ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Shanghai si in vizita la Templul lui Buddha din Jad

TIPĂREȘTE URM de aici

Cea dea doua zi in Shanghai o incepem cu o vizita la un alt obiectiv important, si anume Templul lui Buddha din Jad.

Aici gasim de la intrare porti si pagode identice cu cele vizitate pana acum, dar si cu fumul rezultat de la betisoarele parfumate pe care credinciosii le aprindeau in niste “cuptoare” imense.

In spatii destul de inghesuite, sfintii sunt atractia celor credinciosi, dar si a numerosilor turisti veniti din toate colturile lumii pentru a admira minunatiile din jad, aur si lemn.

Desi a fost fondat in urma cu numai 128 de ani, acest templu are o amplasare interesanta, printre cladirile moderne ce strapung cerul, cladiri ce pot fi vazute cu usurinta daca privim dincolo de gardurile ce inconjoara templul. Este o combinatie foarte interesanta intre “vechi” si “nou”.

Principala atractie de aici este statuia lui Buddha, care cantareste aproximativ trei tone si are o inaltime de 1,95 metri. Aceasta se gaseste in pavilionul Nordic din templu si este construita din jad alb, material foarte pretios.

Budismul a fost adus in China, fiind preluat din India si foarte usor acceptat de conducatorii de alte origini din nordul tarii. Preotii budisti contribuiau la dezvoltarea bunei intelegeri intre oameni si ofereau confort clasei superioare.

Adus in China pe la inceputul primului secol, cand negustorii si calugarii au venit pe drumul matasii, budismul este de mai multe tipuri, cel predominant in prezent fiind Mahayana - Marea Roata - care, spre deosebire de Mica Roata - le promite tuturor creaturilor purificarea prin asa-numitele “Bodhisattva”, zeitatile caintei.

Doua aspecte i-au atras pe chinezi: invatarea Karmei le oferea o explicatie mai buna pentru ghinionul personal si a doua, promisiunea vietii de dupa moarte.

Budismul nu a fost totusi acceptat chiar asa de usor, atunci cand a intrat in contradictie cu eticile Confucianismului si venerarea stramosilor. Dupa ce am vizitat tot ce se putea vizita la Templul lui Buddha din Jad, am plecat mai departe sa descoperim urmatoarele atractii din Shanghai.

Aflati in autocar, privind maretele cladiri care rasareau in fata noastra si ajungeau pana la cer, ascultam cu interes explicatiile pe care ni le dadea ghidul nostru. Se considera ca densitatea populatiei Shanghai-ului este dintre cele mai mari din lume, iar chinezii de aici se considera cei mai eleganti, civilizati si deschisi, fiind foarte individualisti fata de ceilalti chinezi.

Ei vorbesc un dialect pe care ceilalti nu il inteleg si au o bucatarie diferita. Considera, in general, ca se afla cu ani lumina inaintea celui mai apropiat concurent, si chiar in fapt nu pot fi comparati cu cei din Beijing.

Orasul a reusit mai mult sau mai putin sa reziste tendintei de demolare a entuziasmului Garzilor Rosii, insa o parte a cladirilor coloniale au ramas in picioare, fiind in prezent adevarate bijuterii.

Paralel cu malul vestic al fluviului se afla Zhongshan Dong Lu, strada care este cunoscuta de straini cu numele de Bund, in trecut aici aflandu-se sediile bancilor europene, americane si japoneze, casele de schimb, consulatele si hotelurile.

Renovate de comunisti, cladirilor li s-a schimbat destinatia, insa stilul neo clasic s-a pastrat, ele fiind iluminate frumos pe timp de noapte si devenind obiective turistice cautate.

Bulevardul traverseaza Suzhou He, un canal care strabate orasul de la est la vest si se spune ca de-a lungul canalului, in epoca colonistilor straini, erau indicatoare care interziceau accesul “cainilor si al chinezilor”, lucru nedovedit insa.

O alta strada foarte cunoscuta in Shanghai este Nanjing Lu, perpendiculara pe bulevardul Bund, si pe care se pare ca nu am mai avut timp sa ajungem din cauza ghidului chinez care ne va plimba prin locurile unde avea el interes.

Zvelte, cu aspect futurist si imbracate in sticla, majoritatea cladirilor erau individualizate si nu aveau asemanare, asa cum ne-am obisnuit din uniformizarea facuta de economia socialista sau comunista, desi China este ultimul bastion al acestor conceptii.

In orasele din china este un adevarat concurs pentru originalitate, iar primariile nu dau aprobare de constructie daca exista vreo asemanare intre proiecte.

Am ales sa facem o mica croaziera dar nu am fost foarte multumiti de aceasta plimbare pentru

ca vaporasul cu care ne-am plimbat era vai de capul lui, nu ni se asigurau locuri (asa cum ne asteptam), iar ca sa iesim pe puntea superioara a trebuit sa asteptam un timp indelungat. Zona debarcaderului era foarte neingrijita si darapanata, asa ca nu am avut ce sa pozez, cu atat mai mult cu cat incepuse sa se accentueze amurgul.

Ne urcam, destul de ingramaditi pe prapaditul de vaporas, si plecam in croaziera pe fluviu. Desi amurgul se lasa din ce in ce mai repede, vom putea admira, inca neluminate, o pleiada de cladiri foarte frumoase. Pacat insa ca aparatul foto nu prea face fata intunericului, cetii si tangajului, si va face poze mai putin reusite din punct de vedere artistic.

Afara deja se intunecase iar “spectacolul” oferit de cladirile de pe mal, care mai de care mai frumos colorate si luminate, iti taia respiratia, pur si simplu. Ma intrebam, privind spre mal, ce consum de electricitate se realiza acolo seara, dar cred ca, in comparatie cu mandria de a fi unic, acest lucru nu mai conta pentru ei, cu atat mai mult cu cat pretul energiei electrice si al carburantului era foarte mic.

Fatadele cladirilor erau astfel create ca pe timp de zi panourile luminoase sa nu fie vizibile, iar pentru crearea jocului de lumini se foloseau microprocesoare sau chiar calculatoare specializate si un intreg arsenal de becuri, proiectoare, ghirlande de lumini sau chiar lasere.

Dupa aceasta micuta plimbare cu vaporasul ne-am intalnit cu restul grupului la ora si locul stabilite si am plecat la un local pentru a lua cina. Aici am avut parte de un spectacol cu dansuri si muzica, asemanator celui la care am participat in Beijing.

Astfel s-a incheiat aceasta minunata zi petrecuta in Shanghai, dupa cina am mers in camera si ne-am odihnit, asteptand cu nerabdare noile provocari care ne asteptau dupa cateva ore de somn…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cdiana in 19.10.13 08:13:17
Validat / Publicat: 19.10.13 11:53:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ajungem la Templul lui Buddha din Jad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[19.10.13 14:06:01]
»

@cdiana:

Chiar mi-ai calcat pe urme?!

Daca nu era o zi ploioasa, recunosc ca ratam acest glorios templu...

Templul a fost construit, conform epitafurilor, in anu' 247, in perioada celor trei regate ce ocupau atunci sud-estul Chinei.

De-a lungul timpului, a avut atat ascensiuni cat si coborasuri spectaculoase, fiind restaurat de mai multe ori.

Jing'an a fost primul sau nume, dat in primul an de domnie a Dinastiei Song de Nord (1008), nume cunoscut si astazi de chinezii mai in varsta. Se pare ca actualul bulevard Nanjing, s-a numit pana-n 1916, Jing'an Temple Road!

In arta traditionala chineza si-n principiile de ingrijire de purificare a sufletului, se practica acest ritual de aprindere a betisoarelor parfumate, ce vizeaza atingerea echilibrului, dand energie vietii.

Felicitari pentru articol si-ti multumesc ca mi-ai oferit cateva momente de intoarcere in timp!

cdianaAUTOR REVIEW
[19.10.13 14:11:26]
»

@Marian Preda: da, se pare ca da!

Am citit ca ploaia a fost principalul "motiv" pentru care ai mers la acest templu, la noi era inclus in program si nu am avut de ales. Dar nu regret nici o clipa pentru ca a fost o incantare.

Chiar daca nu am primit de la ghizi toate informatiile posibile pentru locurile vizitate, am remarcat ca au inclus in program o mare parte a obiectivelor "de neratat" si asta nu a putut decat sa ne bucure.

Chiar sunt curioasa daca am mers pe acelasi drum, vom vedea in momentul in care mai scriu ce am vizitat.

Multumesc! Multumesc mai ales pentru informatiile care completeaza atat de frumos spusele mele!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043131828308105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1