ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Strasbourg sub semnul berzei

TIPĂREȘTE URM de aici

Revin în Strasbourg, oraşul berzei, după trei săptămâni, pentru a-mi continua hoinăreala. Am pornit tot din locul unde bazinul Vauban se întâlneşte cu Canal du Rhone au Rhine, un spațiu populat cu lebede, gâşte şi rațe, printre care mai trece şi câte o nutrie. Demarez încet spre Parcul Citadelei, în mijlocul căruia străjuiesc încă bătrânele ziduri ale unei fortărețe din sec. al XVII-lea. Mă strecor printre copiii care aleargă pe iarbă, pe lângă un acrobat amator care tot încearcă să-şi mențină echilibrul pe o frânghie întinsă între doi copaci, prin spatele unei perechi care exersează un fel de balet fără muzică. Rămân cam dezamăgit de citadelă, căreia nu i-a mai rămas nici un element spectaculos, doar întărituri masive pe care a crescut vegetația. Cartierul Esplanade, pe ale cărui străzi umblu mai departe, a fost creat după război, când imigrația crescută cerea mai multe locuințe şi de ce să nu recunoaştem, şi simbolul oraşului, barza, îşi făcea datoria, ba chiar depăşea norma. Blocuri, şcoli, complexe comerciale sunt aşezate ordonat şi problema parcărilor pare a fi fost rezolvată onorabil. Nu este o zonă turistică, dar arată cum ar trebui un cartier civilizat să aibe aspectul. Schimbând direcția spre nord înfățişarea imobilelor este cu totul alta, chiar dacă dimensiunile lor rămân aproximativ constante.

Drumul pe Avenue de la Forêt Noire sau Boulevard de la Marne, străzi largi, cu trafic lejer, mărginite de clădiri impozante cu o eleganță imperială, nu mi s-a părut câtuşi de puțin obositor. Ajung la Parc de l'Orangerie, parcul creat pentru Josephina, soția lui Napoleon, care este mai mult decât o oază de verdeață, este un plămân verde al oraşului, cu peluze cu iarbă tunsă uniform şi tufe cu flori multicolore, cu lacuri tăcute străbătute de bărci, cu alei umbroase tulburate de câte o fântână. Şi dintre toate zburătoarele care se plimbă dintr-un colț într-altul berzele atrag atenția tuturor.

Părăsind parcul îmi apare în față imaginea modernă a Consiliului Europei, flancată de un şir lung de drapele. Urmăresc Avenue de l'Europe până ajung la Ill, unde este situată Agora, probabil o versiune contemporană a locului de întrunire din Elada. Continui pe malul râului, unde este un drum plictisitor, dar reuşesc să văd mai de aproape cunoscutul sediu al Parlamentului European. Mulțumesc cerului că a apărut un alt călător solitar care mă imortalizează fotografic având în fundal futurista clădire.

Merg destul de mult până la confluența dintre Ill şi l'Aar, la biserica Sf. Paul, o siluetă zveltă, ridicată în stilul neogotic. Fără a avea o istorie lungă sau o înfățişare maiestoasă, se încadreaza bine în peisaj şi este extrem de fotografiată.

Mă abat spre est, spre Piața Republicii, un vast parc desenat cu o rigurozitate germană şi înconjurat de adevărați coloşi. Aici arhitecții nu au vrut să audă noțiunea de mic sau minuscul, cuvântul de ordine fiind grandios. Mă strecor simțindu-mă un liliputan printre Teatrul Național şi Biblioteca Naționala şi Universitară, ambele bogate în coloane, capiteluri şi statui, semn că arta clasică a fost la mare cinste în Strasbourg. Ocolesc pe artera circulară care pare că nu se mai termină, depăşesc Prefectura Regiunii Alsacia, tot la fel de obedientă clasicului, şi mă opresc la Palais du Rhin. Acesta este actualul nume al unui palat care domină piața în partea de vest, înconjurat de o grădina liniştită şi protejat de arbori. Construit a fi un simbol al puterii imperiale prusace, criticat pentru inutilitate şi cost, rămâne totuşi un punct de referință în arhitectura germană.

Traversez Canal de Faux Remparts ca să găsesc Opera din Strasbourg, ce-i drept fără nici un spectacol, dar cu mulți clienți pe terasa deschisă în fața intrării. O înfățisare neoclasicistă, cu doar şase muze veghind la partea superioară, în dreptul coloanelor, ceea ce mă face să repet "foarte frumos, dar nu memorabil". În fața Operei un monument aminteşte de generalul Leclerc, eliberatorul oraşului, şi de jurământul său, cunoscut drept Serment de Koufra, prin care se angaja să lupte până când drapelul francez va flutura pe catedrala Strasbourg-ului.

Înaintez pe Place Broglie spre fostul Hôtel de Hanau, care nu este altceva decât primăria. Destinat inițial a fi hotel, intră în patrimoniul oraşului înaintea Revoluției franceze şi devine primărie odată cu vizita lui Napoleon din 1805. Azi este folosit doar pentru oficierea căsătoriilor şi pentru recepții, partea birocratică, atât de blamată de toți, desfăşurându-se, mai la sud, într-o zonă nouă.

Mă întorc în centru vechi, spre Piata Kléber, o largă zonă deschisă, traversată din toate direcțiile de sute şi sute de trecători, turişti sau localnici. În mijloc tronează statuia generalului Jean-Baptiste Kléber, erou al Franței revoluționare, născut în Strasbourg. Statuia serveşte şi drept monument funerar, adăpostind rămăşițele generalului asasinat în Cairo. Spre nord piața este închisă de l'Aubette, azi un loc înțesat de magazine, dar care cu aproape o sută de ani în urmă a fost decorată de Sophie Taeuber-Arp, Jean Arp şi Theo van Doesburg, devenind aşa-zisa Capelă Sixtină a artei abstracte.

Încercând să mă întorc spre cheiul Ill-ului nu pot să nu observ că în toate zonele aglomerate profesează adepți ai canino-cerşitului, aşa cum este moda în țările vestice. Tineri sau mai puțin tineri, îmbrăcați într-un stil neglijent sau non-conformist (depinde cine-i priveşte), vegetează sau citesc, mănâncă sau beau, tolăniți lângă niste dulăi mari, puternici, bine hrăniți şi îngrijiți, având în față un talger în care, conform legilor cerşitului, sunt câteva monede. Nu spun nici un cuvânt, neştiind că "mâna care nu spune o poveste nu primeşte nimic", şi aşteptând ca cei miloşi sau creduli să-şi deschidă portofelele pentru a susține moral şi financiar lenea. Probabil strâng şi ei câte un ban să ia o bere pentru cățel .

Eu depăşesc vechea vamă, o clădire care se vrea medievală, deoarece este reconstruită identic cu originalul în anii de după cel de-al doilea război mondial. De aici se porneşte în mini-croaziere care înconjoară oraşul. Ţinta mea este însa Palais Rohan, mai precis Muzeul de arte frumoase. Tot aici se afla şi Muzeul de arheologie şi cel de arte decorative, dar timpul liber nu-i chiar în exces. Palatul, o capodoperă a barocului francez, are o istorie zbuciumată, schimbându-şi proprietarii în ritmul în care şi forma de guvernământ se modifica în Alsacia, fiind devastat, jefuit, bombardat, ars, restaurarea finală terminându-se abia în 1990. Mult mai interesantă este lista personalităților care i-au trecut pragul: regele Ludovic al XV-lea, regina Maria Antoaneta, Napoleon şi Josephine, apoi Napoleon şi Marie Luise, regii francezi Carol al X-lea şi Ludovic Filip, iar în anii noştri Nicolas Sarkozy şi Barack Obama, însoțiți de celebrele lor soții.

Colecția muzeului cuprinde tablouri de Rafael (Portretul unei tinere doamne), Botticelli (Fecioara, pruncul şi doi îngeri), Correggio (Judith), Tintoretto (Coborarea de pe cruce), Antonio Canal - Canaletto (Vedere cu biserica Santa Maria de la Salute), Anton van Dijk (Portetul Luigiei Cattaneo Gentile), Rubens (Vizita), Theodore Chasseriau (Mazepa), El Greco (Mater Dolorosa), Goya (Portretul lui Bernardo Iriarte) şi alții, foarte mulți, pe care nu-i mai consemnez, căci cine este pasionat are deja niste repere.

Oraşul unde ieri se împleteşte cu mâine, Strasbourg este un loc pe care trebuie să-l colindăm pe îndelete, cu pauze pentru fotografiat, chiar de-ar fi să-i ignorăm muzeele. Să umblăm încet pe malul apei, să ne minunăm de cât de înaltă-i catedrala, să ne bucurăm de căldura locurilor. Iar când oboseala coboară peste noi să ne tragem sufletul la umbra unui pahar cu cidru rece şi să ne învelim papilele gustative cu un crepe dulce. Apoi ne vom da seama că este o artă să fii turist şi să ştii să călătoreşti.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 19.08.16 22:12:48
Validat / Publicat: 20.08.16 10:24:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 3393 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ill-ul este strabatut toata ziua de mici nave cu turisti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[20.08.16 11:50:28]
»

@Radu Tudoran - Mulţumesc pentru impresiile împărtăşite, ca de fiecare dată, cu multă competenţă şi plăcere, despre un oraş pe care mi-am propus de mult să-l vizitez dar, nu ştiu cum şi de ce, deocamdată nu am apucat. Îţi dau dreptate: a şti să călătoreşti e o artă. Pe care tu o stăpâneşti.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[20.08.16 11:55:20]
»

Webmaster: câteva dintre fotografiile ataşate au fost postate răsturnate. Poate le aranjaţi - ar fi păcat să nu poată fi văzute aşa cum trebuie.

webmaster
[20.08.16 12:01:06]
»

@Carmen Ion - pozele au fost repoziţionate. Mulţumiri de sesizare

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[20.08.16 12:13:54]
»

@webmaster - Eu le văd tot răsturnate.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[20.08.16 12:23:40]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru aprecieri si pentru ajutor. N-am observat pozele rasturnate. Dar stii ca "la barza chioara... "

Ce-i drept la Strasbourg se ajunge mai greu caci nu exista inca low cost in directia asta. Eu am venit prin Stuttgart. Dar merita cu prisosinta o vizita, mai ales ca in apropiere sunt Colmar, Nancy, Metz.

Vacante frumoase, ca mai avem o saptamana de vara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan-Ioan
[20.08.16 16:13:10]
»

@Radu Tudoran -

”Apoi ne vom da seama că este o artă să fii turist şi să ştii să călătoreşti” Da domnule, așa mi se pare și mie de când îți citesc reviewurile și cred că sunt în asentimentul majorității AFAiștilor să ți se acorde titlul de artist emerit în domeniu. Am simțit în această a doua parte a relatărilor o oarecare lipsă de entuziasm de care voi ține seama când/dacă voi merge pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[20.08.16 16:29:40]
»

@Radu Tudoran: Un superbonus pentru o plimbare relaxantă.

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[20.08.16 19:58:56]
»

@ANILU: Multumesc mult. Eu mai am multe plimbari de povestit caci sunt mai mult pe drumuri. Iar in timpul liber calatoresc.

Sa ne plimbam sanatosi.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[20.08.16 20:13:34]
»

@Dan-Ioan: Nu-i lipsa de entuziasm. Inainte de a pleca undeva muncesc (ca majoritatea). Cand termin plimbarea nu-mi schimb bine tricoul si ma cheama iar datoria. Pozele apuc sa le vad dupa 11 noaptea sau a doua zi. Si cand review-ul il schitez noaptea se mai simt si unele suparari, frustrari. Strasbourg este un oras superb. I-am dat doar nota 9 pentru ca-s prea multi turisti

Sa ne scriem sanatosi si concediu placut in Balcic. Salutari fetelor de la receptie, deoarece au fost foarte amabile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[20.08.16 23:26:58]
»

@Radu Tudoran - Am facut exact asa cum ne-ai recomandat, ne-am plimbat agale pe stradute sau pe rau, am stat la o masuta si am baut o cafea admirand peisajele din jur, ce sa mai, ne-ai facut sa simtim din plin atmosfera de parca totul ar fi fost real.

Mi-ar placea sa pot calatori mai mult insa cum nu se poate, toate aceste povesti ne poarta peste tot pe unde te-au purtat pe tine pasii.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[21.08.16 11:36:13]
»

@Radu Tudoran: Am fost in Strasbourg acum vreo 4 ani, in vacanta pe care am petrecut-o in Muntii Padurea Neagra. "Am fost" e cam mult spus, mai bine zis, l-am bifat. Am traversat granita la Mulhouse, unde am vizitat "cel mai mare muzeu al automobilului", cum ni-l recomandase cu entuziasm o prietena, apoi ne-am indreptat spre Strasbourg, unde estimam sa ajungem la ora pranzului, sa mancam si apoi sa ne plimbam un pic.

Din cauza unui accident pe autostrada, a trebuit sa ne abatem pe drumuri secundare, ceea ce a fost si bine (ce sate minunate am vazut, aproape fiecare vegheat de cate o cetate de pe deal; visez sa ne reintoarcem candva), si rau, caci ne-a intarziat destul de mult.

Asa ca am ajuns in Strasbourg pe la vreo 4 dupa-amiaza, rupti de foame (incercaseram sa mancam intr-unul din sate, dar fara succes, ora pranzului trecuse, iar a cinei era departe). A mai durat vreo ora cat am mancat, operatiune pe care era musai s-o bifam asa cum trebuie, copiii fiind micuti si flamanciosi la acea data. Rezulta ca am mai dat o mica raita prin zona centrala, am facut cateva poze (imi amintesc frumoasa dantelarie de piatra a catedralei, ca si felul cum se oglindeau cladirile in apa) si am plecat, caci aveam drum lung de facut spre "casa" noastra de vacanta de la Donaeuschingen.

Deci nu cred ca se pune ca AmFostAcolo, dar povestile si pozele tale m-au convins ca trebuie sa ma duc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[21.08.16 12:29:58]
»

@crismis - Sigur ca trebuie sa te duci la Strasbourg. Eu am avut sansa sa ajung de multe ori si totusi pentru review am facut doua ture consistente pentru poze noi si rememorare.

Este pacat ca nici un low-cost nu are Strasbourg-ul ca destinatie. Eu am aterizat la Stuttgart si am schimbat vreo trei trenuri. Nu m-a deranjat prea tare, ca aveam niste muzee de vizitat la Stuttgart, dar pentru un city-break este peste mana.

Vacante frumoase pe mai departe. Sunt cu ochii pe review-urile tale

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[22.08.16 09:50:37]
»

@Radu Tudoran -

Felicitari, maestre!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[26.08.16 12:57:03]
»

@elviramvio: Iti multumesc cu intarziere. Am fost izolat la miijloc de Rin, cu turisti infestati cu virusul Noro, fara semnal la internet. Sunt satul de purtat masca pe fata si manusi de latex. Al doilea cuvant al ecoului tau cred ca a fost o ironie fina si colegiala

Sa ne citim sanatosi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Dan-Ioan, elviramvio, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Strasbourg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13052606582642 sec
    ecranul dvs: 1 x 1