GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Relaxare in dulcea Bucovina, la Pojorata
Pojorata este o localitate situata in partea de nord a tarii, in judetul Suceava, in dulcea Bucovina! Imediat cand iesi din Campulung Moldovenesc, pe drumul ce duce inspre Vatra Dornei, la doar cativa km, este aceasta localitate, in care mi-am petrecut cu familia mea 5 zile superbe.
Acest sejur a fost de fapt un premiu de la acest site, pentru punctajul obtinut din activitatea mea la concursul saptamanal si din voturile pe care voi mi le-at dat. Va multumesc frumos! Si-am constatat ca mi le-ati dat din toata inima, deoarece acolo m-am simtit minunat pe toata perioada sejurului.
Soselele in toata Moldova, mai ales in Bucovina au fost din prima zi o mare surpiza pentru mine. Una deosebit de placuta. In toata tara nu am vazut asa ceva, mai ales ca am ajuns acolo printr-un mare ocol, ruland ~2500 de km. M-am referit la soselele importante, care leaga orasele mari, nu la anumite drumuri judetene. Dar voi m-ati inteles, nu-i asa?
In semn de bun venit, am fost intampinati de cativa stropi de ploaie. Cand am hotarat sa venim aici, nu stiam prea multe despre acest loc. Doar cate ceva din cantecele Sofiei Vicoveanca, care tot lauda horele din Pojorata! Ca si multii altii, identificam Bucovina cu un maraton la toate manastirile din zona! Nu mai fusesem aici de vreo 16 ani si lucrurile s-au schimbat surprinzator, in mai bine. Incepand de a doua zi dupa amiaza, vremea s-a schimbat, avand parte de o toamna frumoasa si insorita. Si asa a fost si cand am plecat. Am folosit aproape toata ziua tricouri cu maneca scurta.
‘’Pojorata-colt de rai’’, cum o denumea o alta colega aici, pe site! Pe buna dreptate asa si este. Situata la poalele masivului Giumalau, la o inaltime de 700 de m, pe Valea Moldovei, strabatuta pe langa aceasta si de alte mici rauri si parauri, se afla intr-un cadru natural deosebit, in zona muntoasa cu case si gospodarii de o frumusete rara. Cu flori care impodobesc gradinitele si ferestrele. Cu pajisti presarate de asezari temporare de vara, cu paduri de conifere! Cu pasuni si fanete, care au garduri din lemn atat de pitoresti si nu-i unul la fel ca celalalt. Am intalnit si case mari, noi si moderne, dar si multe case traditionale si nu ma mai saturam sa le tot pozez!
Am reusit sa descopar in final, in ce consta farmecul inegalabil al locului!
In verdele crud…
Mai exact, in casele lor frumoase si rasfirate. In capitele de fan, asezate in panta pe o pajiste suparator de verde, imprejmuite cu garduri negre de lemn, toate cocotate pe deal! In turmele si cirezile care se vad la pascut…. Era ceva de care nu ma mai saturam sa tot privesc.
Biserica din Pojorata este renumita in zona, deoarece are chiar 7 turnuri. Peste drum de ea este un frumos monument inchinat eroilor. Daca vii pe sosea, Pojorata este situata la 7 km de Campulung Moldovenesc, la 73 de Suceava si la 35 de statiunea Vatra Dornei. Dar poti veni si cu trenul, pentru ca la Pojorata este si gara. Sunt cateva alimentari de unde te poti alimenta cu tot ce doresti. Am vazut si ‘’tochitura moldoveneasca’’, gata preparata, ambalata in vid doar s-o incalzesti si sa-i faci mamaliguta! O multime de produse de panificatie si chiar de patiserie. Bauturi si tot ce-ti doreste inima.
Sunt si cateva pensiuni in zona, noi am fost oaspeti la Pensiunea Pietrele Doamnei, unde am petrecut minunat, impreuna cu un alt coleg @Valimi. De la Corina, fata care se ocupa de pensiune am primit cele mai multe informatii despre zona.
Intr-o zi cand ne intorceam de la pastravaria din Pojorata, ne-am luat la povesti cu o localnica, care avea acelasi drum ca si noi. Venea tot de la pastravarie, unde ajuta si ea uneori, pe fiul ei, care lucra acolo. Si de la ea am mai aflat o multime de lucruri interesante. La despartire ne-a dat noua o punga mare de hribi si ne-a sfatuit sa-i mancam fripti, pe plita sau pe gratar. Despre bunatatea si omenia celor de aici as putea scrie mai mult.
Intr-o zi, oprind pe o strada, undeva sa intreb o alta doamna despre care ar fi drumul cel mai bun, pentru a urca pe Rarau, din nou am fost coplesita de cat de amabila a fost cu noi! Si-a scos imediat telefonul si a sunat la primarie sa ne informeaze cat mai corect. Cinste ei si zonei din care face parte!
La gaterul din sat, cat am stat noi nu am vazut prea mare activitate. Am aflat ca aici, exista din vremuri vechi o vararie, ca un fel de industrie taraneasca, care este o indeltnicire foarte veche. In rest, oamenii se ocupa cu cresterea animalelor, cu pomii fructiferi si care sunt mai norocosi-in turism. Sau fac naveta la oras.
Aici, pe plaiurile bucovinene, am fost uimita cat de vii pot pastra ei valorile culturale ale locului si obiceiurile si traditiile populare, incapand de la acel mestesug al incondeierii oualelor de Paste si terminand cu dansul si portul popular. Ansamblul folcloric din Pojorata se numeste ‘’Piatra Strajii’’ si este foarte renumit in Bucovina. Aici costumul popular este cu bundita de dihor!
Daca sunteti mai plimbareti din fire si v-ati saturat de plimbarile pe ulitele satului, va recomand mai multe variante de a va petrece timpul liber:
O vizita la Marginea-unde puteti vedea cum se fabrica obiectele din ceramica, o alta vizita la Herghelia Lucina, unde am petrecut cateva momente placute, undeva unde ai impresia ca acolo tara se sfarseste! Si la Lacul Iezer. O vizita la Casa Memoriala a lui Ciprian Porumbescu, unde daca aveti noroc sa gasiti deschis, va fi o zi care va va ramane mult timp in memorie. In alta zi poti merge la Vatra Dornei, la Gura Humorului si la Campulung Moldovenesc. Sau la Radauti!
Pentru mine o mare surpriza a fost Casvana, de care nici nu auzisem pana atunci si nici pe harta mea cea veche nu era deloc trecuta si…ajungand acolo in cautarea celeui mai batran stejar din zona, am fost surprinsa de ceea ce am vazut aici. Puteti vizita si pastravaria din sat.
Nu cumva uitati de manastiri!
Si daca va plac drumetiile, puteti urca pe Rarau, chiar din Pojorata, deoarece in curand se vor finalize lucrarile de reabilitare a drumului care va duce sus pe Rarau, la viitoarea partie de schii. Se modernzeaza 16 km de drum, 4 poduri, o multime de podete si niste ziduri de sustinere. Este primul drum turistic facut cu fonduri europene din Bucovina! In Pojorata e mare trafic toata ziua, din acest motiv.
Agroturismul este la el acasa in Pojorata. In pensiuni, bucatele traditionale bucovinene constituie una din marile atractii ale turistilor. Aici e raiul ciupercilor de padure (hribi, ghebe, etc). Sa nu cumva sa ratati tradtionalele ‘’Poale-n Brau’’, un pastarv afumat in cobza, sau branza de la ciobanii de pe Rarau. Nici afinata, ca doar aici –e la ea acasa. Eu am plecat cu un regret si anume, ca nu am baut lapte de vaca de aici. Dar e un pretext ca sa revin, nu-i asa? !
In speranta ca v-am convins cu obiectivele turistice de aici, cu aerul ozonat si cu mancarurile traditionale, poate va veti hotara sa dati o fuga de cateva zile in dulcea Bucovina!
Trimis de georgiana in 27.10.10 08:16:25
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos si din suflet povestit! Eu m-am indragostit de Bucovina cand am fost la Vama si pot spune ca voi reveni an de an pe aceste plaiuri mioritice superbe.
Imi amintesc cu placere de vizita la manastirile din nordul Moldovei, de anul trecut. Soselele din judetul Suceava sunt perfecte! Felicitari pentru acest review!
Frumoasa descriere, @georgiana! Am vizitat si eu atelierul de la Marginea si am vazut si arborele multisecular! Am scris despre ele click aici.
Prin Pojorata am fost doar in trecere, dar mi-a placut si drumurile sunt cu adevarat bune.
E o placere sa te plimbi acum pe drumurile din Bucovina. Parca scot mai tare in evidenta frumusetea locurilor. Acum 3 ani era dezastru. Atunci se asfalta pe Tihuta, iar in Campulung nu mai exista asfalt... doar cratere.
Foarte tare chestia cu tochitura moldoveneasca in vid... nu am mai intalnit asa ceva...
Săru-mâna! Sunt tot eu, tânarul acela cu piureul de la Valea Mariei. Mi-aţi trezit anumite nostalgii după Bucovina, care a fost pentru mine, bucureştean get-beget, ca o a doua casă. Vă recomand însă, ca un localnic de conjunctură ce am fost, să admiraţi o minunata pădure de brazi - localizată undeva între Marginea şi Solca - care străjuieşte şoseaua într-o zonă de câmpie.E absolut mirific, este singurul loc din ţară cu pădure de brazi la câmpie...)))
Am citit si mi-am amintit toate cele scrise de tine in review, de plimbarile pe strazile frumoasei comune cu ochii peste gardurile oamenilor dupa minunatiile de flori colorate si sanatoase, dupa curtile cu iarba verde-crud ce ne luau ochii si puntile frumoase peste rau, desprinse parca din povesti.
Ma bucur ca nu doar in sufletul meu Pojorata a ramas ca un locsor anume, care sa ne aminteasca din cand in cand sa urcam acolo unde se prinde harta-n cui si ne bucuram de una din cele mai frumoase si pitoresti zone din tara.
Si ma mai bucur ca nu ai scris atat de multe despre Pojorata, cat sa-mi mai ramana si mie cate ceva de amintit aici, pe AFA.
Am trecut si eu vara asta prin Pojorata, din autocar si tare mult mi-a placut atat peisajul cat mai ales linistea ce mi-a dat-o acele locuri. Nu stiu de ce, dar cred ca acolo, departe de lumea nebuna de la orasele mari si zonele imbacsite de poluare, aici si Timpul cred ca se scurge... inapoi. Totul mi s-a parut rupt de realitatea urata si banala a sec. 21, in acele tinuturi in care stapan este intr-adevar VERDELE. Acel verde dupa care incepem tot mai mult sa tanjim cu totii, pentru a ne simti mai uniti de fapt cu Mama Natura...
Si eu am dat cu nasul de Marginea si am vazut, pret chiar de cateva minute bune, cum se "invarte" olaritul. MI-am luat chiar si un suvenir "de amintir" de acolo...
@georgiana, cand te hotarasti sa aduni toate povestirile tale intr-o carte, sa ma anunti neaparat.
intradevar, Bucovina este atat de frumoasa si oamenii atat de primitori, incat te intorci oricand cu placere.
cat priveste drumurile, intotdeauna in Moldova au fost cele mai bune din tara, iar acum ca s-a reabilitat si drumul de legatura cu Transilvania, este si mai bine. mai ramane legatura cu Maramuresul.
atat mai incitat cu "Casvana", incat am cautat detalii si iata ce am gasit: denumirea oficiala este Cajvana este oras in judetul Suceava, despre care puteti citi mai mult aici, ale carei coordonate geografice sunt: 47.7 latitudine si 25.97 longitudine.
o interesanta prezentare despre Cajvana puteti viziona aici iar de aici am aflat despre stejarul cel mai batran din tara, legenda sa si a localitatii in care creste atat de falnic.
este intr-adevar un loc incarcat de istorie, care trebuie vizitat in drumul nostru prin acele meleaguri.
Foarte frumos ai descris si cum n-am fost niciodata in partea aceea mi-ai dat o f buna idee pt viitor, ca doar si Romania are locuri de vis... cel putin asa am inteles eu din descrierea ta. Multumesc mult pt idee si continua cu povestile tale minunate mai departe!
@Santana,
Pentru mine ai ramas in memorie, nu userul cu ''Pireul de la Ranca'', ci acela care povestea atat de fericit si atat de frumos despre Venetia si insula Murano!
@Cosmin p,
Multumesc pentru linkurile despre Casvana, chiar sunt interesante. Dar, daca as fi citit asta inainte, nu m-ar fi mai surprins atat de tare!
Va multumesc tuturor care mi-ati citit si aceasta povestire din sejurul meu din Bucovina.
Foarte frumos review!
Si noi am fost in Bucovina, dar la Pojorata nu am ajuns. Acum ne dorim foarte mult sa ajungem acolo.
web, imi transformi te rog linkurile de mai sus, din ecou?
multumesc.
Am retras si de la acest articol PMA standard, intrucat se incadreaza in noile prevederi regulamentare...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2017 Luisenthal - un loc de legenda — scris în 10.01.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Rezervaţia naturală Cheile Lucavei — scris în 26.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2016 La plimbare pe Transrarău, prin Pojorâta și prin împrejurimi — scris în 05.07.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jan.2015 Partia 'Drumul Tatarilor' — scris în 03.01.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 O fărâmă bucovineană — scris în 18.08.13 de adrian_28_1977 din IASI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Schitul Sf. Ioan Iacob Corlateni - un schit pe varf de munte. — scris în 23.10.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Manastirea Orata, manastirea unei mari iubiri — scris în 21.10.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ