ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.09.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

MCA, muzeul de artă contemporană din Sydney

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am intrat în acest muzeu cu ocazia plimbărilor multiple din zona Circular Quai, Sydney Opera House, etc. Arta contemporană este în general un pic mai greu de digerat pentru mine dar până la urmă o să înțeleg mesajul autorului. Astfel nu am ratat nici vizita acestui muzeu.

Museum of Contemporary Art se prescurtează în MCA, altfel așa o voi folosi în articol.

Localizare muzeul de artă contemporană

Adresa exactă acestui muzeu este 140 George Street The Rocks NSW 2000 Australia

Cartierul în care se află este The Rocks, cel mai vechi cartier din Sydney. Clădirea muzeului se învecinează cu parcul First Fleet Park, stația de feriboturi Circular Quai, Cruise Passenger Terminal (locul de îmbarcare a pasagerilor în navele de croazieră) și clădirile istorice din The Rocks. Despre The Rocks am scris aici: vezi impresii

Localizarea GPS a muzeului: 33°51′36″S 151°12′32″E

Orar de vizitare MCA

Muzeul MCA se poate vizita între orele 10.00-17.00 zilnic dar marți este închis și vineri se poate veni până la ora 21.00.

La fel ca la celelalte muzee la recepție se pot lăsa obiecte personale sau un eventual bagaj.

Intrarea este liberă.

Istoria muzeului MCA

În acest loc unde se află în prezent muzeul în 1798 existau alte clădiri Two Commisariat Stores. Acestea s-au demolat în 1942 pentru a face loc instituției maritime MSB.

Clădirea clasicistă cu elemente art-deco s-a construit în 1991. Într-o parte a clădirii funcționează o instituție maritimă (Maritime Services Board MSB) și în cealaltă parte muzeul contemporan. La această clădire s-a mai atașat o aripă modernă în anul 2012 și se numește Mordant Wing. La fațadă central clădirea se ridică cu cca 2 nivele peste cu un fel de turn cu ceas. Peste ultimul nivel există și o terasă pentru belvedere și pentru a bea o cafea/a mânca ceva.

Colecțiile muzeului MCA

Secția Ramingining ne prezintă 250 opere de artă ale unor artiști urmași ai poporului aborigen ramingining din nordul Australiei.

Secția Maningrida cuprinde 560 opere de artă ale unor artiști din regiunea Maningrida din nordul Australiei. Poporul aborigen maningrida care se mai numește și poporul manayingcarirra sau manawukanau trăit în nordul Australiei și după al doilea război mondial au dat naștere la o comunitate, comunitatea Maningrida.

Secția Arnotts cuprinde 285 picturi. Artiștii acestor opere sînt diferiți atât aborigeni cât și australieni. Colecția se numește Arnotts deoarece a fost donată de către familia Arnott, un fabricant renumit australian de snack food și biscuiți încă din 1865.

Secția Smorgon este la fel denumită după Victor Smorgon un alt industriaș care și-a donat colecțiile adunate muzeului. Colecția este compusă din 149 opere de artă contemporană.

În afară de expozițiile permanente enumerate mai sus au avut/au loc și expoziții temporare.

Nefiind prezent la aceste expoziții temporare am îndrăznit să le copiez aici, apare numele artistului, tema expoziției și anul în care a avut loc :

Pipilotti Rist – ‘Sip My Ocean’ (2018)

Grayson Perry – ‘My Pretty Little Art Career’ (2016)

Yoko Ono – ‘War is Over! (if you want it) ’ (2013)

Anish Kapoor (2013)

Annie Leibovitz – ‘A Photographer’s Life 1990–2005’ (2011)

Yayoi Kusama – ‘Mirrored Years’ (2009)

Patricia Piccinini – ‘Call of the Wild’ (2002)

Cindy Sherman – ‘Retrospective’ (1999)

Marina Abramović – ‘objects, performance, video, sound’ (1998)

Keith Haring (1996)

Andy Warhol – 'Portraits’ (1994)

Vizita mea

Înainte de a intra în clădire am remarcat plăcile comemorative montate pe fațadă. Pe aceste plăci apar fondatorii muzeului precum și câteva file de istorie.

Ca de obicei mi-am lăsat rucsacul la recepție și am primit în schimb o bulină de plastic cu un număr inscripționat pe el. Exponatele sînt împrăștiate pe 4 nivele, la ultimul nivel există o bibliotecă, o cafenea și un restaurant.

În holul de la intrare ne întâmpină înscrise pe plăci încastrate în perete numele fondatorilor și sponsorilor.

Accesul între etaje se poate realiza pe scări sau cu ajutorul unor lifturi. Personal am folosit scările, este mai sănătos. Pe holuri și în sălile cu exponate sînt multe locuri pe care se poate șede, iar hotspotul WIFI se numește MCA și te poți conecta gratuit.

Pe două etaje am observat cinematografe improvizate de fapt există proiecții de filme pe câte un perete întreg. La un etaj inferior am observat proiecții despre viața aborigenilor iar pe un etaj superior la o expoziție temporară despre căderea bombei atomice în Hiroshima în 1944 se prezenta marele necaz al japonezilor de atunci.

Cât despre exponate, greu de înțeles dar până la urmă le-am înțeles. Ca și la arta normală la aceasta contemporană mesajele sînt cam la fel, temele sînt despre viața și moartea, obiceiuri, mod de viață, război, dragoste și ură, Dumnezeu, etc, doar reprezentate puțin mai diferit.

Voi enumera o listă de nume de artiști ale căror nume le-am văzut acolo lângă operele expuse, multe nume de acest gen nu am auzit nici unul dintre noi, sînt nume de aborigeni originari din Australia :Mirdidingkingathi, Juwarnda Sally, Raelene Kernauia, Lampuwatu, Emili Kngwarreye, Naminapu Waymuru, Gulumpu Yunupinu, Leuli Eshragi, Mia Salsjo. apar și ceva nume mai auzite: Diena Georgetti, Rudi Williams, Kieren Seymur, Eugene Carchesio, Caroline Rothwell, Esme Tymberi, Judith Wright, Marina Abramovic, Valerio Adami, Juan Davila și așa mai departe.

La etajul 2 în afară de lucrările expuse am mai găsit o bibliotecă care se numește Ambassador Lounge Library, aici în timp ce se citește o carte (rafturi întregi sînt pline) se poate servi o cafea, un ceai la prețuri în jur de 5 aud (15 lei)

La etajul 3 în afară de lucrările expuse este un fel de centru nu știu exact cu ce se mănâncă dar vă scriu ce am văzut la intrare: National Centre for Creative Learning

În fine la etajul patru se află MCA Cafe unde se poate și mânca ceva, dar centrul de interes este terasa de unde se văd multe din împrejurimi. Am cerut o cafea și în timp ce o savuram mă uitam de pe terasă. În prim plan trona o imensă navă de croazieră andocat acolo cu o zi în urmă. Se mai vede în apropiere cartierul istoric The Rocks, se vede parcul First Fleet Park, se văd debarcaderele acoperite de la stația principală de feriboturi, se văd zgârie norii din apropiere, se văd hotelurile de pe partea cealaltă și restaurantele/terasele de pe malul apei și Sydney Opera House.

Încântat de vizita mea făcută (aproximativ 45 minute) am coborât și mi-am continuat plimbările. Rog WM să atașeze la început, mulțumesc

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 25.09.23 21:27:41
Validat / Publicat: 25.09.23 22:18:43

VIZUALIZĂRI: 316 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 MCA,muzeul de artă contemporană,vedere de pe terasa MCA Cafe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

doinafil
[26.09.23 10:58:16]
»

Este un muzeu interesant atât prin modul de expunere a lucrărilor, dar și a lucrărilor, în sine! Unele chiar mi-au plăcut, pe altele - din păcate pentru mine - nu le-am înțeles, oricât mi-am pus în angrenaj rotițele imaginației!

Cât despre înțelegerea mesajului operelor de artă, fiecare este liber să-l interpreteze după imaginația lui. Ce te faci, însă, când într-o ramă de tablou se află o pânză/carton colorat uniform, cu aceeași culoare pe toată suprafața, indiferent de culoare!

Nu-i ușor să-i înțelegi pe unii „artiști pictori/sculptori”contemporani! După părerea mea, este mai simplu să desenezi trei sau patru linii, un cerc sau o sinusoidă și să spui „-gata, ăsta-i tabloul!”

Mă întreb ce-ar comenta un pictor renascentist, oricare dintre sutele care au fost în Europa, dacă ar vedea un tablou „futurist” de azi

Mi-a plăcut filmulețul de la început!

Felicitări ȘI pentru acest review!

AZEAUTOR REVIEW
[26.09.23 21:08:17]
»

@doinafil: Mulțumesc

Într-un târziu răspund și eu la ecou. Asta este arta contemporană, mai greu de înțeles și este valabil și la artiștii noștri din România.

Dar mi-a plăcut faptul că aborigenii din Australia s-au integrat în societate, și pe lângă faptul că există mulți artiști, actori, meseriași, șoferi, polițiști sau alte meserii și-au făcut loc și la conducerea Australiei făcând parte din parlament sau altele de-ale politicii.

În altă ordine de idei vecinul meu are de vreo 20 de ani un tablou care se află pe perete în casa lui. În ramă se află o pânză albă pe care este mâzgălit cu litere de o șchioapă: TABLOU. Am râs și atunci și râd și acum când văd acest tablou. Asta da artist autohton contemporan ????????????

O seară bună

doinafil
[26.09.23 22:48:08]
»

@AZE:

Dar mi-a plăcut faptul că aborigenii din Australia s-au integrat în societate, și pe lângă faptul că există mulți artiști, actori, meseriași, șoferi, polițiști sau alte meserii și-au făcut loc și la conducerea Australiei făcând parte din parlament sau altele de-ale politicii.

Ăstai un lucru de toată lauda pentru aborigeni, ???? că nu s-au lăsat chiar de tot „încălecați” ! Sigur, au avut foarte mult și de câștigat cu ocupația de către englezi, i-au civilizat și - chiar - emancipat! Cu toate beneficiile aduse, cred că le-au spus cam așa: „- Stai, frate! Ești, totuși, pe teritoriul meu, așa că lasă-mă să am și eu un cuvânt de spus în „trebile” țării mele de baștină!” Și-au reușit! Bravo lor!

A devenit continentul cel mai râvnit, după cât se pare!

O seară bună!

Michi
[28.09.23 09:23:10]
»

Ca de obicei, felicitări!

AZEAUTOR REVIEW
[28.09.23 09:48:51]
»

@Michi: Sărut mâna, mulțumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sydney și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066313982009888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1