GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ieri in Beijing…azi in Shanghai! Cam asa s-a intamplat si la noi.
Asa cum am spus si la impresiile scrise din ultima zi in Beijing, il paraseam cu un mare regret in suflet, ca si cum ar fi fost ultima zi a excursiei noastre pe pamant asiatic. Tot ce vazusem ne captivase, inclusiv aglomeratia de nedescris, oamenii mici si permanent grabiti, cladirile specifice... totul ne captivase, mai ales principalele obiective turistice pe care le-am vizitat. Stiam ca aglomeratie si oameni si cladiri vom vedea si in urmatoarele orase prin care am mers, dar obiectivele turistice se schimbau...
In ultima seara in Beijing, pe la ora 19.00 eram deja la gara, unde era o aglomeratie groaznica, pentru ca nu se dadea drumul pe peron decat cu 30 de minute inainte de plecarea trenului.
Se pare ca ghida din Beijing ne va face o “surpriza” si ne va cumpara bilete la alta clasa, pentru ca mult-laudatul vagon in care ar fi trebuit sa avem televizor la fiecare pat, dupa spusele ghidului roman, nu prea a existat. Dar nu a fost nici o tragedie, am avut un vagon foarte curat, cu paturi supraetajate in care am dormit doua familii, masa, aer conditionat, chiar si o mica vaza cu flori...
Am calatorit aproape 12 ore, timp suficient pentru a ne impartasi impresiile cu colegii de vagon si pentru a ne trage putin sufletul (pentru ca ritmul alert din zilele anterioare incepea sa isi spuna cuvantul).
In cele din urma, coboram pe peron (unde nu am putut sa nu observam curatenia) si ne oprim in fata garii, asteptand reunirea grupului. Aici, asa cum sta bine garilor, aglomeratie de nedescris... deja nu ne mai lipseau micii oameni grabiti pe care ii lasasem in urma... Profit de acest timp si fac cateva poze la cladirile din fata garii.
Shanghai a devenit de atunci cel mai estic punct de pe globul pamantesc, fata de tara noastra, in care am calatorit!
Pornim cu autocarul spre hotel si pe drum admiram cladirile marete ce ne apareau in cale si bulevardele extrem de largi pe care treceam. La receptia hotelului, ghidul distribuie cardurile de la camere si precizeaza ora reunirii grupului in hol pentru a porni la plimbare prin Shanghai.
Evident ca, asa cum marile orase au centre moderne dar si cartiere vechi, si Shanghai-ul are o impletire intre nou si vechi, care nu se poate separa total.
Noile constructii apar de cele mai multe ori ca niste “plombe”, dar tot de cele mai multe ori farmecul unui oras este dat tocmai de vechile cartiere in stil medieval sau local.
Si in acest oras m-au impresionat soselele suspendate, pistele enorme pentru biciclisti si tot sistemul de transport, impecabil pus la punct.
Daca in trecut acest oras era numit “Parisul estului”, in zilele noastre guvernul intentioneaza ca orasul sa fie urmasul Hong Hong-ului, indiferent de pret. Scopul este ca orasul sa devina centrul economiei nationale si centru de clasa mondiala al bancilor si finantelor. Punctul culminant al acestei ambitii a fost construirea Centrului Financiar Mondial Shanghai, care sa aiba 459 de metri inaltime si sa fie cea mai inalta cladire din lume, insa, se pare ca acum pe locul intai se afla o cladire din Taipei.
Centrul orasului il constituie doua cartiere “Hunahgpu” si “Jingan”. O artera principala, Nanjing Lu, trece de la est la vest, printre cele doua cartiere.
Din initiativa ghidului care ne-a fost alocat pentru acest oras, care, pentru a ne impresiona, a purtat un tricou pe care scria “Romania”, in program au aparut cateva “optionale” (ca vizita la un atelier de casmir si la un magazin particular) care ne vor aglomera timpul si ne vor scurta programul. Din pacate! Dar, asa cum am mai spus, au si ei “afacerile” lor, sa duca turistii in anumite locuri... indiferent de parerea lor.
Muzeul Shanghai (Shanghai Bowuguan) , aflat in capatul sudic al parcului central din Piata Poporului, a fost inaugurat in anul 1996 si aici se poate vedea o colectie impresionanta de arta, istorie si traditii ale poporului chinez. Din cate am inteles, constructia ar vrea sa simbolizeze o legatura eterna intre cer si pamant... afirmatie de la care au pornit multe discutii in contradictoriu in grupul nostru. Nimeni nu a putut “vedea” in ce chip si-au imaginat ei aceasta legatura, dar... la momentul respectiv am considerat ca multe din lucrurile facute de chinezi sunt destul de greu de inteles.
Cele 11 galerii de arta din muzeu gazduiesc o expozitie (prima la standarde internationale) de pictura, obiecte din bronz, sculpturi, ceramica, caligrafie, jad, mobilier din timpul dinastiilor Ming si Qing, expuse in vitrine mari. Binenteles, toate aveau si explicatii in limba engleza. Nu am putut sa nu remarcam (din nou) migala, rabdarea si talentul cu care au fost realizate exponatele din acest muzeu!
Aici pozele sunt mult mai concludente decat cuvintele care, pentru a nu-stiu-cata oara, mi se par insuficiente pentru a exprima tot ce as vrea. Dupa ce am vazut exponatele din muzeu, le-am admirat si iar le-am admirat, am plecat mai departe cu autocarul, am admirat constructiile si mai vechi, dar si cele noi si “futuriste”, strazile largi, marimea unor cladiri…simteam ca suntem in alta lume, asa cum vedeam in filmele SF cand eram mici…Desi era cam la fel ca in zilele anterioare, totul parea atat de…diferit!
Am ajuns in cele din urma la un Atelier de prelucrare a matasii naturale. Meritul ghidului nostru! Desi initial nu ne-a incantat ideea, in cele din urma am fost incantati de aceasta vizita pentru ca am avut ocazia sa aflam lucruri interesante de la cei care lucrau acolo.
Aici o fata ne va prezenta intregul proces, de la nasterea viermelui de matase pana la ajungerea la maturitate, prelucrarea coconului si obtinerea firului de matase, dupa care ni se vor prezenta produse finite din matase. Coconul fiert in apa era desirat de masini speciale, uzate dar inca functionale.
Daca in “culise” echipamentele pareau “comuniste”, vechi si vai de ele, produsele finale realizate cu ajutorul lor sunt uimitoare!
Obisnuiti de acum cu preturile mari din aceste ateliere de prelucrare, de stilul celor de acolo de a te convinge sa cumperi ceva, am admirat tot ce s-a putut admira: calitate, eleganta, frumusete.
Dupa aceasta vizita am pornit spre hotel, incantati de prima zi in al doilea mare oras. Prima impresie a fost una placuta, deci eram inca entuziasti de ce va urma sa vizitam in zilele urmatoare.
Trimis de cdiana in 18.10.13 14:11:24
- A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cdiana:
,,Shanghai a devenit de atunci cel mai estic punct de pe globul pamantesc, fata de tara noastra, in care am calatorit! ''
Foarte frumos spus!
Intr-adevar, si pentru mine a fost punctul cel mai estic pe care l-am atins, dupa care m-am orientat spre cel mai vestic... al Europei!
Eu unu', recunosc ca nu mai ma pot tine dupa... rw-urile tale!
Te felicit pentru ritmul alert in care reusesti sa cuprinzi farmecul acestor metropole extrem-orientale!
Considerat printre primele orase financiare din lume, Shanghai-ul este cel mai mare oras din China si a devenit centrul mondial de comert, avand cel mai mare port maritim de marfa din lume!
Astept cu aceeasi nerabdare articolele tale, ce-mi amintesc de o civilizatie a carei istorie unica, stau marturie vestigiile cele mai vechi din lume!
Toate bune!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 Ce sa faci in Shanghai o zi si jumatate — scris în 04.02.19 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Pe drumul cârtiței din Shanghai — scris în 04.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Biserici creștine în Shanghai — scris în 18.09.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lujiazui - Manhattanul Chinei — scris în 26.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 De la Peoples Parc pana la Bund pe Nanjing Street — scris în 20.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shanghai Museum — scris în 14.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Sarpele, pagoda si desfacatorul de bere — scris în 12.06.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ