ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.18
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 8 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sri Lanka. Eat. Beach. Sleep. Repeat.

TIPĂREȘTE

De ce Sri Lanka?

Sri Lanka este o tara insulara, aflata in Oceanul Indian, avand vecini celebri precum India si Maldive. Limba oficiala este sinhaleza iar ca religie, populatia este majoritar budista. Pana in anul 1972 cand Sri Lanka devine republica, aceasta se numea Ceylon, denumire data de catre englezi, Sri Lanka fiind pe rand colonie olandeza, portugheza si apoi engleza. In 1948 a obtinut independenta din partea Marii Britanii. Am citit ca acum Sri Lanka este a 4 a cea mai mare tara producatoare de ceai din lume, insa, se pare ca initial era o mare producatoare de cafea dar din cauza daunatorilor au fost distruse toate culturile si asa au trecut la ceai.

Pana in 2009, de a lungul a 26 de ani Sri Lanka a trecut printr-un razboi civil. Iar in 2004 Sri Lanka si celalate tari din Oceanul Indian, au fost lovite de tsunami, care a generat uriase pagube materiale si pierderi umane.

Cu toate acestea Sri Lanka este o tara foarte frumoasa, cu o flora si o fauna de vis. Are peste 90 de specii de mamifere (elefanti, leoparzi, ursi, maimute), peste 400 de specii de pasari si peste 80 de specii de serpi. Iar in larg, daca iesi si daca ai noroc, poti admira delfini si poate chiar si balene.

Ferigi, bambusi, palmieri, satinwood, orhidee, plantatii de ceai si altele sunt ajutate sa creasca de clima tropicala.

Din punct de vedere al temperaturilor, Sri Lanka este o destinatie in care se poate merge in orice perioada a anului, desigur, in functie de zona vizitata. Lunile cele mai potrivite pentru a vizita Sri Lanka sunt decembrie-martie, pentru coastele de sud si de vest ale tarii si lunile aprilie-septembrie pentru coastele de est si nord.

Eu am fost in perioada 23 nov-2 dec iar lucrurile au stat cam asa: la 6 si un pic dimineata rasarea soarele, temperaturile maxime ajungeau la 30 de grade, soarele apunea la 17.30, la 18.00 era intuneric bezna apoi de la 18.00 la 19.00, aproape in fiecare zi, ploua torential.

Moneda locala este rupia sri lankeza, insa cu usurinta am facut plati si in dolari si in euro, peste tot. Cursul practicat in perioada respectiva a fost de 200 rupii la 1 euro. Cand schimbam 100 de euro ma simteam bogata! Nu a incercat nimeni sa ne ofere un curs mai mic, daca le spuneai fie la magazin sau la restaurant ca de la casa de schimb obtineai x rupii atat iti ofereau si ei.

Cand m-am hotarat sa-mi iau biletul de avion pentru Colombo, nu stiam mai nimic despre Sri Lanka. Insa, dupa 2 zile de stat acolo deja imi doream sa revin! Recunosc, nu a fost ideea mea. Prietenele care au organizat vacanta au mai fost si in martie anul acesta si la fel ca si mine si-au dorit sa revina. Si cum mie imi place ca in fiecare iarna sa-mi incarc bateriile undeva la caldura, am zis de ce nu. De ce imi doresc sa merg din nou? Pentru ca spre deosebire de alte vacante in care am fost activa si am ales sa vizitez si sa ma plimb mult, aici a fost mai mult pe relaxare. Pot spune ca locatia in care am fost, Bentota, este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut si asta pentru ca mi-am acordat timp s-o admir. In general merg in destinatii in care sunt multe lucruri de facut/vizitat. Nu ca in Sri Lanka nu ar fi, insa de data aceasta fiind si destul de scurta sederea pentru o destinatie indepartata (doar o saptamana) am preferat sa ma relaxez, sa admir plaja, sa studiez oamenii, veveritele si varanii cu care ne intalneam la tot pasul, sa ma minunez de bananierii si de palmierii din curtea vilei unde am fost cazati.

Drumul

Biletul l-am achizitionat fix cu 2 luni inainte, costul acestuia la Qatar Airways fiind de 500 euro. Dar sunt mai multe companii care zboara in aceasta destinatie. Primul segment de drum a durat 4.5 ore, a urmat o escala obositoare de 4 ore, in Doha si inca un segment de zbor de inca 4.5 ore pana la Colombo. Intre o masa si un pui de somn, respectiv un film, nici nu stiu cand a trecut timpul. Plus ca pe drumul de intoarcere, pe segmental Colombo-Doha am avut acces la internet: o ora gratis sau 10 dolari pe intreaga durata a zborului. In aeroport la Doha, pentru ca imi descarcasem aplicatia de la Qatar, m-am putut plimba linistita, urma sa ma anunte ea cand se deschidea bordingul.

Apropos de internet, pentru ca cea mai mare parte a timpului am petrecut-o la vila, ne-am bucurat de wifi-ul de aici. Insa, pentru cine doreste sa fie conectat mereu la internet, are nevoie sa-si achizitioneze un sim local.

Check-in-ul l-am facut online, in interiorul celor 48h inainte de zbor, asa cum cere compania aeriana. Totusi, la aeroport a trebuit sa trec pe la check-in pentru a preda bagajul de cala. Am avut, in pretul biletului, bagaj de cala de 20 kg si unul de 10 kg de luat la bord. Nu a fost nevoie de atatea kg, pentru ca fiind o destinatie calda, tinutele au fost mai putine si mai usoare. Iar pentru avion am preferat un rucsac in care mi-am pus diverse, de care am costatat eu de-a lungul timpului ca am nevoie la zboruri lungi: servetele umede, periuta si pasta de dinti, un tricou de schimb in cazul in care simteam nevoia, cateva obiecte vestimentare pentru cele 30 de grade care ma asteptau in Sri Lanka. O sa va intrebati de ce, avand in vedere ca aveam un trolley cu 20 kg de haine la cala. Pentru ca mi s-a mai intamplat sa mi se rataceasca bagajul de cala si sa ma trezesc la 35 de grade in ghete si blugi! Mai multe sfaturi de calatorit cu avionul aici.

La aeroport am fost supusa unui tir de intrebari: cand va intoarceti, de viza v-ati ocupat, pasaportul este valabil? Totul ok si aici. De viza urma sa ma ocup cand aterizam pe Aeroportul International Bandaranaike din Colombo. Cand calatoriti, mai ales in destinatii mai indeparate, studiati si site-ul MAE pentru recomandari privid tara respectiva. Pe zborul de dus, al doilea segment, am primit si formularul pentru viza. Este nevoie sa-l completati in vederea obtinerii vizei in aeroport, la aterizare. Aceasta poate fi obtinuta si online cu putin timp inainte de plecare. Accesati aici. Am platit 40 de dolari pentru viza.

Aplicatia m-a anuntat si de la ce banda sa-mi ridic bagajul.

De la aeroport am fost preluata de un sofer, prietenii care deja erau acolo mi-au organizat transportul. Costul acestuia a fost de aproape 50 de dolari. La intoarcere, pentru ca toata gasca a plecat in aceiasi zi inapoi, costul l-am impartit. Oricum, daca ajugeti acolo, dati un semn, va pun in legatura. Costul este mult mai redus decat daca este organizat de vila/resortul unde urmeaza sa va cazati. Si desigur, mult mai scump decat trenul, daca doriti sa alegeti aceasta varianta.

Drumul a durat undeva la 2.5-3h, pe o ploaie torentiala si un trafic de cosmar, desi distanta intre Colombo si Bentota este de 106 km!!! Ori de cate ori ajung in Asia, apreciez traficul de acasa. Deci prima impresie a fost dezamagitoare… fiind fosta colonie englezeasca, desigur se circula ca in Marea Britanie, pe partea stranga a drumului si volanul este pe dreapta. Atat de deruntat incat, zi de zi cand traversam strada ca sa ajungem la plaja, pana treceam de prima jumatate deja uitam in care parte sa ne uitam!

Destinatia si cazarea

Bentota este o localitate in sud vestul insulei, in districtul Galle. Este o destinatie pentru sporturi acvatice si deasemenea, este cunoscuta pentru o arta antica de vindecare, Ayurveda. Are o plaja lunga de nisip, tocmai buna de plimbat.

Intr-un final, undeva in jurul orelor 19.00-20.00 am ajuns la cazare, Vila Amal. Camere spatioase, costul camerei fiind de 80 de dolari/dubla, cu mic dejun inclus. Vila este de o parte si de cealalta a strazii. Noi am ales partea linistita, cea cu piscina. Pentru plaja trebuia doar sa traversam strada, treceam prin curtea celalaltei vile, apoi traversam calea ferata si ne bucuram de ocean! Cu siguranta sunt cazari si mai ieftine, am intalnit persoane care merg in fiecare an in vacanta acolo si ne-au spus de niste preturi derizorii. Dar, normal ca sunt si cazari mai scumpe, fiind destule resorturi pe plaja. Insa, pentru noi vila aceasta a fost perfecta. Iar personalul si serviciile au fost ireprosabile. Va veti delecta cu pozele.

Programul zilei era cam asa: trezit la 6 dimineata, o data cu primele raze de soare, servit cafeaua, bucurat de soare pana la 8 cand serveam micul dejun. Apoi ne imparteam: o parte alegeau sa ramana la pisicina, o parte intrau la masaje/tratamente la spa-ul pe care-l aveam in curtea vilei, o parte traversa strada la plaja. La 17.30 apunea soarele, de la 18 la 19 ne ascundeam de ploaie apoi mergeam la masa. Pretul unui masaj corporal de o ora era de 30 de dolari.

Luni am ales sa vizitam piata locala: Monday Market, o piata pitoreasca si gustoasa. Ne-am facut plinul cu fructe exotice. Iar seara am mers la templu. Nu uitati, purtati tinute decente si foarte important, in Sri Lanka, nu aveti voie sa va pozati cu spatele la Buddha.

Marti am fost intr-un River Safari de 3 ore, pe apele raului Bentota, printre mangrove. Am platit 2.5 euro/persoana si am vazut varani, iguane, baby crocodili, lilieci si ceva pasari.

Joi am inchiriat o masina de 8+1, cu sofer, si am plecat spre plantatiile de ceai si spre cascada Nuwara Eliya pe care urma s-o vedem din tren. Ca se spune ca nu ai fost in Sri Lanka daca nu te-ai plimbat cu trenul! Doar ca socoteala de acasa nu s-a mai potrivit cu cea din targ din cauza aglomeratiei de pe drum si a serpentinelor. Chiar daca cel mai indepartat punct unde trebuia sa ajungem era doar la 215 km si noi am pornit de la 5 dimineata de la vila, am ajuns la Cascada Ramboda dupa 4.5h!!! Nu a mai contat pentru ca privelistea a fost takebreathing! Am baut o cafea repede, am facut cateva poze (cateva mai multe…) si am pornit catre Dambro Labookellie Tea Plantation, o fabrica unde este prelucrat ceaiul. Ni s-a explicat procesul prin care se obtine ceaiul negru, ceaiul verde si ceaiul alb. Dupa ce am servit si noi cate un ceai am pornit in graba spre gara locala ca sa nu pierdem trenul, urmand ca o parte din drumul de intoarcere spre vila sa-l facem cu trenul apoi sa ne preia soferul. Doar ca ajungi la gara, desi noi eram nehotarati daca sa ne luam bilete la clasa 1 a sau a 2 a cand am ajuns am aflat cu stupoare ca oricum nu mai erau bilete disponibile decat la clasa a 2 a si acelea in picioare! O data ajunsi pe peron, spre surprinderea noastra acesta era plin de turisti, care, la Cum am aflat ca trenul are 20 de minute intarziere, cum am sunat soferul sa se intoarca sa ne ia. Si asa am ratat si cascada Nuwara Eliya pe drumul de intoarcere ne-am oprit sa admiram plantatiile de ceai si orezariile. Dupa inca o oprire pentru a servi masa am ajuns in jurul orelor 21 inapoi la cazare. Costul masinii a fost de 23 mii de rupii impartiti la 5 persoane.

Asa ca dupa aceasta experienta am decis ca restul vacantei ni-l vom petrece la plaja.

Sigur, sunt mult mai multe lucruri de vazut si facut in Sri Lanka: de mers in safari, de mers la orfelinatul de elefanti Pinnawala, de vizitat Sigiriya, un loc sacru pentru locuitorii Sri Lankai, cu o fortareata - monument UNESCO in varful stancii, de vazut broastele testoate de la Kosgoda Turtle Hatchery si multe, multe altele… Si acesta este un motiv pentru care vreau sa ma intorc in Sri Lanka.

Cine nu are o familie in Sri Lanka, sa-si ia!

Prietenele noastre care au mai fost si in martie tot in Bentota, l-au cunoscut pe Sabu, un sofer de tuk-tuk. Tuk-tuk-ul este mijlocul de transport principal aici. Povestea lui de viata, modestia si disponibilitatea le-au impresionat pe fete asa ca acestea au decis sa-l sustina lunar cu o suma de bani cu care Sabu sa-si achite ratele la tuc-tuc, principalul mijloc de venit si de sustinere a intregii familii. Drept urmare acum a fost ghidul nostru, a fost la dispozitia noastra, ne-a organizat excursiile, transportul de la si spre aeroport si ne-a dus la shopping obtinand pentru noi cele mai bune preturi si oferte. Mai mult decat atat in ultima seara a vacantei ne-a invitat pe toti la cina, la familia lui, unde am avut ocazia sa-i cunoastem sotia, o gospodina desavarsita si cei 2 copii. A fost o masa delicioasa, cea mai buna din toata vacanta!

Daca vreodata ajungeti acolo nu ezitati sa-mi scrieti sa va dau numarul lui de telefon. Vacanta voastra va fi mult mai frumoasa!

Ca tot a venit vorba de mancare, desigur ca aceasta are influente de la vecinii din India, deci cine este iubitor de mancare picanta, la fix. Cine nu, are la dispozitie peste proaspat si fructe de mare. Cele mai intalnite feluri de mancare sunt orezul cu curry si taieteii din orez. Noi am incercat, ca si restaurante, desigur restaurantul de la Amal Villa, apoi un restaurant cu specific indian, Bollywood Masala, de vreo doua ori am fost la Malli's, si intr-o alta seara am incercat un alt indian, Dhabba, insa nu la fel de bun ca primul. In fata la Malli's este statie de tren, asa ca nu va speriati daca in timp ce mancati va treziti cu trenul la geam! Trebuie sa incercati si mic dejunul sri lankez, precum si desertul watalappam, un fel de crema de zahar ars din nuca de cocos. Si trebuie sa beti bananalassi sau mangolassi. Lassi este un mix de iaurt cu apa si condimeste sau fructe, in functie de dorinta, desigur, daca-l vrei sarat sau dulce.

Pentru cine ajunge acolo, sper sa se bucure la fel de tare ca mine de destinatie! m

Mai multe poze pe www.loredanaflorea.ro


[fb]
---
Trimis de floredana in 08.01.19 12:27:24
Validat / Publicat: 08.01.19 13:09:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: THAILANDA

VIZUALIZĂRI: 3480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (floredana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Ramboda Fall - Sri Lanka
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.01.19 14:04:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[09.01.19 08:29:38]
»

@floredana: Exotică vacanță ai avut. Felicitări!

Foarte bine ai prezentat destinația, un Minighid pentru cei ce vor să ajungă în Sri Lanka.

Ai scris toate informațiile necesare, de la starea vremii și perioada favorabilă, zboruri, transport, aglomerație, flora și faună, la cazare și mâncare.

Și doar 1000 de dolari? Așa ai scris în caseta tehnică.

Te mai așteptăm și cu alte impresii din vacanțele tale, le descrii tare frumos.

Să ai un an nou plin de bucurii și călătorii!

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
floredanaAUTOR REVIEW
[09.01.19 11:00:55]
»

@ANILU: Hello! Ma bucur de aprecieri, multumesc!

Da, cheltuiala nu a fost mare pentru ca Sri Lanka este o destinatie ieftina. Zborul a fost 500, partea mea de cazare a fost 320 de dolari (si aceasta este una destul de scumpa pentru Bentota, sunt cazari care pornesc de la 10-15 dolari/noapte. Si mai scumpe, desigur, depinde de ce doreste fiecare). Iar restul i-am cheltuit pe mancare si transport. Poate am mai cheltuit vreo 200 pe suveniruri si ceva prostioare dar acestea nu intra la musai.

roth
[09.01.19 22:53:32]
»

Buna, incep cu un sir de laude sau unul de intrebari?

Noroc cu @ANILU, care draguta de ea te-a laudat pentru articol fara sa intuiasca ca eu il voi devora la propriu si voi face o lista lunga de intrebari... De ce? pai AMR 26 de zile si sunt acolo.

fiindca unele dintre ele sunt de interes larg o sa le pun aici, altele o sa pe pun cu PM

1 poti inchiria masina cu sofer pentru mai multe zile, noi facem un circuit si as avea nevoie de asa ceva.

2 dupa lasarea seri sa inteleg ca nu ai ce face decat sa stai la locatie?

3 cum a fost cu tintarii, daca a-ti avut nevoie de ceva protectie

4 te rog da-mi si mie aici sau cu PM tel lui Sabu, vom sta 2 zile langa Galle si o sa am nevoie de serviciile lui, si ajutoarele lui, noi suntem 6

5 de la agentia/soferul care a venit la aeroport ai un telefon, sau cum putem sa il contactam

6 ai idee ce inseamna sim cu nr local ca si cost?

Multumesc anticipat, asa multe intrebari nu am pus la un singur rw de cand sunt eu pe AFA

PS

Vii la Herculane?, daca da atunci o sa povestim, deja voi avea si eu experienta mea.

vacante minunate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
floredanaAUTOR REVIEW
[10.01.19 10:13:28]
»

@roth:

Buna! Ma bucur tare ca articolul meu ajuta!

Raspund aici la o parte si revin si cu mesaj cu restul.

Pentru punctele 1,4 si 5: le poti rezolva pe toate cu ajutorul lui Sabu. Atat pentru drumul de la aeroport ne-a rezolvat el, cat si pentru excursii. Iti pun in privat telefonul lui, se descurca foarte bine in engleza.

2. Noi am fost cam extra sezon dar fix cand plecam noi incepeau petrecerile seara pe plaja. Deci sigur acum lucrurile vor sta altfel. Plus ca noi ne trezeam foarte devreme deci oricum ar fi fost nu am fi rezistat f tarziu in noapte.

3. Da, daca am omis chestia cu tantarii f bine ca ai intrebat. Sunt horror! Ne-am luat de acasa autan, dar desigur ca sunt acolo multe solutii. La cazare erau aprinsa peste tot betisoare, in camera erau aparate si aveam la dispozitie si o crema anti dar si cu protectie solara. Dimineata si seara era mai rau.

6. Nu, chiar nu stiu. Dar am avut un amic care a fost fix in aceiasi perioada insa in alta zona si mi-a spus ca a fost foarte foarte ieftin.

Nu stiu cu Heculane, inca ma gandesc. Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii, cu mare drag! Daca nu ne mai auzim/vedem vacanta placuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Tea78
[19.01.19 12:15:23]
»

@floredana: buna, imi dai te rog datele soferlui de tuk tuk? Ne am planificat un concediu un Sri Lanka un aprilie si avem nevoie de o pers. De contact. Multumec frumos

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, floredana, roth, Tea78
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sri Lanka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0817079544067 sec
    ecranul dvs: 1 x 1