GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acest review informativ este dedicat mai ales tinerilor turisti
La loteria sau la ruleta vietii, acolo unde auzi crupierul exclamand, "Les jeux sont faits, rien ne va plus", nu toata lumea s-a ales cu bilele castigatoare. Putini sunt cei care-si permit sa-si petreaca un sejur in Skiathos, la un hotel cu multe stele, cum este, spre exemplu Mandraki Villages Hotel, aflat exact langa aleea ce duce spre campingul din Koukounaries. Teritorial, hotelul si campingul aproape ca se “invecineaza", ele se afla doar la 50-100 de metri de statia de autobuz nr 23, si sunt despartite de o alee de cateva sute de pasi. Dar, vai, ce diferenta mare e intre acesti doi vecini! . Aici, in acest loc, am observat poate cel mai bine, ce inseamna contrastul, adica discrepanta (crevasa) dintre lux si modestie. Un hotel superb, pentru cei cu un card supraplin in buzunar, ce sta langa un camping modest, dar util. Pentru cei care nu-si permit prea multe.
Si-atunci ce ne facem? Daca dorim cu ardoare sa vizitam o insula greceasca frumoasa, de 5 stele iar buzunarul nostru e doar de doua stele sau chiar mai putin? Ne cazam la camping.
Dupa cum va ziceam, intr-o zi m-am dus la “vanatoare de locatii ieftine”, caci, nimeni nu stie niciodata cum va sta cu banii in viitor. Skiathos este o insula destul de scumpa, e costisitor si s-ajungi pana la ea, darmite sa mai platesti si cazarea si masa. Cum insa pentru mine cazarea conteaza cel mai putin, placerea mea e sa plec dimineata de-acasa si revin spre seara, m-am obisnuit sa savurez mai ales ceea ce exista in afara locului de cazare si sunt sigur ca m-as acomoda si unor conditii ceva mai modeste. Am gasit in zona Troulos-Koukounaries, cateva vile simpatice, cu gradini frumoase si verdeata multa, la preturi accesibile, (Alissia, Dionissos, Despo) si acest camping din Koukounaries. Numitorul comun al acestor locatii dar chiar si a intregului Vest al insulei Skiathos, este excesul de vegetatie. De la cea tipica mediteraneano-africana (palmieri, cactusi, leandrii, boughenvillea, tei, maslini si pana la pomi fructiferi).
Intrarea in camping era destul de aglomerata, unii turisti veneau cu taxiul din aeroport sau portul de feribot, altii veneau cu masina proprie sau microbuzul sau cu “camping-car”-ul. Dar cei mai multi erau tineri cazati in corturi. Cand am ajuns eu, un grup maricel de japonezi tocmai parasea campingul si-si lua “bye, bye”, de la alti tineri cu care se imprietenisera in camping. Sau pe la “disco-barurile” de la Koukounairies sau Banana Beach, aflate foarte aproape.
Campigul nu e foarte mare, dar gasesti “locuri de plantat cortul” destule. La intrare, va intampina un bazin cu pestisori ornamentali si receptia, unde sta un “nene” care-ti spune preturile si alte informatii.
Exista posibilitatea de a primi un “loc de cort” sau un cort gata instalat. La intrarea in arealul campingului, e-un loc de parcare pentru masini de toate felurile. Apoi urmeaza zonele cu corturi. Undeva in mijlocul campingului e un complex de utilitati cu un grup sanitar, foarte curat (toaleta se curata tot la 3 ore), apa calda la dusuri non-stop si bucataria comuna mare, o masina de spalat haine (n-am vazut insa frigidere). Uscarea hainelor se face in mod clasic, cu sfori de intins rufe, ce le gasesti langa cortul tau. Mai exista si un mini-market si o taverna cu bar si o terasa unde poti lua masa. Intre locurile de instalare a corturilor exista cateva alei, unele acoperite cu verdeata avand forma unor galerii verzi. Totu-i verde pe-aici, e si multa umbra, atat de necesara in zilele caniculare de iulie sau august. In acest “green-camping”, odata ce-ai patruns mai adanc, te simti in plina natura. In Skiathos, se exploateaza la maximum aportul atat de generos al naturii, pentru atragerea turistilor. In camping e liniste, nu e voie sa-ti imprastii decibelii muzicali proprii sau sa asculti melodiile preferate fara casti. Peretii corturilor sunt subtiri. Nu e voie nici cu caini.
Acuma, sa nu credeti ca acest camping este unul de lux, precum era cel din Fira, din Santorini (vezi impresii), unde am ajuns in urma cu un an, in extrasezon (pana-n 15 iunie), cu piscina si sezlonguri si umbrelute in interior, iar balaceala era cuprinsa in cei 15 euro ai bungalow-ului in care am stat. Nu! Aici e-un camping mai modest, dar avand in vedere ca la cateva minute de mers, e renumita plaja Koukounaries, una dintre cele mai frumoase din Grecia, merita acest efort, de-a reduce cate ceva din confort. Si-apoi, in Skiathos, zau, e pacat sa ramai in camera sau in cort!
Curios! Campingul nu era foarte aglomerat si eram doar in miezul verii. Oare de ce? Poate datorita concurentei, a faptului ca in aceasta zona, Troulos-Koukounaries, exista multe, multe vile, in care poti sa te cazezi, la preturi moderate.
In Skiathos, aceasta insula mica, cu doar 2 sosele si 5000 de localnici in timpul verii, (cam cat are o comuna mai mare de pe la noi) si 2000 de localnici iarna (cand grecii pleaca sa lucreze pe continent sau prin lume), se respecta fiecare floare, animal, insecta, pasare sau con de brad. Si fiecare palma de iarba. Grecia e-o tara stancoasa, asadar zonele verzi, sunt aici la mare pret. Insula Skiathos mi s-a parut a fi opusul Ciprului (spre exemplu), loc in care omul a intervenit excesiv prin constructii de tot felul, in detrimentul naturii.
Preturile din camping
Se plateste “cash”, nu se accepta plata prin card.
Mai intai platesti o taxa de camping (11 euro/adult/zi, 5 euro/copil), apoi platesti locul de instalare a cortului (4 euro/zi, daca ai cortul tau sau 6 euro/zi, daca vrei sa inchiriezi un cort de-al campingului). Taxa de parcare auto e intre 7,50-9 euro/zi.
Final
Odata instalat in camping, lucru ce merge repede, n-are rost sa mai pierzi timpul, o pornesti spre plaja Koukounaries, unde gesesti de toate, si lebede care vin la mal si-ti ciugulesc din palma si iepurasi care-ti zburda printre picioare si sezlonguri cu umbrelute mai scumpe (8 euro), chiar pe plaja si mai ieftine (5 euro), sub umbra pinilor de pe plaja, si mancare si bautura si o balaceala pe cinste intr-o apa ca cristalul.
Si ce credeti, ca acolo pe plaja, mai stie cineva de unde vii? Dintr-o camera de lux, de la un hotel de 4 sau chiar 5 stele pe care ai cheltuit o mica avere sau dintr-un cort “second-hand”, pe care n-ai dat aproape nimic. In mare si pe plaja, in costum de baie, toti oamenii sunt egali. Si bucuria intalnirii cu marea natura, cu soarele, cu nisipul si cu valurile mari, e aceeasi pentru toti.
Asadar, e posibil si-un Skiathos mai ieftin
Trimis de dorgo in 12.08.17 19:33:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Halkidiki, Skopelos, Santorini, Paros, Lefkada, Zakynthos
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@dorgo: Mi se pare scumpă cazarea: 11x2 + 6 cortul închiriat + 7,50 mașina, asta înseamnă 35,50 euro pe zi
Oare in vilele din Skiathos nu găsești un studio la acest preț sau doar un pic mai mare, ca sa ai totuși baia ta?
Deși, desigur, campingurile sunt destinate în primul rând iubitorilor de natură
@Carmen Ion: Pentru un tanar, singur, care vine cu cortul in spate, nu e asa scump... plateste 11+4=15 euro/zi. Pentru doi adulti ce stau intr-un singur cort, e deja mult si incomod.
Sa stii ca n-am vazut decat tineri prin camping. Totusi e plin sezon (dupa 15 iulie), preturile sunt mai mari... nici inchirierea unei masini mici nu era ieftina in Skiathos-city si Skopelos-city... 35-40 euro/zi, daca negociai bine... in Santorini la camping Fira, la aceeasi data, platesti 25 euro/pat in niste camarute-dormitoare cu ziduri groase (important, ca acolo noaptea bate un vant rece), si stai cu mai multe persoane (dar ai macar o baie comuna in interior) sau ai un fel de corturi semicirculare cu doua paturi, (fara baie) la 20 euro sau ai un loc de cort propriu, cu 15 euro (in sezon), si 5-10 euro in extrasezon.
Si eu am avut impresia de lume putina, la acest camping, tocmai din aceasta cauza. Vilele si studiourile din Koukounaries si Troulos, sunt mai rentabile... iei sejur platit "de-acasa" cu 320-500 euro/saptamana/persoana, ai si transport inclus (poate avion) (depinde, daca prinzi promotie sau nu)... Iesi foarte ieftin.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@dorgo: Ecoul tău îmi confirmă niște observații vechi, mai precis din 1996.
Am fost pe insulă într-o excursie de o zi, cu feribotul din Volos, și când am ajuns în Skiathos am luat-o fără țintă în sus, pe dealuri, ca să admirăm peisajul. N-aveam hărți, nu știam nimic despre insulă, ne-am orientat ”după soare”...
În drum am sesizat totuși că prețurile scrise pe tăblițe la intrarea în taverne erau în lire sterline (ceea ce ne demonstra clar caracterul exclusivist al locurilor) și ni s-au părut exorbitante! Și la magazinele cu suvenire și alte alea prețurile (afișate de data aceasta în drahme) erau astronomice, comparativ cu ceea ce văzuserăm în Paralia Katerini, Nei Pori și Olympic Beach (pe vremea aceea nu aveam decât experiența Kamenei Vourla și a Rivierei Olimpului).
După vreo două ore de fâțâială pe străduțele acelea pietruite și în pantă, am coborât la o plajă - habar n-am care, îmi amintesc doar că era cu pietricele (altă ”bilă neagră” în capul meu, din nou prin comparație cu Riviera). Am făcut o baie și la câteva sute de metri distanță am observat aeroportul. Imediat ne-am gândit cât de dificil și greu de suportat pentru pasageri era aaterizarea pe o pistă ce nu putea fi decât foarte scurtă...
Apoi am luat masa de prânz la o tavernă de lângă plajă, unde, obișnuiți cum eram cu prețurile decente la mâncare și băutură de pe Rivieră, am rămas șocați de nota de plată. Și asta a fost întreaga noastră experiență în Skiathos.
Din reviewurile tale constat că lucrurile nu s-au schimbat prea mult din punctul de vedere al prețurilor. Skiathos și mai nou ”descoperita” Skopelos sunt în continuare destinații destul de scumpe. Dar priveliștile lor de vis merită probabil orice sacrificiu!
@Carmen Ion: Ai drepate, unul din cei doi ghizi romani, ne povestea ca locuitorii din Skiathos, locul de nastere al unui mare poet de-al lor, Alexandros Papadiamantis, l-au cam ignorat, au facut cam ce-am facut noi cu Brancusi. acesta a parasit insula, spunand "Skiathos e-o insula minunata, dar locuitrii ei, sunt dificili". Apoi, in lipsa de personalitati, locuitorii insulei, l-au "dezgropat si adoptat" pe poet, iar astazi bulevardul principal al capitalei poarta numele lui. Eu in Skiathos-town, am ochit o rotiserie, chiar deasupra portului vechi, cu preturile afisate. O portie de pui cu garnitura de cartofi+o Cola=8 euro.
Multumesc pentru articol, chiar vrem sa ajungem in Skiathos anul acesta, sper sa reusim. Si tot la Koukounaries am vrea.
Chiar sunt iepurasi pe acolo? Copiii mei ai fi super incantati de as aceva.
@IoanaV: Sunt iepurasi dar cand e lume multa stau mai mult in padurea de pini din spatele plajei. Vezi insa rate salbatice plutind pe un lac ce se afla langa plaja si lebede albe si negre, care s-au obisnuit cu oamenii, ele plutesc pe mare, cand aceasta e linistita, vin la mal si-ti ciugulesc din palma.
Campingul s-a inchis de 3 ani! Asta ne-a fost surpriza cand am ajuns pe insula... Desi din Skiathos town spre canping inca mai gasesti indicatoarele
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Din nou in Skiathos — scris în 08.11.24 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Skiathos, plaje faine si oras plin de viata — scris în 09.07.23 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O insula frumoasa mai ales in orasul Skiathos — scris în 09.10.22 de liviu08 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Skiatos, anul 2021 — scris în 13.09.21 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ''Izolati'' in paradis — scris în 01.12.20 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Skiathos, my love — scris în 24.06.19 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Din nou Skiathos — scris în 16.08.18 de Mihagabi din CRAIOVA - RECOMANDĂ