GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sulina = Europolis = Jean Bart = Porto Franco = Toate panzele sus
Asa am aflat de Sulina cum am scris in titlu (evident dupa ce am invatat la geografie in clasele primare si gimnaziale despre Dunare, Delta si bratele de varsare ale Dunarii). Nu stiu ce a fost mai intai...romanul, filmul, romanul Toate panzele sus... nu stiu ordinea dar stiu ca mi-a ramas in minte ca un loc special, drag, prieten... (oare se poate spune asa?).
Romanul Toate panzele sus a fost si este cartea cea mai indragita de mine (alaturi de Morometii - ca sa nu fiu nedrept). De acolo a plecat in calatorie goeleta Speranta cu echipajul ei formidabil intr-o calatorie care m-a incantat peste 40 de ani si ma va incanta in contiunuare. De acolo adica din Sulina de pe plaja salbatica de langa farul vechi... 40 de ani mi-am dorit sa vad locul acela si nu numai, sa vad si cum curge Dunarea in... mare.
Sa nu credeti ca nu am avut posibiltati..., nu, am fost in Franta si la Paris de multe ori, am fost in Italia, austria, Grecia si cateva tari arabe. Am fost si in America...
Mai mult am fost de 17 ori in Delta Dunarii timp de 15 ani consecutiv dar de fiecare data la... ? ati ghicit: Mila 23!!! Cat mai era de la Crisan la Sulina? 2 ore cu nava clasica, 0 jumatate de ora cu o rapida sau vreo 30 de km...
Anul acesta in iulie am fost la Sulina! In sfarsit mi-am indeplinit aceasta dorinta si ma simt foarte fericit.
Am stat doar 4 zile deoarece voiam sa continuam plimbarea si pe la statiunile de la Marea Neagra si prin Bulgaria dar a fost suficient sa gasesc ce mi-am inchipuit ca este Sulina.
In primul rand drumul de la Tulcea la Sulina.
Am vrut sa fie nava clasica pentru placerea de a merge incet, de a opri in toate statiile, de a vedea lumea pestrita rau care merge cu aceasta nava (cred ca va dat seama ca dupa 17 drumuri facute la Mila 23 am stiut ce vreau...). Si a fost un drum de 5 ore si ceva frumos dar greu (nava aglomerata ca pe vremuri de 23 august, un grup de cca 50 de copii caratisti de la 5 la 20 de ani care mergeau la un concurs la Sulina, marfuri pentru 3,4, 5, ... 7 magazine de pe traseu... etc).
Am ajuns spre seara adica pe la 18,30 numai bine sa vedem si asfintitul. Sulina este on oras mai degraba mic dar sfatul meu (dupa ce am trecut pe acolo) este sa se ia un taxi indiferent (sau aproape) uunde ar fi cazarea. Cu 10 lei in Sulina mergi cu taxi-ul oriunde.
Am "tras" la o pensiune gasita pe net, vila Alina. O constructie noua (pe fonduri europene) de trei etaje, fara curte (ca la hotel!), camere curate, o bucatarie dotata (folosita doar la cafeaua de dimineata sau seara la o cina tarzie - si neindicata- din ce am avut de acasa ori de la market, o sala de masa... mobila noua, lenjerii noi, balcon la strada si cu vedere 1/2 la Dunare si debarcadere... pret rezonabil adica 130 lei/zi doar cazare. Bine spre... binisor deoarece in camera noastra (nu si in altele) se simtea canalizarea Sulinei. cum spun, toate noi dar nu neaparat si de calitate... (bani europeni deh).
Sulina este o incantare. Faleza ori cum sa-i spunem, cheul Dunarii e ca in carte ori in filmul facut in 1963. Sunt pastrate multe cladiri din cele vechi de pe vremea Comisiei Dunarii de Jos, cu lucraturi si balconase venetiene, facute din piatra (cine stie cat de greu adusa cu slepurile) sunt si cladiri mai noi ori noi nu neaparat frumoase dar ce a fost frumos s-a pastrat. Sunt o multime de biserici de toate natiile dar, din pacate, multe in... revizie, sau cumva parasite... Pe celalalt mal este ruina santierului naval care in vremea comunismului dadea de lucru probabil unor sute de oameni direct iar indirect unor mii. Acum doar o firma mare de tabla arcuita mai spune ce a fost acolo.
Dar sa revin. Din Sulina in cateva zile poti face (si am facut) cateva excursii frumoase. Una este la grindul Letea adica o plimbare de cca 1,5 ore cu o barca cu motor destul de rapida, vizita la padurea Letea cu speranta intalnirii cu hergheliile de cai salbatici, o plimbare cu " safari" adica acea masina fara capac si cu banci care te hurducaie peste hartoape. In cazul nostru "safari" a fost o caruta cu banci laterale si cu... 2 cai putere care avand voie sa intre si in padurea Letea (altfel rezervatie naturala interzisa pentru auto) a fost probabil mai buna pentru plimbare. Am vazut padurea, un stejar secular (vreo 500 de ani), dunele de nisip specifice, doar... urme de cai. Per total punand la socoteala si multele canale strabatute, cu multi nuferi albi dar mai ales galbeni, cu pasari, a fost frumos.
A urmat o zi de relaxare si anume cateva ore de pescuit pentru barbati si plaja la mare pentru dame. La plaja am fost si noi dupa ora pranzului (adica dupa ce prinsesem pe canal la "Podul Militar" vreo 10 rosioare de 100,150 de grame pe care LE_AM ELIBERAT vii in canal).
Plaja EXCEPTIONALA! Spun asta pentru ca: nisipul este extrem de fin (probabil conteaza enorm ce aduce Dunarea), amenajare (tip umbrele, sezlonguri, baruri, smecherii) absolut rezonabila ca dimensiune, dotari, agresivitate sonica... etc.
Apa are adancimea la tarm intre 0,5 m si... 0,5 m la o departare de mal de peste 50 de metri. Obosesti pana cand apa ti-ar ajunge macar la... burta asa incat e rai pentru cei (multi) care nu stiu sa inoate. Nisipul pe fundul marii? puf!!!
De o parte si de alta a zonei amenajate avem cel putin cate 1 km de plaja libera, aproape salbatica. Noi voiam ca de la Sulina sa mergem la Corbu langa Navodari, pe o paja mai salbatica. Nu a fost nevoie, am avut-o la Sulina.
Intoarcerea (pe jos, 3,5 km) de la plaja spre pensiune a insemnat si vizitarea cimitirului (desigur si el cosmopolit) al acestui oras cosmopolit. Frumos: o printesa italianca, un pirat, multi, multi capitani de corabii (ori vapoare, cine stie) marinari de toate natiile, amploaiati din toata Europa anilor 1800 si 1900... monumente funerare interesante, ciudate, spectaculoase ori induiosatoare...
Nu cumva sa mergeti in Sulina si sa nu vedeti cimitirul. Si n-am spus de cimitirul musulman si cel evreiesc care erau cu poarta inchisa (asa o fi regula la ei) dar ce se vedea era de asemenea extrem de interesant.
Tot pe dumul de intoarcere in oras treci si pe langa farul Comisiei Europene - muzeu -. Pe acesta l-am vizitat a doua zi fiind la acea ora (cca 19.00, inchis).
Ultima excursie a fost la varsarea Dunarii in mare si a fost cea mai... tare;) O barca lunga cu vreo 10,12 pasageri, cu motor si care putea merge (si uneori o facea) si cu 40,45 km/ora ne-a dus pe cana, pe " Bara Sulina pana la mare.
Trebuie sa fiti avertizati dinainte ca daca nu te uiti cu atentie tot crezi ca est pe Dunare, pe canal atata timp cat de o parte si de alta sunt diguri de piatra, stuf, copaci dar de fapt de la o vreme acesta este doar un canal artificial, dincolo de digurile din stanga si din dreapra e marea!!! Si se merge asa mult, cativa km, ... este impresionant.
Pe parte dreapta e marea spe plaja, spre Constanta iar pe partea stanga golful Musura adica tot marea... Senzatia este grozava, nu se poate povesti, trebuie simtita pe... viu. Nu am iesit in mare deoarece valurile in acea zi erau cu adevarat periculoase. Nu a iesit nici o barca si a fost oprita o zi intreaga o nava de croaziera venita de la Viena care avea 139 de m lungme!!! Nu a putut iesi iar seara a plecat catre Tulcea.
Pe drum pana la varsare se trece pe langa farul vechi (adica cel care apare de atatea ori in filmul Toate panzele sus unde era esuata Speranta) apoi pe langa cladirea statiei meteo si in final farul cel nou chiar la capatul Barei Sulina.
La intoarcere, deoarece nu am putul iesi in mare pentru a intra in golful Musura, am folosit un canal de langa farul vechi si am intrat totusi in golf. Pentru un calator adevarat si aceast mica plimbare in golf este ceva deosebit.
Nu mai e timp si spatiu pentru a vorbi despre mancare, preturi localuri... La Sulina nu veti manca ciorba de peste, veti manca " storceag"! Si veti manca, desigur, hamsii prajite. Veti manca si alte feluri de peste. Nu va spun vreo noutate... Mancati cateva zile doar peste.
De plecat am plecat cu o barca rapida la ora 7 dimineata. Am facut pana la Tulcea o ora... mergand si cu 80 de km/ ora.
Concluzia: duceti-va macar o data in viata la Sulina.
Trimis de negoita* in 23.08.17 19:10:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SULINA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (negoita*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sulina, SULINA" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@negoita: Super review, de excepție.
Mulțumesc frumos!
I-am citit și soțului, l-am obligat sa asculte
Nu reușesc să-l conving că Sulina e minunată, că trebuie să meargă măcar o dată în viață. Îi e teamă de apă
Când mă gândesc la plaja Sulinei și la imaginea Dunării ce se varsă în mare, mă emoționez, spectacolul e uimitor.
Felicitări, un super articol, scris cu bucurie.
”Am "tras" la o pensiune gasita pe net, vila Alina...
- @negoita, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@negoita:
”Am "tras" la o pensiune gasita pe net, vila Alina...
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@krisstinna: multumesc pentru aprecieri. Este foarte adevarat ca am scris cu... emotie. Mi-a placut Sulina. Va doresc succes in demersuri. "Situatia "merita stradania
@negoita: După acest review deosebit îndemnul tău de la sfârșit trebuie urmat! Frumoase și pozele!
Oare când vom avea timp?
@negoita: Cât de frumos și de îmbietor ne-ai povestit despre minivacanța ta la Sulina! Felicitări, mi-a plăcut! Mi-a plăcut și că ai stârnit atâtea înduioșătoare aduceri aminte… Tatăl meu, în tinerețea lui (când noi, copiii lui, nici nu apăruserăm pe lume), a lucrat la Sulina. Era jandarm. Albumul nostru de familie este și acum plin cu poze din tinerețea părinților mei, cu delta și cu vărsarea Dunării în mare... Viața și serviciul l-a purtat pe tatăl meu spre alte și alte meleaguri, dar - după ani - ne povestea cu nostalgie despre acel mirific capăt de țară. Mi-am dorit să ajung acolo. Mi-am dorit să ajung în deltă, dar nu am reușit decât o singură dată și atunci numai până în pragul ei, adică până la Murighiol.
Am în vedere Sulina pentru viitor, iar pentru această sugestie îți mulțumesc!
Poate ne spui și câte ceva despre prețuri. Cam cât costă masa pentru o zi, cum ați făcut excursiile (există vreo agenție sau direct la localnici)? Care mai sunt costurile transportului de la Tulcea la Sulina?
@iulianic: Multumesc pentru apreciere si in acelasi timp ma bucur ca am starnit nostalgie pentru ca asta am simtit si eu. Va doresc din toata inima sa reusiti sa mergeti si acolo. Ati vazut doar, in rewiew-ul meu ca si mie mi-au trebuit vreo 40 de ani ca sa o fac dar am facut-o. Sa stiti ca acest aspect vine ca un plus peste placerea normala produsa de vacanta in sine...
Asa... deci mersul la Tulcea:cu masina. Parcarea nu e chiar o problema intrucat la Casa de cultura (si in jur) este parcare platita si sigura pentru o vacanta de cateva zile (10 lei/ zi). Parcarea e supravegheata video si este la 2,300 de metri de debarcaderul navelor clasice ("Pasagerul" cum se mai numesc ele)
Vorbim deci de nava clasica (poate fi Muntenia ori Transilvania) de 300 de pasageri, mare, solida, cu doua punti, bar/ bufet (in special bauturi dar si ceva chipsuri, biscuiti... diverse cornuri si dulcegarii). Nava este inceata dar o recomand macar pentru drumul "dus". De la Tulcea la Sulina face 5 ore si jumatate dar drumul este extraordinar de placut. Vezi tot: Despartirea canalului Sulina de Sf. Gheorghe, vapoare uriase (maritime) barci, catamarane, rapide, lotci pescaresti cu motor si fara... pasari, satele deltei cu case acoperite cu stuf... Bogatie de imagini...
Nava clasica transporta turisti, localnici, organe de control, popi, primari, vanatori si pescari, copii in si spre taberele deltei si ale Sulinei (cand ai un grup de cca 50 de copii caratisti de la 4 la 18 ani care merg la Sulina la un concurs ai dat de dracu' asa ca inarmeaza-te cu rabdare ori ia "rapida") si nu neaparat in cele din urma CAPRE!!! Da, capre! In cele vreo 30 de drumuri facute de cand ma duc eu in Delta (adica de vreo 30 de ani) am avut si compania unor capre transportate de la Tulcea undeva pe la Crisan sau vreun alt sat... Nu au suparat pe nimeni. Au stat legate de balustrada frumoasei scari interioare a nevei. Nu mai stiu daca au facut mizerie... In cinci ore si jumatate te uiti, faci poze, mananci, bei bere (caci gata cu masina o saptamana!), dormi putin sau joci jocuri de societate. E superb.
La intoarcere probabil veti lua o nava semirapida (catamaran - 2 ore de la Sulina la Tulcea) sau una rapida care face o ora, o ora si 10 min si merge cu 70,80 de km/h. Cazarea? Asa cum am spus poate fi cu pretentii (300 lei/zi) la hotelul plutitor ori pensiuni cu piscina si sala de fitness sau 80-150 lei/zi la pensiuni si vile obisnuite. Noi am "tras " la Vila Alina cu 130 lei/zi fara masa (detalii aici).
Orasul este mic dar atractiile sunt pe cheu adica grupate ori in apropiere. Restaurante sunt de asemenea suficiente si grupate pe cheul Dunarii. Daca mergeti la Sulina nu mancati fripturi de porc, snitele ori ciorba de vacuta sau de burta. Mancati storceag (adica cea mai buna ciorba de peste din... istorie) hamsii prajite si dupa astea (numai dupa!) orice fel de alt peste gatit in orice fel.
Preturile le restaurant sunt mai mici decat la Bucuresti, Ploiesti ori Valea Prahovei. Spre ex portia de 200 g de hamsii = 6 lei. Mananci de te spargi (scuzati entuziasmul) storceagul 10-12 lei, salau, crap etc prajit, saramura gratar 17-24 lei, usturoi, smantana... ca peste tot 3-6 lei. Painea este de obicei din partea casei!!! dar mamaliga se plateste cred 4,5 lei. Era sa uit! vinul: cel mai bun e la carafa, roze, de pe la Niculitel cred (caci e vrac nu?) demidulce (merge cu pestele, nu va luati dupa pretentiosi ca sa fie alb bla, bla, bla) si 10 lei/l. E bine? E bine! Daca vreti puteti bea si Sangele cavalerului de la Ceptura cu 50 lei/sticla sau Beciul domnesc cu 80 de lei / sticla. Nu va opreste nimeni dar... va vorbeste cineva care e din Urlati (5 km de Ceptura) si care a trait si lucrat o viata la Valea Calugareasca... MOFT!
Excursii vedeti vezi impresii
Costuri transport : nava clasica 49 lei Tulcea -Sulina, Rapida 60 de lei/persoana.
Ce sa va mai spun? Imi pare rau pentru dvs (dar si pentru altii) ca o sa va... para rau ca plecati de la Sulina.
Va doresc inca o data sa ajungeti si acolo.
@negoita: Un ecou valoros, plin de informații folositoare! Mulțumesc foarte mult!
La lumea pestriță care călătorește cu nava clasică de la Tulcea la Sulina mă așteptam, dar la capre... nicidecum. La fel de bine ar putea fi și alte animale, mai mari, dar dacă impresionate de călătoria pe care o fac - o dată în viață, cu siguranță - sunt cuminți, e cât se poate de bine. Mărturisesc faptul că cele cinci ore și ceva cât durează călătoria cu nava clasică mi s-au părut o veșnicie (cu trenul ajungi din București la Piatra Neamț), dar - așa cum ai prezentat-o tu - e o nouă experiență, bineînțeles, plăcută.
Mulțumesc din nou și călătorii frumoase oriunde și oricând!
P.S. Link-ul nu funcționează. Poate ne ajută un webmaster. Mulțumim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Sulina mea — scris în 23.10.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 De ce iubim Sulina? — scris în 16.05.24 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Sulina - transport catre plaja nota 2 — scris în 26.08.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Sulina, cea mai romantica destinatie de vacanta din Romania — scris în 21.08.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Vacanta la Sulina — scris în 07.06.23 de marianaonesti din ONESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Vacanta frumoasa — scris în 31.05.23 de Muntomanul din SINGEORGIU DE MURES - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Sulina, orașul dintre ape — scris în 14.12.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ