ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bolul de orez

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Înainte de a ţi se confirma primele păreri “la cald“ despre colosul asiatic, nu poţi să nu-ţi aminteşti că te afli în ţara unde un roman se poate scrie pe un singur bob de orez şi unde împăraţii, asemenea faraonilor egipteni, au vrut, prin strigătul spre nemurire al templelor, să ignore timpul într-o dulce opulenţă şi desfătare pământeană. O ţară în care busola, ceasul, tiparul sau praful de puşcă fuseseră inventate cu mult înaintea restului lumii…

Cum poate bolul de orez - măsura clasică a vieţii chinezului - să pună în mişcare miliarde de suflete şi cum le poate canaliza forţa spre o cauză nobilă şi de durată? Cum ar arăta lumea dacă bolul de orez ar exploda, întinzând în jurul lumii Marele Zid Chinezesc, în care fierbe, la foc mic, cam o treime din populaţia globului? Sunt întrebări care te urmăresc ca o umbră pe tot parcursul şederii în Marea Chină.

Senzaţia pe care o trăieşti în Shanghai, ca şi în toate oraşele chinezeşti, este aceea de robusteţe naturală, adesea lipsită de nuanţe şi de flexiuni. Aici, mai toată civilizaţia urbană se derulează după acelaşi scenariu: odată plecat din aeroport, treci prin nişte păduri cenuşii de blocuri, până la 30 de etaje, goalel-goluţe, în care poţi găzdui liniştit o provincie sau o ţară mai mică, venită în ospeţie. Îmi vine în minte o legendă a comunismului, când cineva dintr-o delegație română este abordată la sosirea în China:

-Voi românii, câți sunteți?

-Apoi, să tot fim vreo 20 de milioane..

-Este în regulă. O să vă cazăm undeva în cartierul de lângă gară..

Apoi, te apropii, kilometru cu kilometru, de zona centrală, din ce în ce mai greu, prin aglomeraţie şi claxoane de toate naţionalităţile, chiar dacă se practică sistemul par şi impar pentru numerele aflate în circulaţie. La intersecţii, dacă ai şansa să intri primul şi să ai claxonul în regulă, păstrezi opţiunea de a ajunge mai repede la destinație.

Pe întreaga rută spre cartierele centrale vezi cum “pietrele de hotar“ ale fiecărui oraş - monumentele şi statuile comuniste - păstrează intacte secera şi ciocanul, alături de Steaua Roşie a Partidului Comunist Chinez - un adevărat semnal de alarmă, care este menit să-ţi spună că te afli într-o ţară în care flacăra roşie a comunismului încă pâlpâie în sufletul chinezului.

Curând, te întâmpină templele dedicate budismului, religia majoritară a chinezilor, şi majestuoasele palate regale, în fapt, reşedinţele trimişilor cerului pe pământ, cu clădiri din ale căror denumiri nu lipsesc cuvinte ca eternitate, soare, pace şi fericire.

Urmează apoi reţeaua de pieţe libere, unde totul se negociază, până la a şasea parte din ofertă, prin semne, sau cu micile calculatoare de mână, şi unde bariera lingvistică este aproape de netrecut, la prima vedere. Însă chipul posac al lui Lincoln, de pe dolarul american, transformă miraculos, până la isterizare, comunicarea nonverbală a chinezului de rând.

Casele de ceaiuri şi chioşcurile cu suveniruri care, ca un făcut, pot să-ţi aducă instantaneu fericirea prosperitatea şi potenţa unui împărat din Oraşul Interzis, un cartier de zgârie-nori, câte un turn de televiziune sau o croazieră pe Yangțe, “râul mamă“ al oraşului, autostrăzile “americane“ - toate în creştere după 1989 - îţi completează infrastructura turistică a sejurului chinezesc. Simplificând lucrurile, orice oraş de dimensiunile Shan-haiului arată aproape sută la sută comunist pe durata zilei şi capitalist sadea noaptea.

În sfârşit, ajungi la omul de rând, chinezul de toate zilele, relativ mic de statură, cu mersul mai molcom decât al japonezului, şi parcă mai introvertit spre contemplativ, care pare a-ţi transmite acelaşi mesaj, oriunde te-ai afla în China: “Dacă aşa spune Împăratul, aşa vom face cu toții! “.

Aici începe, de fapt, istoria marelui popor chinez.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 20.01.18 11:08:16
Validat / Publicat: 20.01.18 12:22:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 968 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Diferențe antropologice având totuși un singur punct comun: uimirea fără cuvinte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[20.01.18 12:21:41]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Shanghai, SHANGHAI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.01.18 12:45:31]
»

@webmaster26: Multumesc.

webmaster13
[20.01.18 15:42:22]
»

... nu am să spun de ce mi-a plăcut acest text... răspunsul cred că este evident, sper doar ca melodia ataşată să fie pe placul autorul... în caz contrar se poate şterge sau înlocuii, ,,

mireille
[20.01.18 15:48:17]
»

@glcitizen: un text superb.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.01.18 18:10:02]
»

@mireille: Multumesc, colega.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.01.18 18:16:01]
»

@webmaster13: Multumesc mult-este f binevenita melodia.

mishu
[28.01.18 22:07:39]
»

@glcitizen: Shanghai l-am vazut pe repede 'nainte, adica in prima seara de la aeroport la hotel unde am ajuns pe la ora 7 seara si fiind mai inca nu era foarte multa lumina la ora aceea, insa pentru ca eram asteptate am mai iesit intr-o scurta vizita si asa am fost la o promenada intr-un loc vestit - Bund, apoi o subtraversare a raului Huangpu cu celebrul trenulet turistic, cina si apoi cu taxiul inapoi la hotel. A doua seara am ajuns inapoi in Shanghai tot spre ora 7 si am vizitat Oriental Pearl Tower apoi inapoi la hotel, iar dimineata inainte de a pleca spre aeroport o scurta plimbare in jurul hotelului.

Insa chiar si atat tot a fost mai mult decat deloc. Orice as citi despre China mi se pare minunat si asfel se aduna informatia putin cate putin.

Iar gluma cu cazarea Romaniei e chiar simpatica. noi cand am vorbit cu chinezoaica noastra despre Beijing, ne-a spus ca daca pune la socoteala si suburbiile se strang cam 50 milioane locuitori, asadar cum sa nu fie aglomerata metropola.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[29.01.18 14:54:30]
»

@mishu:

Multumesc frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054409027099609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1