GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ferry Sydney, sau cum te distrezi ca turist pe un mijloc de transport în comun
În vizita mea din Sydney am avut ocazia să folosesc rețeaua extinsă de feriboturi. Metropola australiană este așezată în jurul râului Parramatta care în dreptul portului Jackson cu ieșire spre Marea Tasmaniană se lărgește considerabil. Distanțele între zonele sudice și zonele nordice ale Sydneyului sînt considerabile dacă se folosește mașina sau alt mijloc de transport, există multă ocolire în cazul folosirii podurilor. Astfel feribotul este un mijloc de transport foarte, foarte util pentru locuitorii orașului dar și pentru turiști.
Despre râul Parramatta
Râul Parramatta începe la confluența râurilor Darling Mils Creek și Toongabbie Creek în dreptul localității Parramatta. Lungimea totală este de doar 30 km, având în vedere că râurile susnumite dispar la vărsarea lor în Parramatta (nu am observat așa ceva în altă parte a lumii de obicei un râu considerabil are aceeași denumire de la izvor și până la vărsare în mare), dar suprafața având în vedere că se tot lărgește în direcția Sydneyului are 130 kmp.
În Parramatta River se mai varsă următoarele râuri: Lane Cover, Iron Cove, Powells, Haslams, Duck, Subiaco, Voneyard și Clay Cliff River.
Singurul tunel rutier subacvatic se numește Sydney Harbour Tunnel
Podurile rutiere sau de cale ferată sînt: Harbour Bridge, Gladeswille, Ryde, Meadowbank, John Whitton, Silverwater, Thackeray, Carlington Line, James Resue Drive, Gasworks, Oars, Barry Wilde și Lennox Bridge.
La râul Parramatta există 2 zoneprotejate cu faună și floră deosebită. Rezervațiile se numesc Newington Wetlands și Bicentennial Park Wetlands.
Râul în afară de transport persoane (feribot), transport mărfuri (ambarcațiuni comerciale), transport autoturisme (feribot combinat) mai este folosit pentru agrement și diferite sporturi pe apă.
În articolul prezent vă voi prezenta cum puteți folosi feribotul pentru a ajunge într-un loc sau altul în Sydney.
Rețea de feriboturi
Rețeaua de feriboturi este extinsă, în așa fel ca să se ajungă în fiecare cartier suburban aflat în proximitatea râului. Se poate ajunge până la Marea Tasmaniei. Feriboturile au formă de catamaran (dar și formă de vapoare normale), circulă cu mare viteză, și personal le compar cu niște autobuze plutitoare. Având în vederea lățimea cabinei sînt foarte multe scaune pe un singur rând și două culoare de trecere. Cei care folosesc asta ca mijloc de transport în comun stau pe scaune în cabină feriți de intemperii, de vânt de soare și de ploaie.
Dar se poate sta și afară pe punte sînt ceva scaune și acolo puține la număr. Având în vedere că am fost turist și nu localnic plimbările cu feribotul le-am comparat cu niște croaziere, iar peisajul văzut a fost unul deosebit, skylineul Sydneyului cu zgârie norii săi, alte obiective importante cum este opera și bineînțeles suburbiile cu case sau cu blocuri care la fel au fost interesante pentru mine.
Principalele localități, suburbii, cartiere care sînt legate de rețelele de feriboturi atât pe stânga cât și pe dreapta râului sînt în nord: Meadowbank, Kissing Point, Gladeswille iar în sud: Parramatta City, Sydney Olympic Park, Caparita, Abbotdford, Five Dock.
Istoria feriboturilor din Sydney
Primele feriboturi cu abur au traversat râul prin anii 1830 pe aici. Ca și motorizare până prin mijlocul secolului XX aburul a fost la putere după care a urmat dieselul. În prezent circulă 41 ambarcațiuni cu diferite viteze, capacități. Tipurile de ambarcațiuni se află în listă în formă de clase: Freshwater, Rivercat, Firstfleet, Supercat, Emerald, Minicat, River. De exemplu modelele Freshwater cele mai mari au o capacitate de 1150 persoane, Emerald și Firstfleet 400 persoane dar majoritatea feriboturilor au capacitatea de 200 persoane în afară de minicat. Eu am circulat cu clasa River model catamaran, viteză mare, capacitate 200 persoane, sînt 10 bucăți și circulă pe ruta Parramatta River toată lungimea până la Inner Harbour. Prima călătorie a durat aproximativ 50-60 minute, a doua călătorie până în 10 minute.
Feriboturile sînt sub administrația NSW Gouvernment Transport și au în subordine rețea de transport autobuze, feriboturi, tramvaie, metro (există un fel de metro și aici dar mai mult de suprafață) și trenuri regionale.
Orar și prețuri Ferry Sydney
Feriboturile circulă vara (septembrie-aprilie) între orele 7.00-21.00 iarna (mai-august) între orele 7.00-20.00. Noaptea nu circulă.
Biletele de feribot sînt diferite în funcție de distanță. Astfel un bilet simplu de adult (de la 16+) în zona centrală (Inner Harbour) va costa 3,2 AUD (9,6 lei), până în Meadowbank 3.4 AUD, Manly 4 AUD, Parramatta 5AUD. Cele mai scumpe sînt biletele pt distanțe lungi și toate destinațiile în jur de 9.7 AUD. Biletele reduse costă între 1.6-2.5 AUD (pensionari, etc) Elevii, persoanele cu handicap, pensionari militari, invalizi, nu plătesc nimic. Ar mai fi abonamente săptămânale, lunare și anuale.
Pe unde am circulat eu cu ferry
Am avut în total 2 călătorii una mai lungă inclusă în prețul unei excursii (9.7 AUD) și una mai scurtă plătită de mine (3.2 AUD). Prima călătorie a cuprins aproape toată lungimea traseului din Parramatta river, mai exact am urcat în a treia stație de ferry dinspre Parramatta City mai exact Sydney Olympic Park și am circulat până la stația Barrangaroo (cel mai aproape de hotelul unde am stat și alte atracții) și o dată din Pymont Bay (muzeul maritim) până la Circular Quay (opera și Harbour Bridge)
Pe drumul lung am putut admira toate suburbiile Sydneyului din această zonă. Am stat fix un minut pe un scaun în interior (să văd cum este) după care afară cu mine. Am văzut următoarele zone fiecare cu stația de ferry a ei fie pe partea nordică fie pe partea sudică a râului: Olympic Park, Meadowbank, Kissing Point, Cabarita, Abbotsford, Chiswick, Huntlers Point, Drummyoyne, Coccatoo Island, Woolwich, Greenwich, Birchgrove, Balmain și Barangaroo. Pe drumul scurt a fost doar Pymont Bay, Barangaroo și Circular Quay.
În afară de observațiile mele de mai sus aș mai povesti că aceste vehicule circulă cu viteză mare, au un demaraj brusc, iar la îmbarcarea și debarcarea pasagerilor se folosesc niște punți pe roți pe care le manipulează un singur angajat și le așează/îndepărtează pe marginea feribotului.
Pentru turiști
În cazul în care se ajunge în calitate de turist în Sydney cele mai apropiate stații de feribot din centrul orașului și din proximitatea celor mai importante obiective turistice sînt stația Circular Quai (de lângă Sydney Opera House), Barangaroo (din portul Darling, acces rapid dinspre primărie, sau turnul de televiziune Sydney Eye) sau stația Pymont (muzeul maritim, Chinese Garden, Chinatown, Haymarket. Biletul se va cumpăra la automatele din stații (ghidul de cumpărare se pot citi pe aparate și se poate folosi și cardul bancar românesc) și se va valida (scana) la urcare în feribot.
 
WM rog acest video la începutul articolului, mulțumesc.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Pentru localnici este o necesitate pentru noi turiștii croazieră. Exact așa am perceput și eu și dacă se mai putea prelungi sejurul de Sydney, circulam mai mult decât sigur cu feriboturi pentru a experimenta diferite zone din stânga și din dreapta râului Parramatta.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Din nou o să menționez localnicii pentru care circulația pe ferry este ceva banal, traversarea râului sau drumul la /de la servici. Dar pentru noi turiștii plimbarea pe acest mijloc de transport este prilej de distracție.
Vedem cartierele, podurile pe care poți traversa cu mașina dintr-o parte în alta a râului, iar când ajungi în dreptul skylineului Sydney cu zgârie-norii pe care îi are (ceva mai scunzi decît cele din Asia sau SUA) peisajul deja devine mult interesant pentru un turist.
Trimis de AZE in 10.09.23 21:30:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Top 20 clădiri înalte Sydney — scris în 07.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney — Pitt Street — scris în 27.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 MCA, muzeul de artă contemporană din Sydney — scris în 25.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Art Gallery of NSW — scris în 24.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney, Chinatown (Haymarket) — scris în 23.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Grădina botanică din Sydney — scris în 20.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2023 Centru Sydney — Darling Harbour — scris în 19.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ