ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2016
    DURATA: 3 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Sarmisegetuza Regia – cel mai enigmatic loc al antichitatii, inima DACIEI strabune

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Deceneu o privea bland. Avusese o revelatie noapea trecuta iar dimineata devreme o chema la el pe Dochia, fiica regelui. Dochia nu stia de ce fusese convocata de marele sacerdot asa ca astepta infrigurata in mijlocul templului. Deceneu aparu invesmantat in straiele lui albe cu fruntea luminata de razele ce patrundeau prin ferestrele uriase ale locului sacru. Pentru cateva clipe se privira, apoi Deceneu o atinse pe frunte toiagul sau din aur masiv. Dochia ramase nemiscata. Prin fata ochilor i se perindau viziuni apocaliptice despre plaiurile sale si despre oamenii locului. Zalmox cel mare, era suparat pe ei. Sacerdotii credeau ca le stiu pe toate si foloseau cunostintele daruite de El pentru a manipula masele. Uneori foloseau tehnologia bratarilor de aur pentru a-i face sa se simta fericiti, alteori o foloseau pentru a-i face de neinvins pe campul de lupta, alteori pur si simplu ii trimiteau sa jefuiasca carele incarcate cu prada de razboi cu care romanii se intorceau din teritoriile ocupate.

    Sacerdotii consumau potiunile secrete pentru a deveni nemuritori desi El le-a interzis. Marelui zeu nu ii placeau aceste jocuri. Deja le pecetluise soarta. Dochia vedea cu ochii mintii caderea cetatii sale mult iubite, tradarea, jertfa tatalui sau si moartea dacilor care cadeau secerati in batalia ce avea sa vina. Foc si prapad le harazise Zalmox pentru ca nu isi tinusera promisiunile in legatura cu folosirea cunostintelor lasate de el inainte de a pleca.

    O durere sfasietoare ii trecu prin piept cand isi vazu tatal si prietenii murind. Lacrimile ii curgeau din ochi fara contenire. Deceneu intrerupse viziunile si ii sterse lacrimile. Avea pentru ea o insarcinare de maxima importanta. Ea trebuia sa ascunda comorile cele mai de pret ale Sarmisegetuzei. Ea trebuia sa ascunda arhiva si secretele lor. Zalmox poruncise ca nimeni sa nu mai aiba vreodata acces la invataturile lui pana cand omenirea nu va fi destul de “coapta la minte” pentru a le folosi cumpatat. Dochia primi cu resemnare toate vestile. Deceneu ii darui puteri speciale cu ajutorul carora sa poata transporta singura comorile catre lumea secreta din adancurile pamantului. Indata ce totul va fi pus in siguranta ea avea sa devina nemuritoare si sa protejeze locul peste milenii.

    Dochia incepu sa ascunda pergamentele cu invataturi, sipetele cu aur curat, apa vietii, elixirurile nemuririi si ale tineretii vesnice. Peste locul secret asternu blesteme si vraji puternice astfel incat nimeni sa nu le poata gasi vreodata. Apoi se invesmanta in straie albe, chema lupii sai credinciosi si disparu alaturi de ei in adancul padurii. Uneori, cand rasar ghioceii la Vartoape, in noptile cu luna plina, Dochia iese insotita de fete invesmantate in alb si danseaza pana dimineata ca nebunele. Daca ai ghinionul sa le zaresti dansand, iti vor rataci mintile si niciodata nu vei mai fi om.

     

    Atunci cand misterele Daciei iti sunt permise te poti considera cel mai norocos om din lume!

    O zi calda de vara, un grup de prieteni si o neostoita dorinta de a patrunde secretele bine ascunse ale neamului stravechi, asa se prezinta momentul la care am ajuns la Sarmisegetuza. Pas dupa pas ne lasam cuprinsi de energia deosebita a locului in timp ce spiritul ne este fascinat de frumusetea si misterul care ne inconjoara. Ar trebui sa ne plimbam prin cea mai mare asezare a timpului sau (conform scanarilor facute de cercetatorii rusi) dar trebuie sa ne multumim cu cateva pietre dezgolite la momentul oportun si inca neingropate la loc de catre “mainile binevoitoare”. Zidurile cetatii ma uimesc prin tehnica de constructie. Pietre perfect slefuite sunt puse una peste alta fara a avea mortar sau alt liant intre ele. Celebrul “Murus Dacicus” iti atrage privirea imediat serpuind nemuritor printre copacii seculari. Se spune ca zidurile erau de nepatruns iar cetatea invincibila. Cucerirea acesteia de catre romani s-a realizat in urma unei tradari deoarece se pare ca zidurile prezinta urme de asalt din interior si nu din exterior ca si cand cineva ar fi deschis portile lasand dusmanul sa parjoleasca mareata asezare dupa bunul plac.

    Cu toate ca cetatea a fost descoperita cu foarte multi ani in urma, aici nu se realizeaza nici un fel de cercetari sau sapaturi. Asa cum am vazut-o eu acum 25 de ani, asa este si acum. Pe langa cararea care te duce in incinta cetatii se dezgoleste recent un drum pietruit. Lucru mare!

    Din pacate un oras de dimensiunile Bucurestiului actual zace inca ascuns sub pamant iar uitarea ameninta sa se astearna peste el. Sa va povestesc totusi ce se poate vedea azi in magicul sit arheologic.

    Cele mai importante zona ale Sarmisegetuzei sunt: Altarul de Andezit sau Soarele de Andezit si Calendarul Solar.

    SOARELE DE ANDEZIT
    sau Altarul de Andezit

    Este un cadran rotund cu diametrul de 7 m si este impartit in 10 lespezi intre care se afla niste canale. El este astfel pozitionat inct indica cu mare precizie axa Nord-Sud. Este posibil ca acest disc sa fi fost folosit ca si ceas solar foarte complex, ceas care ar fi putut indica anotimpurile si perioadele perfecte pentru cultivare, solstitiile si echinoxiile. Unii ercetatori sustin ca pe el se realizau si sacrificii iar sangele victimelor se scurgea prin canalele dintre lespezi catre un soi de “lighean” din piatra plasat la baza discului. In ziua de azi el este amarnic pazit deoarece niste sectanti cucuieti au ajuns la concluzia ca daca te iubesti pe el este posibil sa dai viata unui nou Mesia. Noroc ca statul inca se mai invredniceste sa plateasca paznici caci altfel nu cred sa mai fi avut noroc sa il mai vedem intreg.

    Alaturi de el descoperim

    CALENDARUL SOLAR

    Este un sanctuar compus din trei cercuri concentrice: unul din blocuri de andezit, unul din stalpi de andezit si unul din stalpi din lemn, care aveau in centru o constructie facuta tot din stalpi din lemn, in forma de potcoava, folosit la numararea zilelor din an şi la calcule astronomice.

    Expertii NASA sustin chiar ca acesta este cel mai precis calendar din lume.

    Pe langa aceste zone importante mai exista si cateva temple circulare sau paralelipipedice si desigur conducta de apa care si in ziua de azi aduce cea mai limpede si mai curata apa din inima muntelui catre fericitii turisti care se avanta in cetate.

    Despre daci se stiu destul de putine lucruri dar ceea ce am reusit sa aflam ne duce cu gandul la o civilizatie cu mult mai avansata decat cele vecine. De pilda istoricul Iordanes, in celebra lui Getica, afirma ca Deceneu (marele preot dac) tinea lectii despre filosofie, stiinta, etica si logica “demostrandu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-a aratat mersul planetelor si toate secretele astronomice, cum creste si scade orbita lunii si cu cat globul de foc al soarelui intrece masura globului pamantesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele trei sute patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit pana la apus spre a se apropia sau departa de polul ceresc”.

    Multe mistere raman in continuare de nedescifrat pentru noi, muritorii de rand. Iata cateva dintre ele:

    - Misterul inscripţiei Decebalvs Per Scorilo. Una dintre cele mai importante descoperiri inregistrate la Sarmizegetusa Regia a fost un vas inalt de un metru, care i-a făcut pe istorici sa sustina ca dacii cunoşteau scrisul. Vasul, probabil unul de cult, potrivit cercetatorului Hadrian Daicoviciu, era stantat cu inscriptia Decebalvs Per Scorilo, scrisa cu litere latine.

    - Conform lui Nicolae Densusianu, dacii de la poalele Carpaților Sudici considerau Ardealul drept „Taramul Celalalt” sau „Lumea de Dincolo”. Chiar si egiptenii considerau Dacia ca fiind locul in care mergeau sufletele celor drepti dupa moarte.

    - In Epopeea lui Ghilgames, eroul a plecat catre „Tara Dilmun, gradina Soarelui”, locul in care locuiau supraviețuitorii potopului. Cand a ajuns la trecatoarea din munti, Ghilgames a exclamat: „in muntii acestia vazut-am odinioara lei”.

    - Referindu-se la Dacia, Herodot susținea ca „numai in aceste tinuturi se nasc lei in Europa”, leul fiind si astazi numele monedei Romaniei.

    In urma cu cativa ani in Sarmizegetusa Regia, la radacina unui copac lovit de traznet a fost descoperit un obiect de mare valoare, o matrita despre care se presupune ca a fost folosita la fabricarea bijuteriilor.

     

    Istoricul Hadrian Daicoviciu spune: „Intr-o locuinta de la Sarmizegetusa, a fost descoperita o adevarata trusa medicala continand un bisturiu, o penseta, mai multe vascioare pentru pastrarea substantelor medicamentoase si o placa mica de cenusa vulcanica, materie care, presarata pe o rana, avea proprietatea de a grabi cicatrizarea. Cu ajutorul instrumentelor chirurgicale, preotii-medici daci stiau sa execute operatii grele si complicate. Numeroasele cisterne si conducte aduse la lumins de sapaturile din Muntii Orastiei atesta existenta unor preocupari de igienă publica”

    Din anul 1990, Sarmizegetusa Regia a devenit unul din locurile preferate ale cautatorilor de comori. Piese valoroase de patrimoniu au ajuns pe piata neagra. Cele mai importante artefacte din vremea dacilor aflate pe teritoriul Romaniei sunt cele 13 “bratari” spiralice din aur masiv descoperite in zona Sarmizegetusa Regia. Tezaurul cantareste aproape 13 kilograme si a fost scos la iveala de hoti in perioada anilor 1990 – 2000. El a fost vandut dar in 2007 a fost recuperat. “Bratarile” au fost scoase la lumina de catre hoti in zona culmii Caprareata – punct arheologic al sitului Sarmizegetusa Regia – „la distanta de 5 metri de o stanca aflata pe panta muntelui, s-a descoperit o lespede de piatra sub care se afla o groapa triunghiulara, cu dimensiunile de 50x50x60 cm, avand peretii placati cu lespezi de piatra. In interiorul acesteia, dupa evacuarea pamantului, s-au descoperit zece bratari spiralice din aur masiv asezate perechi, cate doua, respectiv cate o bratara mai mica introdusa intr-una mai mare; trei perechi de cate doua bratari erau asezate vertical, iar alte doua perechi de cate doua bratari erau asezate orizontal, la nivel inferior, separate de primele printr-un strat de pamant”.

    Conform cercetatorului Gheorghe Serbana, denumirea culmii nu vine de la capra, ci de la Cap (de) Ra, zeul soarelui, al carui cult era celebrat la Sarmisegetusa si care nu este exclusiv zeu egiptean

    In urma recuperarii “bratarilor”, col. dr. Emil Strainu, specialist in psihotronica si razboi radioelectronic, si-a facut o parere preliminara: “pe Caprareata se afla un sistem de dispozitive radionice de mare putere. ”

    Conform col. dr. Emil Strainu, „cele trei dispozitive puteau focaliza, concentra si dirija energiile subtile”, unele bratari actionand ca bobine Tesla, captatoare de energie radionica. „Bratarile, amplasate intr-o cutie de rezonanta, jucau rolul de circuite oscilante si transformatoare de frecventa, putand induce maselor stari benefice sau negative, in functie de ceea ce doreau sacerdotii care actionau dispozitivele, prin fluxuri radionice emise de la distanta”. De exemplu, se putea induce luptatorilor stari de manie si curaj nebunesc. Anticii vorbesc despre razboinicii daci ca actionand pe campul de lupta fara teama, asemenea lupilor. Mircea Eliade, care a studiat indelung mitologia populara romaneasca, vorbeste si despre puterea miraculoasa a razboinicilor de se transforma ritualic in lupi. Mircea Eliade era de parere ca razboinicii se constituisera intr-o intr-o confrerie de luptatori, la intrunirile carora se oficiau ritualuri sacre, luptatorii fiind posedati de spiritele lupilor, ceea ce avea sa fie denumit ulterior „furor heroicus”. Nenumarate triburi cu nume de lupi sunt atestate si in regiuni mai indepartate, in Spania (Loukentioi si Lucenses), in Galicia, in Irlanda si Anglia. Cam pe unde au ajuns luptatorii-lupi, avand ca steag de lupta sarpele cu cap de lup.

    Energia radionica manevrata de preotii daci prin aceste sisteme spiralate putea fi folosita si in scopuri terapeutice. Preotii daci erau recunoscuti ca cei mai buni vindecatori ai lumii antice. Pentru specialistii in terapii radionice din ziua de azi, „bratarile” dacice sunt instrumente radionice cu efect curativ.

    Acum, ca v-am povestit toate acestea si tinand cont ca lucrurile pe care le stim despre stramosii nostri sunt ca varful unui iceberg, trebuie neaparat sa mergeti la Sarmisegetuza si sa calcati cu propriile voastre picioare pe acelasi pamant pe care candva trecea mandru si invincibil, neamul dacilor.

    Rog webmasterul sa ataseze urmatorul filmulet:

    https://www.youtube.com/watch? time_continue=25&v=C5AZ8Tqryso

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 13.03.17 09:00:02
    Validat / Publicat: 13.03.17 14:38:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTEȘTI [HD].

    VIZUALIZĂRI: 4522 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    36 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 vedere de sus, cam asta e tot
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 49 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

    36 ecouri scrise, până acum

    se afișează ecourile [1 - 30] din total 36
    webmasterX
    [13.03.17 14:37:31]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    BEBEPETRESCU
    [13.03.17 14:51:56]
    »

    @buterfly: Sa stii ca m-ai lasat fara "cuvinte" de lauda > dupa mine, ar fi de prisos, la modul in care ai scris si transmis. Multumim pentru o lectie de istorie scrisa / descrisa intr-un alt fel decat cartile de istorie

    elviramvio
    [13.03.17 16:17:26]
    »

    @buterfly:

    Superb articol, cum altfel de la tine. Si concluzia ar fi "știu că nu știu nimic și nici pe asta n-o știu", deci îi dau dreptate lui Socrate. Sunt atâtea lucruri de nedeslușit privind trecutul nostru ca ființe pământene, atâtea mistere, încât acele de unde venim și unde ne ducem par a nu avea rost să ne mai obosim cu ele.

    Istoria și misterele geto-dacilor sunt mereu o provocare pentru mine, îmi plac legendele mai mult sau mai puțin vechi despre ei dar, după ce am citit ce am reușit să găsesc ușor despre ei și urmele lor prin lume, îmi dau seama că poate fi adevărat că nu suntem doar urmașii Romei și ai Daciei, că adevărul este dincolo de ceea ce ne este permis să cunoaștem.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [13.03.17 16:42:18]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [13.03.17 16:44:43]
    »

    @BEBEPETRESCU: multumesc pentru vizita si aprecieri! Daca te-am impresionat cu articolul despre Sarmisegetusa, stai sa il vezi pe urmatorul... misterul se adanceste!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [13.03.17 16:47:37]
    »

    @elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Asa este, parem a sti totul si de fapt nu stim nimic. Sper ca in timp oamenii vor incerca sa afle mai multe despre trecutul lor si mai putine despre gadgeturi, televiziune, jocuri si telefoane. Ce sa facem, traim vremuri tulburi! Stai sa vezi ce alte mistere o sa va dezvalui in articolul urmator despre un loc foarte putin cunoscut din aceeasi zona.

    BEBEPETRESCU
    [13.03.17 16:48:01]
    »

    @buterfly: Abia astept... sa vad istoria cu alti ochi. Eu iti multumesc pentru articol!

    elviramvio
    [13.03.17 17:35:31]
    »

    @buterfly:

    Pai eu stau, doar stii ca sunt mereu cu ochii pe tine!

    Zoazore
    [13.03.17 19:47:15]
    »

    @buterfly: Deși AmFostAcolo și eu - vezi impresii - m-am înfoirat din nou, citind povestea ta! Frumoasă poveste e cea de deschidere. Și misterul e mare.

    Știai ca la Tărtăria s-au descoperit cele mai vechi urme de scriere?

    google.ro/webhp?sourceid= ... ts&lr=lang_ro&*

    Și ce apa bună au dacii! Am gustat-o!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krisstinna
    [13.03.17 20:11:56]
    »

    @buterfly: Am fost și eu acolo, am simțit emoție, energie ioc, mi-a plăcut mult, dar nu mă pricep eu la descrieri din astea... misterioase

    Eram în autobuz când am citit, mi s-a făcut pielea de găină și nu îmi era frig.

    Felicitări!

    Alex_Macedo
    [14.03.17 00:10:47]
    »

    Acest review... nu mai are nevoie de alte cuvinte! Inteligent încadrat, la fel paginat. Nu voi spune mai multe... colegii, mai sus, au pus punctul pe i, cât se poate de elocvent.

    Muncă și iar muncă, @buterfly... dar si satisfacție! Adică, un review perfect.

    Punct.

    La mai multe !

    Dana2008
    [14.03.17 08:56:44]
    »

    Minunat articol! Felicitări și mulțumiri pentru interesul acordat străbunilor despre care timpurile prezente nu prezintă interes. Da, mi-ar place că în cartea de istorie elevii să găsească aceste informații! Poate ar crește interesul noilor generații pentru istorie, pentru strămoșii noștri. Așa am ști că am avea motive întemeiate să fim mândrii că suntem români și să avem argumente bine fondate in fața celorlalte popoare.

    Foarte interesant articolul!

    Îl aștept și pe următorul despre care spui că este plin mistere.

    Călătorii plăcute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:00:56]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Am vazut articolul tau, superb mai ales ca ai ajuns acolo impreuna cu alti membri AFA. Stiu despre Tartaria, cum sa nu stiu, din pacate daca te incumeti sa ajungi acolo vei gasi doar un sat care are undeva la intrare o placuta pe care scrie trei chestii. Mare pacat ca nimeni nu doreste sa faca ceva pentru a ne recapata istoria adevarata. Macar sa scriem despre ea si sa mergem in acele locuri in numar cat mai mare

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:03:08]
    »

    @krisstinna: mutumesc pentru vizita si aprecieri! Ma bucur ca am efecte "racoritoare"... hihihhi... erau bune vara in autobuz!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:05:14]
    »

    @Alex_Macedo: multumesc pentru vizita si aprecieri! Multa munca intr-adevar, informatiile nu sunt asa usor de gasit si de pus cap la cap

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:08:13]
    »

    @Dana2008: multumesc pentru vizita si aprecieri! Si mie mi-ar placea sa gasesc in cartile de istorie aceste informatii si chiar mai mult de atat, mi-ar placea sa vad hoarde de arheologi si cercetatori scormonind pamantul sacru al Daciei si scotand la lumina una dintre cele mai avansate civilizatii ale planetei. Om trai si om vedea...

    Zoazore
    [14.03.17 10:12:11]
    »

    @buterfly: Din pacate, azi, daca esti patriot, esti "taxat" de parca ar fi un pacat sa-ti iubesti tara si istoria!

    Macar noi sa scriem si sa raspandim, ca Badea Cartan, ce mai putem afla din istoria adevarata!

    Dana2008
    [14.03.17 10:18:57]
    »

    @buterfly: ????Ce putem face noi??? Să ne plângă sufletul că generațiile viitoare își vor ignora originea rușinate de prezent?

    De ce nu se urmărește conștientizarea în randul tinerilor a originii noastre? ... Apar tot felul de scenarii, cică noi provenim din Grecia...

    Păcat!

    tata123 🔱
    [14.03.17 10:23:00]
    »

    @buterfly: Frumoasă relatare... ai pus în scenă foarte bine vizita la Sarmizegetusa; e un articol interesant și ușor de citit. Misterele captivează întotdeauna, iar ipotezele și soluțiile abundă în jurul unor obiective. Oare vom cunoaște vreodată adevărul?

    Mi-am adus aminte că am citit mai demult că nu tot ce vedem azi în perimetrul cetății dacice e original; pe ici-colo s-a intervenit chiar în mod grosolan. Am găsit informații aici: adevarul.ro/locale/hunedo ... 1ecc/index.html.

    Păcat că nu se mișcă nimic în privința cercetărilor arheologice din perimetrul capitalei dacice; am fi avut parte de multe surprize!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:33:59]
    »

    @Zoazore: asa este, ma cam "taxeaza" si pe mine lumea doar ca in ciuda firii mele pasnice, devin extrem de agresiva cu acesti "taxatori". Nu apreciez persoanele care fug din tara pe motiv ca aici nu ar putea avea un trai decent si continua sa denigreze locurile de unde au plecat. Cred ca isi merita pe deplin soarta. Apeciez pe cei care stau si lupta cu sistemul, cu veneticii si cu tot ceea ce face rau pamantului strabun.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:36:27]
    »

    @Dana2008: pai sunt interese mari in joc. Un popor care nu isi cunoaste istoria este usor de ingenuncheat. Am ajuns sa ne consideram pribegi in propria tara si milogi pe la usile altora. Din fericire roata se invarte mereu... Ceea ce ma minuneaza este ca de exemplu in Italia se cunoaste istoria reala a locurilor si se sarbatoreste cu mult fast an de an, dar la noi nimeni nu stie sa raspunda la o intrebare simpla: cine a intemeiat Roma si de unde venea?! Chiar asa, voi stiti?

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 10:41:28]
    »

    @tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri! E foarte posibil sa fi fost cosmetizata treaba pe ici pe colo ca doar stalpii aia din lemn nu aveau cum sa ramana asa mii de ani. Problema cea mai mare este ca nimeni nu mai este interesat sa continue cercetarile la fata locului, ba au mai si ingropat unele chestii scoase la lumina de un grup de studenti de la Bucuresti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ioana74
    [14.03.17 16:16:59]
    »

    @buterfly: Păi, sunt 2 legende despre intemeierea Romei:

    1. Romulus şi Remus, adoptati si hrăniti de o lupoaică cu pui

    sau

    2. o alta legendă ne povesteşte despre o femeie numită Roma, care a navigat spre Peninsula Italică alături de căpetenia tracă Eneas şi restul supravieţuitorilor căderii cetăţii Troiei.

    Deci, care de unde venea? Eu am o banuiala ca te referi la acea femeie misterioasa numita Roma, dar asteptam detalii...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [14.03.17 16:57:59]
    »

    @Zoazore:

    Nu cred ca ai gustat apa dacilor, doar dacă nu esti reancarnată (brrrr!) Ia de cujetă tu bine di tăt!

    elviramvio
    [14.03.17 17:19:29]
    »

    @ioana74:

    Sunt mai multe legende legate de intemeierea Romei, unele studii recunosc șapte, altele, după istorici din diferite zone, dau mai multe sau variante. Legenda lupoaicei si gemenilor este cea, sa-i zicem, oficiala si cea care a convenit conducatorilor antici. Sapte este o cifra magica, insularii cizmei, indiferent de triburile de care tineau, au respectat aceasta cifra care se leaga de cele sapte coline ale Romei, cei sapte regi.

    Se pare ca legenda oficiala a fost aleasa de unul din imparatii Romei, cea cu Romulus parandu-i cea mai credibila dar in popor au circulat mult mai multe decat stim azi.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 17:37:32]
    »

    Pai din cate vad stiti numai legende. Italienii sarbatoresc in fiecare an in aprilie Natale di Roma - nasterea Romei. Mare festival pe strazi. Se sarbatoreste intemeierea marelui oras de catre Enea- tracul venit din Troia cu refugiatii rezultati in urma celebrului razboi. Deci toti stiu despre tracul Enea, mai putin romanii. Ciudat nu?! Roma a fost construita cu tehnologia tracilor de catre traci care s-au refugiat la fratii lor intru limba si credinta , etruscii (alt neam de traci). Prin urmare cine este urmasul cui? Italienii invata asta la scoala, noi nu! Nu mai vorbesc de statuile numeroase de daci care impanzesc Roma. Nu mai vorbesc de cei 5 imparati celebri de origine daca.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [14.03.17 17:43:31]
    »

    @buterfly:

    Chiar îmi plac ultimele tale cuvinte, sunt cu tâlc.

    Si sarbatoarea la fel, are tâlc antic si interese moderne!!!

    ioana74
    [14.03.17 18:56:59]
    »

    Am facut numeroase drumetii la Sarmisegetusa Regia, parintii mei locuiesc in Orastie. Pe jos din Costesti mergeam pe jos cateva ore (atunci nu era drumul astfaltat ????). Felicitari pentru articol, ar merita sa apara in manualul de istorie, mi-a mers la suflet!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.03.17 21:22:30]
    »

    @ioana74: multumesc pentru vizita si aprecieri! Mai urmeaza...

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [17.03.17 10:10:41]
    »

    Cine e pasionat de istoria antică a acestor locuri să încerce să facă rost de excelenta lucrare a lui Radu Oltean, în care reconstituie în stilul său extraordinar de viu și de evocator, de la cetăți și așezări la îmbrăcăminte și lupte, alături de bogate informații istorice și arheologice: „Dacia, războaiele cu romanii, volumul I Sarmizegetusa”. E apărută acum 4 ani, dar se mai găsește pe internet. Probabil anul acesta va apărea volumul II.

    Cartea este excelentă pentru popularizarea descoperirilor și a informațiilor pe care le avem pînă acum, iar ilustrațiile de calitate ajută enorm imaginația cititorilor, ca o mașină a timpului care ne duce direct în acele vremuri.

    Evident că în carte se află și o reconstituire a zonei sacre de la Sarmizegetusa Regia. Imaginea se găsește și pe internet, căutați imagini după numele autorului și al cetății.

    În același stil cunoscut a publicat anul trecut și „Cetăți, castele și alte fortificații din România” unde găsim reconstituiri de la așezări neolitice pînă la cetățile medievale din spațiul României de azi, alături de imagini din satelit, documente de epocă etc. Cartea se găsește încă în librării, și conține și cîteva pagini despre cetățile dacice.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, Alex_Macedo, BEBEPETRESCU, buterfly*, elviramvio, ioana74, Lucien, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095750093460083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1