ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Seul prima zi - Palatul Gyeongbok, nu doar palat…

TIPĂREȘTE

Cum spuneam în review vezi impresii, prima parte a vacanței mele din Coreea de Sud am petrecut-o în Seul, despre care voi spune câte ceva...

Seul, un oraș cu o suprafață de aproximativ 600 kilometri pătrați și o populație de peste 10 milioane de locuitori, un oraș foarte aglomerat ca populație și autoturisme, este cel mai mare oraș din peninsula Coreeană.

Nu știam că în Seul și Coreea predomină creștinismul, (peste o treime din populație, majoritari protestanți și apoi catolici), urmat de budism, de o religie specific coreeană similară shintoismului japonez și de confucianism.

Vechi de peste 2.000 de ani, orașul așezat pe malurile râului Han a fost capitală coreeană, sub diferite nume, de la începutul anilor 1390 până în zilele noastre, rămânând la separarea celor două surori capitala Coreei de Sud, țară tutelată de Statele Unite. Statutul de capitală i-a fost luat în anul 1950 de Coreea comunistă care a atacat și cucerit aproape în întregime Coreea de Sud, Seul fiind distrus aproape în totalitate, dar i-a fost redat în primăvara anului următor de ONU ale cărei forțe armate au restabilit granița dintre cele două țări.

Plimbarea noastră în Seul a început destul de târziu pentru noi care suntem foarte matinali, în jurul orei 9:00, fiind obosiți după lungul drum de la București la Seul, vezi review vezi impresii. Zona de vizitat era foarte aproape de cazarea noastră, timp de deplasare foarte mic.

Din Stația Anguk am luat metroul liniei 3, mergând o stație, până la Stația Gyeongbok, de unde pe ieșirea 5 am ajuns lângă Muzeul Național al Palatelor grăbindu-ne spre Palatul Gyeongbok pentru a asista la schimbarea gărzii ce avea loc la ora 10:00.

Palatul Gyeongbok, (în traducere Palatul Mult Binecuvântat de Cer), socotit cel mai renumit și cel mai grandios palat regal din Seul, a fost construit în 1394, în timpul dinastia Joseon, de către regele Taejo. A fost un palat foarte mare, având, în a doua jumătate a secolului 19, la apogeu, 330 clădiri și 5.792 camere. A avut o istorie zbuciumată, ca și orașul, ca și Coreea, fiind incendiat, reconstruit, distrus de japonezi, iar reconstruit, distrus în războiul coreean, reconstruit și din anii 1990 aflat în permanentă reconstrucție. După mine un alt palat, Palatul Cheangdeok despre care voi scrie este cel mai frumos, dar acesta este cel mai grandios.

Am ajuns la intrarea vizitatorilor și am pătruns în imensul complex, îndreptându-ne spre centrul pieței unde sosiseră deja mulți turiști pentru a vedea cunoscuta ceremonie. Soldații îmbrăcați și echipați ca în urmă cu sute de ani au oferit, în fața Gwanghwa, în traducere Poarta de lumină, principală și cea mai mare poartă a palatului, aflată în partea sudică, un spectacol fascinant, pe care pozele îl povestesc mult mai bine decât mine. Am trecut de a doua poartă cu etaj unde am prezentat biletele, apoi de celebrul pod specific palatelor regale coreene și de o a treia poartă.

Mi-am început plimbarea prin palat îndreptându-mă spre Geunjeong, Pavilionul Tronului, o clădire din lemn așezată pe o terasă înaltă de piatră. Am trecut prin curtea interioară, în care două rânduri de pietre marcau locul înalților funcționari ce participau la ceremonii. Sala Mare a Palatului este păzită de făptura mitică haetae, mitologicul leu unicorn cu solzi, care apăra de foc și, în același timp, asigura dreptatea, putând să facă deosebirea dintre bine și rău. Haetae este prezentă în multe locuri și în viața de zi cu zi a Seulului. Astăzi este folosit ca semn pe taxi, ca reclamă… Tot aici pe balustrada de piatră am găsit multe animale reale sau imaginare, dragoni și păsări phoenix, simbolurile regale, broaște țestoase, simbolul veșniciei, tigri.

În sala tronului împodobită cu dragoni și păsări phoenix, cu tronul imperial așezat în fața unui paravan pictat cu soarele, luna și cele cinci vârfuri de munte, simboluri pe care avea dreptul să le folosească doar casa regală, aveau loc evenimente speciale, audiențe regale, recepții pentru solii străini, încoronarea regilor și investitura prinților moștenitori, nunți regale…

Am continuat plimbarea văzând celelalte clădiri din palat. Sajeong, Birourile Imperiale, unul pentru perioada caldă și două pentru perioada rece, Gangnyeong, Reședința Regelui, frumos împodobită, Gyotae, Reședința Reginei, mai frumoasă ca a regelui, unică prin cele patru coșuri de fum hexagonale, din cărămizi portocalii și țigle decorative, Jagyeong, Reședința Reginei Mamă, o clădire împărțită cu un spațiu mai răcoros pentru lunile de vară, unul mai cald pentru cele de iarnă și un spațiu pentru personalul reginei. De remarcat extraordinarele coșuri de fum cu simboluri de logevitate: arabescuri și lilieci. Reședințele reginelor nu trebuie ratate, sunt deosebite. Zidurile dintre curțile interioare din cărămizi ornamentale, colorate diferit, cu mici porți de trecere sunt unice.

În zona din spate a palatului după vizitarea Muzeului de Folclor am trecut pe lângă Chwihyang, în traducere Podul Îmbătat cu Parfum și am admirat Hyangwon, în traducere Pavilionul Far Învăluit de Parfum, locul de plimbare al familiei imperiale, am văzut apoi Jibokjae, Biblioteca Personală Regală și Altarul Taewon. În această zonă se află și Reședința Guvernatorul General Japonez din timpul ocupației japoneze.

Am văzut apoi Gyeonghoeru, Pavilionul pentru Banchete, poză iconică pentru palat, pavilion vertical așezat lângă un iaz pitoresc și care a servit ca loc de întâlnire pentru banchete majore de stat. Se poate vizita doar cu rezervare pe internet.

Prin palat se merge destul de mult și se poate vizita prin trei porți de intrare, cea folosită de noi fiind cea mai potrivită și pentru spectacolul de schimbare al gărzii ce îl oferă. Am scris sălile vizitate și în traducere deoarece scrierea Hangeul și denumirea sunt destul de greoaie pentru noi. Pentru simplitate nu am mai adăugat anumite terminații: mun pentru poartă, jeong pentru sală, gyo pentru pod sau gung pentru palat pentru că altfel ni se plimbă limba în gură.

Poziționarea palatului este deosebită, un cadru natural frumos, cu munți în depărtare, cu alei străjuite de falnici pomi și pajiști verzi. Am folosit harta pentru a vedea întreaga zonă, altfel riști să nu vezi totul, anumite clădiri fiind destul de îndepărtate. Sunt curți foarte multe interioare, mai mari sau mai mici specifice palatelor coreene. Spre ieșire ne-am abătut și în zona de shop, restaurant și cafenea unde am luat un ceai cu gheață de ginseng cu scorțișoară, nemaipomenit cu 3500 woni (2,6 euro) și o apă minerală de 500 g cu 1000 woni. Afară era destul de cald și multă umiditate, din ce am citit a fost una din cele mai calde și mai secetoase veri în Seul, de aceea fântânile arteziene erau oprite în multe locuri.

Palatul este închis marțea, în celelalte zile fiind deschis între orele 09:00 – 18:00, taxa de intrare este de 3.000 won de persoană. Zilnic la orele 10:00 și 14:00 are loc ceremonia de schimbare a gărzii, ceremonie ce durează circa 20 de minute. La intrare ai posibilitatea să închiriezi costume tradiționale coreene sau să te pozezi, lucru specific zonelor de turism coreene, asiatice în general. Am întâlnit multe persoane îmbrăcate așa. Site-ul palatului este: royalpalace.go.kr/html/eng/main/main.jsp (English).

Următorul obiectiv vizitat a fost Muzeul Național de Folclor din Coreea pe care l-am văzut mergând tot prin complexul palatului și ajungând tot cu harta la el la o poartă ce se află în partea dreaptă. Aici am arătat biletele de la palat și am fost lăsați să intrăm. Același lucru l-am făcut și la ieșire pentru că mai aveam să vizităm palatul.

Mergând tot spre dreapta am ajuns la o rotondă care prezintă, în fața Muzeului Național de Folclor, cele douăsprezece animale ale zodiacului chinezesc, foarte bine realizate. Am căutat zodiile nostre, am făcut câteva poze și am intrat în muzeu.

Muzeul Național de Folclor din Coreea, o clădire ce mi-a amintit de castelele japoneze, adăpostește trei săli de expoziție, un muzeu pentru copii și o expoziție în aer liber și peste 4.000 de artefacte istorice din viața de zi cu zi a coreenilor și prezintă stiluri de viață și de cultură din Coreea. Mai găzduiește o bibliotecă și un magazin de suveniruri.

Prima sală, Istoria poporului coreean, prezintă stilul de viață al oamenilor care au trăit în Peninsula Coreeană, din timpuri preistorice până în epoca modernă și stabilește fundamentul culturii coreene, repartizate în patru secțiuni: De la natura în viața omului arată schimbările din epoca paleolitică până în epoca bronzului, Expansiunea teritorială prezintă perioada celor trei regate, Bucuria culturii prezintă culturile care au înflorit în timpul dinastiilor Goryeo și Joseon, Apariția și dezvoltarea clasei de mijloc ilustrează modificările din viața de zi cu zi de la sfârșitul secolului 19. A doua sală, Calea vieții coreene, ilustrează modul în care viața coreenilor din timpul perioadei Joseon este legată de viața agrară și de cele patru anotimpuri, iar cea de-a treia sală, Ciclul vieții coreene, afișează evenimentele majore ale vieții individuale a coreenilor născuți în clasa superioară a societății Joseon, sub influența confucianismului, ideologia de stat din acea perioadă.

Ca de obicei în excursiile mele, timpul, dușman permanent, s-a impus, determinându-mă să renunț la secția pentru copii a muzeului, care prin expozițiile experiențiale în care copiii au voie să se joace cu exponatele pare destul de atractivă. Acum îmi pare rău, dar…, m-am îndreptat spre Expoziția în aer liber, ce poate fi considerată un mic muzeu al satului unde găsești case specifice, o frizerie, o cârciumă și mai multe magazine. Este prezentă o moară de apă, o alta acționată de un animal și chiar un tramvai. Interesante sunt mica sală de clasă și biroul “jelbarului”. Sunt expuse mai multe vase cu kimchi, o serie de statui și multe obiecte de piatră puse de obicei la mormintele oamenilor importanți, alte obiecte, ca niște totemuri, care erau așezate la intrarea în sat, pentru a aduce acestuia prosperitate și belșug sau puse pe marginea drumurilor pentru a proteja drumeții de spirite rele, de stafii și de boli. Este prezent și cultul falic, întâlnit la multe popoare vechi, sub forma unor pietre de forma organelor sexuale, pe care coreenii le venerau și la care se rugau pentru nașterea unui băiat, pentru protejarea satului și pentru recolte bogate.

Accesul este liber muzeul fiind închis lunea, în celelalte zile este deschis de la orele 09:00 până la ora 18:00. Site-ul muzeului este: nfm.go.kr/language/english/main.jsp (English).

După ce am vizitat acest muzeu am revenit să vedem alte părți ale palatului, am ieșit din el tot pe poarta pe care intrasem și ne-am continuat plimbarea prin parc, revenind la muzeul pe lângă care trecusem dimineața în grabă, privindu-l doar din trecere. Pentru o mai bună înțelegere ar fi mai bine să fie văzut acest muzeu înainte de a vizita palatul, depinde de timp.

Muzeul Național al Palatelor aflat într-o frumoasă clădire coreeană cu subsol, parter și etaj prezintă 500 de ani de istorie a Coreei în perioada dinastiei Joseon din capitala Seul, când erau promovate idealurile neo-confucianiste, regele și regina fiind venerați ca părinți ai tuturor cetățenilor.

Pentru a crește autoritatea regală se utilizau mai multe simboluri regale, sigilii, picturi și documente istorice și un sistem bine organizat de ritualuri de stat. Monarhul trebuia să fie unul binevoitor față de popor și să ducă o politică de pace cu vecinii, pentru a aduce țării liniște și prosperitate. Palatul regal servea drept centru al guvernului și administrației politice dar și locuință pentru familia regală. Aici se săvârșeau ritualuri naționale, aveau loc audiențe și se hotărau treburile statului.

Ne-am început vizita la etaj, unde în trei săli, sunt prezentați Regii și Palatele dinastiei Joseon, și Viața la curtea regală. Am admirat acolo Tronul regal care chiar dacă nu era plasat în centru (ca la palat) era făcut din lemn prețios și lăcuit cu grijă și așezat în fața unui paravan pe care erau pictate soarele, luna și cei cinci munți din jurul capitalei, simbolizând demnitatea regală și puterea divină, dar nu erau sculptați pe tavan, ca la palat, simbolurile regalității, dragoni și păsări phoenix. Mi-au plăcut sigiliile regale cu cutiile în care se păstrau și care mi-au adus aminte de sigiliile de la Palatul Interzis din Beijing, diferitele picturi pe panouri, pe uși sau geamuri, iar privind tablourile regilor parcă-i vedeam pe tron și așteptam să mă invite să mă apropii. Se insistă asupra rolului pe care regina îl avea în desfășurarea vieții de la curte. Ea poruncea tuturor femeilor care se aflau în palat, a dezvoltat un comportament confucianist pentru toate femeile și a impus, pentru femei, eticheta de la palat. Plimbându-mă am putut admira mai multe vase minunat lucrate în alamă, argint, mărturii ale priceperii și talentului artizanilor coreeni.

Parterul este dedicat regatului coreean și Familiei Regale, Riturilor de stat și Științei din timpul dinastiei Joseon. Interesant!! , aici sunt expuse și două automobile de epocă, construite special de General Motors pentru familia regală.

Demisolul are săli dedicate Picturii și Muzicii Curții Regale, unde am văzut mai multe tablouri și instrumente muzicale, Procesiunilor Regale unde am admirat o lectică regală din lemn lăcuit în roșu, cu copertine de mătase, împodobită cu capete de dragoni și de păsări phoenix și cu mai multe animale mitice aurite. Interesantă este sala Altarului Jongmyo, altarul ancestral regal ce găzduiește tabletele spirituale ale monarhilor și reginelor dinastiei Joseon ce au servit ca bază de legitimitate a casei regale.

Muzeul se deschide la ora 09:00 și se închide la ora 18.00, în weekend și sărbători la 19:00, lunea este închis, accesul fiind liber. Pozarea în interior este permisă, dar fără a utiliza blițul. Site-ul muzeului este: gogung.go.kr/viewInfo.do?pLng=en.

Acesta a fost primul meu contact cu orașul Seul despre care știam prea puține și care m-a impresionat foarte mult. M-a impresionat dezvoltarea și evoluția orașului în cei 60 de ani trecuți de la războiul fraticid: de la ruinele din care supraviețuitorii încercau să mai recupereze câte ceva la turnurile ce se îndreaptă spre cer, de la un oraș înfometat la un oraș prosper, de la niște oameni triști și înlăcrimați la oamenii zâmbitori și deconectați de azi. Acestea le-am mai văzut la alt muzeu în altă zi, Muzeul Războiului, și am înțeles și mai bine poporul coreean. Altă poveste…

Palatul Gyeongbok și cele două muzee pe care le adăpostește sunt printre cele mai populare și mai importante atracții turistice din Seul pe care, cred eu, trebuie să le vadă orice turist care vrea să cunoască cultura și civilizația coreeană.

Un afaist cu ștate vechi m-a învățat că dacă într-o zi am vizitat mai multe obiective pot să le scriu și separat pentru a nu plictisi și pentru a cunoaște mai ales prin poze ce am vizitat acolo. M-am comformat. Va urma ….

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 26.10.16 19:09:41
Validat / Publicat: 27.10.16 08:51:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 3082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Seul, Palatul Gyeongbok, Birourile regale cu frumoase coșuri de fum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.10.16 08:50:53]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Seul, SEUL (SEOUL)" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema
[27.10.16 09:09:48]
»

@mprofeanu: Am vruta sa dau start vot, dar pana am rasfoit din poze, am devenit al doilea.

Pur si simplu, excelent articolul locurile, pozele.

maryka
[27.10.16 10:37:00]
»

Frumos... Am călătorit puțin măcar cu gândul pe alte meleaguri... Felicitări!

mishu
[27.10.16 11:46:27]
»

@mprofeanu: Ce dor mi-era de asa ceva. Am citit cu mare placere articolul si astept sa mai scrii. Nu stiu daca ai pomenit vreodata vreo comparative ceva, dar dintre tarile asiatice pe care le-ai vazut cam cum ar arata o ierarhie a ta, sau daca nu poti face o ierarhie, care au fost lucrurile pe care le-ai apreciat cel mai mult in fiecare tara?

In ceea ce priveste invitatia la ceai/ cafea stau si nu-mi aduc aminte foarte bine, in China nu prea am baut cafea, ci foarte mult ceai, foarte bun.

In schimb cea mai buna cafea am baut-o in Malaezia, si sfatuiesc pe oricine merge acolo sa-si ia cafea cu diverse alte ingrediente. Noi am stat in Penang si acolo era un muzeu al ciocolatei si inauntru erai poftit sa incerci tot felul de ciocolata, cafea si cumparai ce voiai, dar aceeasi cafea buna o gaseai in orice magazine.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.16 17:20:38]
»

@webmaster26: Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.16 17:23:12]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.16 17:37:09]
»

@maryka: Mulțumesc pentru vizită și sper să ajungi acolo nu numai cu gândul... și îți doresc din suflet!

Dacă acum 5 ani cineva mi-ar fi spus că voi merge în Asia, așa departe și în plus și pe cont propriu, aș fi zis că fabulează, dar... neștiute sunt căile Domnului!

Excursii frumoase și reușite oriunde ai merge!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.16 18:01:36]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită, am devenit dependentă de ecourile tale și le citesc cu drag!

Fiecare țară văzută are farmecul ei și cu trecerea timpului pare și mai frumoasă. Fiecare loc nou văzut aici la noi sau în afară este deosebit.

Am văzut într-un an trei țări asiatice de top îmi permit să spun și fiecare are ceva aparte, dar și multe comune. Japonia este soft, China este grandioasă și are cea mai mare cultură, Coreea este unică prin oamenii ei, în general felul asiaticilor din aceste țări m-a impresionat. Aș reveni acolo oricând dar nu se poate...

În Coreea se bea foarte multă cafea, vara rece și este foarte bună. Există cafenele pentru orice fel de activitate: citit, muzică, socializat cu animale, câini sau pisici și alte activități.

La fiecare magazin la obiectivele turistice nu se poate să nu fie aparate pentru cafea de diferite tipuri. Pentru noi era cam scumpă: 3500 woni (2,6 euro), atât era și un pahar mare de răcoritoare sau ceai rece.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[27.10.16 20:23:40]
»

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[27.10.16 21:40:16]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

MirelaV
[31.10.16 15:49:32]
»

Articol superb, intens documentat si scris intr-un mod captivant.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[31.10.16 19:09:49]
»

@MirelaV: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou. Aștept alte reviewuri despre Canada pe care să le citesc cu plăcere.

Cdia
[01.11.16 07:13:53]
»

Wow! Multe locuri pe care doar visez sa le vad, le intalnesc virtual aici. Multumesc.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[01.11.16 20:15:10]
»

@Cdia: Mulțumesc pentru vizită! Îți doresc să vizitezi cât mai multe locuri atât virtual cum spui tu dar mai ales real.

Niciodată să nu spui, niciodată...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, Dan&Ema, maryka, MirelaV, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Seul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074160099029541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1