ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Cimitirul Cosmopolit Sulina: locul unde moartea nu e un sfârșit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto : ”Moartea este cea mai fidelă, te așteaptă toată viața! ”

V-am spus, deja, că Sulina a avut clipa ei de glorie atunci când Comisia Europeană a Dunării și-a stabilit sediul în această localitate, care fusese până atunci un sat de pescari și adăpost pentru pirații vremii.

Sosirea funcționarilor Comisiei Europene a însemnat progresul pentru Sulina, pentru că, concomitent cu lucrările pentru adâncirea și scurtarea Canalului Sulina- Tulcea, au început și lucrări de modernizare a localității. Lucrări conduse și efectuate de europenii care ajunseseră aici adunați din toate colțurile Europei.

Pe vremea când devenise un oraș atât de cosmopolit, Sulina a învățat să fie extrem de permisivă și tolerantă. Pe bucata aia de pământ înconjurată de apele Dunării și ale Mării Negre, oamenii învățaseră să trăiască împreună, să împartă bunele și relele ca o adevărată comunitate unită. Au rămas uniți și-n moarte când, persoane de diferite confesiuni:creștini, evrei, musulmani, după ce au trăit o viață împreună, au împărțit între ei aceeași bucată de pământ, ultima, în Cimitirul Maritim din Sulina.

Înainte de a ajunge în Sulina citisem ce este de vizitat aici și acest loc era un must see, deci, clar, eram chitit să-l vizitez.

Sună ciudat ca, în plin concediu, care înseamnă viață, agitație, veselie să mergi să vezi un cimitir. Ori, se știe, cimitirul nu te îndeamnă chiar la lucruri vesele. Dar, după cum v-am spus, Sulina este un oraș al contrastelor, al vacanței altfel, așa că vizita la Cimitirul Cosmopolit vine firesc. Bine, nici n-ai cum să nu-l vezi, este în drumul spre plajă, treci pe lângă și la dus și la întors. Adică, dacă te duci la plajă, treci pe lângă și te gândești că e bine s-apuci să -l vezi și când te întorci. Iar seara, ești chiar bucuros că ți s-a-mplinit speranța! :))

Trecând pe lângă cimitir, ești cumva intrigat, nu pare a fi aranjat, unele monumente par a fi distruse, ceva cam ca un început de film, dacă nu de groază măcar psiho.

Comparând, este de o cu totul altă factură decât cel de la Săpînța, acolo este o abordare amuzantă a morții, prin acele epitafuri scrise pe crucile răposaților. Când ești în Cimitirul Vesel ai admis moartea și încerci să vezi treaba asta dintr-o perspectivă cumva amuzantă. Și, mai ales, naivă, epitafurile alea nu-s chiar cazuri de ”Nobel” pentru literatură.

Aici, la cel din Sulina, cimitirul nu pare să fie ceva morbid, deși nu este atât de ordonat ca cel din Maramureș. Dar, tocmai de asta pare să fie mult mai real, pentru că pare să aibă o grămadă de povești despre cei adormiți acolo, povești ce abia așteaptă să fie spuse.

Și, prima poveste se pare c-a spus-o Eugeniu P. Botez, aka ”Jean Bart”, primul care a povestit chiar despre cimitirul de la malul mării, unde se afla el, pe vremuri. Acum, pământul s-a întins spre mare, pe care a împins-o la vreo 2 km de cimitir.

Cei îngropați aici provin din cele mai diverse straturi sociale. Găsim prințese, ofițeri, înalți funcționari europeni, marinari, copii, pirați sau pescari lipoveni. Dacă vreți, este ca un Turn Babel culcat, nu ridicat pe înălțime, aici sunt îngropați oameni din Turcia, Malta, Anglia, Danemarca sau Germania și de unde-or mai fi ei.

Cu toții odihnesc sub lespezile de piatră sau marmură, fiecare după puteri, iar poveștile despre ei sunt scrise în literele dăltuite pe pietrele mortuare, păstrate, mai bine sau mai rău, de trecerea anilor. Povești care așteaptă să fie spuse, păstrând vie amintirea ălora de zac acolo. Pentru că, se spune că murim cu totul atunci când moare și ultima persoană care mai vorbea despre noi. Ori, dacă poveștile din cimitir circulă, vorbim de cimitirul viu, cum i se mai spune acestuia aflat în Sulina. Și cei aflați acolo vor trăi și ei, măcar cât marea la malul căreia au fost îngropați.

Am ales să vizităm acest loc seara, după ce veneam de la plajă, mergând paralel cu trotuarul pavat cu șipci din lemn. Căldura nu mai era atât de mare, soarele apunea peste câmp, iar pe fundal se vedeau siluetele câtorva din monumentele funerare aflate acolo.

Am intrat în cimitir prin poarta din lateral, nu cea dinspre plajă. Datorită căldurii, iarba, crescută din abundență, nu mai era verde. De fapt și aleea ce duce spre cimitir era prăfuită. Știți atmosfera aia, de căldură leneșă, care ți-a stors vlaga. Ei, bine, așa stare de spirit aveam. Căutam încă umbra de unde să putem vedea locurile despre care citiserăm.

La început nu le-am găsit ,așa că m-am apropiat de o femeie care trebăluia pe lângă unul dintre morminte și am cerut lămuriri. N-a apucat să-mi răspundă pentru că cineva a pus o întrebare :

-Vreți ghid? am auzit o voce din spate.

Ne-am întors și am văzut un băiețaș, înalt de cel mult 1,5 metri. Era blond cu ochi albaștri și-n mână avea o vargă cu care bătea iarba crescută peste mormântul pe lângă care stătea.

-Mergeți cu mine, vă duc la pirat, la prințesă și la „engleji„, vă spun poveștile, îmi dați cât vreți... a continuat el, pe nerăsuflate. Apoi, a adăugat, încetișor:

-Pe mine mă cheamă Alex.

Știți replica finală din ”Casablanca”, „The Beginning of a Beautiful Friendship”, dată de Humphrey Bogart? Iat-o, aplicată , în variantă sulineană, într-un cimitir !!! :))

L-am privit cu simpatie pe puștiul ce nu părea să aibă mai mult de 12 ani și i-am acceptat, imediat, oferta, motiv pentru care, bucuros, ne-a spus un scurt :

- Veniți după mine, iar noi l-am urmat, cuminți. Mergea în fața noastră, la vreo doi pași și a încercat o abordare ”psi” a subiectului de urma.

- Vouă vă place sărbătoarea ”Sânzienelor”?

Ne-a prins în offside, nu suntem habotnici, în afară de sărbătorile mari nu ne omorâm cu sărăbătorile religioase. Ne-am dat seama că nu aștepta vreun răspuns, a vorbit tot el :

-Pe mine mă înnebunesc, a continuat el, impasibil. De Sânziene, acum vreo trei ani, unchiul meu s-a spânzurat, iar acum un an, un vecin s-a bătut cu un om și și-a luat un topor în cap, ne povestește el, arătând, larg, cu bățul, spre niște morminte din apropiere. În plus se oprește, brusc, ceea ce facem și noi. Se întoarce cu fața și-i spune Adrianei:

-Vedeți că stați pe un mormânt. Ne uităm și, da, Adriana stătea pe un mormânt vechi, care nu avea nimic să te facă să-l ferești.

Adriana se retrage, instinctiv și se scuză, iar el ne spune:

-Nu-i nimic, și eu pățesc așa. Uite, am ajuns la mormântul piratului grec și ne arată o piatră de mormânt, sculptată înzorzonat.

Da, așa este, ne aflăm la picioarele celui care a fost Ghiorghios Kontogouris, pare-se, singurul mormânt oficial al unui pirat, din Europa.

Culmea este că nu era pirat în sensul clasic, nu se bătea pe mări și oceane, nu aborda vasele de urma să le prade.Nu, el era mult mai prozaic : lega o scândură lungă, transversal, de coarnele unui bou,iar de capetele acestei scânduri punea câte un felinar. Apoi, pe timp de ceață, plimba boul prin locuri mlăștinoase. Căpitanii din larg interpretau lumina ca fiind luminile unui alt vas și ajungeau cu corăbiile în locuri cu apă puțin adâncă, unde eșuau. Kontogouris și oamenii lui năvăleau pe navă și furau tot ce puteau, fugind, cu iuțeală, de la hambar la alt hambar.

Legenda spune că așa strânsese o avere imensă, pe care a îngropat-o prin pământul Sulinei. De murit, a murit sărac lipit. Se știe că a murit împușcat, iar Alex ne arată două morminte, unul lângă celălalt, aflate în apropierea piratului grec, spunându-ne că sunt ale fraților care l-au omorât pe grec.

De fapt, istoria spune că în 1871, la vârsta de 33 de ani, piratul a fost împuşcat pe străzile oraşului Sulina, într-un schimb de focuri cu câţiva soldaţi ruşi. Destinul a făcut ca piratul să fie lichidat în ziua de 25 martie, când grecii îşi sărbătoresc Ziua naţională. Mormântul i-a fost îngrijit de fratele său, Grigorios, care a inscripţionat pe piatra funerară: "Aici zace Ghiorghios E. Kontoguris, plecat înaintea Domnului la Sulina". Kontoguris a fost nu doar un pirat cu mod de operare atipic ci şi bisericos, așa că, pe piatra funerară are o cunună de lauri, semnul învingătorului, împletită peste o cruce şi , la picioare,capul de mort cu oasele încrucișate, semnul internațional al piraţilor.

Legat de averea imensă pe care ar fi ascuns-o, legenda spune că, dimineața, la prima oră, lespedea mormântului trebuie udată și lăsată să se usuce la căldura soarelului. Atunci, sub un anumit unghi, se pot citi informații care să ducă la locul unde este îngropată comoara.

-Dar, tot e greu de găsit, că-ți trebuie excavator, spune Alex, convins, arătând spre câmpul ars de soare din jurul cimitirului, câmp unde, sigur, se află și acum firfireii și bănetul furat de grec .

Îl contrazic pe Alex , legat de legenda piratului , mai ales cu moartea lui și puștiul nu mai pare foarte sigur pe el, ba, ca să scape, o face pe supăratul , tace, mofluz , ne ia și ne duce la mormântul prințesei Moruzzi.

-Bine, dacă nu mă credeți, 'ai la mormântul prințesei !

„Aici vremelnic zăcu rămăşiţele pământesci ale princesei Ecaterina Moruzi nepota lui Ioan Stuza Voevod Moldovei născută în Constantinopol în anul 1836 încetată din viaţă în Sulina la 29 dec. 1893”scrie pe monumentul cândva impozant.

Prințesa Moruzi, nepoata a principelui Ioniță Sandu Sturdza, primul venit la domnie în Moldova după domniile fanariote, cea despre care s-a spus că, urmare a unei povești de dragoste neacceptată de familie, a fost surghiunită la Sulina. În fapt, a venit aici împreună cu fiul ei, Dumitru Moruzi, fost subprefect al portului. A murit la 57 de ani, iar fiul ei a fost cel care a scris libretul operei ”Pescarii din Sulina”, jucată la teatrul Național București în februarie 1902.

Nu departe de pirat, al cărui mormânt este un fel de buric local, găsim mormântul comandorului român Mihail Drăghicescu.

Are un monument funerar diferit de ceea ce se obișnuiește: lanțuri de ancora, un colac de salvare pe care e scris numele lui, un picior de busola, compas magnetic, trei rame, o mină, semnul infanteriei marine și o cruce.

Cât timp citim ce e pe monument, Alex se războiește aprig cu o libelulă, pe care o biruie, într-un sfârșit, plesnind-o cu bățul cu care bătuse, până atunci, iarba.

-Ha, e patra pe ziua de azi! strigă el, mulțumit. Să vă duc la engleji? continuă el.

Îi fac semn s-aștepte și-ajung la monumentul funerar închinat celor două fetițe ale unui căpitan grec, care au murit înecate, o poveste cu adevărat tristă, nu că la alelalte, privind pe cei îngropați acolo, te-ai prăpădi de râs .

În acest monument apar două fetițe, una mai mare și cealaltă mai mică, care se țin în brațe. Fetițele erau ale unui căpitan de navă grec care se jucau pe puntea vasului, iar cea mică a căzut în apă. Cea mare s-a aruncat să o salveze, însă s-a înecat și ea iar când au fost găsite erau exact în aceeași poziție în care sunt pe soclu.

Alex se uită la un alt grup ce intră în cimitir și apoi la noi. Îl înțeleg, vrea să-i conducă pe ăia și-ar pleca de lângă noi, așa că bag mâna în buzunar și-i întind 10 lei.

Copilul se uită la bani și-mi spune:

-E mult, lumea-mi dă 5 lei. Îi fac semn să-i ia și pleacă mulțumit:

-Săr'mâna, dacă aveți nevoie, sunt aici, mă strigați ! și apoi pleacă , alergând pe cărarea cimitirului, spre grupul nou care intra.

Traversăm cimitirul și ajungem la sectorul rezervat ”englejilor”, vorba lui Alex. Chiar în margine sunt mormintele îndrăgostiților: Anna Margaret Princle şi William Webster. Legenda spune că William, căpitan fiind, și-a luat iubita cu el, pe vas, aceasta deghizată în marinar și că ar fi murit când vasul s-a scufundat. De fapt, realitatea este mult mai prozaică, Anna venise la Sulina în vizită și, însoțită de mama ei, a ales să facă o plimbare pe Dunăre. Dintr-un accident, a alunecat în apă iar prietenul ei a sărit s-o ajute. Din păcate, n-a reușit, iar cei doi își dorm somnul alături.

Mormintele lor au pietre funerare cu epitafuri. Pe al ei scrie «Ea a venit şi a plecat ca o floare», iar pe al tânărului, «Nu este mai mare dragoste decât să-ţi dai viaţa pentru prietenii tăi»

Lângă mormintele îndrăgostiților se află mormântul Isabellei Jane Robinson, înecată în portul Sulina la 27 septembrie 1896. Monumentul are pe frontispiciu o ramură ruptă, semn al morții timpurii.

Tot aici sunt şi mormintele unor marinari englezi care au venit cu navele din Nordul Africii în timpul războiului Crimeei. În timpul epidemiei de malarie, aceștia au murit și au fost îngropați în Sulina. Pe pietrele funerare sunt trecute și numele vaselor unde erau îmbarcați.

În mijlocul Cimitirului se află bisericuța, capelă construită atunci, încă de la înființarea Cimitirului. Lângă, este și dricul, ambele însă în paragină.

În fine, am terminat, ne îndreptăm spre ieșire. Cimitirul nu este, clar, un loc sinistru, ci, mai mult, o frântură de trecut. Lumina zilei, din ce în ce mai puțină, face să strălucească unele monumente funerare. Hm, și dacă legenda cu piatra funerară a mormântului piratului o fi adevărată?

Imaginea cimitirului, acuma, în apusul de soare, pare veșnică, atemporală. Cred că s-ar potrivi imaginea aia, fotografiile în sepia, retușate, cele ale bunicilor noștri din vremea când erau în armată, cu boneta pe-o ureche sau ca cea din fotografiile făcute când se luau, la nuntă, să nu-mi spuneți că nu știți pozele. Iar, pentru capelă și dric, clar, foto alb -negru , culorile ce nu îmbătrânesc niciodată ! Vremea încremenită, azi sau atunci, nicio diferență !

De aceea , pentru a încheia acest review, cred că cel mai bine se potrivește un fragment din schița lui Jean Bart, ”Cimitirul marin ” din ”Jurnal de bord”, scrise în 1901:

”„Când soarele scapătă în amurg şi ca o ghiulea înroşită se stânge înnecându-se în mare, tot mai vezi câte un pescar întârziat ce-şi mână barca grăbit spre gura Dunărei. Dar, oricât de grăbit ar fi şi oricât de târzie ar fi vremea, întotdeauna, când ajunge în dreptul malului, dă drumul lopeţilor lăsându-şi barca s-alunece legănată de valuri şi îşi face semnul crucei întorcându-se cu faţa spre ţărm, cătând cu sfinţenie spre malul nisipos unde albesc în zare lespezi de piatră. Printre stropii albi, ridicaţi de valuri, licăreşte poleiala crucilor înşirate la rând.Este Cimitirul Marin”.

Gata, am plecat, sper că m-ați suportat. Haidi, pa!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=gjUrqPPTV9A

Și, ca să terminăm mai vesel:

Moșul zăcea, pe prispă, bolnav de răceală.

Baba lasă treaba deoparte ,vine lângă el și-i spune:

-Hai să-ți fac o supă de găină să te înzdrăvenească !

La care găina, care ciugulea prin curte :

-Da, sigur, supă de găină ! Ce, un ”Fervex” ce-avea ?!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 04.09.18 13:16:27
Validat / Publicat: 04.09.18 14:39:50

VIZUALIZĂRI: 4689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Sulina- mormântul lui Ghiorghios Kontogouris, cică singurul mormânt al unui pirat, recunoscut oficial, din Europa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[04.09.18 14:38:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 14:40:22]
»

@webmaster26: Văzui, mulțumesc!

ANILU
[04.09.18 15:20:44]
»

@Yersinia pestis: Interesant loc cu povești emoționante.

Întâlnirea voastră cu Alex mi-a amintit de "Aventurile lui Babusca ", ... filmul a cărei acțiune se întâmplă în Deltă cu puștiul blond...

Și apropoo de cimitir... eu mă plimb prin cimitirul militar Ghencea... fiind foarte aproape... alei... bănci... umbră...

Iar melodia atașată... mă unge la suflet și unde mai pui că astăzi mă văd cu fratele după 2 ani... așa că sunt emoționată...

Toate cele bune.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 15:40:39]
»

@ANILU: Da, este și varianta așa zis recreativă a cimitirului, plimbatul printre alei, așezatul pe bancă, totuși, dacă e să mă întrebi pe mine, nu, nu mă dau în vânt!

Revedera cu cei dragi este, mereu, o mică sărbătoare în sine, să te bucuri de ea!

Recunosc că melodia atașată se vrea mai mult o afirmare a spiritului de român, poate că nu o fi cea mai frumoasă!

Michi
[04.09.18 16:03:12]
»

Foarte interesant. Îmi place că în ultimul timp pe AFA se scrie despre obiective mici, cele mari ajungând la gradul de saturaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 16:12:27]
»

@Michi: Sărut mâna pentru apreciere!

Farmecul locurilor este dat de lucrurile mărunte, de legendele despre care se crede că stau la baza lor.

Cimitirul Cosmopolit Sulina este unul dintre acestea, pe mine m-a impresionat real, de aceea am crezut că merită un review aparte.

Acuma, nu știu câtă emoție am reușit eu să transmit, dar asta e numai din cauza nepriceperii mele, nu a locului în sine!

Până la urmă e ca-n bancul cu pianistul din Vestul Sălbatic: Avea un afiș montat pe pianul la care zdrăngănea o melodie: ”Nu trageți în pianist, face și el ce poate! ”

cristina47*
[04.09.18 21:17:50]
»

As acorda 10 voturi maxime acestui articol.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 21:36:03]
»

@cristina47: Mulțumesc pentru apreciere! Mi-e de ajuns al tău, așa, sincer, cum e!

Dana2008
[04.09.18 21:47:01]
»

@Yersinia pestis: Felicitări pentru articol! Un SB de la mine și un fervex daca trebuie, ca-i mai bine pentru gaina! ????

mishu
[04.09.18 21:58:46]
»

@Yersinia pestis: Foarte frumos si asa cum l-ai povestit s-ar putea sa ajunga obiective turistic . Felicitari, votat cu mare drag.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 22:41:05]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru SB, acest ”Fervex” al AFA!

Vezi, toată lumea se-ngrijorează de soarta găinii, dar de-a moșului...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.09.18 22:43:10]
»

@mishu: Ei, nu din cauza mea se va vizita Cimitirul, cât, mai ales, din cauza lui. Și-a lui Jean Bart!

doinafil
[05.09.18 00:00:48]
»

@Yersinia pestis : Dacă în urmă cu ceva timp mi-ar fi spus cineva că „microbul” AFA-ist (pseudonimul, desigur!) va scrie un review despre un cimitir i-aș fi răspuns: „-Fugi, Dom'le, d'acilea, omul nu e „compatibil” cu tema, el are stofă de umorist, nu-i stă în fire, nu-l prinde! ”

Daaaar, uite că am greșit: a scris frumos și fără să te-ntristeze - în final - despre un loc ai căror „eroi” adormiți, au făcut parte din istoria Sulinei, un orășel de la gurile Dunării.

Mi-a plăcut și copilul Alex, „ghidul” mai mult sau mai puțin știutor al poveștilor adevărate. Sinceritatea lui:

-E mult, lumea-mi dă 5 lei. Îi fac semn să-i ia și pleacă mulțumit:

-Săr'mâna, dacă aveți nevoie, sunt aici, mă strigați!

m-a înduioșat!!! Un puști isteț, care face și el un ban cinstit!

Am fost și la Săpânța, și pot să spun că nu m-a impresionat la fel ca pe alți turiști, mi s-a părut a fi, mai degrabă, un cimitir de „paradă”, chiar dacă termenii se contrazic, prin însăși semantica lor!

Mi-a plăcut mai mult ăsta, cosmopolitul, care-i mai real, mai adevărat și cu o istorie aparte!

Felicitări, am votat cu convingere pentru că mi-a plăcut!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.09.18 10:05:06]
»

@doinafil: Despre Alex: evident, faptul că ne-a fost simpatic a făcut să-i dăm acei bănuți, nu cunoștințele despre cei plecați întru Domnul!

Cred că ai fost și tu prin peșteri unde ghizi locali sunt copiii celor care lucrează acolo, cel puțin la Peștera Dâmbovicioarei așa era. Vreo trei-patru copii de 12-14 ani mergeau cu tine, recitând, efectiv, datele despre locurile unde opreai în peșteră.

De fiecare dată aceleași, chiar ca pe o poezie învățată pe de-a rostul, pe care o recitau cu mai multă sau mai puțină implicare artistică, sau chiar ca pe poeziile de le citeau de prin cărți, la școală.

Alex nu era așa, când îți povestea ceva o făcea așa, ca o bârfă mică, mă îndoiesc că ar fi spus, ever, aceleași lucruri despre mormintele unde opream.

Cimitirul Marin este altceva, prin moartea lor, unii oameni înmormântați acolo au trecut din viață direct în legendă.

Cât despre cât de umorist aș fi eu, să știi că umorul este o treabă tare serioasă, trebuie să fii al dreacu’ de serios ca să râdă lumea de tine !

tata123 🔱
[05.09.18 10:16:46]
»

@Yersinia pestis: Cimitirul Maritim din Sulina este o mărturie a forfotei multietnice din secolul al XIX-lea. Portul fluvio-maritim a fost un creuzet al zecilor de nații care îl tranzitau, unii chiar stabilindu-se acolo.

Iată că monumentele funerare care ascund povești tulburătoare de viață au reușit să treacă de bombardamentele sovietice din 1944 când o mare parte din oraș a fost distrus și 60% din patrimoniul cultural a dispărut.

Un articol pe care l-am citit cu interes, mulțumesc.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.09.18 11:56:54]
»

@tata123: Mulțumesc pentru aprecieri și completări!

doinafil
[05.09.18 12:20:25]
»

@Yersinia pestis: Sigur că-i treabă serioasă umorul, de-aceea numai pe unii îi „prinde” , oricât de mult s-ar da ei „loviți” că-s oameni serioși!

Am fost la Dâmbovicioara în urmă cu vreo șase ani și am avut și noi un „ghid”, de vreo 8 sau 9 ani. Recita copilul, „ca pe apă” poezia învățată cu temeinicie. Ca să ne amuzăm îl întrebam ceva suplimentar și, bietul copil se bloca, nu știa ce să mai răspundă. Zâmbeam în barbă, condescendent, și-i spuneam s-o lase baltă, că ne vom uita pe net și vom găsi răspunsul!

I-am lăsat și noi și ceilalți vizitatori ceva bănuți, dar nu-mi amintesc să fi spus, ca Alex: „-Săr'mâna! ”, și asta nu din nerecunoștință, ci, mai degrabă, din timiditate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[05.09.18 13:16:51]
»

@Yersinia pestis:

Motto: ”Moartea este cea mai fidelă, te așteaptă toată viața! ”

Prea profunda si prea grea, vorba asta!

Stii la obiective turistice Sighisoara apare si Cimitirul Evanghelic "Din Deal". Am avut o controversa cu cineva pe tema: Si pe asta vrei sa il vizitezi?

Ma bucur ca... nu sunt singur!

Felicitari pentru un articol tare fain! Marca @capca1.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.09.18 17:37:32]
»

@Dan&Ema: Iar eu am avut dispute cu cineva din grupul meu care nu voia să viziteze bisericile catolice. N-a intrat la Catedrala din Cluj, nici la cea din Alba Iulia, că-i păcat!

I-am spus că are dreptate, Cluj Napoca fiind chiar aici, lângă Mărășești de Vrancea și poti vizita oricând Clujul și Alba Iulia.

După logica lor Sf. Stefan din Vienna ori Domul din Milano, San Marco din Veneția nu trebuiesc vizitate de noi, ortodocșii, e păcat!

De-aia spun, nu toate bancurile-s povești, 110% sunt întâmplări adevărate!

PS Nu știu cine-i “ căpcă1”! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.09.18 17:49:47]
»

@doinafil: Cum spuneam, Alex era fâșneț, când a văzut grupul nou, clar, îi voia de clienți, mai ales că eu îl contrazisesem.

Dar, când a văzut că-i dau bani mai mulți a avut pornirea aia, sinceră, de copil, practic, nu se aștepta să-i dau bănuți, mai ales că l-am contrazis mai mereu. Și-atunci, în trăirea lui, a apreciat suma dar, n-a vrut să rămâie dator!

Este clar, el nu ne-a simpatizat pe cât l-am simpatizat noi, dar nici n-a vrut să fie profitor! Copiii sunt tare serioși în joaca lor!

Altfel, nu mă consider un tip cu umor sau cu simțul umorului dezvoltat! Sunt timid și, de aici, rigid! Nu sunt spontan iar spontaneitatea este apanajul celor care au vorbele la ei, oricând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nelu73
[06.09.18 08:06:33]
»

Frumos review votat cu drag am fost și eu acolo acum doi ani dar din pacate nu am avut noroc sa avem un ghid ca voi. Cu ocazia asta am aflat și eu legendele celor aflați acolo, am trait niste sentimente speciale pe care le-am resimtit din nou citind aces review. Va doresc vacante cât mai placute.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.09.18 09:00:50]
»

@nelu73: Mulțumesc pentru vizită!

Da, cred că acum 2 ani Alex era prea mic s-o facă pe ghidul.

Cimitirul are totuși legendele lui, noi am fost norocoși ca, în cei 2 ani scurși, acestea să se înmulțească! Acuma, este evident că am citit și pe net ce și cum cu poveștile celor din cimitir.Cred că faptul că nu-i comercial îi aduce un farmec în plus !

Mulțumesc, din nou, te aștept oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[08.09.18 10:41:49]
»

@Yersinia pestis: Emoționante povești de viață! Voi l-ați vizitat seara, eu l-am citit dimineață.

Nu m-a ”zbârlit”, ci m-a înduioșat! Povești frumoase, triste și reale!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[09.09.18 22:29:43]
»

@Zoazore: Nu arecum să te ”zbîrlească”, nu e nimic sumbru în acel cimitir!

Când stai la mormintele unor oameni pe care nu i-ai cunoscut, dar despre care circulă atâtea legende, e o chestie curioasă.

Uite, n-am știut să întreb, în acel cimitir este înmormântată cea care a fost exemplul pentru personajul ”Evantia” din ”Europolis”, romanul lui Jean Bart. Am aflat că a murit în 1970. Aș fi vrut să-i văd mormântul, pentru că, la ea, e invers ca la ceilalți: trece din poveste în moarte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, doinafil, Michi, mishu, nelu73, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sulina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070993900299072 sec
    ecranul dvs: 1 x 1