GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Italia Patria Artelor / Partea II-a Ravenna
Cuvănt Înainte
În primul rand un sincer LA MULŢI ANI ! Să aveţi parte de un 2013 cu sănătate, cu mai mulţi bani şi bineînţeles cu excursii şi vacanţe căt mai frumoase!...şi dacă tot a venit vorba de excursii dacă anul trecut am călătorit virtual mai ales prin insulele Greciei, anul acesta pe contul webmaster vă propunem să descoperim împreună Italia şi locurile minunate din ţara lui Michelangelo, Dante şi Verdi, vom lua la ˝purecat˝ intreaga ˝cizm㨠de la nord la sud, nu vom uita nici cele două insule Sicilia şi Sardinia cu speranţa că intr-o bună zi cineva va scrie aici Am Fost Acolo!
-------------------------------------------------------
Cui nu-i place să huzurească intr-un hotel cu căt mai multe stele, să fim sinceri…tuturor, însă nu amintirile ce ne desfată trupul sunt cele care rămăn peste timp ci acelea care ne hrănesc sufletul şi spiritul şi în acest sens Italia este una din ţările în care oamenii şi Dumnezeu s-au luat la întrecere în a crea, Dumnezeu, natura iar oamenii artă şi istorie, iar unul dintre aceste locuri este Ravenna.
Există un foarte bun motiv pentru care nu trebuie să rataţi o vizită în acest oraş dacă sunteţi în apropiere, acolo se află cea mai frumoasă colecţie de mozaicuri care în opinia specialiştilor reprezintă un superlativ al artei timpurii bizantine. Există nu mai puţin de 8 edificii care au fost înscrise în Patrimoniul Cultural al Umanităţii de către UNESCO, 7 dintre acestea fiind înzestrate cu magnifice ˝ picturi˝ realizate din pietricele colorate care datează dintr-o perioadă relativ scurtă din istoria orasului cănd Ravenna a devenit dintr-o localitate obscură de provincie unul dintre cele mai importante oraşe ale Europei mai exact din anul 402(Împăratul Honorius mută capitala imperiului de la Milano) până în 476 a fost chiar capitala Imperiului Roman din Apus, apoi a fost capitala Regatului Ostrogoţilor păna la cucerirea Bizantină din anul 540. Apoi după cucerirea lombardă devine capitala Regatului Lombardiei.
S-a construit mult de-a lungul timpului în Ravenna, există o serie de ˝palazzi˝ din epoca de dominaţie veneţiană, există si o fortăreaţâ veneţiană Rocca Brancaleona. In multe dintre bisericile din acest oras puteţi descoperii coloane antice sau sculpturi din perioada romană, nu trebuie să uităm că aici se află mormântul lui Dante Alighieri(se află in interiorul bisericii San Francesco) cel care a scris Divina Comedie considerat cel mai important poem scris în limba italiană , insă toate acestea pălesc pe lăngă frumuseţea mozaicurilor ce împodobesc cele şapte construcţii ridicate în secolele V şi VI şi acestea sunt:
1.Bazilica San Vitale
Este unanim recunoscută ca fiind capodopera artei bizantine timpurii din vestul Europei, construcţia acesteia a început în anul 527 la comanda Episcopului Ecclesius cănd încă Ravenna era sub ocupaţia ostrogoţilor şi a fost terminată în anul 546 sub dominaţia bizantină în timpul Episcopului Maximilian, se ştie că un anume bancher grec Julius Argentarius a sponzorizat construcţia acesteia cu suma de 26,000 solidi(monezi de aur ce circulau în acea perioadă).
Această biserică este extreme de importantă atât din punct de vedere istoric căt si artistic, fiind cea mai importantă biserică din timpul împăratului Iustinian care a rămas neschimbată din acea perioadă, se crede că este o copie a Camerei de Audienţe din cadrul Palatului Imperial (Chrysotriklinos ) din Constantinopol, palat care s-a pierdut cu desăvârşire. Dintre toate mozaicurile se disting două panouri aflate la baza zidurilor din apsa centrală realizate în anul 547. În dreapta este un mosaic ce-l înfăţişează pe Impăratul Iustinian împreună cu câţiva dregători printre care şi Episcopul Maximilian în stănga sa, Iustinian este reprezentat cu o aulă care-I conferă dreptul de suveran al bisericii şi al imperiului său.iar in panoul din stănga este reprezentata Împărăteasa Theodora , încărcată de bijuterii, solemnă impreună cu un grup de doamne, părând să să fie în mişcare din stănga către drepta si purtănd vinul pentru sfânta slujbă.
2. Bazilica Sant´Apollinare in Classe
Impozanta structură din cărămizi a fost înălţată la începutul secolului VI din ordinul Episcopului Ursicinus si a fost sfinţită în data de 9 mai 549 de către acelasi Episcop Maximilian fiind dedicată Sfântului Apollinaris primul Episcop din Ravenna. Biserica este construită cu o singură navă susţinută de 24 de coloane din marmură a coror ornamente reprezintă frunze de acanthus care ies din tiparele reprezentărilor clasice, par răsucite ca şi cum ar fi suflate de vănt.Pereţii laterali sunt simpli însă cu siguranţă aceştea au fost acoperiţi cu mozaicuri care au fost înlăturate(nu se ştie de ce) de către veneţieni în anul 1449, aceştea au lăsat însă neschimbat mozaicul ce acoperă apsa şi arcul central.
3. Bazilica Sant´Apollinare Nuovo
Construcţia acestei biserici s-a realizat în timpul domniei regelui ostrogot Theodoric, iniţial a fost construită drept capela palatului său.in anul 504.
Cu toate că de-a lungul timpului o serie de mozaicuri s-au pierdut cele mai importante( şi cele mai mari de acest gen ) s-au păstrat, pe zidul din stănga există un mosaic ce reprezintă procesiunea celor 22 de fecioare conduse de către cei trei magi care se deplasează spre Fecioara Maria cu Pruncul care este înconjurată de 4 îngeri, iar pe zidul din dreapta este reprezentată o procesiune similară a celor 26 de martiri conduşi de către sfântul Apollinaris către grupul format de Isus care stă pe un tron înconjurat de patru îngeri.
Importanţa acestui edificiu constă în faptul că reprezintă o fuziune a celor doua stiluri din estul şi vestul Europei fiind una dintre cele mai importante clădiri dintr-o perioadă crucială pentru istoria artei europene.
4. Mausoleul Galla Placidia
Galla Placidia(392 – 450) a fost fiica Împăratului Theodosius I şi a dispus construcţia acestui edificiu cel mai probabil pentru a fi folosit drept mausoleu petru ea şi familia acesteia, în interior se află trei sarcofage, există anumite contradicţii, unii istorici susţin că Galla Placida nu a fost înmormântată acolo alţii că ar fi fost şi că în anul 1577 accidental a fost ars conţinutul celui mai mare sarcofag în care se presupunea că se aflau rămăşiţele trupeşti ale acesteia . sarcofagul din dreapta este atribuit Impăratului Valentinian III fiul Gallei iar cel din dreapta este atribuit soţului acesteia Împăratul Honorius. În momentul cănd UNESCO a inclus acest obiectiv pe lista Patrimoniului Umanităţii motivul a fost că acest obiectiv reprezintă cel mai vechi şi cel mai bine păstrat monument bizantin care aproape atinge perfecţiunea artistică a acelor timpuri.
5. Baptisterul lui Neon
Este cel mai vechi monument din Ravenna, se stie că a fost construit pe ruinele unor băi romane la sfărşitul secolului IV la comanda Episcopului Ursus fiind parte din Marea Bazilică(distrusă in 1734). A fost terminat la începutul secolului V moment în care s-au realizat şi decoratiile cu mozaicuri, forma octogonală reprezintă cele şapte zile plus ziua Învierii şi a Vieţii Eterne, tavanul este decorat cu un mozaic care-l înfăţişează pe Ioan Botezătorul botezându-l pe Isus inconjurat de către o procesiune a celor 12 Apostoli.
6. Baptisterul Arian
A fost ridicat în timpul domniei regelui ostrogot Theodoric cel Mare la sfârşitul secolului V.
Theodoric a fost un Arian( adept al învăţăturilor creştine propăvăduite de către Arius un preot din Alexandria Egipt(250–336) a nu se confunda cu teoria nazistă) Acesta a decis ca fiecare dintre supuşii săi atăt cei de origine latină(ortodoxi) căt şi cei de origine germană( goţi arieni) să-si aibă propia identitate religioasă şi propiile lăcaşe de cult.Important la acest obiectiv este mozaicul ce ornează tavanul avănd aceaşi tema, botezul lui Isus.
7. Capela Arhiepiscopală
Face parte din Palatul Episcopal din Ravenna, mare parte dintre mozaicurile cu care a fost ornat iniţial la sfărşitul secolului VI au fost inlocuite cu lucrări în tempera realizate de către Luca Longhi în secolul XVI .
8.Mausoleul lui Theodoric
Spre deosebire de celelalte obiective acesta este singurul care nu are decoraţiuni însă este important pentru faptul că este unicul monument de acest gen, adică singurul mormânt cunoscut al lui rege din neamul goţilor din acea perioadă.
Cred că până acum aţi observat că de data aceasta sunt postate doua videoclipuri, primul a fost pentru a vă familiariza cu subiectul principal al acestui review, dacă aţi citit pănă aici vă invit să vizionaţi şi următorul videoclip pentru a avea o idée mai clară despre ce puteţi vedea în Ravenna.
Vă mulţumesc!
Trimis de webmaster in 02.01.13 13:58:36
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ravenna este o destinație spre care am tânjit adeseori, pentru că am citit multe despre comorile de artă religioasă (și nu numai), păstrate acolo. Din păcate, orașul este oarecum în afara rutelor tradiționale de turism, așa încât, cel mai adesea, pentru a-l vizita trebuie să-ți rezervi o călătorie specială și pe cont propriu. Un demers pe care, din diverse motive, nu mi-l permit. Iată de ce, prezentarea ta, ca și fotografiile, cam puține, dar extrem de concludente pentru ceea ce înseamnă artă și cultură la Ravenna, la care se adaugă inspiratele clipuri, au fost ca o consolare pentru mine, cea care încă mai sper să am prilejul cândva să cunosc pe viu încă o bijuterie a artei italiene vechi.
Doamna Mariana, vă mulţumesc pentru acest ecou, înseamnă mult pentru mine, am rămas surprins căt de multe locuri are de arătat această ţară despre unele dintre acestea sunt convins că nu multă lume a auzit, deja lista în aşteptare este impresionantă, deocamdată urmăresc lista Patrimoniului Unesco asa că urmează orasul Ducilor de Este, Ferrara.
@webmaster: Multumim pentru urari!
Ma bucura initiativa de a descoperi sau redescoperi impreuna frumusetile Italiei. Review-ul are meritul de a ne prezenta un loc incarcat de trecut si arta valoroasa cu atat mai mult cu cat Ravenna nu se afla pe drumurile turistice avute in vedere de agentiile romanesti. Am fost in Italia de mai multe ori, o data chiar strabatand-o de la nord la sud si invers (pe alta cale), dar despre mozaicurile de la Ravenna nu ni s-a vorbit. Am auzit despre ele in Cipru cand, vizitand Biserica Angeloktisti de langa Larnaca, ni s-a spus ca mozaicul din absida altarului, deosebit de fin lucrat, una dintre cele mai remarcabile lucrari ale artei bizantine, dateaza din sec. VI, iar din punct de vedere al realizarii rivalizeaza cu cele din Ravenna.
A fost prima oara cand am auzit ca la Ravenna sunt mozaicuri valoroase. Randurile tale au venit ca o completare, mai ales ca sunt insotite si de imagini. Iti multumesc!
Da, mare dreptate ai cand afirmi ca
”…nu amintirile ce ne desfată trupul sunt cele care rămăn peste timp ci acelea care ne hrănesc sufletul şi spiritul…
Eu merg in vacante cateva zile si "am ce manca" un an intreg. Si…, este o hrana atat de gustoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ravenna, orașul mozaicurilor și a lui Dante — scris în 25.01.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ravenna intr o singura zi — scris în 17.06.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Museo Nationale di Ravenna — scris în 29.03.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Casa Covoarelor din Piatră — nou sit arheologic în Ravenna — scris în 03.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mausoleul Galla Placidia - Ravenna — scris în 26.05.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Tomba di Dante, Ravenna — scris în 24.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mausoleul lui Theodoric din Ravenna — scris în 21.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ