GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Centru Sydney, Chinatown (Haymarket)
Puteam să dau titlu la acest articol: Acasă la chinezi în Australia. Sînt mulți și acolo. Astfel există un cartier al lor intitulat Haymarket (după piața de pește care există acolo). Hotelul ales de tour operatorul sejurului a fost Novotel Sydney Darling Square, localizare... Haymarket. Astfel vrând – nevrând am experimentat cartierul de obicei seara târziu când nu mai plecam nicăieri prea departe și am avut ocazia să mă plimb, să vizitez și să mănânc acolo. În următoarele rânduri voi povesti despre Haymarket/Chinatown.
Unde se află?
Cartierul Haymarket se află în Sydney sud (la sud de râul Parramatta) în centru. Vecini direcți sînt cartierul Darling Harbour (vezi impresii), cartierul Railway Square, am povestit aici vezi impresii), cartierul Korea Town, și cartierul Ultimo. Ca și idee până la opera Sydney se fac cca 30 minute pe jos de aici.
Cartierul China Town este integrat în cartierul Haymarket și este de doar 0.2 kmp, include câteva străzi, străduțe. Localizarea GPS este 33° 52′ 51.31″ S, 151° 12′ 10.58″ E Cartierul Haymarket în sine are 0.5 kmp suprafață.
Istoria Haymarket
În anii 1850 perioada febrei de aur (Gold Rush) în Australia, nu lipseau nici chinezii din națiile emigrante și foarte interesate de acest minereu galben. În anii 1861 trăiau deja 13000 chinezi în Sydney dar Chinatownul de atunci era situat în cel mai vechi cartier The Rocks. La începutul anilor 1900 chinezii încet s-au mutat în zona în care se află în prezent Haymarket. Aici și-au dezvoltat afacerile, chinezescul predomină pe aici. Dar sîntem totuși în Sydney și în Chinatown totul strălucește de curățenie și străzile sînt relativ sigure și noaptea, de multe ori m-a prins o oră târzie aici.
Din punct de vedere demografic 31% sînt chinezi, 18% thailandezi, 5% koreeni, 5%indonezieni și 5% englezi, restul altă nație. Limba cea mai vorbită după engleză este mandarina și thailandeză aici. Străzile în Chinatown sînt bilingve (engleză și mandarină) Personal pot susține că plimbându-mă în zonă am auzit foarte des că se vorbește în mandarină.
Atracții în Chinatown
O primă și importnată atracție se află pe Dixon Street din Sydney, este principala alee pietonală comercială din Chinatown. Pe strada unde lampioanele și dragonii sînt la putere se organizează în fiecare vineri seara Chinatown Night Market. Sejurul meu din Sydney fiind între zilele vineri-luni am avut ocazia să văd furnicarul de oameni vineri seara acolo. Ar trebui să vedeți aici Street Food Festival, erau cel puțin 50 de tarabe cu mâncare predominant asiatică cu prețuri de un sfert cu cât am văzut la Sibiu. Dar cu ocazia Chinatown Night Market nu se dă doar mâncare pe acolo. Artiști locali sau de peste hotare vin pe acolo să-și prezinte diferite lucrări vandabile fie picturi, fie bijuterii, fie decorațiuni mă rog o grămadă mare de chestii. Bineînțeles că nu lipsesc nici magazinele de acolo.
Având în vedere că denumirea cartierului se poate asocia cu peștele și piața de pește (Haymarket) găsim aici mai multe magazine și piețe de pește. Se poate găsi aici orice pește din râurile din Australia sau din mările din jur. Peștii frumos așezați toate fac cu ochiul de acolo din gheață și parcă ar spune: cumpără-mă. Pe lângă pește mai este o piață cea de legume și fructe. Acesta funcționează într-o clădire construită în 1909 din cărămidă. Și aici vom găsi de toate, și vă aduc aminte în Australia toți comercianții din piețe au un aparat pos pentru plată astfel pentru cumpărături este suficient un card bancar care funcționează și acolo. Pe de altă parte la legume și fructe în piață poate să coste mult mai mult decât la supermarket, cel puțin așa am observat eu.
O altă atracție este Darling Square. Piața este denumită după celebrul port și este un important loc de recreere, de shoping, de plimbare sau de mâncat la vreun restaurant. Darling Square se întinde de la Hay Street până la Tumbalong Park. Aici la Darling Square am avut cazarea la Novotel Hotel, am descris impresiile aici: amfostacolo.ro/hotel9.php ... sydney&id=28033.
Am avut destule ocazii să văd Darling Square. Aceată piață este amenajată modern, există fântâni arteziene, parc (Reflection Park), un Mall, multe magazine și locuri de servit masa.
La această piață am fost câteva seri la Pumphouse Bar&Restaurant unde mi-am folosit din voucherele de băutură primite la hotel. Tot spre Darling Square și Reflectiona Park se află Hunan Spicy Restaurant, despre ce am mâncat acolo se poate citi aici: vezi impresii.
Iar cu o stradă mai încolo am mâncat la Eating Street, descris aici: vezi impresii.
Din punct de vedere granițe administrative Chinese Garden of Friendship nu se mai află în Chinatown / Haymarket dar eu zic că tot de cartier aparține. Se află imediat ce intrăm în cartierul portului Darling (Darling Harbour) Grădina chinezească superbă este o oază în oraș și am povestit despre ea aici: vezi impresii.
Cele mai importante clădiri aici ar fi World Tower, se află aproape de cartierul Koreea Town, are 84 etaje și 230m înălțime. Destinație: rezidențial. O altă clădire rezidențială de 42 etaje este The Peak se află pe Quai Street aproape de piața de pește și de legume.
Mai sînt clădiri istorice, ar fi casa de pe Parker Street (anul 1896), The Corporation Building (1920) clădirile din intersecția George Street și Hay Street (anul 1894), Belmore Markets (anul 1900)
Cele mai bune cazări se află în hotelurile: cele 2 hoteluri Novotel, Novotel Darling Square (unde am stat), Novotel Sydney Central, Holiday Inn Harbour, The Capitol, The Grace, Four Seasons, Great Southern. Prețurile medii la aceste cazări se află între 149 aud (447 lei) și 342 aud (1026 lei)
Cele mai bune restaurante în Haymarket aș putea enumera: YAYOI Market City, Kuon Omakase, Tempura Kuon, Lan Dining Haymarket, Emperors Garden Restaurant, Nine Dragoons, Haymarkey Kitchen, Kura Kura, Hunan Spicy (am mâncat acolo), Eating Street (am mâncat acolo), Pump House (am băut acolo)
Muzee în Haymarket: Museum of Chinese in Australia (în acest muzeu este prezentată viața emigranților chinezi în Australia, cum au venit, cum s-au descurcat, ce au realizat, etc) Powerhouse Museum (muzeu tehnic) Museum of Freemasonry, The Muse.
Acestea fiind povestite de mine, locul merită văzut și dacă nu sîntem cazați acolo, călătorii faine vă doresc.
 Rog WM sî atașeze acest video la început, mulțumesc. youtube.
Trimis de AZE in 23.09.23 21:14:31
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Cred că în toate marile capitale există câte un „Chinatown” . Am fost și eu în cel de la Paris, am și mâncat acolo și mi-a plăcut.
Foarte mulți am văzut și în Italia, în târguri, iar mărfurile pe care le-am văzut acolo erau net superioare calitativ celor ce se găsesc la noi!
Chinezii au împânzit lumea, cred că este nația cu cei mai mulți emigranți. Nu știu cum se comportau pe stradă cei din Sydney, dacă erau gălăgioși, sau nu. Cei din Paris, pe lângă faptul că erau foarte mulți erau și foarte zgomotoși!
Nu știu de ce, dar cred că cei din Sydney sunt mai „liniștiți” , mai civilizați!
Felicitări ȘI pentru acest articol!
@doinafil: Sărumâna, mulțumesc. Cam târziu dar răspund și eu cu un ecou.
În Australia, cel puțin în orașele mari chinezii sînt prezenți peste tot. Ca și idee în hotelul unde am stat în Sydney, în muzee, la feribot, în magazine chiar și la Sydney Opera House am interacționat cu angajați chinezi. Cred că pot enumera pe o mână angajați cu care am interacționat și nu au fost chinezi ????????????
M-ați întrebat cum s-au comportat. Păi adevărat poate sînt mai gălăgioși dar acolo în Australia se poartă destul de civilizat.
Unde nu am întâlnit chinezi au fost regiunile unde te îndepărtezi de orașele de coastă, acolo este o raritate dar au ajuns și acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Top 20 clădiri înalte Sydney — scris în 07.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney — Pitt Street — scris în 27.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 MCA, muzeul de artă contemporană din Sydney — scris în 25.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Art Gallery of NSW — scris în 24.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Grădina botanică din Sydney — scris în 20.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney — Darling Harbour — scris în 19.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney — The Rocks — scris în 17.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ