ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2009
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    25.00%
    Foarte nemulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    25.00%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Sarmizegetusa – dezamagire imensa

    TIPĂREȘTE

    Sarmisegetusa Regia, sau locul unde s-a sfarsit Dacia libera - va deveni in curand o mare poveste. Poveste fara dovezi.

    Dupa un drum forestier greu, prin praf, gropi si pietre, ingust si cu marea dorinta de a nu ne intalni cu alta masina si cu teama ca daca se strica masina noastra, nimeni nu ne poate veni in ajutor, caci nici semnal nu aveam la telefon, am ajuns la ce a mai ramas din antica cetate daca.

    Sunt de accord ca Sarmisegetusa nu se ridica la nivelul altor mari cetati antice, …. dar chiar sa ramana din ea doar cateva pietre …parca e prea putin. Si sa mai vina nu stiu cine sa toarne o placa doua de beton, si sa ridice niste barne din lemn, cu pretentia ca sunt de pe vremea lui Decebal, mi se pare bataie de joc la adresa oamenilor care totusi merg pana acolo, sa o vada. Spun sa o vada, nicidecum sa o viziteze. Caci cele cateva pietre care abia rasar din pamant, nu sunt ruine ce pot fi vizitate, abia daca pot fi vazute. Mai erau pe acolo niste ziduri ce pareau de cetate, dar sunt pe proprietatea unor localnici si nu ne-am putut apropia. Aceasta dilema ma macina si acum; cum au dovedit localnicii ca terenul acela este al lor? Caci nu cred ca inainte de regimul comunist, aveau proprietati intre ruinele cetatii.

    Stateam inlemnita si ma intrebam” unde este zidul gros de trei metri care auzisem ca inconjoara cetatea? Unde este calendarul? Si mai ales unde este zona scacra? Sacru inseamna sfant, …. dar pentru autoritatile romane nimic nu e sacru aici. Doar nepasare si mana libera pentru cei care au sapat pe cont propriu in ultimii 20 de ani si care si-au insusit ce au gasit. Si in loc sa sape statul roman, se chinuie sa rascumpere cu bani grei ce au gasit altii. !

    Asa ca tot ce am vazut a fost un luminis intr-o padure, cu cateva pietre si ceva ce semana mai degraba cu scheletul unui teatru de vara, din lemn. (cu siguranta nu vechi de 2000 de ani). In timp ce ne uitam dezamagiti unii la altii, spuneam ca nu a meritat acel drum, si riscul sa rupem masina, doar pentru atat. Auzise un coleg la tv. ca e tragica situatia pe acolo, dar am sperat pana in ultima clipa sa nu fie decat niste zvonuri menite sa ii faca pe cei de la Turism sa includa cetatea intr-un program de finantare. Dar ce sa mai finantezi cand nici nu mai exista aproape nimic? Sau mai corect spus cand totul este sub pamant si nu este nimeni dispus sa puna mana si sa sape. Locul este atat de pustiu, incat nu stiam cum sa plec mai repede de acolo, sa nu apara vre-un animal salabatic din padure.

    Am fost atat de dezamagita ca nici nu am vrut sa mai aud propunerea de a merge si la cealalta Sarmisegetusa – Ulpia Traiana – ridicata de romani dupa cucerirea Daciei.

    Se ajunge de la Orasie prin Costesti si mai departe 20 km. pe un drum forestier. Ajungeti cu noroc daca intalniti pe cineva sa va indice drumul si daca nu faceti mai mult de o pana. Pe jos este prea mult de mers. Si renuntati sa mai mergeti daca ploua.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 27.02.10 22:23:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTEȘTI [HD].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Sarmisegetusa Regia - Acesta este un loc sacru al cetatii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 599 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    magdalena
    [28.02.10 08:40:24]
    »

    Interesante ar fi fost si niste poze.

    Pacat pentru ceea ce a fost Sarmisegetuza, din cele ce spui tu.

    webmaster77
    [28.02.10 08:54:07]
    »

    mutat la "Descopera Ardealul", sters noua sectiune creata doar pentru acest obiectiv.

    cc_iordachescu
    [28.02.10 17:05:57]
    »

    Diaura, fara suparare, s-a produs o confuzie in ceea ce definesti tu. Nu contest ca ai fost acolo, e ok, dar ceea ce povestesti si ilustrezi nu e Sarmisegetusa Regia (este pe DN 68 perfect asfaltat, la cca 20 km vest de Hateg) si este Sarmisegetusa daca, din Muntii Orastie. Termenul de Regia este folosit in administratia romana si nu are lagatura cu regatul lui Decebal. Adica, e Sarmisegetusa si atat.

    Apoi, cetatea aceea a fost cucerita de romani care au avut tot interesul sa o stearga de pe fata pamantului, cum s-a intamplat si cu alte cetati mai celebre (Cartagena de ex.). E de mirare ca mai exista ceva acolo, dupa 1900 de ani.

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [28.02.10 17:09:34]
    »

    mare noroc sa va avem printre noi, dom' profesor!

    webmasterXY*
    [28.02.10 17:11:13]
    »

    corectat titlul cf. spuselor geografului nostru.

    cc_iordachescu
    [28.02.10 17:14:20]
    »

    Diaura, daca ai adoptat denumirea de pe click aici, e ok, nu e vina ta, imi cer scuze, desi ei explica termenul "sarmisegetusa", si nu "regia", cum ma asteptam. restul observatiilor le mentin (numai cate case si cotete au facut localnicii din pietrele cetatii...).

    Cristian_h*
    [28.02.10 17:15:09]
    »

    diaura vrei sa spui ca ce este prezentat in imagini la acesasta adresa: click aici

    nu mai exista? Nu pot sa cred asa ceva! Eu le-am vazut acum 8 ani, esti sigura ca nu este o confuzie?

    ulterior am citit si ecourile cer scuze , m-a luat valul nu puteam sa cred ca s-a intamplat asa ceva ar fi fost mult prea mult chiar si pentru noi romanii !

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [28.02.10 17:20:06]
    »

    cc_iordachescu.

    In fine, poate inteleg si eu ceva. Aceasta despre care vorbesc eu, este Sarmisegetusa daca, aceea prima, veche. Si stiu ca mai este una Sarmisegetusa Ulpia Traiana la care eu nu am ajuns care a fost ridicata de romani dupa cucerirea Daciei. Corect?

    Va multumesc pentru raspunsul pe care stiu ca mi-l veti da.

    cc_iordachescu
    [28.02.10 17:27:41]
    »

    va rog sa nu fiti asa de dezamagiti de mostenirea noastra daca! sunt multe "dave" pe hartile noastre turistice care sunt numai pe harta, va asigur (eu m-am facut de ras in direct cu 50 de studenti dupa mine!). se pare ca au functionat mai multe scenarii:

    - ori scriitorii aceia greco-romani se asteptau ca la nord de Dunare sa fie doar camile si cand vedeau un zid "Ooooo";

    - materialul de constructie dac era asa de bun ca a tot fost refolosit si in alte epoci istorice la alte constructii mai putin istorice;

    - baietii (dacii) se ocupau cu altele mai domestice si nu prea s-au omarat cu caratul pietrelor, neaducator de satisfactii in fata lui Zamolxis sau alte venituri.

    ca si exemplu: mult vestita biserica din Densus, prima crestina dupa Sf. Andrei incoace (sec. 12 daca nu ma insel) e ridicata toata din piata si elemente decorative din Sarmisegetusa Ulpia Traiana, aflata la 12 km de ea. Adica am fost mai buni la a cara din depozit decat la a face de la "0".

    Repet, nu fiti dezamagiti, suntem urmasii lor!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cc_iordachescu
    [28.02.10 17:32:30]
    »

    Diaura, nu vreu sa fac polemica si sa te supar, spun doar sa nu fi dezamagita de situatie: stramosii nostri s-au batut intre ei pe avere, noi i-am mostenit, ce te asteptai? sa si pastram?

    inca o data scuze: poate e corect si cum ai spus tu, de aceea am dat si link-ul, in apararea ta; dar termenul de "regia" e adaugat de istoricii nostri, nu de daci, tocmai pentru a face diferenta intre cetatea distrusa si cea construita de romani.

    presario
    [02.04.10 12:46:50]
    »

    Pt Webmaster - asa cum zicea si cc iordachescu - acest rewiew se refera la Sarmisegetuza de langa Orastie, adica capitala Daciei de dinainte de cucerirea romana.

    Celelalte rewiew-uri, inclusiv cel scris de mine se refera la Sarmisegetuza Ulpia Traiana, adica capitala Daciei de dupa de cucerirea romana si se afla la aprox 40 km distanta.

    Sunt 2 "Sarmisegetuze" diferite, deci ar trebuie cumva grupate diferit, daca se poate.

    Admin
    [02.04.10 14:10:46]
    »

    creat rubrica distincta 'Sarmisegetusa [Muntii Orastiei]' si mutat aici review-ul Diaurei

    realitatea
    [18.10.10 23:29:10]
    »

    Nu pot sa cred ca se poate mintii in asa hal. Sarmizegetusa Regia este acolo, exista si asteapta sa o descoperiti, esti rea intentionata cand afirmi ca nu vezi zidul gros de trei metri, vezi pozele facute de mine chiar acolo la Sarmisegetusa, e drept nu am fotografiat sopirle, am vizitat cu atentie cetatea si am gasit-o acolo, asa cum se vede. Veniti cu incredere la Sarmizegetusa Regia, se poate circula, dovada sunt pozele de acolo. Eu chiar am fost acolo.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [18.10.10 23:38:19]
    »

    @ realitatea... "esti rea intentionata cand afirmi ca nu vezi zidul "... " Nu pot sa cred ca se poate mintii in asa hal"

    Cred ca este o forma de exprimare nelalocul ei. Cum poti stii care sunt intentiile mele? Si cum iti permiti sa spui ca mint? Esti convins (a) ca l-am vazut?

    Dar, repet, eu nu am vazut zidul. Daca tu l-ai vazut e ok, inseamna ce exista.

    webmaster0
    [18.10.10 23:39:20]
    »

    @realitatea, ai dovezi când acuzi? Nu de alta, dar poate această (sau alta) persoană chiar NU a vazut acele ziduri. Poate au trecut pe lângă, fără să ştie unde să privească. Hai deci să criticam povestea, dacă este cazul, nu pe povestitor!

    Cel puţin, aici la noi, aşa dorim să fie.

    realitatea
    [18.10.10 23:45:49]
    »

    Nu se poate sa postezi aici minciuni, nu se poate si nu este permis sa batjocuresti istoria noastra a dacilor. Tot ce ai afirmat sunt minciuni. Sarmizegetusa Regia exista este acolo. A fost si este capitala Daciei. Te rog nu dezinforma, vezi pozele de acolo si reflecta in liniste, noi nu suntem romani urmasii lui Traian, noi suntem daci si ne aparam istoria. Tot ce ai postat sunt doar inchipuirile tale, nimic adevarat.

    realitatea
    [18.10.10 23:48:41]
    »

    Tot ce a postat, dar absolut tot este minciuna.

    Chiar nu vedeti pozele facute de mine? Daca nu a fost acolo atunci de ce posteaza aici? Daca nu a vazut zidurile si sanctuarele atunci nu a fost acolo.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [18.10.10 23:50:40]
    »

    @ realitatea

    1. nu batjocoresc nimic si pe nimeni

    2. nu am afirmat ca nu exista si ca nu este acolo Sarmisegetiza

    3. a fost capitala Daciei. Nu mai este Dacia = nu mai are nici capitala (in prezent este Romania pe aceste locuri...)

    Iar la restul randurilor tale...

    realitatea
    [19.10.10 00:12:57]
    »

    Cum de te rabda pamantul sa scri ca nu sunt dovezi?

    Dacia a existat si va exista, nu este o poveste fara dovezi, este o certitudine cu multe foarte multe dovezi.

    Sarmizegetusa a fost una dintre cele mai mari cetati si de aceia a ramas pana astazi acolo.

    Poate pentru straini sunt niste pietre, acolo sunt ziduri groase de 3 metrii ce inconjura 3 hectare, sanctuarele sunt acolo, blocuri mari de piatra dainuie de mii de ani.

    Ruinele perfect vizibile sunt acolo, in zona nu sunt proprietati ale localnicilor si nici ruine in curtile lor.

    Cred ca esti total dezorientata, nu cunosti aceasta tara Dacia acum Romania, numai la Sarmisegetusa romana cea de langa Hateg sunt ruine in curtile localnicilor.

    Este clar ca nu ai fost acolo si postezi doar din ce citesti pe net. Posteaza poze si dovedeste ca ai fost tu acolo, dar nu ai cum.

    Am crezut ca moderatorul nu va permite postari neadevarate care nu sunt documentate, ma asteptam ca cei care au fost acolo sa ia pozitie in prezentarea adevarului. Nu putem sa permitem postarea de minciuni la nesfarsit despre istoria noastra milenara, Sarmizegetusa Regia exista, este acolo si este mareata si dupa 2000 de ani.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster0
    [19.10.10 00:15:08]
    »

    Până una-alta, moderatorul nu permite atacul la persoană! Ai fost avertizat, ai continuat... => cartonaş galben.

    contafa
    [19.07.13 19:04:20]
    »

    @Diaura: ati nimerit la cetatea Costesti, ati luat-o la dreapta, in loc sa mergeti inainte 20 km. Din pacate pentru dvs, desi ati facut acest drum, v-ati inecat la mal... poate mai incercati o data si urmati multiplele indicatii mai noi din sectiune.

    Mai bine v-ati retrage recenzia, caci deruteaza lumea.

    cele bune

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [19.07.13 20:26:43]
    »

    @contafa:

    Unde am ajuns eu, a fost lamurit mai bine prin ecourile postate de colegi, cc iordachescu fiind cel mai clar in acest sens.

    Din 2009 si pana acum s-a mai scris despre aceasta destinatie si cei interesati gasesc informatii recente referitoare la drum si la indicatoare care la vremea respectiva lipseau.

    Am citit si rw. dvs. referitor la acesta destinatie; pacat ca nu ati postat si cateva fotografii pentru intelegere mai buna si admirare a locului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cc_iordachescu, contafa, Diaura*, magdalena, presario, realitatea
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067467927932739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1