ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2020
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JAN-2018
    DURATA: 4 zile
    Familie
    2 AD. + 1 COPII
    Raport PREȚ/CALITATE:
    EXCELENT

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Tonle Sap – lacul si ale sale locuinte lacustre

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Nu poti sa mergi in Siem Reap si sa nu ajungi pe lacul Tonle Sap (“Marele Lac”in traducere) ca sa vezi locuintele lacustre si modul de viata al oamenilor de aici. Este un lac enorm caruia nu ii vezi marginile, un fel de mare interioara alimentata de mai multe rauri printre care si Mekong. Lacul se umfla si scade in functie de conditiile meteo si de aceea oamenii care locuiesc aici au casele, scolile, templele, primaria, politia si restaurantele pentru turisti, construite pe piloni de lemn. Sunt foarte saraci. O saracie lucie domneste pe luciul apei si se reflecta in ea dimpreuna cu cerul albastru. Dar hai sa o luam cu inceputul.

    Am ajuns cu masina la un fel de dig de pamant pe care erau niste scari din lemn rudimentar construite. Cu scara coborai in barca ce iti era destinata. Ghidul ne-a cumparat bilete, costa 27 USD. Fiind noi mai multi in grup am zis sa ajutam mai multi barcagii sa-si faca rost de un banut asa ca fiecare familie a luat cate o barca desi am fi incaput mai multi intr-una singura.

    Buuun, am pornit peste apa intr-un peisaj foarte asemanator cu delta noastra. Pasari de apa zburau razant pe langa noi, copaci se iteau din apa, tufe de tot felul se reflectau in luciul albastru.

    Ma uit amuzata la barcagiul nostru care folosea un volan ruginit de BMW, gasit probabil pe la gunoi, iar in loc de carma avea o sfoara care se prelungea de la volanul lui prin toata barca pana in spate. Cu piciorul descult tragea de sfoara si tinea carma. Trebuie sa recunosc ca omul era priceput si isi cunostea bine improvizatiile ca doar el le-a facut (vezi filmul atasat).

    Dupa o vreme ajungem in zona satului lacustru. Vedem primaria, scoala si casele cocotate pe piloni din lemn. Pe prispa unei case o femeie face baie, adica toarna pe ea cu o galeata, apa scoasa din lac, se sapuneste putin si toarna alta apa. Zoaiele se scurg intre pesti, la loc de unde au venit. Pe alta prispa o mama gateste mancare pentru copii. Tot cu apa din lac. Gunoaie de tot felul plutesc pe sub casele cu pricina, sticle de plastic colorate si imputite. Un copil face caca. Ghici unde! Alti copii 3 la numar, nu mai mari de 8 ani, manuiesc o barca cu vasle in drum spre…. cine stie. Oricum aici daca nu ai o barca cat de mica, nu ai cum sa te misti. Prin urmare si cel mai mic copil stie cum functioneaza vaslele. Pe o plasa de pescar deasa odihnesc niste carcase de creveti cu tot cu creveti in ele. Sunt uscate la soare pentru a face din ele ceva chipsuri. Mirosul este… deosebit!

    Toata comunitatea traieste exclusiv din pestele prins si din turistii care le calca pragul.

    Pestele traieste datorita copacilor si tufelor din apa, intre radacinile si frunzele carora isi depune ouale in siguranta pentru ca pradatorii nu pot intra acolo. Si uite asa se face mult peste in zona.

    l-am intrebat pe ghid de ce exista o astfel de comunitate si mi-a spus ca din cauza pestelui. Ei, (comunitatea), sunt cei mai mari exportatori de peste din toata Asia. Cred ca nu sunt chiar atat de saraci precum mi s-a parut la inceput. Poate i-am judecat dupa modul de viata primitiv. De asta nu e bine sa judeci dupa aparente! Daca ei de mii de ani sunt invatati sa traiasca asa, li se pare ceva normal.

    Ghidul opreste barcile pe un soi de insulita unde se afla un templu frumos. Nimerim la o ceremonie si vedem o multime de femei chele si imbracate in robe albe. Ghidul ne spune ca sunt calugarite buddhiste. Nu am mai vazut pana acum calugarite, numai calugari, asa ca dau drumul la aparat si filmez. In templu se aude muzica. Alaturi, pe pamantul lutos si rosiatic, deasupra unui foc vesel, se pregatesc oale mari cu mancare. Se pare ca era o ceremonie de pomenire a mortilor, cam ca pe la noi, dai mancare la toata lumea. Copii in pielea goala alearga in toate partile. Le dam banuti dar din pacate nu avem nimic bun pentru ca nu ne- a spus nimeni de ei. Daca ajungeti pe acolo va rog sa pregatiti cate ceva pentru o gloata numeroasa de copii.

    Este o excursie interesanta in care vezi ca lumea este mare, diferita de ceea ce stii tu, colorata, aparent saraca, bogata spiritual, simpla si complicata in acelasi timp, o excursie care iti da o palma si iti aminteste cat de norocos esti tu si cat de fericiti sunt ei in simplitatea lor complexa.

    PS. Muzica din film este muzica de la templul calugaritelor de pe Tonle Sap

     

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip youtube


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 11.05.20 07:06:55
    Validat / Publicat: 11.05.20 10:37:13
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

    VIZUALIZĂRI: 654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 aici se lasa barcile
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    Michi
    [11.05.20 10:42:09]
    »

    @buterfly: Start vot! (pe unde umbli Mişulică?) Fluturaş, ne plimbi într-o lume necunoscută şi pe care 99% dintre noi nu avem şanse s-o vedem, şi-ţi mulţumim.

    webmasterX
    [11.05.20 10:42:27]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    mishu
    [11.05.20 10:44:17]
    »

    @buterfly: Citind articolul tau, concluzia finala

    Este o excursie interesanta in care vezi ca lumea este mare, diferita de ceea ce stii tu, colorata, aparent saraca, bogata spiritual, simpla si complicata in acelasi timp, o excursie care iti da o palma si iti aminteste cat de norocos esti tu si cat de fericiti sunt ei in simplitatea lor complexa

    spune totul, numai ca nu ne dam seama de asta. Poate ca si ei ar putea trai altfel dar nu vor pentru ca sunt fericiti asa, poate ca si noi am putea trai altfel, dar nu vrem pentru ca ne consideram fericiti asa.

    Felicitari, votat cu mare drag. ​

    Dan&EmaPHONE
    [11.05.20 13:38:38]
    »

    Am vazut un reportaj cu satele astea lacustre. Ei din asta traiesc. Se multumesc cu putin.  

     Daca ei de mii de ani sunt invatati sa traiasca asa, li se pare ceva normal.

    Asa este. In acele comunitati au dezvoltat si scoala, si templele, acolo "pe apa". ​​

    O viata grea ​​purtata in mizerie.

    ​​Real life! ​​

    Felicitari pentru relatare! Numai de bine! ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [11.05.20 14:09:29]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [11.05.20 14:11:44]
    »

    @Michi: multumesc pentru vizita si aprecieri, ma bucur ca va pot plimba macar virtual in astfel de locuri, nu merg multi acolo... e prea mare "distantarea sociala"ca sa fiu in ton cu vremurile

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [11.05.20 14:17:41]
    »

    @mishu: Multumesc pentru vizita si aprecieri! Este o viata dura​ in Cambodgia in egneral, au trecut prin razboi civil au scapat de un conducator nebun, au suferit de foame... ingrozitoare situatie. Ghidul nostru mi-a povestit copilaria sa... a fost fiul unor intelectuali, printii au fost executati pentru asta de regimul PolPot, el si fratii lui au ajuns intr-un lagar de munca. A evadat in jungla de 2 ori. A fost prins si batut pana aproape de moarte, a stat in semi-coma 1-2 saptamani. A treia evadara e fost cu "noroc". S-a ascuns bine in jungla. Ii era atat de foame incat a pandit niste soldati care vroiau sa prajeasca carne, s-a strecurat si a furat carnea pe care a mancat-o cruda. Ziua urmatoare a inceput sa scoata viermi prin... dos. Plangea de frica si scotea viermi. Era carne infestata. Povestea lui m-a ingrozit.  

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [11.05.20 14:19:45]
    »

    @Dan&Ema: multumesc entru vizita si aprecieri! Uite asa invatam sa apreciem ceea ce avem si sa nu ne mai plangem de chestiuni minore care ne macina zilnic.  

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, Dan&Ema, Michi, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Siem Reap:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056953907012939 sec
    ecranul dvs: 1 x 1