GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre Parga am citit mai multe impresii postate pe AFA si am ales acest orasel drept „resedinta’’ pentru o vacanta de 7 nopti. Un cuvant „greu’’ a avut si colegul ionescunic, care mi-a recomandat aceasta destinatie. Despre cazare (sau mai corect spus cazari, pentru ca au fost doua :) ) am scris aici vezi impresii.
Distanta de peste 1000 km a fost parcursa cu masina in circa 13 ore si jumatate (pauzele/opririle au insumat cam o ora si jumatate), iar drumul ales a fost cel prin Veliko Tarnovo, Makaza si apoi pe autostrada 2 Egnatia Odos. Pe aceasta autostrada, benzinariile nu prea exista…sunt vreo 2, dar cele mai multe le veti gasi doar daca parasesti autostrada si intri in prima localitate (sau in apropierea ei). Asa ca mai bine faceti plinul in Bulgaria, la Kardzali (statie OMV) si cu acest plin ajungeti pana in Parga. Autostrada arata impecabil, cu multe tunele (am numarat pana la 20, apoi m-am plictisit si m-am oprit din numarat), unele in succesiune cu viaducte. Este o portiune unde am numarat 4 viaducte si 5 tunele, insirate ca margelele pe ata. Se trece prin mai multe lanturi muntoase. … deh, teren usor, nu ca la noi, foarte dificil :).
Oraselul Parga este asezat pe dealuri (seamana cu Cinque Terre) si oriunde vei fi cazat, vei fi nevoit sa urci si sa cobori pe stradutele localitatii, oriunde ai vrea sa ajungi. Noi am stat in partea de sus, deci nu urcam prea mult spre fortareata venetiana, dar coboram spre port. Fortareata venetiana cred ca este principalul obiectiv turistic din Parga, un loc care merita vizitat, atat in cursul zilei dar si catre seara, pe la apus. Acest loc ofera o panorama deosebita - de sus, din fortareata, se poate vedea atat plaja Valtos cat si zona de promenada a statiunii Parga, zona portuara, insulele Paxos si Antipaxos. In interior aveti si un mic bar, unde la un pahar de… ce vreti voi puteti contempla peisajul, la umbra pinilor.
Stradutele inguste si intortocheate au un farmec aparte – la tot pasul veti gasi mici magazine cu de toate, de la suveniruri, sapunuri si ulei de masline, pana la genti, curele de piele, inghetata, sucuri etc. Problema cea mai mare este parcarea, de aceea poate ar fi bine sa gasiti o cazare care asigura si parcare. Din punct de vedere alimentar nu trebuie sa va luati de acasa prea multe – aici veti gasi de toate, chiar la preturi mai bune (apa de exemplu este mai ieftina ca in RO).
Perioada sejurului a fost 10-17 septembrie, iar din punct de vedere meteorologic am avut parte de vreme buna, cu soare de cele mai multe ori, dar si 2 zile cu mai multi nori, si a plouat o singura dupa-amiaza vreo 3 ore, dupa care a iesit soarele. Temperatura in timpul zilei nu trecea de 28 grade, iar noaptea erau cam 20-21 grade. Apa avea cam 23-25 grade deci era numai buna sa te balacesti.
Ce poti face in Parga? Ai multe de facut/vazut in orasel si prin apropiere…eu voi relata ceea ce am facut noi in cele 6 zile pline avute.
Prima zi a fost de odihna totala, adica fara masina, si am petrecut cateva ore pe plaja Valtos din Parga. Este cea mai buna plaja din Parga, din punct de vedere al dotarilor (parcare, baruri, sezlonguri, locuri unde poti manca, sporturi nautice, toalete etc), dar este si suficient de lunga (peste 1 km) si lata (20-30 m), astfel incat sa nu „te calci pe picioare’’ cu vecinii. Se poate ajunge si pe jos, dar depinde si unde esti cazat astfel incat sa nu faci 20-30 de minute. Noi am platit 5 euro pentru 2 sezlonguri si umbrela – poate si pentru ca era mijloc de septembrie.
Pe la ora 15 cerul s-a innorat amenintator si am plecat catre vila, apoi la cateva minute a inceput ploaia. Am prins si un somn bun de dupa-amiaza, pentru ca vorba aia: fie omu’ cat de mic, dupa-masa doarme un pic :). Pe la ora 18.30 ploaia s-a oprit si a iesit soarele – a fost singura zi cu ploaie din sejur. Cina am luat-o in unul din restaurantele din port (voi scrie separat despre restaurant), apoi a urmat o plimbare prin oras (ca de altfel in fiecare seara).
Ziua urmatoare am fost sa vedem cele doua plaje din apropiere – Lichnos si Sarakiniko. Plaja Lichnos este la circa 4 km de Parga (pe drumul catre Preveza) si este semnalizata cu un indicator. Aceasta plaja are o lungime de peste 500 m si este linistita, datorita accesului (doar cu masina). Este inconjurata de plantatii de maslini, gasiti si doua terase, iar intrarea in apa este destul de abrupta. Nu am stat decat vreo 2 ore aici, apoi am plecat catre plaja care mie mi-a placut cel mai mult – Sarakiniko. Porniti pe drumul spre Sivota si langa satul Agia veti face stanga catre aceasta plaja (aveti indicator, cam amărât, dar cu putina atentie il veti vedea). De aici drumul coboara in serpentine uneori abrupte, iar la bifurcatie urmati indicatorul catre taverna Christo’s. Distanta de circa 12 km se va parcurge in 20 minute. Se poate ajunge si cu taxi-boat din Parga – 10 euro dus-intors. Taxiul va aduce dimineata pe la 10 si va ia de pe plaja la ora 16.
Aici peisajul este spectaculos si in departare se vede insula Corfu. Pretul platit de noi pentru 2 sezlonguri si o umbrela din pânză (pentru ca exista si din stuf/paie) a fost de 6 euro. Pe aceasta plaja gasiti 2 baruri, 2 taverne (va recomand Christo’s), iar in partea dreapta a plajei, daca urcati cele cateva zeci de trepte ajungeti la un restaurant cu terasa, de unde aveti o privire de ansamblu asupra zonei. Frumusetea plajei, taverna Christo’s (voi scrie separat) si apusurile deosebite (voi atasa poze), ne-au facut sa revenim aici dupa 3 zile. Luati masa spre seara si apoi urmariti de pe malul marii ,,plecarea’’ soarelui – daca apar si ceva norisori pe cer, aveti garantat un apus superb, numa’ bun de imortalizat. Recomand cu caldura aceasta plaja.
Urmatoarea zi a fost „alocata’’ revederii cu Lefkada…am fost cu „colegii de sejur’’, care nu au fost pe aici, la doua plaje superbe – Porto Katsiki si Milos. Din Parga pana in Lefkas town sunt cam 85 de km si ii puteti parcurge in 75-90 de minute, trecand si prin tunel pe sub mare (taxa 3 euro). Pana la Porto Katsiki mai faceti cam o ora, pentru ca drumul este ingust si extrem de virajat. Revederea cu spectaculoasa plaja a creat multa bucurie (pentru noi) si „speechless’’ (pentru prieteni, care erau si in luna de miere si pentru prima data in Grecia). In aceasta zi a fost foarte cald la Porto Katsiki, la plecare (ora 14) termometrul masinii arata 36 grade. Aici am stat circa 3 ore, apoi cu multa parere de rau, am plecat catre Milos, unde am mai petrecut alte doua ore.
Cea de-a patra zi zi a fost rezervata croazierei (cu vasul Captain Hook) catre Antipaxos, Blue Caves si Paxos (portul Gaios). In opinia mea aceasta croaziera este un „must’’ daca alegeti sa stati cateva zile in Parga. Muzica buna, atmosfera, peisaje frumoase, inot in apele cristaline - cu un mare plus pentru plaja Voutoumi din Antipaxos. Plaja Voutoumi din Antipaxos a fost prima oprire si puteti vedea de departe culorile minunate ale apei, in mai multe nuante de albastru. O incantare pentru toata lumea, astfel ca foarte putini au fost cei care au ramas pe punte, restul bucurandu-se de o baie in apele calde ale marii. Dupa circa 45 de minute se pleaca catre insula Paxos pe coasta vestica unde se gasesc mai multe pesteri, in care apa are culori mai mult sau mai putin albastre. Din cauza vantului si curentilor, capitanul a decis sa nu opreasca pentru a se face baie la pesterile albastre…. a navigat incet prin acea zona, pentru a admira peisajul.
Urmatoarea oprire a fost portul Gaios aflat pe coasta estica a insulei. Aici am ancorat pentru circa doua ore, suficiente pentru o plimbare relaxanta pe stradutele acestui mic orasel. Luati-o agale pe oricare straduta si veti gasi o multime de taverne si magazine, mai mari sau mai mici, care te imbie sa mananci sau sa cumperi un suvenir sau un mic cadou pentru cei dragi. In stanga portului (stand cu spatele la mare) la circa 200 m este o mica plaja cu pietre/pietricele – atentie in apa in preajma stancilor la arici. Nu prea poti sta intins decat daca ai veleitati/abilitati de fachir – multitudinea pietrelor si marimea lor deranjeaza „stationarea’’ in pozitia orizontala.
La ora stabilita am revenit pe vapor si am plecat catre Parga, cu o ultima oprire la plaja Valtos pentru o baie, in compensatie cu faptul ca nu am oprit la pesteri. Aceasta excursie dureaza circa 9 ore (9-18) si pe noi ne-a costat 20 euro, dar in sezon este 25 euro. Fiind duminica (am inteles ca in fiecare duminica din sezon, se organizeaza asa ceva), in port a fost un spectacol cu artisti greci, cu multa muzica buna (nu doar greceasca) si cu o frumoasa atmosfera de vacanta.
Urmatoarea zi a fost alocata vizitarii cascadei din satul Anthousa si castelului Anthousa aflat la cativa km de Parga. Intrati in sat si urmati indicatoarele catre cascada (waterfall). Puteti merge si cu masina si apoi pe jos vreo 200 m sau parcati in sat si mergeti pe jos circa 15 minute. In padure veti admira o cascada de circa 25 m inaltime, si cu siguranta veti face cateva poze. La castel se ajunge si cu masina si pe jos – prima varianta mult mai convenabila, mai ales daca este cald. Ruinele acestei cetati va ofera o priveliste mareata asupra insulelor din jur – Paxos, Antipaxos si Corfu – dar si catre Parga si satele din apropiere.
Ultima zi afost alocata plajei Sarakiniko, pentru a ne bucura de apele calde, peisaj, o cina delicioasa la taverna Christo’s si o incheiere apoteotica cu unul din cele mai frumoase apusuri vazute vreodata. De aceasta data, am inchiriat 2 sezlonguri si o umbrela de stuf, nu din panza pentru ca soarele a fost foarte generos in acea zi. Cele 7 nopti au trecut repede astfel ca in dimineata urmatoare am plecat devreme ca sa ajungem si la Meteore (am si vizitat doua manastiri) si apoi spre dupa-amiaza ne-am cazat pentru 1 noapte in Salonic.
Mi-a placut foarte mult in Parga, iar aceasta statiune o recomand celor care pot sa vina cu masina (desi se poate veni cu avionul pana in Preveza, iar de aici inchiriati o masina), celor care vor munte si mare intr-un singur loc si celor care vor ceva diferit.
Trimis de BOGDAN DSN in 25.01.15 13:40:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@BOGDAN DSN -
Frumos review, mi-a starnit niste amintiri placute. Si noi am vizitat azi-vara parga. Nu ne-am cazat aici, desi initial am vrut, dar, pe drumul dinspre Preveza spre Igoumenitsa am ratat iesirea spre Parga asa ca am continuat pana in Sivota, unde ne-am si oprit si cazat.
Dar la plaja am fost in Parga si trebuie sa spun ca statiunea ne-a placut. Mai putin plajele care sunt tare mici si aglomerate. Fiind varf de sezon, in august, ne e de mirare totusi.
Felicitari inca o data pentru review!
@BOGDAN DSN;
Un mare SB din partera mea! Felicitări pentru articol şi un mare plus pentru fotografiile minunate!
Toate cele bune!
@luciaoradea - multumesc pentru aprecieri. Nici noi nu am fost pe cele doua mici plaje din Parga, exact din motivul mentionat de tine - mici si aglomerate. Si asta chiar si in septembrie, cand am fost noi.
Plaja Valtos este mult mai potrivita pentru ca este muuult mai mare.
@Marian Preda - ma bucur ca ti-au placut pozele si articolul. Multumesc.
@BOGDAN DSN Scurt şi la obiect: minunată vacanţă, interesant articol, frumoase poze!!! Acestea sunt "ingredientele" potrivite pentru un binemeritat...
ZUPERBONUS.
Felicitările mele şi... la mai multe!!!
@BOGDAN DSN - imi place ce scrii si cum scrii, ma relaxeaza fiecare cuvintel si asta inca din titlu. Nu vreau sa te flatez, asta simt spre deosebire de alte review-uri prea istorice, precise, fara suflet si simtiri!
Bogdane, văd că n-ai făcut rău că ai dat Austria pe Grecia. Bravo!
@urjanclaudiu - multumesc pentru aprecieri si zuperbonus. Va doresc sa ajungeti si voi in Grecia sa va bucurati de tot ce poate oferi aceasta tara.
@Violeta - iti multumesc pentru cuvintele frumoase si ca iti place ,,stilul'' meu de a scrie. Abia astept sa ne revedem.
@pepsi70ro - probabil ca nu am facut rau, dar tare mi-e dor si de Austria (cred ca in aceasta vara nu ,,scapa'' de mine).
In ultima vreme fac ce fac si dau tot cu ochii de review-uri sau imagini superbe cu Parga, felicitari, o sa ma gandesc si eu la destinatie!
@BOGDAN DSN: Parga este destinația mea de vacanta in acest an si, cu aceasta ocazie, impresiile dumneavoastră sunt mai mult decât foarte utile. Va mulțumesc si vacante frumoase in continuare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Parga 2022 — scris în 07.09.22 de constantin din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Parga, dupa 4 ani la rand — scris în 05.02.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O zi in Parga — scris în 06.01.19 de LUMI CLUJ din TURDA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mini vacanta in Parga — scris în 14.07.18 de Lily_24 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jun.2018 Parga — scris în 08.07.18 de ANIELA03 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- May.2018 Parga, atracţie la superlativ — scris în 24.05.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Parga suprapopulată și în septembrie — scris în 27.09.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ