ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 2 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Polignano a Mare - istorie, natură, poezie și romantism

    TIPĂREȘTE URM de aici

    A -ți petrece câteva zile de vacanță în Bari, nu înseamnă doar vizitarea orașului, ci și a unor locuri frumoase din regiunea Puglia. Unul dintre aceste locuri este Polignano a Mare.

    Din Bari se poate ajunge în Polignano pe mai multe căi: cu autobuz (n-am încercat), cu mașina sau cu trenul. Cu mașina se face 20 min., iar cu trenul, compania Trenitalia, aproximativ 30 min. Util de știut: biletele se cumpără de la automate și se validează înainte de a urca în tren. Costul unui bilet este 2.50 Euro un drum. Ultimele două variante le-am folosit, pentru că am vizitat orașul de două ori.

    Prima vizită, în care am apelat la firma de turism a unor prieteni (cunoscuți pe Facebook!), Johnnytravel &Work, foarte serioși și drăguți cei doi soți cu care efectiv m-am împrietenit depășind spațiul virtual și care ne-au oferit bonus această excursie în Polignano a Mare, a fost chiar a doua zi a vacanței în Bari, adică în 7 octombrie.

    Vremea a fost cât se poate de capricioasă, cu vânt puternic, ploaie cu intermitențe, soare din când în când care se ivea cu zgârcenie dintre nori, ca să intre repede înapoi. Dar dincolo de aceste capricii, am avut parte de un spectacol incredibil al naturii dezlănțuite. Valurile puternice se spărgeau de stâncile ce se ridicau din mare, stropii ajungeau până sus pe balconetele de unde făceam fotografii. Intrați într-un local, urgia dezlănțuită a deschis cu o bubuitură puternică ușa ce dădea spre mare și trei bărbați i-au făcut cu greu față până să reușească s-o închidă și să-i pună niște bolovani propteală. Spectacolul naturii a fost mai presus de vântul puternic și ploaia care ne-a cam biciuit.

    Dar Polignano a Mare merita văzut și într-o zi senină. Și i-am rezervat în penultima zi, 12 octombrie, o altă vizită. De data asta ne-a întâmpinat un oraș cu o natură prietenoasă, cer senin, mare calmă, poezie și romantism, iar pe deasupra, și detaliile istorice pe care la prima noastră întâlnire le-am observat prea puțin.

    Puțină istorie

    Polignano a Mare este vechi, foarte vechi, datând din sec, al IV-lea I. CH. Grecii au fondat aici un oraș, Neapolis. S-a dezvoltat sub stăpânirea romană în timpul Împăratului Traian, de când a rămas o parte din podul de pe Via Traiana, cunoscutul și fotografiatul Ponte Lama Monachile.

    Venind de la gară, drumul trece printre arbori ornamentali, apoi strada se deschide într-o piațetă în mijlocul căreia te intâmpină un grup statuar închinat eroilor țării. Traversezi și în stânga este poarta de intrare în orașul vechi, Il Borgo Antico. Pășești pe sub arcada porții L”Arco Marchesale și intri în în poveste. Străduțe pietruite, case cu flori, rufe întinse la uscat. Și aici începe și poezia

    De ce poezie? Pentru că Polignano a Mare este un oraș cu poezie nu numai la figurat, ci și la propriu. Am găsit case, trepte pe care sunt scrise versuri, citate din scriitori mai mult sau mai puțin celebri, aforisme. Printre flori, acestea dau un farmec aparte și inedit orașului și acea notă de romantism la care contribuția majoră și-o aduce natura.

    Am citit că Polignano a Mare este considerat perlă a Adriaticei. Eu nu pot decât să subscriu, deși cred că mai sunt și altele în șiragul de perle ale Adriaticei.

    Priveliștea pe care ți-o oferă acest oraș este într-adevăr superbă. Străzile duc spre mare. O mare de un albastru incredibil, în nuanțe diferite. O mare care a săpat în stânci grote. O mare pe care am văzut-o dezlănțuită, lovind cu putere stâncile, când culoarea era pământie, valurile inspumate, albe, o mare nervoasă, care m-a încântat la fel de mult și în starea ei agitată, ca și în starea ei de calm.

    Sunt câteva, vreo 12, puncte de belvedere de unde admiri fascinat și fotografiezi peisajul mării. Sunt așa numitele Balconette sul Mare. Un grilaj din fier te desparte de marea pe care o ai la picioare. Te uiți în dreapta, te uiți în stânga și nu te saturi să admiri casele care parcă țâșnesc din apa mării, grotele săpate de aceasta.

    Acolo, într-un loc deosebit, se află și un restaurant, Grotta Palazzesese, așezat chiar pe buza stâncii. L-am văzut și fotografiat de la distanță. La ora aceea, nu era niciun client în el. Poate seara, când cred că locul devine mai romantic. Din câte am aflat, un meniu costă cel puțin 100 euro de persoană. Tot romantic și asta!

    Ponte Lama Monachile

    Este un alt loc pe care nu trebuie să-l ratezi oricât de scurtă ar fi vizita în Polignano a Mare. Acest pod nu este doar parte din istoria așezării, ci și locul de unde admiri cea mai frumoasă plajă, Spiaggia Cala Porto sau Spiaggia Lama Monachile. Aflată într-un mic golf, plaja impresionează prin așezare, prin culoarea și limpezimea de cleștar a apei.

    Plaja în sine e plină de pietre. Pietre mari, nu pietricele. Ca să ajungi la ea, cobori scările de sub pod, destul de multe. Vegetație luxuriantă de-o parte și de alta, apoi, acel culoar se deschide spre plaja decorată cu Blue Flag. Stânci abrupte închid golful pe două laturi. La data vizitei mele, apa era rece, eu doar am probat-o cu picioarele,și numai câțiva curajoși înotători s-au aventurat, unii spunând că e numai bună. O fi fost! pentru ei!

    Poezie și cântec

    Cele două sunt mână în mână. Si dacă zidurile din Polignano te încântă și prin versurile și aforismele scrise pe ele, orașul mai are o atracție: este statuia unui celebru cântăreț al unui, printre altele, celebru cântec: „Volare”, Domenico Modugno, fiu al acesui oraș, căruia i s-a ridicat în semn de recunoștință o statuie din bronz ce simbolizează atât de bine cântecul ce a făcut înconjurul lumii. Artistul are mâinile larg deschise, gata parcă de zbor, un zbor spre eternitate. Aș fi vrut să aud cântecul lui, mi-ar fi plăcut să fie un dispozitiv care să-l transmită, mai ales, că poate unii turiști mai tineri nu prea știu multe depre Domenico Modugno. Si de aici, de la statuie, priveliștea asupra mării este copleșitoare. Mai multe trepte coboară spre mare. Mulțime de turiști fac poze, admiră. Eu, la fel.

    Lungomare Domenico Modugno este faleza lungă și amenajată din Polignano a Mare. Bănci din piatră te îndeamnă să te odihnești după lungul periplu pe străzile orașului.

    Am văzut ziua acest oraș, dar am citit că noaptea are un farmec aparte dat și de un apus de soare spectaculos. Și cred că așa este.

    La cca 3 Km de Polignano a Mare se află Abatia San Vito, ridicată de călugării benedictini în sec. al X-lea. Am văzut-o in prima mea vizită , pe ploaie și vânt. Merită văzută,indiferent de vreme, doar că pe una favorabilă, impresia poate fi și mai bună, lăcașul fiind impresionant.

    Gândindu-mă acum la Polignano a Mare, nu pot decât să-l asociez cu poezia și romantismul, pentru că din frumusețea naturii, urmele istoriei și poezie se naște romantismul.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Rodel in 31.10.17 18:56:13
    Validat / Publicat: 31.10.17 21:37:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Marea Adriatică, calmă, albastră, cuceritoare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster45
    [31.10.17 21:29:01]
    »

    @Rodel:

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bari și împrejurimile, BARI" (deja existentă pe sait)

    maryka
    [31.10.17 21:58:00]
    »

    Frumos și romantic într-adevăr! Îmi pare bine de cunoștință! mă bucur că poza 14 a rămas întreagă... Îmi plac aceste străduțe, fie că sunt cu versuri sau desene cu flori... ce coincidență... chiar acum scriu despre străzile mele cu flori din Samos...

    Mă bucur că ați văzut-o și calmă, frumoasă, marea, dar și în puterea ei, dezlănțuită. Superbă marea și orașul un loc ideal pentru o plimbare plăcută!

    mecut
    [31.10.17 22:36:04]
    »

    Frumoasa destinație, citisem despre ea, pe un site destinat plajelor "ascunse" ale Italiei.

    Foarte frumoase și fotografiile...

    Mulțumesc pentru plimbare

    RodelAUTOR REVIEW
    [31.10.17 22:55:51]
    »

    @maryka: Mulțumesc pentru vizită și vot! Polignano a Mare te încântă și prin versuri, și prin flori, și prin priveliștea oferită de mare. Un oraș pe care îl porți cu tine și după ce ești departe de el.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [31.10.17 22:57:58]
    »

    @Rodel: Mulțumesc pentru aducerea aminte a vizitei din urmă cu un an în acest orășel pitoresc, cu superbe panorame marine

    RodelAUTOR REVIEW
    [31.10.17 22:59:04]
    »

    @mecut: Mă bucur că ți-a plăcut plimbarea. Iți urez s-o faci la propriu, nu vei regreta.

    RodelAUTOR REVIEW
    [31.10.17 23:08:52]
    »

    @Carmen Ion: aducerile-aminte sunt frumoase când sunt despre locuri frumoase. Mie mi-a plăcut cum ai definit tu acest oraș/ comună la ei, în încheierea aricolului tău: Meraviglioso!

    Chloe
    [01.11.17 15:55:38]
    »

    Frumos oras, frumoase poze! Multumesc pentru reimprospatarea trairilor frumoase pe care le-am avut cand am vizitat acest cochet orasel!

    mireille
    [01.11.17 16:25:44]
    »

    @Rodel: treptele cu citate... e o poza inedita.

    RodelAUTOR REVIEW
    [01.11.17 19:47:47]
    »

    @Chloe: Și impresiile tale mi-au fost ghid, le-am citit de câteva ori, pentru că trebuia să știu ce am de văzut în această regiune frumoasă a Italiei.

    RodelAUTOR REVIEW
    [01.11.17 19:49:53]
    »

    @mireille: Da, trepte, ziduri cu citate, inedit și fermecător.

    mishu
    [05.11.17 18:53:42]
    »

    @Rodel: Am admirat pozele iar marea furtunoasa facea ca locurile sa fie si mai frumoase. Am admirat aceleasi locuri si pe vreme buna si m-au impresionat la fel de mult. Am admirat stradutele asa cum le-ai surprins in diferite ipostaza si mi-a placut.

    Din momentul in care insa ai pomenit si de Domenico Modugno parca numai vocea lui o auzeam in minte, un timbru cu totul si cu totul special. Si mi-a placut sa te si vad facand arte din cel mai frumos peisaj posibil.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    RodelAUTOR REVIEW
    [05.11.17 20:51:20]
    »

    @mishu: Multumesc pentru aprecieri si vot! Sufletul meu este inca acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Chloe, maryka, mecut, mireille, mishu, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Polignano a Mare:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078100919723511 sec
    ecranul dvs: 1 x 1