ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Templul de aur - inceputul budhismului in China

Ilustrație video-muzicală
Visul din pavilionul rosu


TIPĂREȘTE URM de aici

Acest glorios templu budhist l-am vizitat in singura zi ploioasa de care am avut parte in aceasta aventura.

Ploua rar, cu stropi mici si inconsecventi. Nu era frig, dar era o ploaie stresanta ca... picatura chinezeasca!

Ca-n fiecare mare oras, pe o asemenea vreme, gasesti foarte greu un taxi. Am asteptat mai bine de o jumatate de ora in fata hotelului Mandarin (4*) si-ntr-un final, ne-am hotarat sa ne spovedim sub aceste picaturi luand-o per pedes spre singura destinatie de turism ce se putea vizita pe aceasta vreme.

Observasem acest templu, cu o seara inainte, facand o plimbare pe celebrul bulevard comercial Nanjing West si ramasesem placut surprins de opulenta sa.

Deobicei cand imi pregatesc vacantele, o fac cu minutiozitate, dar in acest caz n-am aflat de la nici o ,,sursa '' de acest templu, aflat la inceputul celei mai importante artere a metropolei. Intr-adevar, se specifica in brosurile turistice despre ,,Templul Budha de Jad'' din Orasul Vechi, aflat spre vest de Piata Poporului, dar din pacate, in nici un ghid turistic din China, nu este prezentat acest minunat edificiu divin.

De la hotel pana aici, faceam zece minute, asa ca ne-am luat ,,dintii in inima '', si-am pornit...

Cel mai valoros templu din Shanghai, este situat la numarul 1688 pe bulevardul mai sus amintit si este incadrat de zgarietori de nori, mall-uri si centre comerciale. Astfel, apare ca o ,,oaza'' spirituala cu mult har, care-si revarsa darul in jurul acestei zone aglomerate.

Se poate ajunge cu metroul pe linia 2 sau linia 7 (gura de metrou fiind foarte aproape de templu), dar si cu ajutorul autobuzelor moderne de transport (323,32,21,40,113,321,842,830,825,927...)

Programul de vizita este intre 8:00-17:00 si se plateste la intrare 50 de RMB, acolo unde te intampina o placa aurita ce te anunta ca aici se afla ,,Sakyamuni, primul Buddha al budhismului "!

Templul a fost construit, conform epitafurilor, in anu' 247, in perioada celor trei regate ce ocupau atunci sud-estul Chinei.

De-a lungul timpului, a avut atat ascensiuni cat si coborasuri spectaculoase, fiind restaurat de mai multe ori.

Jing'an a fost primul sau nume, dat in primul an de domnie a Dinastiei Song de Nord (1008), nume cunoscut si astazi de chinezii mai in varsta. Se pare ca actualul bulevard Nanjing, s-a numit pana-n 1916, Jing'an Temple Road!

A fost reconstruit in timpul Dinastiei Ming si apoi distrus de razboiul Taiping (1850); a devenit de-abia in 1916 o manastire importanta din Shanghai cu activitati budhiste, avand o comunitate majora. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, expansiunea acestui templu are legatura cu cea a Bulevardului Nanjing.

Am inceput vizita calcand pe niste dale imense lucioase, fiind intampinat de un loc special amenajat in forma de pagoda plina cu betisoare parfumate arzand.

Arderea acestor betisoare, are o traditie milenara, iar utilizarea acestor rasini aromatice in scopul sanatatii psihicului, aici are intrebuintari de inaltare a Spiritului spre Divinitate. In templele taoiste sau budhiste se arde o tamaie aromata in onoarea acestor fiinte imateriale ale celor din cer dar si de pe pamant, fiind considerata cea mai frumoasa ofranda adusa divinitatii.

In arta traditionala chineza si-n principiile de ingrijire de purificare a sufletului, se practica acest ritual de aprindere a betisoarelor parfumate, ce vizeaza atingerea echilibrului, dand energie vietii (Feng Shui).

Trezit intr-o stare emotionala profunda, datorita acestor semne de veneratie, am trecut in partea de est a manastirii. O fantana din mozaic cu insemne in sanscrita, te imbie sa arunci cativa banuti pentru prosperitate. Langa ea se afla magazinele de suveniruri, unde iti poti achizitiona diverse statuete de diferite dimensiuni, reprezentand pe Buddha sculptat in lemn de camfor sau jad. De fapt, jadul nu se poate ciopli, datorita duritatii sale, Se lucreaza foarte greu, doar prin slefuire. De asemenea, se vand portelanuri sau bronzuri, caligrafii sau picturi, tapiserii si multe altele, la preturi rezonabile.

Am sa va prezint principalele sali din partea de est:

Sala Guanyin (Kuan Yin), este considerata ca fiind, zeita milei si a compasiunii umane in Orient.

Avand similitudini cu Fecioara Maria din cadrul crestinismului, este cea mai iubita si slavita dintre zeitatile budhiste.

Statuia zeitei troneaza in centrul salii si este realizata dintr-un aliaj de nichel cu arama poleita cu aur, avand 4 metri inaltime si peste 2900 de kilograme. A fost realizata de un mare profesor in arta sculpturii zeitatilor budhiste, numit Minzhong din Fujian, care o infatiseaza pe zeita, stand pe tron in pozitie de lotus, inconjurata de zeitati si mantre in sanscrita (vezi foto).

Sala Jijo, contine un grup statuar fabricat din cupru si nichel, avand o inaltime de 4,2 metri si cantareste aproape 5 tone. Statuia lui Budha sta in pozitie de lotus si este inconjurat de discipoli in armonie cu elemente decorative, care formeaza o atmosfera solemna.

Buddha reprezentat in cinci ipostaze, ne prezinta o statuie de 4 metri inaltime, avand 6 tone. N-am reusit sa deslusesc tainele acestei cifre in cultura budhista! Este cifra magica a acestui creator... si este postat in forma multiplicata, in pozitie de lotus, pe o platforma decorata cu versete in sanscrita (Dharma Kaya).

Sala celor 500 de arhati, sunt incrustati pe placi dintr-un aliaj de titan, adapostiti sub pagoda, inconjurati de un zid. Acestia au fost modelati, deoarece au realizat si au trecut literalmente, prin toate procesele de a atinge puterea divina.

Partea de vest ne prezinta Guloul sau Turnul cu ceas, iar vis-a -vis de Sala Kuan Yin, se afla Sala Sakyamuni Buddha, care se afla in Templul Muni din aceasta aripa.

Statuia ce da numele acestei sali are 3,8 metri inaltime si cantareste 11 tone fiind realizata din jad pur. Este cea mai mare statuie din aceasta tara, facuta din aceasta piatra semipretioasa de culoare verzulie, finisata in conformitate cu stilul budhist Chuan Han, sculptura avand o fata a creatorului iluminata ca o luna plina, solemna si linistita.

Sala Manjushri este reprezentata de o zeitate majora, avand reprezentari iconografice cu raspandirea acestui cult inca din anu' 629, fiind mentionat in textele timpurii... Statuia ce intruchipeaza intelepciunea trascendenta, cantareste aproape 3 tone si are o inaltime de 4 metri.

In aceasta aripa de vest, se fac slujbe de pomenire. Acolo unde moartea a despartit sufletul de trup, aceasta ceremonie de indurerare si intristare este respectata cu sfintenie, conform cultului si randuielilor acestei manastiri. Evident, ca turisti nu au acces in aceste sali.

Principalele sali din sud sunt:

Sala regilor ceresti, unde se fac ceremoniile religioase (vezi foto) alaturi de calugarii budhisti. Aici lumea se roaga pe niste pernute de matase rosie, la toate zeitatile budhiste.

Maitreya, se regaseste in toate canoanele sectelor budhiste (Theravada, Mahayana, Vajrayana...). Aceasta zeitate budhista zambitoare, avand dimensiuni ,,bombate '', simbolizeaza prosperitatea si iluminarea completa. Statuia se afla in centrul salii de ceremonie a slujbelor divine, avand 1,8 metri inaltime si cantareste peste 2 tone, fiind construita din cupru si poleita cu cel mai pretios material.

Tot aici se afla Sala virtuosilor si Sala celor trei sfinti, iar in spatele lor, cea mai recent renovata sala in 1990 (Sala Dacheng), reconstruita dupa principiile asemanatoare ale Dinastiei Ming, mai precis din timpul imparatului Hongwu.

Trebuie sa mentionez ca in toate aceste sali principale, in care se afla sute de statui din aur ale arhatilor, zeitatilor sau sfintilor budhisti, discipoli ce si-au castigat iluminarea... le erau aduse ofrande sub forma de fructe!

Am iesit sa ne racorim in stropii patrunzatori de ploaie stresanta, ca... picatura chinezeasca!

Nu trebuia sa ai instinct turistic, sa-ti dai seama ca ce-i mai remarcabil si mai considerabil abia acum urma...

Tot in partea de sud-sud-est a templului, se urca pe niste trepte de marmura masiva, iar in paralel cu ele se aflau balustradele din acelasi material alb. Cu exceptia treptelor si a balustradelor, avand inscriptii si simboluri in sanscrita, construite din aceasta roca cristalina, in mijloc se afla un panou sculptat dintr-o singura bucata de granit, avand 18 metri lungime, 2,1 latime si cantareste 16 tone. Toate acestea precedau intrarea in Sala Mahavira.

Sala Mahavira este cea mai fabuloasa, fiind sustinuta de 46 de coloane, grinzi, ferestre cu incrustati sau usi impodobite cu tot felul de animale sacre, totul fiind construit din lemn de tec Myanmar (birmanez).

Realizarile in intregime din acest arbore exotic original din aceasta tara, sunt deosebite prin acuratetea gravurilor. Se stie ca acest lemn are o consistenta densa, fiind foarte rezistent conform vegetatiei padurilor musonice, fiind folosit mai ales in constructia corabiilor. Ca o curiozitate, datorita continutului mare de dioxid de siliciu, fiind dur cu... uneltele, isi secreteaza singur propriul ulei protector!

In aceasta sala se afla Jing'an Silver Buddha, o statuie colos a lui Buddha Sakyamuni, asezat pe o floare de lotus, formand ,,scaunul'' regesc care are o inaltime de 2,2 metri, iar in pozitie de meditatie se afla insusi Creatorul avand 6,6 metri.

Aceasta statuie de 8,8 metri inaltime, cantareste 15 tone si este facuta din argint!

Este flancata de ,,strajerii'' Skanda Boddhisattva avand o inaltime de 2,7 metri avand o greutate de 1940 de kilograme si de Garan Bodhisattva, cu o inaltime tot de 2,7 metri dar cu o greutate de 1500 de kilograme.

Tot in aceasta sala se afla unul din cele mai vechi clopote (1369), clopotul Hongwu.

Entuziasmat de aceste zeitati, poate am comis un sacrilegiu, marturisindu-mi si eu credinta, in felul meu!

Am ocolit ofrandele aduse divinitatii si am auzit, in sfarsit! , cuvinte in limba engleza. Un ghid chinez povestea unei famili europene, o intamplare care a avut legatura cu inceputurile budhismului in China.

In fata unor trei fresce executate maiestuos, acesta marturisea:

,,Aici este imortalizata ,,Legenda calului alb''! Intr-o dimineata a anului 68, in Luoyang, imparatul Han Mingdi s-a trezit ingandurat. In noaptea precedenta visase un minunat cal alb, purtand in saua sa o traista din care razbatea lumina viitorului, linistitoare.

Langa el, asezat pe o floare de lotus, aparea un cavaler cu un par lung si negru, ai care-i privire, imparatul nu-i citea teama de el, ci doar respect.

Marcat inca de vis, sambelanul il vesti ca a parut o caravana din indepartatul Occident. Coborand in curtea salii de onoare a palatului, imparatul a ramas stupefiat, zarind venind spre el un cal magnific alb, aidoma celui din vis.

Cadoul strainilor nu consta in aur sau jad, ci in niste scrieri care dezvaluiau intelepciunea lumii si o... statuie. Chinezii din acea vreme nu-si sculptau zeii, iar imparatul parea surprins de imaginea printului din vis.

Textele i-au servit suveranului in toate vitregiile sau elementele vietii cotidiene, iar acea statuie a numit-o ,,Cel vesnic treaz '', mai tarziu devenind... Sakyamuni, primul Buddha al budhismului. "

In centrul celor trei fresce se afla Budha eternizat la varsta de 35 de ani, avand inscriptionat pe piept... svastica!

Chiar daca a existat pe steagurile cohortelor romane, svastica este un simbol budhist si a celorlalte credinte religioase orientale fiind inscriptionata pe monumente sacre sau pe cusaturi traditonale. Cine si-a insusit-o ca putere universala umana a terminat in... intuneric!

Acest simbol traverseaza culturile din intreaga lume. de la mozaicurile bizantine sau romane, la templele hinduse, de la cultura amerindienilor, la vasele antice grecesti, svastica este un simbol al iertarii, al pacii si al intelepciunii.

In aceasta tara este semnul realizarii apogeice, care in traducerea semnului ar insemna ,,roata iluminarii'' sau ,,binele care domina ''.

Ploaia era cu noi pretutindeni, credincioasa ea ne cade in brate, ne saruta si nu ne paraseste!

Asa ca ne adapostim sub streasina acestei sali, imortalizand detaliile aurite ale templului. Diferitele figurine indraznete din aur de pe acoperis, avand forme de dragoni sau de pasari phoenix, elefanti sau lei se pot observa atat ziua cat si noaptea la lumina lucsilor.

Este o destinatie care ofera turistului o calatorie a corpului si a spiritului, oferindu-i o atitudine de meditatie ce-l propovaduieste spre salvarea sufletului...

,,Cand cauti o mana de ajutor, o gasesti la capatul bratului tau''. - Confucius

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 19.09.12 10:44:14
Validat / Publicat: 19.09.12 11:51:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Yiwu, Hangzhou, Wuzhen, Suzhou, Shanghai, Beijing

VIZUALIZĂRI: 3191 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Templul Jing'an sau Templul de aur din Shanghai.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.09.12 11:04:28]
»

Desi, cum am mai spus, nu obisnuim sa selectam 'continuarile' (episoadele consecutive unui alt mini-ghid) ca si MG AFA, unele subiecte - si o tratare adecvata a lor, precum in cazul de fata - merita a fi tratate ca exceptii de la regula mai sus amintita (chiar daca fac parte intr-un 'intreg' adnotat ca MG).

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.09.12 13:08:27]
»

@webmaster:

Va multumesc, webmaster!

Acest minunat templu merita vizitat in Shanghai!

Nu ma pasioneaza astfel de locatii religioase... Si ca sa fiu sincer pana la capat, daca nu ploua, nu-l vizitam!

Mi-ar fi parut sincer rau! A fost o experienta memorabila! Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.09.12 13:10:50]
»

D J Web 13!

Ajutati-ma cu o melodie! Va roooog!

Multumesc, anticipat!

Cu consideratie...

webmaster77
[19.09.12 15:50:25]
»

@MarianPreda: te rugam ca pe viitor, inainte de a incarca pozele atasate unui review, sa faci o mica selectie a acestora, si sa tii cont de aceasta cerinta a regulamentului:

3. Incercati sa selectati spre incarcare fotografii cat mai relevante, distincte (care sa nu prezinte acelasi lucru din 6 unghiuri, de exemplu).

Multe dintre pozele incarcate nu tineau cont de aceasta specificatie drept pentru care unele au fost sterse la validare. Multumim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.09.12 15:56:17]
»

@webmaster77:

Mea culpa! Iarta-ma, web!

Eu iti multumesc!

Cu consideratie...

alinaro
[19.09.12 16:19:49]
»

@Marian Preda: Ia uite, alt review ratat la momentul publicarii Noroc cu ecourile astea...

Nu stiu daca o sa ajung vreodata in China (taaaare mult mi-as dori), insa pe mine DA ma intereseaza astfel de obiective, asa ca e de tinut minte.

Mai sunt... continuari? Le astept cu mare drag.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.09.12 16:56:52]
»

@alinapopi:

Iti multumesc!

Ca sa-l parafrazez pe un bun prieten de pe Afa: ,,never say... never! "

Niciodata nu sti ce-ti rezerva viitorul! Tin minte ca cu sase luni inainte de a pleca, ma rugam de un amic sa facem schimb de un magnetut (din ala care se pune pe frigider, ... ca fac colectie!) cu imaginea Beijing-ului si uite c-am ajuns acolo!

Despre acest templu, nu-nteleg de ce nu este mediatizat prin ghidurile acestei fabuloase tari?!

Merita vizitat, crede-ma!

Cat despre... continuari, cu riscul de a va plictisi, vor fi destule!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[19.09.12 18:56:26]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

MCM
[19.09.12 19:01:40]
»

mi-ai adus aminte de China.

Xie, xie

Marian PredaAUTOR REVIEW
[19.09.12 20:15:45]
»

@webmaster13:

Multumesc din... inima, DJ 13!

O melodie minunata ce alina sufletul!

Cu respect...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.09.12 12:02:06]
»

@MCM:

Ni hao, panio!

Ma bucur ca ma citesti si ca pot sa-ti ofer... amintirile mele!

Toate cele bune! Pe curand!

Zai jian, furen!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Marian Preda, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0679030418396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1