GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Reunion - paradisul din Oceanul Indian
Dacă aveți ocazia sau dorința de a descoperi această insulă din Oceanul Indian, iată câteva ponturi. Se pot lua bilete de avion Cluj-Paris, Paris-Saint Denis, mașina se închiriază tot pe net (din aeroport), casa idem.
Noi am luat cazare undeva la 40 km de capitală, să fim aproape de plajă. Insula se împarte în "partea de sus" (les hauts) și "partea de jos" (les bas). "Sus" sunt dealuri, cazări multe, mai ieftine, dar "jos" e marea!
Insula are cam 250 km - se poate face turul într-o zi- dar plajele ok sunt în est. Reunionezii spun că sunt supărați pe ocean - veți vedea maluri cu faleze negre, spectaculoase, din lavă solidificată, însă nu pentru a face plajă. În unele locuri veți vedea un fenomen pe care ei îl numesc Le Souffleur - e ca un fel de vulcan de apă, la ciocnirea valurilor de malul abrupt.
Réunion are vulcan activ - Le Piton de la Fournaise - dar nu erupe cu explozie, ci doar cu scurgeri de lavă. Veți putea merge pe Route des Laves - la Sainte Rose este o biserică înconjurată din toate părțile de lavă (erupție în 1977).
Veți putea urca până la craterul Formica Leo, pe La Route du Volcan, cam la 2300 de metri altitudine, până la Bellecombe, unde este o parvare mare. Ultimii 6 km din Drumul Vulcanului sunt plini de gropi. Veți vedea peisaje lunare, munți împăduriți, peisaje foarte diferite. Drumul are destule puncte de belvedere de unde puteți admira peisajele spectaculoase. Din Bellecombe se pot face drumeții până la alte cratere, de 2 ore și jumătate - 5 ore dus-întors... - noi ne-am mulțumit să coborâm la craterul cel mai apropiat- cam o jumătate de oră, 500 de scări.
Réunion are multe cascade, regiuni în patrimoniul UNESCO (trei "cirques": Cilaos, Salazie și Mafate (ultimul e accesibil doar pe jos). Salazie e ușor de parcurs cu mașina, dar pentru Cilaos e mai greu (sunt părți din drum fără vizibilitate, unde încape doar o mașină și trebuie să claxonați să avertizați pe cei care vin din sens opus.
Am fost plăcut surprinși că nu se plătește accesul la obiective, iar parcarea e gratuită. Sigur, sunt muzee unde plătești bilet, dar asta e altceva. Însă tot ce e extra muros e gratis.
Am descoperit mâncarea reunioneză, pe plajă sunt restaurante ce propun diverse feluri savuroase - se pot lua la caserolă, pornind de la 5 euro.
Niște recomandări practice: luați cu voi pungi pt gunoi, că nu sunt coșuri de gunoi pe plajă. Dar nici vreo urmă de mizerie nu o să vezi.
Aprovizionați-vă cu apă, nu au decât sticle mici pe la barurile de pe plajă.
Nu lăsați bagaje la loc vizibil în mașină. Prietenilor noștri reunionezi le-au spart geamul de la mașină într-o seară pentru o geantă lăsată pe scanul de lângă șofer.
Respectați indicațiile de la plaje, în unele locuri pot veni rechini. Dacă plaja nu e supravegheată, un indiciu bun ca să știi dacă poți intra în apă e prezența valurilor ce se sparg în bariera de corali, vizibile de pe mal. Dacă marea e perfect lină până la orizont, fără urmă de valuri ce se sparg mai departe de țărm, nu e voie să intri (pont de la localnici).
Se pot face tururi cu elicopterul care survolează insula, rezervate telefonic sau pe net, dar depinde de vreme (noi am rezervat turul complet, ei vin cu microbuzul până la un loc gen poșta din localitate etc), dar odată ajunși acolo ne-au spus că nu le permite vremea decât un zbor de 25 de minute, pentru o parte din insulă. Zborul se poate reprograma sau anula gratuit.
Se poate face și parapantă (n-am îndrăznit, cu toate insistențele prietenilor noștri reunionezi).
Veți afla istoria insulei (populată doar din secolul 17, colonizată de francezi) dacă veți alege să vizitați muzee. Au un trecut colonial greu (sclavie, exploatare), acum sunt o comunitate creolă formată din mai multe tipuri de populație descendentă europeni și din sclavii sau angajații europenilor aduși din mai multe părți ale lumii. Sunt foarte toleranți - se întâmplă adesea ca o persoană să aibă două religii, de la diverșii strămoși ai lor. Își păstrează frumos tradițiile -noi am prins sărbătoate Anului Nou al tamililor (originari din India).
Cât despre natură, toată insula e o grădină botanică, așa că nu vă veți plictisi.
Trimis de Eric s mom in 15.04.19 09:20:44
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Eric s mom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent review, superbă destinația
Mutat în rubrica "Descoperă Reunion, [DIVERSE ZONE]" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)