ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2016
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Roșia, ținut de poveste (I) - Moara și morarul

TIPĂREȘTE

Vă povesteam aici că la început de octombrie am dat o fugă până la Festivalul ,,Straița plină" de la Roșia. Pe site-urile care prezentau festivalurile am văzut întrebări de genul Unde vine Roșia asta? și Cum ajungem acolo?

În primul rând trebuie să vă spun că Roșia este o comună în județul Bihor, (am văzut că mai sunt și alte ,,Roșii" simple în alte județe plus celebra Roșia Montană), situată la limita Munţilor Pădurea Craiului, cu Dealurile Pădurii Craiului, la o altitudine de la 400 m la circa 785 m. (descriere preluată de pe site-ul primăriei).

De ce Roșia? Dealurile din zonă sunt bogate în calcar și zăcăminte de bauxită, aici fiind, pe vremuri, o intensă exploatare a acestora.

Cum se ajunge? De la Beiuș (60km de Oradea) se merge pe DJ764, trecând prin satele Delani, Petreasa, Remetea, Josani, Căbești, Roșia. Cealaltă variantă este DJ108I - DJ764D Bucea (jud. Cuj, pe E60) -Bratca-Damiș-Roșia.

Zona este pitorească, perfectă pentru drumeții sau pentru trasee de bicicletă. Pârîurile din zonă șerpuiesc printre dealuri, formând chei plăcute vederii: CheileAlbioarei, Cheile Lazurilor şi Cheile Văii Cuţilor. Vă spuneam că dealurile sunt calcaroase, așa că zona este plină de peșteri și avene: Ciur-Izbuc, Ciur - Ponor, Peştera Vacii, Peştera Gruieţ.

Roșia este o comună în care ocupațiile vechi sunt păstrate cu grijă: morăritul (în zonă existând mai multe mori cu apă, una fiind încă funcțională), fiertul pălincii (cazanele sunt confecționate din aramă), tăiatul și prelucratul lemnelor (în zonă este un joagăr - fierăstrău - hidraulic în stare de funcționare și în momentul actual), vărăritul (producerea varului în locuri speciale de ars calcar), mineritul (extragerea bauxitei s-a făcut cu succes până în 1995 - unele puțuri de mină devenind atracții turistice - vezi Mina Farcu), ţesutul în război.

De la intrarea dinspre Beiuș sunteți întâmpinați de o poartă tradițională sculptată de un coleg de-al meu, Cătălin Iagăr, profesor de arte la două licee din Beiuș. Poarta este încadrată în stânga de o troiță și în dreapta de o moară veche.

Moara dăinuiește pe aceste meleaguri de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind singura funcțională din zonă. Roata mare, vizibilă și în fotografii, este învârtită de apa canalizată printr-un jgheab. În camera de morărit, prima în care se intră, se află ,,instrumentele folosite la măcinat" - mai multe site și pietre de moară. Pe niște scări se urcă într-o cameră tradițională (nu special aranjată tip muzeu), în care la loc de cinste pe masă stă BIBLIA și fotografii cu vizitatorii.

Morarul (proprietarul), Burtic Gheorghe, este un om hâtru, dar pretențios, negociind prețul de intrare - vizitare până la ultimul bănuț. În vârstă de cam 80 de ani, bacea Burtic are un ritual clar când vizitezi moara. Dacă te poți uita în voie la roata morii, în momentul când ajungi în casă îți explică de greutățile pe care le întâmpină cu soția bolnavă, dar și cât de celebru este el în zonă, explicându-mi fiecare poză în parte și avea câteva. L-au vizitat turiști români și străini, elevi de la școli din județ sau din cele vecine, i-au lăsat bani (avea o farfurie cu te miri ce bancnote - de la euro la forinți) și i-au trimis fotografii făcute la celebra moară. Astea toate mi le-arată ca un învățător care folosește pe post de indicator arcușul ,,higheghei” și pornește un recital în care sunetul viorii cu goarnă răsună în toată casa. Apoi se oprește brusc și întreabă cine-i șoferul. Primind răspunsul așteptat, ia o pietricică de pe masă (erau mai multe), o pune pe Biblie, zice ceva (probabil o rugăciune) și îmi spune să o iau eu de acolo, că mă va păzi de rele. I-am spus că o voi da unei prietene care are nevoie și a sărit ca ars: ,,Nu!! Pentru ea facem alta. Astea nu se pot da de la un om la altul... " Nu am intrat în detalii, aș fi vrut să filmez, dar bateria telefonului m-a lăsat, așa că rămâne pentru altă dată.

La plecare mi-a povestit despre câțiva oameni care îl ajută, despre doamna doctor care trece și îi vede de sănătate, apoi despre o doamnă de la Timișoara care i-a adus marfă de 2 milioane, tot felul de bunătăți.

La plecare, nemulțumit de cât i-am dat (câțiva lei, doar fusesem la Festival și mi-am păpat bănuții), mi-a spus că bine-ar fi să-i trimit ness și zahăr, că pe el îl ține în formă câte-o cafeluță. Am plecat, făcându-ne reciproc urări de sănătate, dar într-o săptămână mi-am achitat datoria, produsele cerute fiind trimise printr-o cunoștință. Pietricica încărcată de puterea Bibliei mă însoțește peste tot în deplasările cu mașina, că doar așe o zîs Bacea Gheorghe Burtic.


[fb]
---
Trimis de Cdia in 06.11.16 21:06:52
Validat / Publicat: 06.11.16 22:30:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA.

VIZUALIZĂRI: 1547 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Moara pe apa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

CdiaAUTOR REVIEW
[07.11.16 07:00:31]
»

Bineînțeles că, la descrierea porții, iar am încurcat stânga cu dreapta. Privită de cum intri dinspre Beiuș, poarta e încadrată în dreapta de o troiță și în stânga se află moara, cu câțiva metri înainte de poartă.

Dacă știe cineva de un curs ,,Micul pieton”, să mă înscrie pentru a deprinde noțiunile inițiale. La volan nu am probleme, dar la explicat... clar.

elviramvio
[07.11.16 07:34:41]
»

@Cdia:

M-ai distrat teribil cu acel curs de "micul pieton". Sotul meu, un sofer excelent este un pieton foarte prost, eu chiar i-am indicat sa faca un curs caci se apropie vremea cand v-a trebui sa predea covrigul.

Iar cu stanga/dreapta are o problema, noroc ca poarta ceas pe stanga! Acest fapt l-a ajutat si in armata, facuta partial la Beius, loc de care isi aminteste cu drag, legat de capitolul mancare!

Excursii cat mai frumoase!

CdiaAUTOR REVIEW
[07.11.16 07:45:05]
»

@elviramvio: O vreme am purtat și eu ceas, cred că ar trebuie să revin la accesoriul ăsta. În mașină e clar, în partea mea e stânga, ,,copilotul” e în dreapta, dar în rest...

După cum ai văzut, beiușenii sunt niște mâncăcioși (nu generalizez ), așa că și mâncarea trebuie să fie pe măsură...

În satele din împrejurimi, dacă ai slăbit (rezonabil, nu tare), nanele (femeile de peste 50 de ani) te întâmpină cu: Vai, Doamne ferește, ce-ai pățît? Doară nu ești bolnavă? , iar dacă ești mai plinuță (chiar bine plinuță): Așe da muiere să țîie un bărbat... Pogană și frumoasă, ca Florica Bradu. (pogana=grasă, solidă, dar nu disgrațioasă...)

Așa că...

Mulțam faină pentru ecou.

elviramvio
[07.11.16 08:10:53]
»

@Cdia:

Si eu "multam faina" pt acest ecou superb.

Zoazore
[07.11.16 13:00:44]
»

@Cdia: Asta cu pogana mi se potriveste manusa! Bolanda n-am fo', iar de bagea Gheo imi place mximum! Pietricica-si face treaba?

Si eu port ceas, tot din aceleasi motive. Si cand mai zic invers, sunt intrebata inocent: "Dreapta mea? Sau dreapta ta?"

CdiaAUTOR REVIEW
[07.11.16 14:46:17]
»

@Zoazore: Pietricica, mulțam lu' Dumnezo, își face treaba bini di tăt. Musai de sărbători să-i mai trimit un ness.

mishu
[07.11.16 15:32:57]
»

@Cdia: Un articol scris cu umor, presarat cu poze frumoase. Felicitari, votat cu placere.

danaeldreny*
[16.08.17 00:55:49]
»

Patrulaterul aurifer

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, danaeldreny*, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă 'Țara Crișurilor':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069725036621094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1