănătăţii D. Bagdazar (alt coleg de-al lor) au pus umărul şi i-au găsit tatei o circumscripţie medicală onorifică (fără leafă) la Greaca, până a găsit un post de medic în Buc.
@Michi: Mătușa mea, cu care am fost la Berlin, (Numai noi, două) face în octombrie 90 ani. Și-i stă gândul numai la plecat. De 15 ani, merge la Ana Aslan și se prezintă excepțional.
@Carmen Ion: Am vazut articolul inca de ieri insa nu aveam timp suficient ca sa il savurez, caci un asemenea articol trebuie savurat, mai ales cand te apropii de aceasta destinatie.
Mi-a placut titlul articolului mai ales ca mi-a adus aminte de un articol al tau de anul trecut, normal ca titlul nu mi-l aminteam exact si a trebuit sa ma uit exact cum se numea, dar tineam minte in mare cam cum suna
”Cu bilet de tratament la Herculane sau “Nu râdeţi de viitorul vostru! ”
Si eu imi amintesc de vremurile cand eram ceva mai mica (cu mult ) si mai mult pot spune ca ne amuzam de namol pe plaja decat il luam in serios, insa ceea ce imi aduc aminte cu foarte mare drag este un var care avea vreo 3 ani si dupa ce s-a vazut tot negru a inceput sa urle, se oprea, se uita la el si iar incepea sa urle. S-a potolit dupa ce ne-a vazut negri pe toti.
Cat despre astfel de articole, nu stiu daca exista rubrica speciala, insa avand in vedere ca dupa 50 de ani incepi sa ai in vedere si acest turism ar trebui sa avem o sectine speciala pentru a ne inspira pentru turismul viitorului nostru .
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Anul trecut "am tras chiulul" (și ponoasele), la Herculane am fost acum doi ani...
Mersi pentru aprecieri și sper să nu ai nevoie de asemenea cure terapeutice.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Ha-ha! Ce chinuri (psihice) am indurat si eu, ca copil, cu acele tratamente la Tekirghiol. Mi-au revenit instantaneu in memorie citind articolul... Si vazand pozele...
Apoi, in anii studentiei mergeam la "shopping" la poloneze: parfumuri, dressuri, tigari, obiecte casnice si cate si mai cate "margele colorate"... Mai trageam si cu ochiul... !
Foarte simpatic textul! Felicitari!
@Bujie: Mersi pentru vizită și ecou.
Cu polonezele am avut și eu treabă. Nu trăgeam cu ochiul la ele..., dar îmi goleam portofelul cu ojele, rimelurile și săpunurile lor.
@Carmen Ion:
”Nămolul este adus odată la 2 sau 3 zile cu un fel de camion special
Se pare că amintirile din copilărie chiar nu-ți dau pace... Cred că nămolul este adus de la Amara .
Avem un prieten care este din Amara și este îngrozit cum se deteriorează stațiunea și cum dispare nămolul. Chiar ne spunea zilele trecute că se escavează și se vinde nămolul de acolo fără nici un fel de cap.
Când să te întreb despre efectele nămolului? Că se spune că chiar imediat nu-ți dai seama de nimic, trebuie să mai treacă timp. Nu de alta dar mă încearcă și pe mine niște genunchi și aș vrea să-i iau prin surprindere.
@Aurici: Bunicul meu are 96 ani! În fiecare vară avea program de ''ghiol'' - cu îi spunem noi localnicii.
Până acum odată nu l-am auzit că îl dore ceva. Vine singur De la Eforie la Pitesti cu trenul.
Două săptămani pe vară, zi de zi, se ducea la nusdiști (așa era pe vrema mea nusdiști femei, nudiști barbați mama ți copilul) și doar ochii nu erau negri de la nămol.
Deci nu este un basm, este o realitate ajută. Dar trebuie făcut an de an și nu merge combinat cu marea. Ori faci ghiol ori mare, altfel diminuezi mult efectul tratamentului.
Efectele se văd în timp și nu doar după o vară.
Nămolul este extras tot din lac.
@Nasshu: Mulțumesc pentru răspuns. Așa cred și eu, că are efect, doar că preventiv nu prea mi-a venit să merg, din păcate. Dar voi merge categoric. Și eu am o genă bună (străbunica a murit la 100 de ani, bunica la 94, mama e verde la 80...) și am tot amânat să fac ceva concret, pentru că mulțumesc Domnului încă nu am o suferință. Tot ce am făcut până acum preventiv pentru oasele mele este un abonament anual la o piscină unde merg și înot de 3 ori pe săptămână. De vreo 8-9 ani. Dar voi ajunge și eu la Techirghiol pentru că vreau să mă țină picioarele cât mai mult ca să mă pot plimba.
Știu că nămolul este de acolo. Am făcut legătura cu Amara copilăriei lui Carmen pentru că chiar zilele acestea am vorbit cu cineva despre ce jaf este la Amara.
Sănătate, numai bine.
@Aurici: Da, nămolul este extras din lacul Techirghiol și vărsat în bazinele speciale din piatră de pe plajă.
@Aurici: Ba iti cam dai seama aproape imediat si anume cam dupa a treia sau a patra sedinta simti efectul asupra muschiilor si a inchieturilor.
La baile reci inca nu am fost pt ca se spune ca efectul ar fi mai bun daca folosesti namolul in stare fierbinte prin impachetari. Caldura deschide porii si in acest fel microorganizmele patrund mai bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2016 Două zile la Techirghiol — scris în 03.08.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Manastirea Sfanta Maria — scris în 09.11.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ