GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un altfel de weekend in judetul Bihor
Timp de cativa ani la rand am fost la tratament balnear la Baile Felix in judetul Bihor mai intai la hotel Termal iar mai apoi, dupa renovare la hotel International care dispune de o baza de tratament foarte moderna si unde beneficiezi de servicii de inalta calitate; mai prost stau insa la restaurant dar asta este o problema pe care as vrea s-o dezbat altadata!
Mai toate sejururile noastre la Baile Felix au fost primavara si toamna si durau cate doua saptamani astfel ca la fiecare sejur dispuneam de un weekend in care nu se faceau proceduri si pe care il foloseam vizitand imprejurimile si obiectivele cunoscute.
Astfel de-a lungul timpului pe langa statiunile Baile Felix, Baile1 Mai si orasul Oradea care ne erau cel mai la indemana, am vizitat statiunea Stana de Vale, Pestera Ursilor, zona Vartop-Arieseni, Pestera Meziad iar in doua dintre weekend-uri am fost in orasul Satu Mare deoarece nu-l vazusem pana atunci (dar am avut parte de un drum execrabil!) si la Debrecen in Ungaria unde am facut niste cumparaturi cu un raport calitate-pret foarte bun!
In ultimul nostru weekend petrecut in Baile Felix, in toamna lui 2009 ne-am propus sa facem si alte trasee pe care nu le mai facusem pana atunci astfel ca in prima zi am pornit din statiune spre Deva pe E79 iar in dreptul localitatii Sambata am virat la stanga spre localitatea Luncasprie pe un drum judetean acceptabil dar fara prea multe de vazut iar de aici, pe un drum pietruit prin padure, foarte putin circulat am ajuns in DJ 764 in apropierea localitatii Rosia.
Aici am virat la dreapta spre localitate pentru a admira peisajele foarte frumoase de pe valea Albioarei (mai exact Cheile Albioarei) si asa am aflat ca in apropiere se afla Pestera Vacii, o pestera de care nu auzisem dar pe care n-am vizitat-o din lipsa de informare si pentru ca nu eram echipati corespunzator.
Am omis sa va spun ca DJ 764 era asfaltat recent lucru care ne-a facut sa ne intoarcem si sa mergem mai departe prin comuna Damis pe o sosea foarte frumoasa pana la Bratca iar de aici prin Suncuius si Vadul Crisului am iesit in E60 pe care am mers pana in orasul Alesd.
Din Alesd am virat la dreapta spre Simleul Silvaniei pe DN 1H sosea care la inceput parea ok dar, dupa cativa kilometric s-a transformat intr-un drum foarte prost pana in localitatea Sinteu dar care compensa cu peisajele frumoase din apropierea varfului Varatec.
Din Sinteu am intrat pe teritoriul judetului Salaj pana la Nusfalau, drum pe care am trecut prin Padurea Lapis, cea mai intinsa arie protejata a judetului, care se intinde pe o suprafata de peste 400 hectare cu un relief domol, adaposteste circa 25 specii de pasari ocrotite prin tratate international si are un tarc-Tarcul Lapis-unde vietuiesc cerbi lopatari, mufloni, capriori, vulpi, pisici salbatice si mistreti.
Din Nusfalau pe DN 19B spre Suplacu de Barcau, pana in localitatea Ip am asistat la urmarile unui fenomen meteorologic mai rar in luna octombrie si anume ploaia care ingheata si care, datorita frunzelor care nu au apucat sa cada ingreuneaza crengile rupandu-le; mare pacat pentru ca si aceasta zona este una deosebit de frumoasa!
In preajma localitatii Suplacu de Barcau am observat, pe langa instalatii pentru exploatarea petrolului, pregatiri pentru realizarea autostrazii Transilvania (oare in ce stadiu o fi?) iar dupa ce am trecut de aceasta nu am putut trece pasiv pe langa indicatorul Balc asa ca am virat la dreapta si am facut o vizita la domeniul de vanatoate al omului de afaceri Ion Tiriac, loc unde an de an are loc cea mai mediatizata partida de vanatoare din Romania; bineinteles ca l-am gasit inchis si bine protejat!
Mai departe am trecut prin Marghita, un oras destul de curat, unde am si mancat iar apoi drumul nu a mai avut nimic special pana la Baile Felix, trecand prin Sacuieni (localitate de unde se poate trece in Ungaria) si Oradea.
Pentru a doua zi ne-am propus ceva mai indraznet si anume sa ajungem de pe E79 pe E60 dar prin Beius-Budureasa-Stana de Vale-lacul Lesu (baraj Valea Lesului) -Bulz-Oradea lucru care nu s-a putut deoarece precipitatiile cazute in ultimele zile (ploaia inghetata de care v-am vorbit) s-au transformat in ninsoare la altitudini inalte astfel ca de la Stana de Vale am mers cativa kilometri catre lacul Lesu pana am ajuns la o cabana unde ne-am lamurit ca este cel mai probabil ca drumul sa fie blocat.
Asa ca ne-am intors in Beius de aici spre Oradea iar in dreptul localitatii Bratesti am virat la stanga pe DJ 795 spre Salonta, prin Holod unde am traversat raul cu acelasi nume iar din localitatea Rapa pe o sosea, paralela cu Crisul Negru si calea ferata, cu peisaje foarte frumoasepana in localitatea Tinca, o localitate infloritoare cu o biserica ortodoxa foarte frumoasa.
Am ajuns apoi la Salonta unde am virat la dreapta pe E 671 pana in localitatea Inand apoi la stanga spre Cefa o localitate de care auzisem in acel sejur si care ne fusese recomandata pentru a servi peste proaspat (aliment foarte drag sotiei mele!) la unul dintre restaurantele de aici.
Aici am avut cea mai placuta si neasteptata surpriza a acelui weekend (si datorita faptului ca nu ma documentasem suficient!) deoarece am intalnit o replica in miniatura a Deltei Dunarii.
Parcul National Cefa denumit simbolic ‘’Delta dintre Crisuri’'se intinde pe o suprafata de peste 5000 de hectare, cuprinde peste 600 de specii de plante si cam tot atatea de pasari si animale majoritatea protejate prin lege, suprafata compusa din luciu de apa, canale, mlastini, balti, paduri, saraturi, pasuni, fanete etc practice toate ‘’ingredientele’’ unei delte veritabile.
Am inteles ca acest Parc National a rezultat in urma unei investitii de circa 3 milioane de euro, a fost facut in colaborare cu ungurii care au si ei doua astfel de lacuri la granita cu noi iar fata de fauna din Delta Dunarii ar lipsi doar pelicanii, dupa spusele unui initiator al proiectului.
Nu pot sa ma abtin sa nu remarc, fiind nascut in zona, ca si in sudul Bucurestiului la circa 30 de kilometri, in judetul Giurgiu avem Delta Neajlovului cu o suprafata mai mica dar din pacate, neexploatata la potentialul pe care-l ofera.
Sa revenim la Cefa unde am petrecut circa o ora si jumatate intr-un cadru pescaresc deosebit, am avut parte de un pranz excelent si ne-am bucurat de peisajele superbe si de pasarile pe care le vedeai la tot pasul, toate intr-o liniste odihnitoare! A fost cireasa de pe tortul acelui weekend!
Din Cefa am plecat spre hotel pe o ruta mai ocolita, prin Sanicolau Roman, Girisu de Cris, Santandrei, centura Oradei, Sanmartin, Baile Felix-hotel International iar dupa o binemeritata odihna am mers seara in Baile 1 Mai unde am servit cina la o pensiune cu un restaurant si o bucatarie deosebite pe care v-o recomand fara rezerve-pensiunea Empire.
Profit de Sarbatorile Pascale si inchei prin a va ura multa sanatate, fericire si liniste in suflete!
Trimis de marocanu21 in 04.05.13 18:52:47
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 Roșia, ținut de poveste (I) - Moara și morarul — scris în 06.11.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Sep.2016 La coadă cu flacoane goale... Băile Tinca — scris în 18.09.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Drumul Beiuș - Bratca - Bucea — scris în 10.09.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Bihorul, județul apelor termale — scris în 07.09.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ