ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Sorrento, patria lămâilor și a lichiorului limoncello

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cu Sorrento te întâlnești prima oară odată ce te-ai hotărât să abordezi Costiera Amalfitana dinspre acesta, și nu de la celălalt capăt, Salerno. Am stat în Sorrento două seri și două dimineți, e drept nu prea mult, dar destul încât să-mi fac idee despre această rampă de lansare către Coasta Amalfi. Nu mai spun că am citit că orașul este folosit de mulți turiști drept bază de explorare a coastei, făcând practic naveta din Sorrento spre/dinspre alte stațiuni, dar beneficiind de prețuri mai prietenoase. Mie, personal, nu mi s-a părut o idee tocmai potrivită pentru noi, dar fiecare judecă în felul său, în funcție de dorință, putință, conjunctură, etc.

    Despre Sorrento nu am decât cuvinte de laudă, fiindcă, deși nu-i un oraș prea mare, dispune de tot ce ar vrea un turist pretențios sau mai puțin pretențios. Chiar dacă Sorrento, geografic vorbind, nu face parte din Coasta Amalfi, ci se află în peninsula Sorrentină, cu fața la golful Napoli, de cele mai multe ori este asimilat cu zona Amalfi, ceea nu face decât să-i sporescă farmecul. Este situat la 50 km de Napoli și stă superb așezat în vârful unor stânci albe, foarte abrupte, de unde priveliștea către Golful Napoli și Vezuviu îți ia ochii.

    Comparativ cu alte localități de pe Coasta Amalfi, Sorrento este chiar măricel, cu cei aproximativ 18.000 de locuitori ai săi, un centru istoric de seamă și cu o sumedenie de magazinașe de ceramică (specifică întregii coaste), lucruri realizate manual din dantelă, suvenire obținute din lămâi sau obiecte din lemn ornamentate prin intarsie (un fel de încrustare).

    Sorrento este faimos, așa cum reiese din titlu, pentru livezile de lămâi (și portocali), sincer nu văzusem niciodată atâția pomi fructiferi în plantații serioase, pentru produsele obținute pe bază de lămâi, cel mai vestit dintre acestea fiind limoncello, un digestiv tip lichior care are 25-35 grade concentrație de alcool. De fapt, limoncello di Sorrento, este un brand extrem de cunoscut, așa că nu voi insista. Fiind simbolul zonei, lămâia este prezentă în aproape orice, de la bomboane cu lămâie, ciocolata cu lămâie, prăjituri cu lămâie, la magneți în formă de lămâie sau reprezentând acest fruct, săpunuri în forma de lămâie cu miros de lămâie, înghețată cu lămâie etc. De asemenea, zona este cunoscută și pentru viile de aici și, evident, pentru vinurile obținute.

    Firește că Sorrento are niște rădăcini foarte vechi, fiind întemeiat în antichitate, pe vremea grecilor, dar romanii au avut influența cea mai mare asupra orașului, căruia îi spuneau Surrentum. Era cunoscut drept Tărâmul Sirenelor, datorită acestor ființe fabuloase care, pare-se, că ademeneau muritorii pe aceste meleaguri însorite ale Mării Tireniene

    Romanii au realizat frumusețea și potențialul zonei, construind vile luxoase pentru patricieni și familiile lor de vază. Și în Evul Mediu a continuat să suscite interesul familiilor de nobili ce și-au ridicat proprietăți de seamă în zonă, iar în perioada de expansiune a Imperiului Otoman, chiar și turcii au pus ochii, invadând vremelnic ținutul.

    Plimbarea noastră a pornit de la cazarea noastră, B&B Caruso - vezi impresii, de pe Corso Italia, principala stradă din Sorrrento, spre centrul istoric al orașului, admirând prăvăliile cu produse specifice obținute din lămâi, expuse pe tarabe, în fața acestora. Se merge pe lângă ziduri vechi, ridicate din rocă vulcanică provenind de la „vecinul” Vezuviu, am trecut pe lângă biserica în stil baroc Santa Maria del Carmine.

    Apoi, am dat în Piazza Tasso, intrând în aria pietonală, din care ne salută statuia lui Torquato Tasso, poetul vestit al Renașterii, ce s-a născut la Sorrento, devenind cel mai cunoscut fiu al orașului. Vrând să ajungem la mare, să dăm ochii cu imensitatea albastră, dăm în Piazza Sant'Antonino în care este amplasat monumentul dedicat acestui sfânt care este celebrat pe data de 14 februarie, practic ziua orașului Sorrento. Întâmplător, în seara zilei de 14 februarie ne-am nimerit în Sorrento în ultima seară a minivacanței, la întoarcerea din Amalfi și era o atmosferă grozavă de sărbătoare cu un fel de târg, încununată cu un foc măreț de artificii.

    Seara se lăsa peste oraș, iar noi, mânați de curiozitate, nici prin cap nu ne trecea să renunțăm, dimpotrivă, aveam o mare poftă de explorat, chiar dacă lumina nu ne ajuta prea mult.

    În vecinătatea pieței Sant'Antonino se află primăria din Sorrento dar şi o instituţie de învăţământ, (Conservatorio di SM delle Grazie), găzduită de o clădire veche, gen palat, dar și basilica di Sant'Antonino, după numele protectorului urbei. Apoi, am luat-o pe Via Luigi de Maio care ne-a scos în scurt în Parcul Villa Comunale de unde ne-am dat seama că panorama e foarte frumoasă, pe loc hotărându-ne că trebuia să ne întoarcem dimineață pe lumină s-o admirăm. Zis și făcut! Punctul acesta de belvedere ne-a dezvăluit imagini minunate cu portul Marina Piccola, hotelul luxos Excelsior Vittoria, plaja publică. Parcul Villa Comunale, o oază mică de verdeață, este decorat cu câteva statui din bronz și din acesta se poate coborîcu liftul public, contra sumei de un euro, la plajă.

    Alături se află Convento di San Francesco, vechi lăcaș împreună cu Chiostro di San Francesco, adică o curte interioară mărginită pe toate laturile de un portic acoperit, loc de plimbare, repaus și meditație. Foarte frumos acest claustru construit în secolul XIII, cu cele ale sale paisprezece arcade gotice!

    Tot dimineața, văzând cât este de frumoasă priveliștea către mare, din parc am luat-o și în celălalt sens dând de hotelul Imperial Tramontano, hotelul Bellevue Syrene, aflate pe stâncă, deasupra ]b]plajei Leonelli, primul fiind preferatul scriitorul norvegian Henrik Ibsen. Apropos de plaje, deşi este un oraş situat pe malul mării, Sorrento are doar câteva plaje, toate cu pietriş, sau suspendate pe nişte pontoane, destul de înghesuite, Marina Picola şi Marina Grande Beach fiind cele mai cunoscute. O băncuţă de ceramică atrage toate privirile în faţa hotelului Syrene, parcă te invită să iei o pauză să-ţi tragi sufletul cu ochii pe mare, dar noi nu ne permiteam nicio zăbovire. Se spune că hotelul a apărut pe rămășițele unei vile maiestuoase, o casă destinată înaltei aristocrații romane, printre care însuși împăratul Augustus.

    Pe urmă am intrat în Piazza della Vittoria, o micuţă deschidere verde, un parc în minatură. De acolo, ne-am lansat pe niște ulicioare strâmte vecine în jos cu marea, de unde am ajuns în vecinătatea Marina Grande (portul vechi) , într-un alt punct de belvedere de unde se surprind vederi uluitoare. Marina Grande este un sat pescăresc ce păstrează încă aroma vechilor tradiții ce se împletesc încântător de armonios cu briza mării. Casele mici, fermecătoare spânzurate pe stânci, bărcile tradiționale și restaurantele așezate în port, fără a-i modifica alura sa inițială de sat de pescuit, îl fac pe turist să admire cu nesaț imaginile ce i se întind în fața ochilor.

    Pe seama dimineții lăsaserăm și Valonne dei Mullini (valea morii) , o despicătură adâncă formată după o erupție vulcanică în urmă cu 35.000 de ani în care zac ruinele unei mori sau „hăul” ce ducea până la mare și se căsca în fața noastră, ce putea fi admirat de pe un pod dinspre Piazza Tasso.

    Catedrala orașului - Cattedrale dei Santi Filippo e Giacomo (duomo) - fusese ochită de cu seara și vizitată scurt exact după o slujbă de la care lumea plecase rânduri-rânduri, iar noi am constatat că lăcașul în sine este mic și modest, lucru uimitor pentru un asemenea dom.

    Un punct de mare interes în Sorrento îl reprezintă gara, capătul de linie al trenului Circumvesuviana ce leagă orașul de Napoli trecând pe lângă Pompei, Vezuviu sau Ercolano (Herculaneum antic). Din fața gării unde, la fel, este capăt de linie, se pot lua autobuzele SITA Sud către Coasta Amalfi, din ce am văzut, compania de autobuze deținând un mare garaj. De asemenea, într-o parte a gării se află un birou de informații turistice de unde se pot lua hărți, pliante și alte material utile, precum și magazinașe de unde se pot cumpăra bilete de autobuz.

    De asemenea, în aceeași notă, portul are o mare însemnătate pentru Sorrento și turiștii săi fiindcă asigură legătura maritimă atât cu partea continentală: Napoli sau Coasta Amalfi, cât și cu insulele din apropiere: Capri, Ischia, Procida, alte destinații turistice de top din zonă. Asta nu face decât să confirme o dată în plus că Sorrento reprezintă o poartă sigură de intrare în Costiera Amalfitana, atât pe apă cât și pe uscat, dacă nu cumva este ales el însuși ca locație de vacanță.

    De-a lungul anilor, Sorrento a fost destinația preferată a unor personalități de seamă ale culturii europene precum: Lord Byron, John Keats, Goethe, Dickens, Wagner, Ibsen și Nietzsche.

    În concluzie, pot să spun că Sorrento cel popular ne-a intrat imediat pe sub piele, blândețea prețurilor, frumusețea peisajelor, ospitalitatea localnicilor n-au făcut decât ca, după prima seară petrecută în oraș, să ne dorim să ne întoarcem cu plăcere la finalul minivacanței. Că am nimerit noi în plină sărbătoare a orașului pe 14 februarie, când toată urbea era un furnicar care fierbea, este altă poveste, una cu un final fericit.

     

    Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 29.04.20 18:47:17
    Validat / Publicat: 29.04.20 22:00:36
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Sicilia, Roma, Pisa, Cinque Terre

    VIZUALIZĂRI: 5730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 O privire spre Marina Grande
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [29.04.20 19:27:38]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmaster
    [29.04.20 22:10:11]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mishu
    [29.04.20 22:13:19]
    »

    @irinad: E o vorba care spune: “Când viața îți oferă lămâi, tu fa limonada!” Tu nu ne-ai oferit limonada ci limoncello, și ne-ai plimbat prin niște locuri la care îndrăznim deocamdată doar sa visam, am visat frumos, ne-am imaginat ca ne întâlnim cu personalitățile vremurilor trecute, și am admirat soarele Dis de dimineața. Minunat, felicitări, votat cu mare drag. ​​

    ​​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [30.04.20 06:24:57]
    »

    @webmaster&@webmasterX: Mulţumesc foarte mult!  

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.04.20 08:01:51]
    »

    @mishu: Păi, eu am vrut să arăt că Sorrento ne poate oferi tot felul de produse obţinute din lămâi şi, ce-i drept, ar fi minunată o limonadă cu care să-mi încep o zi concentrată la serviciu, aşa cum se prefigurează cea de astăzi pentru mine. Şi, diseară, la întoacerea acasă, delectarea cu un limoncello după o masă uşoară ar încununa o zi apăsătoare. Hai, că m-ai făcut să ţes un plan bunicel, mulţumesc pentru idee!

    Oricum, Sorrento rămâne un oraş frumos, ​dichisit şi la mare căutare printre turiştii ce vor să ajungă pe Coasta Amalfi şi eu îl recomand pentru toate atuurile sale!

    O zi frumoasă îţi doresc! ​

    crismisPHONE
    [30.04.20 09:22:29]
    »

    @irinad: He-he, e un avantaj și în a te trezi târziu, câteodată! Acela de a nimeri SB-ul pentru un articol cald și sprinten, cu parfum de limoncello!...

    Și, desigur, să te plimbi de mână cu @irinad pe străduțele înguste din centrul vechi al orașului, să admiri plajele și porturile de la înălțime! Ce de amintiri!... Mulțam frumos! Hai, că pare un pic mai acceptabilă perspectiva ​asta sumbră, cu atâtea călătorii anulate și atâtea vise amânate!...  

    Dan&EmaPHONE
    [30.04.20 09:56:11]
    »

    Superb ghid despre o zona de vis. ​​​​

    ca ai amintit de Limoncello si toate cele cu lamaie​​

    ​​

     Fiind simbolul zonei, lămâia este prezentă în aproape orice

    te intreb daca exista si medicamente cu lamaie sau cu limoncello ???? ca azi m-am trezit cu o durere in gat dupa o bere rece cosumata aseara. ​​​​

    Daca as fi amestecat mai multe bauturi sau as fi depasit niste cantitati de alcool (care la mine nu trebuie sa fie mari), atunci treceam pur su simplu la limoncello... pur. ​​​​

    Superb articolul! Numai bine! ????

    irinadPHONEAUTOR REVIEW
    [30.04.20 10:39:50]
    »

    @crismis: Mulțumesc frumos Cristina pentru cuvintele frumoase! Știu că Sorrento îți este drag și ție și cred că multora le este pe plac orașul lămâilor!  

    Mă gândesc că ți-am stârnit amintiri plăcute legate de Sorrento și când ți se umple sufletul de bucurie începi să speri și la vremuri mai bune, chit că ele sunt încă departe! Dar,  nimic nu mă împiedică să visez si asta îmi dă un tonus mai ​bun zilele acestea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadPHONEAUTOR REVIEW
    [30.04.20 11:18:06]
    »

    @Dan&Ema: Mulțumesc, da, Sorrento face parte dintr-un ținut de vis, de aici începe una dintre cele mai titrate destinații turistice a Italiei.

    te intreb daca exista si medicamente cu lamaie sau cu limoncello

    He, he, he, bună întrebare! Știi ca există multe drajeuri "de gât"​care au aromă de lămâie (nu și de limoncello), probabil că se găsesc și pe la ei prin farmacii., însă n-am fost pusă în situația să aflu (din fericire).

    Dane, nu aveam cum să nu menționez lămâile, acestea fiind un simbol de netăgăduit al zonei, dar nu singurul!

    Mă bucur că ți-a plăcut articolul meu. Numai bine și multă sănătate! ​​

    alinafulg
    [30.04.20 15:05:16]
    »

    Superb articolul, despre o zonă superbă cu peisaje de vis. Pozele sunt minunate. Felicitări!

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.04.20 18:21:41]
    »

    @alinafulg:  Mulţumesc frumos pentru ecou, vizită, aprecieri, îmi pare bine că ţi-au fost pe plac fotografiile şi articolul! Cât despre zonă, nu am decât cuvinte de laudă, fiind una binecunoscută pentru frumuseţea ei. Toate cele bune!

    marykaPHONE
    [30.04.20 19:13:01]
    »

    Scuze că scriu așa târziu, dar abia acum am ajuns acasă de la serviciu, deși articolul l-am citit încă de dimineață.

    Pozele superbe mi-au dat "îndemn"la muncă, dar mai ales pentru visare... precum și o rază de speranță! Căci trebuie să sperăm, să visăm în continuare!!!

    Parcă simt și acum parfumul săpunului fin de lămâie și gustul limoncelului.​

    Foarte frumos loc, iar dacă o fi să revenim sigur nu voi mai rata zona.

    Așa că atunci când va fi, experienţa voastră ne va  fi foarte utilă.

    Toate cele bune, să fim sănătoși, te pup cu drag! ????

    BOGDAN DSN
    [30.04.20 21:15:56]
    »

    @irinad: Ce amintiri frumoase mi-ai readus cu acest articol. Am stat aici timp de 7 nopți in 2014 și deseori rememorez acele zile. Poate la următoarea vizită în Sorrento aloci o zi pentru a ajunge în faimoasa insulă Capri - cu ferry faci doar vreo 30 de minute. Din punct de vedere al prețurilor, ai dreptate, în Sorrento prețurile sunt mult mai accesibile comparativ cu Amalfi, Positano etc

    Felicitări​ pentru excursie!

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.04.20 21:52:05]
    »

    @maryka: Scuze şi de la mine pentru răspunsul acesta întârziat, mă bucur că ţi-ai plăcut pozele, articolul şi că te-am făcut să simţi mirosul şi gustul de produse obţinute pe bază de lămâie. Da, foarte frumoasă zona şi ceva mai accesibilă faţă de celelalte staţiuni de pe Coastă, parcă te simţi mai în largul tău! De va fi să revenim pe-acolo şi noi vom avea în vedere o şedere în Sorrento pentru tot ceea ce oferă acesta. Ceea ce vă doresc şi vouă, sunt sigură că te va încânta orăşelul! O noapte liniştită şi multă sănătate!

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.04.20 22:07:00]
    »

    @BOGDAN DSN: Sunt încântată că ţi-am stârnit amintirile despre Sorrento (sunt sigură că au fost frumoase şi că vacanţa voastră a fost minunată, ţi-am citit articolele!). Oh, de-ai şti câte mi-am trecut pe listă pentru data viitoare, numai să vedem când o fi această dată viitoare, când s-o putea din toate punctele de vedere, mulţumesc de recomandări, voi ţine negreşit cont de ele!

    Sorrento mi-a plăcut mult fiindcă l-am simţit foarte aproape de sufletul nostru, poate şi pentru preţurile prietenoase, dar şi pentru căldura localnicilor. ​

    Mulţumesc pentru cuvinte frumoase, ecou, vizită, salutări de bine! ​

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinafulg, crismis, Dan&Ema, irinad, maryka, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sorrento:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10745596885681 sec
    ecranul dvs: 1 x 1