ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
78.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Skiathos... Impresii din sejur

TIPĂREȘTE URM de aici

Lumina sfanta din lumina!
Paste fericit! Hristos a inviat!

,,Skiathos este o destinatie turistica ce se merita pentru un sejur complet. Dintr-o mica croaziera ramai cu dorul de a reveni intr-o zi”. Aceste cuvinte au incheiat un review al meu incarcat in septembrie 2014. Articolul in cauza facea referire la croaziera de o zi - 09 august 2012 - in Skiathos. La patru ani distanta sunt gata sa revin pe insula pentru un sejur de sase nopti: 29 august - 03 septembrie. Dar conditiile aveau sa fie diferite fata de data trecuta. Sase zile si nopti in care am simtit si bune si rele.

Declar fara prea multa modestie ca nu am fost incantat la maxim de mirajul insulei. Stiam despre Skiathos ca este cea mai populara insula din grupul Sporadelor datorita frumusetilor sale naturale si a atmosferei cosmopolite care atrage un numar foarte mare de vizitatori in fiecare an. Cand rostesti cuvantul ,,Skiathos” te gandesti automat la Skiathos Town, Koukounaries Beach si lagunele Strouflias si Kvouli.

Calatoria catre destinatie a fost plina de surprize. In autocar eram prezenti turisti care aveau contracte cu doua agentii arhicunoscute pentru locatii din Kanapista, Ftelia, Agia Paraskevi, Platonias si Koukounaries. Insotitorul de grup era absent, probabil lipsa de personal, asa ca soferii l-au suplinit. Dupa un traseu obositor de 15 ore am ajuns in micul port Amaliapolis spre marea mirare deoarece in contract scria negru pe alb: imbarcare pentru Skiathos Town pe ferry-boat in portul Volos. De ce? Soferii ne-au explicat ca acesta este locul de plecare indicat. Atat! Urma sa ne imbarcam la bordul vasului ,,Queen Elisabeth”, proprietatea celebrului capitan Kostas. Mi-am dat seama ce va urma. Curand vasul s-a umplut de turisti romani, sarbi, englezi, ucrainieni, greci si altii care mergeau intr-o croaziera de o zi in Skiathos. Cine a navigat cu domnul capitan Kostas isi poate da seama ce s-a petrecut in continuare. Doua ore si jumatate de dans si voie buna in compania familiei sale si a echipajului vasului sau. Oboseala acumulata pe drum a fost rapid alungata. Eram gata revigorat cand vasul a acostat in Old Port, Skiathos Town, unde eram asteptati de reprezentantii locali Ovidiu si Diana. Sub indrumarea lor am mers pana la cheiul din New Port pentru transfer catre locatiile de cazare ale fiecaruia. In privinta mea si a prietenilor mei despre Vila Dimitris am scris un review extrem de critic, asa ca nu mai revin cu detalii (vezi impresii).

Primul lucru facut dupa cazare a fost sa ma familiarizez cu peisajul.

Kanapitsa este un mic satuc situat la 5 km distanta de Skiathos Town, intr-un mic golfulet marginit de Cape Mytikas si Cape Kanapitsa. In golfulet sunt trei plaje: Achladies, Tzaneira/Janeira si Kanapista. Ultimele doua sunt egale in dimensiuni: 200mx15 m. Obiective de vizitat nu exista in sat. Un alt capitol slab este reprezentat de lipsa localurilor de servit masa. Sunt doar cateva, dar nu le recomand.

Langa Vila Dimitris se afla Restaurantul Johnnys cu program 17:00-24:00. Am vrut intr-o seara sa cinez aici, dar nu era loc liber. Un angajat mi-a explicat ca trebuie sa fac rezervare cu 24 de ore inainte. S-a uitat peste un catalog cu programari si mi-a dat de inteles ca nu prea au locuri pana la finele sejurului meu. Acestea sunt ocupate in totalitate de turisti englezi cazati la Hotelul Kanapista Mare si Vila Louisa din apropiere. Am inteles! Englezii sunt de preferat in locul altor natiuni. Fireste. Poate din cauza buzunarului sau pe motive politice? Nu am chef sa comentez aspectele. In privinta englezilor m-am convins ce le poate pielea. Ursuzi, morocanosi si permanent intr-o stare euforica. Asta-i caracterizeaza.

Sa revenim la miezul problemei. In zona mai avem tavernele Salti Bone/Tzaneira Beach si Kanapitsa/Kanapitsa Beach, insa meniul oferit este axat mai mult pe preparate din peste, salate de fructe si legume, paste fainoase. La o distanta de aproximativ 300 m de sat, pe soseaua spre Skiathos Town, se gaseste taverna Sklithri. O bomba ecologica. Am facut imprudenta sa-i trec pragul si regret amarnic. Fete de mese murdare, clienti care scapa mancare pe jos si personal care abia mai vedea pe unde calca. Pentru o portie de calamari am platit 16 euro si erau congelati.

In rest nu prea sunt multe de spus despre Kanapitsa. Plajele Tzaneira si Kanapista sunt incapatoare, dar este bine sa ocupi loc cat mai de dimineata. Doua sezlonguri si o umbrela costa sapte euro. Am aruncat un ochi pe un opis de preturi si iata-le: 3 euro (caffe-latte), 4 euro (cafea greceasca), 5 euro (bere Mythos/500 ml), 6 euro (bere Peroni/330 ml), intre 8 euro si 11 euro (cocktail-uri din fructe), 12 euro (cocktail-uri amestec), intre 70 euro si 130 euro (sampanie la 0,75 l), 3,30 euro (bauturi racoritoare la doze de 0,30 ml), 1 euro (apa plata/0,5 l), 2 euro (soda watter/o, 5 l). Aceste preturi sunt aproximativ egale cu cele practicate la Koukounaries Beach. La celelalte plaje n-am fost si nu detin informatii.

Capitala insulei, Skiathos Town (Chora), reprezinta principala atractie pentru turisti. Construita in forma de amfiteatru, ca case vopsite in alb si acoperisuri din tigla rosie, stradute inguste pavate cu piatra care converg in marile artere (odos): Papadiamantis, Paraliakas, Karaiskaki, Periferiakas Skiathou, Miaouli.

Agentii locale ofera tur pietonal ghidat al orasului cu vizitarea principalelor cinci obiective la preturi ce variaza intre 10 euro si 15 euro. Am preferat sa nu apelez la serviciile lor. Alaturi de prieteni, in fiecare dupa amiaza, mergeam la pas prin oras chiar daca de multe ori treceam prin acelasi loc. Punctul nevralgic il reprezinta Promenada sau Odos Miaouli, artera care face legatura intre Aeroport, New Port si Old Port. Acestea din urma sunt despartite de un promontoriu sau peninsula denumita Bourtzi imbracata cu pini care asigura umbra in dupa amiezile caniculare. In timpul dominatiei venetiene acest loc a constituit baza fortaretei care i-a dat numele, de asemenea, cunoscut sub denumirea Castelul Sf. Gheorghe, dupa bisericuta care s-a aflat aici odinioara. Bourtzi a reprezentat una din cele doua bastioane de aparare ale insulei, iar astazi tot ce a mai ramas sunt ruine care au protejat fortareata si biserica. Peninsula este gazda pentru un caffe-bar la care greu gasesti un loc la orele amiezii sau seara. Tot aici se afla Muzeul Folcloric (inchis), Biblioteca Municipala si Casa Papadiamantis, de asemenea un mic muzeu cu obiecte personale ale marelui nuvelist. De asemenea, peninsula ofera o vedere larga asupra orasului.

La 300 m altitudine, pe partea dinspre New Port, se observa biserica Agios Nikolaus care ofera o panorama superba asupra intregului oras si a insulelor din jur: Tsougrias, Tsougriaki, Maragos, Arkos, Troulansi, Aspronisi. Principalul obiectiv monahal din oras este Catedrala Trion Ierarhon (Trei Ierarhi), construita la 1846, care detine un turn clopotnita foarte inalt. Este loc de pelerinaj pentru localnici si turisti.

Unde facem cumparaturi? Unde servim masa in Skiathos Town? Magazinele, restaurantele, tavernele si caffe-barurile se afla, in marea lor majoritate, de-a lungul Promenadei (Odos Miaouli). Altele sunt dispuse pe artele Papadiamantis (Centrul Comercial), Paraliakos, Karaiskaki, Periferiakas Skiathou. Sunt multe restaurante si taverne in care se gasesc specialitati grecesti, si nu numai, la preturi ce variaza intre 30 euro si 35 euro pentru doua persoane. Avem de ales intre Lihnari, Crazy Spoon, Kavouras, Kyratso sau Hellinikon, intre El Greco, Cuba, Dino, Little India, Selini Marmita sau Pernambuco.

Va recomand cu placere sa savurati cina la Dino, Kavouras, Kyratso, dar mai ales la Koziakas. Aici serviti friptura de miel sau porc direct de la rotisor. Un lamb shank la 10 euro portia/persoana in combinatie cu salata verde (3 euro) si garlic breed (3 euro) reprezinta atractia casei. Ultimele trei seri din sejur am servit cina la aceasta taverna situata pe o straduta ingusta chiar in spatele Vechiului Port. In aceasta zona gasim caffe-baruri in care poti degusta produse cofeinizate sau cocktail-uri. Sunt extrem de aglomerate dupa orele 18:00. Recomand sa mergeti la Old Port Caffe, Rock”n Roll sau Kampourelias.

Alte cafenele sunt dispuse in zona Catedralei Trei Ierarhi sau de-a lungul Centrului Comercial (Odos Papadiamantis). O cafea greceasca costa 4 euro sau 5 euro, in functie de loc, un caffe-latte doar 3,30 euro, iar cocktailul variaza dupa sortiment intre 7 euro si 9 euro. Alte preturi care mi-au sarit in ochi: 2,50 euro (vin la pahar de 150 ml), 7,50 euro (vin la pahar de 350 ml), 11 euro (vin alb la sticla de 750 ml), 12 euro (vin rose la sticla de 750 ml), 13 euro (vin rosu la sticla de 750 ml), 3 euro (bere Mythos la 500 ml), 4 euro (ouzo la 150 ml), intre 5 euro si 7 euro (Metaxa, in functie de stele, la pahar de 150 ml), intre 6,50 euro si 7,50 euro (whiski la pahar de 150 ml), 6,50 euro (vodka, gin, rom, tequila, campari, liqueurs, sampanie la pahar de 150 ml), 4 euro (sucuri naturale la pahar de 250 ml).

Turistii pot vizita si alte obiective de pe insula, in excursii organizate sau pe cont propriu. Pentru unele este necesar sa inchiriezi masina sau ATV, dar apare o mare problema: fluxul mare de cereri. Sunt multi turisti cazati sau in trecere doar. Totul merge cu programare, iar preturile nu sunt mititele: 40 euro pentru ATV/zi si 80 euro pentru masina/zi.

Unde ne putem deplasa pe insula? Plajele de pe partea sudica: Megali Ammos, Vassilias, Achladies, Tzaneira, Kanapista, Vromolimnos, Kolios, Agia Paraskevi, Platanias, Troullos, Marathi, Koukounaries, Banana, Krassa si Agia Eleni. Dintre acestea, cu exceptiile Kanapista si Tzaneira, am trecut pe la Koukounaries. Un singur cuvant: full. Turist langa turist. Alaturi de acestia intalnesti ratuste, gaste, lebede albe si negre care traiesc in laguna Strouflias. Preturile sunt asemanatoare cu cele de pe plajele Tzaneira si Kanapista.

Partea sudica beneficiaza de transport in comun. Exista o singura linie de autobuz intre Skiathos Town si Koukounaries Beach, statiile sunt numerotate de la 0 la 26, pretul unui bilet intre statiile 0-16 este de 1,60 euro, iar dincolo de statia 16 pretul este de 2 euro. Linia se desfasoara pe Odos Skiathou - Koukounaries si trece prin micile sate Ftelia, Kanapitsa, Troulos si Koukounaries, in lungime de 9,5 km. Statiile sunt urmatoarele: 0) New Port (capat linie); 1) Delta (acces catre Aeroport); 3) Supermarket Carrefour; 4) Akropolis; 5) Fteli (acces la Megali Ammos Beach); 6) Megali Ammos (acces la Megali Ammos Beach); 7) Vassilias A (acces la Vassilias Beach); 8) Vassilias B (acces la Vassilias Beach); 9) Vila Marina; 10) Achladies (acces la Achladies Beach); 11) Sklithri; 12) Kanapista (acces la plajele Tzaneira si Kanapista); 13) Vromolimnos (acces la Vromolimnos Beach; 14) Kolios A (acces la Kolios Beach); 15) Kolios B (acces la Kolios Beach); 16) Agia Paraskevi (acces la Agia Paraskevi Beach); 17) Poros (acces la Platanias Beach); 18) Cross Road - Asselinos (acces la Asselinos Beach pe partea nordica); 19) Troulos (acces la Troulos Beach); 20) OTE; 21) Skiathos Palace; 22) Mandraki; 23) Strofylia (acces la Agia Eleni Beach); 24) Agia Eleni; 25) Koukounaries Sat (acces la Banana Beach); 26) Koukounaries Beach.

Plajele de pe partea nordica: Mandraki, Asselinos, Lalaria (acces doar cu vaporasul din Skiathos Town). Agentiile locale ofera pachete atractive: croaziera in Skopelos (am fost, o sa revin cu alt review), croaziera turul insulei si excursie la manastiri. Turul insulei cuprinde vizite la plaja Lalaria, accesibila doar cu vaporasul, si la ruinele fortaretei Kastro, al doilea bastion de aparare situat la extremitatea nordica (se urca circa 20 minute pana in cel mai inalt punct). Preturile variaza intre 20 euro si 25 euro.

Excursiile la manastiri incep cu Panagia Kounistra situata langa satul Asselinos, in mijlocul unei paduri de pini. Este inchinata Sfintei Fecioare. A fost ridicata in secolul al 17-lea si detine un rol important in viata religioasa a localnicilor fiind protectoarea insulei. Pe locul unde se inalta manastirea s-a descoperit icoana facatoarea de minuni a insulei.

Turul continua ca Manastirea Evanghelistria, asezata la 5 km nord de capitala, in mijlocul unei zone cu vegetatie bogata. Lacasul dateaza de la inceputul secolului al 19-lea si reprezinta o importanta istorica pentru insula. Aici a luat nastere primul drapel grec in timpul Razboiului de Independenta. Se poate vizita muzeul manastirii (2 euro intrarea), dar si magazinul de suveniruri cu productii proprii ale calugarilor. Turul se incheie cu Biserica Agios Taxiarchis, langa Kolios, de unde se poate bea si lua apa din cel mai pur izvor al insulei si se poate admira pestisorii exotici din bazinul amenajat langa biserica. Totul pentru un pret de 15 euro.

In general atat ofera insula Skiathos pentru cei care pun piciorul aici. S-ar putea sa mai fie si altele care mi-au scapat. Sejurul meu a fost afectat in mare masura de conditiile de cazare. Asta este, ce sa-i faci. Insula merita vazuta, dar intr-un sejur nu mai mare de sase sau sapte zile. Parerea mea! Exista riscul instalarii monotoniei. Si, nu in ultimul rand, informati-va bine inainte de plecare despre conditiile de cazare.

Va multumesc pentru atentie. Numai bine.

Vacante placute pentru sezonul care bate la usa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 16.04.17 20:07:04
Validat / Publicat: 16.04.17 21:30:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Nei Pori (Vila Alex si Vila Ocean Hills); Kalamaki/Zakynthos (Vila Margarita); Golden Beach/Thassos (Hotel Emerald); Parga (Vila Two Brothers); Poros/Kefalonia (Hotel Kalypso).

VIZUALIZĂRI: 5780 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Panorama cu Peninsula Bourtzi si Insula Maragos (plan indepartat). Fotografie realizata din curtea bisericii Agios Nikolaus la 300 m altitudine.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[16.04.17 21:40:14]
»

@ovidiuyepi:

Adevarat a inviat!

Incerc sa ma amagesc cu dorul de Grecia privind si pozele, atat cat am tras cu ochiul, sunt superbe.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[16.04.17 22:17:45]
»

@elviramvio: Mai e putin timp si... start in noul sezon. Ai rabdare. Grecia ne asteapta. Nu pleaca nicaieri.

AZE
[16.04.17 23:48:37]
»

@ovidiuyepi: Adevărat ca a înviat.

Felicitări pentru articol.

Având in vedere ca in următorii ani o sa stau mai mult in jurul casei (a se traduce vizite doar in Grecia si alte locuri mai apropiate, dar destinatiile din Grecia vor fi pe primul loc) am ales ca favorit acest articol dar mi l-am si salvat pe un fisier.

Da, Grecia ne cheamă iar răspunsul nostru:vom fi prezent

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[17.04.17 07:05:40]
»

@ovidiuyepi:

Adevarat a inviat!

Vacante placute pentru sezonul care bate la usa.

Grecia ne cheama! Grecia ne asteapta acolo unde e! Adica relativ aproape de Romania si plina de romani. Pana cu doi ani in urma, nu eram tentat sa ajung in Grecia. S_a schimata cand am incercat marea cu sarea. Adica marea lor! M-a fscinat Grecia. Am ales in 2015 Thassos si a fost perfecet pentu gusturile noastre referitor la acces, plaja, taverne, apa, rasarituri de soare. Da, rasariturile!

Zielel trecute tocmai am parafat revenirea in Thassos in iulie anul acesta. Mi-e dor de Grecia!

Felicitari pentru articol! Un articol care reda si bune si rele este un articol foarte bun! Bravo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[17.04.17 09:20:57]
»

@ovidiuyepi: O prezentare bună a insulei Skiathos care pune în evidență atât lucrurile bune cât și cele mai puțin bune - felicitări! . Insula reprezintă una din destinațiile preferate de turiștii cazați în zona Riviereri Olimpului pentru excursii de o zi. Așa am ajuns și noi în Skiathos: mi-a plăcut mult zona portului, zona înaltă din preajma bisericii Agios Nikolaus, peninsula Bourtzi și peisajul natural al plajei Koukounaries.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[17.04.17 11:49:42]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[18.04.17 09:06:13]
»

@ovidiuyepi: Felicitări pentru articol.

Citind articolul tău am retrăit vacanţa mea din iulie 2015.

Îmi pare rău că nu ţi-a plăcut la maxim Skiathos, nu te-ai lăsat fermecat de mirajul insulei. Poate la asta au contribuit şi condiţiile de cazare.

Dar una peste alta ai prezentat foarte frumos insula, iar pozele sunt superbe.

Nouă ne-a plăcut foarte mult insula.

Şi mie mi-e dor de Grecia, îi simt lipsa pentru că in 2016 nu am ajuns pe litoralul grecesc, dar voi spune prezent anul acesta.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[18.04.17 09:09:43]
»

@Dan&Ema: Poate ne vedem în Thasos şi noi tot în iulie mergem. Vorbim pe PM.

O vara frumoasă.

mishu
[30.08.17 16:39:43]
»

@ovidiuyepi: A cam trecut vara, vacantele s-au cam dus, articolul tau insa este la fel de frumos, felicitari, votat cu mare drag.

calatorul
[01.10.17 00:25:46]
»

@ovidiuyepi: Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, calatorul, Dan&Ema, elviramvio, mishu, ovidiuyepi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skiathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069362878799438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1