GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Evanghelica - incursiune in viata comunitatii sasesti din Rasnov
In vacanta noastra de cateva zile in zona Bran, o zi am alocat-o Rasnovului.
Dupa ce am vizitat Cetatea Rasnov am pornit sa hoinarim pe strazile orasului. Ne-a atras imediat atentia o cladire din centru cu un aer de catedrala medievala. Am admirat turnul cu ceas si simplitatea robusta a liniilor ce definesc stilul gotic.
Biserica Evanghelica din Rasnov, caci despre ea este vorba, e monument istoric, al doilea ca marime al Rasnovului dupa cetate, si contra sumei modice de 2 lei se viziteaza cu ghid. Doamna care ne-a fost ghid s-a dovedit a fi un bun povestitor si a reusit sa ne transpuna in viata comunitatii sasesti din Rasnov.
Am primit explicatii foarte amanuntite despre biserica, detalii legate de arhitectura precum si transformarile suferite de-a lungul anilor. Inainte de a fi biserica evanghelica biserica a fost catolica si a detinut o foarte frumoasa si delicata pictura murala datata din 1500. Odata cu reforma religioasa, frescele au fost tencuite (in religia evanghelica bisericile nu se picteaza -ei nu se inchina la icoane). Restaurarea bisericii a scos la iveala pe partea de nord a corulul bisericii portiuni din pictura originala vizibila si in prezent, ce stau marturie asupra maiestriei celui ce a executat frescele. Sub fresca se afla o piatra funerara in stil baroc, o alta piatra funerara fiind acoperita de treptele altarului.
Foarte frumoasa este orga bisericii (restaurata in 2010 de un mester elvetian) la care se organizeaza si in prezent concerte de muzica sacra.
Speciala si spectaculoasa este cristelnita (vasul pentru botez- si ei isi boteaza copii nou nascuti) care desi pare din portelan fin este de fapt din lemn deosebit de frumos pictat.
Interesante ne-au parut si randuielile religioase specifice slujbei. Enoriasii, indiferent de varsta, nu intra la slujba dupa ce intra preotul. Pe peretii laterali sunt amplasate table pe care sunt trecute in ordine numerele cantecelor religioase si ora la care vor fi intonate in timplul slujbei. Insasi amplasarea bancilor in cadrul bisericii este facuta dupa reguli foarte stricte, fiecare enorias ocupand locul care ii este destinat conform varstei si sexului.
Strictetea si ordinea deplina sunt dealtfel caracteristice tuturor randuielilor dupa care se ghida si inca se mai ghideaza comunitatea saseasca din Rasnov.
Am ascultat cu mare interes informatiile privitoare la organizarea sociala a comunitatii in directa legatura cu biserica. Desi o comunitate formata in prezent numai din persoane in varsta, comunitatea saseasca din Rasnov respecta aceleasi reguli stricte ca si acum sute de ani.
La intrarea in biserica este amplasat un minimuzeu unde sunt expuse vechi costume apartinand sasilor, instrumente muzicale, partituri (inainte de confirmare, tinerii dadeau un examen in care, pe langa cunostinte de religie, acestia trebuiau sa dovedeasca si temeinice cunostinte de muzica- sa stie sa citeasca partituri deoarece cantecele religioase erau insotite si de partitura muzicala), obiecte decorative pe care se regasesc cei trei trandafiri pe o tulpina -simbolul cetatii Rosenau.
Daruirea si pasiunea cu care toate acestea ne-au fost infatisate ne-au facut sa pierdem notiunea timpului si sa ne indreptam vrajiti spre poarta atemporala a istoriei, intr-o calatorie peste timp invaluiti de parfumul medieval al obiectelor foarte vechi si totusi actuale, intr-o atmosfera plina de sacralitate si spiritualitate.
A fost o experienta pe care sper sa o traiti si voi, daca aveti drum prin zona.
Trimis de silvi in 05.07.13 12:36:33
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mutat în rubrica "Descoperă Râșnov și împrejurimile, RÂȘNOV" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Oaza de liniște de la marginea comunei Cristian — scris în 23.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Orașul-stațiune Râșnov – urmașul vechiului Roseneau — scris în 22.02.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 In tranzit prin Rasnov. Promisiune onorata. — scris în 08.08.21 de avumit din ORADEA/SATU MARE - RECOMANDĂ
- Oct.2018 O dupa amiaza in Rasnov e prea putin! — scris în 05.11.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Turism de-un week end și un plin de benzină: Râșnov și pe-acolo — scris în 04.09.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Destinatie Rasnov — scris în 30.08.15 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Biserica Ortodoxă veche Sf. Nicolae — scris în 18.08.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ